2013+ Ford Escape Forum banner

2015 Ford Escape "skrzynia biegów nie na parkingu" PODCZAS JAZDY

1 reading
31K views 28 replies 17 participants last post by  melissamashburn39  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam z tym niezły zgryz. Ostatnio zacząłem mieć problemy z moim Escape z 2015 roku, gdzie otrzymywałem komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji parking" podczas próby uruchomienia i nie przełączał się z pozycji parking - brak rozruchu, brak startu. Robię małe rozeznanie i czytam kilka wątków o wymianie tulei. Sprawdzam i tuleja jest w porządku. Potem widzę inne artykuły o wymianie wskaźnika światła stopu/bezpiecznika światła stopu. Wymieniam je i odpala. Świetnie! Dzień później wsiadam do samochodu i brak rozruchu, brak startu i nie przełącza się z pozycji parking. Robię trochę więcej badań i widzę post o kimś, kto ma ten sam problem. Aby go rozwiązać, otworzyli skrzynkę bezpieczników o wysokim natężeniu, która znajduje się przed akumulatorem (nie zwykłą skrzynkę bezpieczników, ale tę, do której wchodzi przewód dodatni) i dokręcili połączenia. Robię to samo i zauważyłem, że większość połączeń była bardzo luźna. Po dokręceniu samochód odpala. Więc zabieram go na krótką przejażdżkę i silnik gaśnie PODCZAS JAZDY, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji parking". I nie uruchamia się po tym, jak mój samochód się zatrzymuje. Teraz mam problem ze znalezieniem rozwiązania, które pasuje do tego doświadczenia - że samochód gaśnie i wyświetla ten komunikat podczas jazdy. Jestem prawie pewien, że musi to być problem elektryczny lub awaria systemu, ale jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o konserwację samochodu. Jeśli ktoś miał tego rodzaju problem i był w stanie go rozwiązać, proszę o informację.

Szybka lista tego, co zrobiłem do tej pory:
- Potwierdzono, że tuleja jest nienaruszona
- Zmieniono wskaźnik światła stopu
- Potwierdzono, że bezpiecznik hamulca nie jest przepalony
- Dokręcono połączenia w skrzynce bezpieczników o wysokim natężeniu

Dzięki!

#2 ·
#1 Upewnij się, że w tym samochodzie nie ma otwartych wezwań do naprawy
Zrób zdjęcie swojego numeru VIN
Przejdź do nhtsa i wprowadź swój numer VIN
Poinformuje Cię, czy w Twoim samochodzie są jakieś otwarte wezwania do naprawy

Inną możliwością jest słaby akumulator lub korozja na ujemnym biegunie
Akumulatory mają żywotność tylko 3 do 4 lat

#3 ·
#1 upewnij się, że w tym samochodzie nie ma otwartych wezwań do naprawy
zrób zdjęcie swojego numeru VIN
jedź do nhtsa wprowadź swój numer VIN
Poinformuje Cię, czy w Twoim samochodzie są jakieś otwarte wezwania do naprawy

jeszcze jedna możliwość: słaba bateria lub korozja na ujemnym zacisku
baterie mają żywotność tylko 3 do 4 lat
Dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź. Bateria została wymieniona około miesiąc temu. Poświęciłem czas na wyczyszczenie korozji z ujemnego zacisku po jej włożeniu. Zresetowałem również BMS. Brak wezwań do naprawy dla tego konkretnego pojazdu. Spróbuję znaleźć mobilnego mechanika, który uruchomi kody na tym, ale nie jestem optymistą co do wyniku

#4 · (Edited)
Nie wiem, czy to w czymś pomoże, ale może warto sprawdzić... podobny problem do Twojego.

Ponadto może to nie być związane, ale po prostu upewnij się, że ujemne połączenie masy akumulatora w obszarze przegrody jest mocne i nie można go przesuwać na śrubie, ponieważ wiadomo, że wpływa to na wiele rzeczy.

