2013+ Ford Escape Forum banner

Problem z TPMS i TCU

1 reading
2.7K views 11 replies 3 participants last post by  ditomathew  
#1 · (Edited)
Niedawno kupiłem używanego Escape Hybrid z 2020 roku i to był spory projekt. Wymieniłem już akumulator na H6 AGM, a bezpiecznik wysokiego napięcia 60A został wymieniony u dealera po awarii.

Nadal mam problemy z TPMS i TCU i zastanawiam się, czy potrzebna jest kolejna wizyta u dealera. Przejechałem ponad 100 mil po wymianie bezpiecznika. Samochód ma 175 000 mil przebiegu, więc gwarancja się skończyła.
  • TPMS: Na desce rozdzielczej wyświetla się "Usterka monitora ciśnienia w oponach". Czy powinienem spróbować ponownego uczenia się poprzez spuszczenie powietrza z opon?
  • TCU: Próbowałem zaktualizować go za pomocą FORScan i Vlinkera, ale się nie udało. Nie jestem pewien, czy to powiązane, ale wcześniej zbrickowałem mój Sync 3 aktualizacją map (moja wina) i naprawiłem go przez NaviUpgrade. FordPass nie działa od kiedy go mam. Nie widzę również opcji zmiany wartości As Built dla TCU w sekcji programowania.

Używając FORScan, widzę:
Image

Image

Image

Jakieś przemyślenia?

#2 ·
1) Spróbuj ponownie nauczyć TPMS, masz albo złe/niewłaściwe czujniki, albo coś naprawdę dziwnego, powinno być około 227,5, jeśli opony są prawidłowo napompowane.
2) VLinker USB nie jest już zatwierdzony przez ForScan ze względu na problemy, najprawdopodobniej uszkodziłeś TCU.

#3 ·
1) Spróbuj ponownie nauczyć TPMS, masz albo złe/niewłaściwe czujniki, albo coś naprawdę dziwnego, powinno być około 227,5, jeśli opony są prawidłowo napompowane.
2) VLinker USB nie jest już zatwierdzony przez ForScan ze względu na problemy, najprawdopodobniej uszkodziłeś TCU
1. Próbowałem ponownie nauczyć TPMS za pomocą narzędzia za 10 dolarów, które kupiłem na Amazon. Ale to nie zadziałało. Spróbujmy innej metody, polegającej na spuszczeniu powietrza.

2. Nie sądzę, żebym go uszkodził. Ponieważ nigdy nie pokazywał mi ESN, odkąd go mam. Jakie mam opcje dotyczące TCU? Myślę, że dealer pobiera dużo za wymianę. Czy oprogramowanie dealera może go odblokować? Czy zdobycie TCU ze złomowiska jest opcją?

#4 ·
Masz kilka problemów z jednostką dawcy.
Będziesz musiał postępować zgodnie z procedurą ponownej autoryzacji, aby przywrócić urządzenie do trybu fabrycznego, na Cyanlabs jest cały dokument dotyczący procedury napisany przez F150Chief.
Jeśli TCU nie daje żadnych opcji konfiguracji, urządzenie jest zablokowane, dealer nie może go odzyskać za pomocą FDRS, jest to wymiana jednostki. Cena katalogowa części (LJ6Z14G229A) to niecałe 450 dolarów i chociaż można ją kupić z części, nie jest wstępnie autoryzowana. Jeśli spróbujesz użyć używanego TCU, potrzebujesz jednostki serii L, ponieważ Escape 2020MY+ używa HS4, a nie HS3.

#5 · (Edited)
Masz kilka problemów z jednostką dawcy.
Będziesz musiał postępować zgodnie z procedurą ponownej autoryzacji, aby przywrócić urządzenie do trybu fabrycznego, istnieje cały dokument dotyczący procedury na Cyanlabs napisany przez F150Chief.
Jeśli TCU nie daje żadnych opcji konfiguracji, urządzenie jest zablokowane, dealer nie może go odzyskać za pomocą FDRS, jest to wymiana jednostki. Cena katalogowa części (LJ6Z14G229A) to niecałe 450 USD i chociaż można ją kupić z części, nie jest wstępnie autoryzowana. Jeśli spróbujesz pójść ścieżką używanego TCU, potrzebujesz jednostki serii L, ponieważ Escape 2020MY+ używa HS4, a nie HS3.
Zamówiłem używaną jednostkę TCU na eBayu, która pasuje do numeru części, który wspomniałeś.

