2013+ Ford Escape Forum banner

Światła sufitowe Forda Escape 2023 nie włączają się po otwarciu drzwi

4.9K views 13 replies 7 participants last post by  KansasMatthew  
#1 ·
Czy ktoś wie, jak ustawić światła sufitowe, aby włączały się po otwarciu drzwi?

#2 ·
Wiem, że to brzmi głupio, ale jeśli spojrzysz na zdjęcie, pośrodku nie ma żadnego przełącznika. Są albo włączone, albo wyłączone. Musi istnieć jakiś sposób, aby światła zapalały się po otwarciu drzwi?!

Attachments

#3 ·
Wiem, że to brzmi głupio, ale jeśli spojrzysz na zdjęcie, pośrodku nie ma przełącznika. Są albo włączone, albo wyłączone. Musi istnieć jakiś sposób, aby światła zapalały się po otwarciu drzwi?!
Rozwiązałem to, ludzie, więc jeśli macie ten sam problem, oto rozwiązanie: Światła wewnętrzne muszą być włączone. Wtedy, gdy wysiądziesz z samochodu, zgasną po 30 sekundach. Następnym razem, gdy odblokujesz samochód, światła wewnętrzne się zapalą, dzięki czemu możesz zobaczyć, kiedy wsiadasz do samochodu w nocy.

Zobacz zdjęcie:

Attachments

#4 ·
To, jak to robisz, nie jest sposobem, w jaki powinno to działać. Przełączenie w lewo to ręczne włączenie świateł, nadpisanie, że tak powiem, dla wszystkich świateł wewnętrznych. Jeśli jest przełączone w prawo, światła nie zaświecą się po otwarciu drzwi. Jeśli przełącznik jest płaski, jest to pozycja domyślna i umożliwia automatyczne oświetlenie kabiny po otwarciu drzwi. Możesz poprosić swojego dealera, aby to sprawdził. Nie zalecam pozostawiania świateł włączonych przez cały czas, aż BMS je wyłączy.

Podsumowanie: przełącznik jest trójpozycyjny i środkowa pozycja to funkcja automatyczna.

#5 ·
Tak, masz rację, to nie działa tak, jak próbuję to zrobić. Będę musiał porozmawiać z dealerem, ponieważ nasz przełącznik nie ma trzech pozycji, tylko dwie. Mam go w środkowej pozycji (ani włączony, ani wyłączony), a światła się nie włączają po otwarciu drzwi. Mój mąż uważa, że to problem z oprogramowaniem. Nie możemy znaleźć nic w ustawieniach, aby włączyć światła wewnętrzne po otwarciu drzwi. Opublikuję, co powie nam dealer.

Dzięki

#6 ·
W moich dwóch hybrydach akumulator 12 V nie ładuje się wystarczająco podczas krótkich podróży. Właśnie zainstalowałem ładowarki podtrzymujące w obu, aby od czasu do czasu je doładowywać. Wczesnym objawem było również niedziałanie blokady/odblokowania prawych drzwi dotykiem.

#7 ·
Miałeś rację TnHelm! Uciekłem do Forda i akumulator 12 V był uszkodzony (ma zaledwie 1,5 roku!). Zostali wymienieni (objęte gwarancją) i powiedziano mi, że musieli zresetować czujnik, ponieważ czujnik nie może stwierdzić, że bateria została wymieniona. To dało mi do myślenia... to znaczy, że nigdy nie będę mógł sam wymienić baterii, ponieważ czujnik zawsze musi być zresetowany. Ugh. W każdym razie moje światła sufitowe się teraz włączają!

#10 · (Edited)
Czujnik może zostać zresetowany przez Ciebie lub po prostu poczekaj, a samochód automatycznie zaktualizuje czujnik w ciągu dnia lub dwóch. Wyszukaj w internecie "Jak zresetować system monitorowania akumulatora Ford BMS".
Przepraszam, nie do końca poprawnie.
Technologia automatycznie rozpoznaje nowy akumulator w nocy, ale nie resetuje automatycznie BMS, który ma inną funkcję.

Zresetowanie BMS resetuje dni eksploatacji akumulatora do zera, wskazując w ten sposób "systemowi" wymagania dotyczące ładowania nowego akumulatora.

BMS jest resetowany przez Forscan lub narzędzie skanujące dealera.

Istnieją również metody wideo wspomniane na wielu forach Forda (i Google), które mogą, ale nie muszą działać.