#7 ·
Cześć wszystkim,

Miałem z tym niezły zgryz. Ostatnio zacząłem mieć problemy z moim Escape z 2015 roku, gdzie otrzymywałem komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji park" podczas próby uruchomienia i nie wychodziłem z pozycji park - brak rozrusznika, brak uruchomienia. Robię małe rozeznanie i czytam kilka wątków o wymianie tulei. Patrzę i tuleja jest w porządku. Potem widzę inne artykuły o wymianie wskaźnika światła stopu/bezpiecznika światła stopu. Wymieniam je i uruchamia się. Świetnie! Dzień później wsiadam do samochodu i brak rozrusznika, brak uruchomienia i nie wychodzi z pozycji park. Robię trochę więcej badań i widzę post o kimś, kto ma ten sam problem. Aby go rozwiązać, otworzyli skrzynkę bezpieczników o wysokim natężeniu, która znajduje się przed akumulatorem (nie zwykłą skrzynkę bezpieczników, ale tę, do której wchodzi przewód dodatni) i dokręcili połączenia. Robię to samo i zauważyłem, że większość połączeń była bardzo luźna. Po dokręceniu samochód się uruchamia. Więc jadę na krótką przejażdżkę i silnik gaśnie PODCZAS JAZDY, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji park". I nie uruchamia się po tym, jak mój samochód zatrzymuje się. Teraz mam problem ze znalezieniem rozwiązania, które pasuje do tego doświadczenia - że samochód gaśnie i wyświetla ten komunikat podczas jazdy. Jestem prawie pewien, że musi to być problem elektryczny lub awaria systemu, ale jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o konserwację samochodu. Jeśli ktoś miał tego rodzaju problem i był w stanie go rozwiązać, proszę o informację.

Szybka lista tego, co do tej pory zrobiłem:
- Potwierdzono, że bezpiecznik światła stopu nie jest przepalony

Dzięki!
Miałem to samo w zeszłym roku, u mnie była woda, tak woda w skrzyni biegów. Przyczyną nie była chłodnica, ale chłodnica oleju w skrzyni biegów, która znajduje się na górze samej skrzyni biegów. Rozwinęła się w niej wewnętrzna nieszczelność, która pozwoliła na dostanie się wody do skrzyni biegów. Sprawdź zbiornik płynu chłodzącego, jeśli jest spieniony i pachnie olejem, to chłodnica oleju. Jak się upewnić, to sprawdzić olej silnikowy, jeśli jest czysty i nie ma śladów wody w oleju, to będzie chłodnica oleju w skrzyni biegów. Z tego co wiem, niektórzy mieli pakiet holowniczy, który prowadził chłodnicę przez chłodnicę. Wystarczy uncja wody w skrzyni biegów, aby zepsuć przełącznik. Jeśli Twój ma chłodnicę skrzyni biegów, która znajduje się na górze skrzyni biegów, to jest to pierwsza rzecz, której bym szukał.

#8 ·
Witajcie,

Miałem z tym niezły zgryz. Ostatnio zacząłem mieć problemy z moim Escape z 2015 roku, gdzie otrzymywałem komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji parkingowej" podczas próby uruchomienia i nie wychodziłem z pozycji parkingowej - brak rozrusznika, brak uruchomienia. Robię małe rozeznanie i czytam kilka wątków o wymianie tulei. Patrzę i tuleja jest w porządku. Potem widzę inne artykuły o wymianie wskaźnika światła stopu/bezpiecznika światła stopu. Wymieniam je i uruchamia się. Świetnie! Dzień później wsiadam do samochodu i brak rozrusznika, brak uruchomienia i nie wychodzi z pozycji parkingowej. Robię trochę więcej badań i widzę post o kimś, kto ma ten sam problem. Aby go rozwiązać, otworzyli skrzynkę bezpieczników o wysokim natężeniu, która znajduje się przed akumulatorem (nie zwykłą skrzynkę bezpieczników, ale tę, do której wchodzi przewód dodatni) i dokręcili połączenia. Robię to samo i zauważyłem, że większość połączeń była bardzo luźna. Po dokręceniu samochód się uruchamia. Więc zabieram go na krótką przejażdżkę i silnik gaśnie PODCZAS JAZDY, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji parkingowej". I nie uruchamia się po tym, jak mój samochód zatrzymuje się. Teraz mam problem ze znalezieniem rozwiązania, które pasuje do tego doświadczenia - że samochód gaśnie i wyświetla ten komunikat podczas jazdy. Jestem prawie pewien, że musi to być problem elektryczny lub awaria systemu, ale jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o konserwację samochodu. Jeśli ktoś miał tego rodzaju problem i był w stanie go rozwiązać, proszę o informację.

- Potwierdzono, że bezpiecznik hamulca nie jest przepalony

Dzięki!
Miałem dokładnie to samo w ten weekend. Mój samochód wyświetlił komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji parkingowej" i zgasł podczas jazdy. Zapytałem doradcę serwisowego, czy o tym słyszał, a on powiedział, że nie, ale mu nie wierzę. Jestem pewien, że Ford jest świadomy tego problemu. Ponieważ moja sytuacja jest dokładnie taka sama jak twoja.