Jeśli chodzi o TPMS, nie mogłem ich ponownie nauczyć. Wątpię więc, czy wszystkie baterie czujników są rozładowane z powodu dużego przebiegu. Czy jest jakiś konkretny bezpiecznik dla modułu TPMS, który mogę sprawdzić?

Obecnie mam kody B124D:00-8A i B1182:00-8A dla TPMS.

#6 ·
Nie ma bezpiecznika,
Myślę, że ktoś założył nieprawidłowe czujniki TPMS.
ForScan pokazuje, że TPMS są odczytywane, ciśnienie jest znacznie, znacznie wyższe niż powinno być.
Jeśli ciśnienie fizyczne za pomocą manometru wynosi 33 funty na wszystkich oponach, TPMS powinien pokazywać w ForScan 227,5 kPa.
Zrzut ekranu pokazuje 150 psi, dlatego wyświetla błąd.

#7 ·
W zeszłym tygodniu zamontowałem nowe opony i czujniki TPMS z rynku wtórnego (Moresensor 315 MHz Signature TPMS czujnik ciśnienia w oponach | NX-S079-SN-4) w moim Fordzie Escape:

Próbowałem wykonać ponowne uczenie TPMS, ale system nadal nie rozpoznaje czujników. Z tego powodu zaczynam myśleć, że problem może dotyczyć samego modułu odbiornika TPMS.

Dalsze pytania:
  1. Czy znasz lokalizację modułu odbiornika TPMS?
  2. Czy są jakieś konkretne bezpieczniki związane z systemem TPMS, które powinienem sprawdzić?

#8 · (Edited)
Jak przeprowadziłeś naukę? Czy "obudziłeś" swoje czujniki za pomocą narzędzia (takiego jak EL-50449) czy też wypuszczając trochę powietrza? Obydwie metody działają z oryginalnymi czujnikami (kupiłem odnowione na eBay).
Jeśli masz bezkluczykowy dostęp, odbiornik jest tą samą jednostką, która komunikuje się z Twoimi brelokami - RTM, czyli moduł nadajnika-odbiornika radiowego (wysyła informacje do BCM). To jest to, co stwierdzono w instrukcji warsztatowej z 2020 roku. Zauważyłbyś, że to nie działa :)

#9 ·
Jak przeprowadziłeś naukę? Czy "obudziłeś" swoje czujniki za pomocą narzędzia (takiego jak EL-50449) czy też wypuszczając trochę powietrza? Oba sposoby działają z oryginalnymi czujnikami (kupiłem odnowione na ebay).
Jeśli masz bezkluczykowy dostęp, odbiornik jest tą samą jednostką, która komunikuje się z twoimi pilotami - RTM, czyli moduł nadajnika-odbiornika radiowego (wysyła informacje do BCM). To jest stwierdzone w instrukcji warsztatowej z 2020 roku. Zauważyłbyś, że to nie działa :)

Po przeczytaniu wcześniejszych postów z wątku: jak zauważył jpohlman, ciśnienie jest odczytywane, ale wydaje się zbyt wysokie. Wygląda więc na problem z czujnikami. Jeśli chcesz się upewnić, możesz zapytać kogoś z działającymi czujnikami i spróbować nauczyć swój samochód czujników innego samochodu (nie musisz nic zmieniać w drugim samochodzie, po prostu użyj narzędzia do aktywacji czujników w razie potrzeby). Jeśli to zadziała, będziesz wiedział, kto jest winny.
Odczyt FORSCAN wcześniej był ze starymi czujnikami, które właśnie zostały wymienione. Teraz czujniki to MORESENSOR NX-S079-SN-4 i próbowałem ponownie nauczyć się, wypuszczając powietrze. Ale nic nie wykryło. Więc wtedy pomyślałem, czy odbiornik ma problem. Tak, mam przycisk startu i pierwotnie miałem zdalne uruchamianie, ale to nie działa od kiedy go mam. Muszę wymienić TCU, tak rozumiem.

#10 ·
Escapes mogą mieć "zdalny start" za pomocą pilota (naciśnięcie blokady, a następnie dwukrotne naciśnięcie specjalnego przycisku, aby uruchomić silnik). Takie Escapes mają RTM - Radio Transceiver Module, które znajduje się w miejscu, w którym możesz schować okulary nad głową.
Instrukcja warsztatowa mówi, że dla takich Escapes RTM jest używany do komunikacji z TPMS, i to jest moduł, który informuje BCM, że kluczyk jest w pobliżu lub jakie są odczyty czujników.
Dla "zwykłych" Escapes instrukcja mówi, że TPMS komunikuje się bezprzewodowo z BCM.
TCU, o którym wspominasz, działa do komunikacji mobilnej, więc możesz uruchomić zdalnie z aplikacji i, o ile wiem, nie ma nic wspólnego z TPMS.
Jeśli masz pilota takiego jak ten, a zdalny start nie działa - cóż, tak może oznaczać, że Twój RTM nie działa - ale nie mam o tym wiedzy, tzn. czy powinno to pokazywać jakieś dodatkowe błędy. Jeśli masz Escape bezkluczykowy/zdalny start, powinieneś móc zobaczyć Radio Transceiver Module w Forscan.
Jeśli masz pilota bez zdalnego startu, a Twój Escape nie ma tej funkcji - TPMS komunikuje się z BCM, i wiedziałbyś, że BCM zawodzi z wielu innych objawów, zgaduję :) Nie jestem pewien, czy ma to jakąś antenę, która mogłaby zostać odłączona.
W obu przypadkach możesz mieć coś, co zakłóca częstotliwość 315 MHz - nie jestem pewien, co to może być, chociaż pamiętam, że straciłem sygnał GPS podczas używania taniej kamery :) Pomyśl więc o wszystkim, co jest zainstalowane w samochodzie i nie jest standardowym wyposażeniem. Może nie prawdopodobna przyczyna, ale wciąż możliwa.
Ale znowu, wierzę, że możesz spróbować wytrenować swój samochód z niektórymi TPMS, o których wiadomo, że działają, jak w innym Escape. To wyeliminowałoby problemy z czujnikami.
Czujniki Escape 4G to "JX7Z-1A189-C" lub (po sprzedawcy odnowionych, które kupiłem): JX7T-1A180-A, JX7T1A180A, JX7T-1A180-AA, JX7T1A180AA, JX7T-1A180-BA, JX7T1A180BA, JX7T-1A180-EA, JX7T1A180EA, JX7Z-1A189-C, JX7Z1A189C, AG2SM3.
Kupiłem tutaj (ale wtedy kosztowały 104 $): Kompletny zestaw 4 oryginalnych czujników ciśnienia w oponach OEM Ford TPMS Kit JX7Z-1A189-C | eBay
Nie widzę tych numerów wśród numerów OEM dla NX-S079-SN-4 (sprawdzanie na Amazon), więc nadal nazwałbym problemy z TPMS najbardziej prawdopodobnym powodem.

#11 ·
TCU i TPMS nie mają ze sobą nic wspólnego.
Samo kupno używanego zamiennika TCU nie uruchomi zdalnego startu, trzeba będzie przejść proces ponownej autoryzacji wymieniony w dokumencie F150Chief na stronie CyanLabs.
Jednostki TPMS występują w różnych częstotliwościach 315mHz i 433mHz, numer części na dwóch 6/2020 Escape Ti Hybrids, które mam tutaj w domu, to JX7Z1A189C/Motorcraft TPMS60, czyli jednostka 315mHz.
Jednostka, którą kupiłeś, jest odpowiednikiem F2GZ-1A189-A/Motorcraft TPMS61 i ten numer części nie jest kompatybilny z MY2020 Escape.