#10 ·
Miałem dokładnie to samo w ten weekend. Mój wyświetlacz w samochodzie pokazywał, że skrzynia biegów nie jest w pozycji parking i zgasł podczas jazdy. Zapytałem doradcę serwisowego, czy o tym słyszał, a on powiedział, że nie, ale mu nie wierzę. Jestem pewien, że Ford jest świadomy tego problemu. Ponieważ moja sytuacja jest dokładnie taka sama jak Twoja.
Po wszystkich problemach udało mi się to naprawić u lokalnego mechanika (nie w salonie Forda). Mechanik powiedział mi, że wszystko jest w porządku, po tym jak jeździli przez 30 minut. Powiedziałem im, żeby po prostu zostawili to włączone, aż zgaśnie. Oddzwonili do mnie później tego samego dnia i powiedzieli, że w końcu zgasło i że to przepalony bezpiecznik wspomagania kierownicy. Wyjaśnili również, że można mieć bardzo dziwne problemy, jeśli przepali się bezpiecznik. Nawet jeśli bezpiecznik jest do czegoś niezwiązanego... jak oświetlenie wewnętrzne, stereo itp. Dobra wiadomość jest taka, że ostatecznie była to dość tania naprawa i od tego czasu nie miałem żadnych problemów.
Powodzenia

#9 ·
Być może to, co zostało rozszerzone przez 2019 Escapes w TSB. TSB 21-2152.

Było wezwanie do wcześniejszych roczników wcześniejszych modeli, ale teraz jest to wymienione jako TSB dla 2013 do 2019 Escapes. Późniejsze roczniki wydają się nie być objęte wezwaniem.

Problem może również dotyczyć czujnika położenia, który wykrywa, na jakim biegu, według pojazdu, się znajduje.

#11 ·
Cześć Przyjacielu, To brzmi prawie identycznie do tego, co stało się z moim samochodem w ten poniedziałek, mam Forda Escape z 2017 roku. Jechałem nim i zatrzymałem się na czerwonym świetle, gdy nagle zaalarmował mnie "Transmisja nie w pozycji Park" i zgasł. Nie można było później zakręcić/uruchomić. Mój samochód wciąż jest w salonie i jest badany, ale staram się również rozwiązywać problemy najlepiej jak potrafię z daleka. Próbowałem przez kilka godzin sam go ponownie uruchomić, czekając na holowanie i nigdy nie udało mi się go uruchomić, ale najwyraźniej technik, który wczoraj to sprawdzał, nie miał problemu z jego uruchomieniem??? Kiedy próbowałeś ponownie uruchomić swój samochód po awarii, czy wszystkie światła i elementy elektryczne z wyjątkiem klimatyzacji i radia się włączyły? Nie mogłem również wrzucić go na luz, żeby wyjechać z ulicy, czy to również był Twój przypadek? Musiałem ręcznie nacisnąć przełącznik, żeby wyjechać z parkingu.

#25 ·
Cześć Przyjacielu, to brzmi prawie identycznie do tego, co wydarzyło się z moim samochodem w ten poniedziałek, mam Forda Escape z 2017 roku. Jechałem nim i zatrzymałem się na czerwonym świetle, kiedy nagle zaalarmował mnie "Transmisja nie na Parku" i zgasł. Nie można było później zakręcić/uruchomić. Mój samochód wciąż jest w salonie i jest badany, ale staram się również rozwiązywać problemy najlepiej jak potrafię z daleka. Próbowałem przez kilka godzin uruchomić go ponownie sam, czekając na holowanie i nigdy nie udało mi się go uruchomić, ale najwyraźniej technik, który wczoraj to sprawdzał, nie miał problemu z jego uruchomieniem??? Kiedy próbowałeś ponownie uruchomić swój samochód po awarii, czy wszystkie światła i elementy elektryczne z wyjątkiem klimatyzacji i radia się włączyły? Nie mogłem również wrzucić go na luz, żeby wyjechać z ulicy, czy to również miało miejsce w twoim przypadku? Musiałem ręcznie nacisnąć przełącznik, żeby wyjechać z parkingu.
Cześć, to przydarzyło mi się kilka dni temu dokładnie tak samo. Czy udało ci się znaleźć problem?

#15 ·
W końcu odzyskuję dziś mojego Escape! Po 2,5 tygodniach w końcu zrobił to samo dla serwisu, co dla mnie. Zgasł podczas jazdy, brak rozruchu, brak zapłonu.

Technik odkrył, że w płycie w pobliżu skrzynki funkcji akumulatora pojawiło się pęknięcie włosowe. Kierownik serwisu powiedział, że zdarza się to sporadycznie w nowszych modelach Forda, ponieważ wszystko jest tak kompaktowe pod maską. Może to być spowodowane nawet takimi rzeczami jak zbyt mocne położenie akumulatora (w moim przypadku to nie miało miejsca, wciąż mam oryginalny akumulator odpukać w niemalowane). Powiedział również, że to pęknięcie może powodować, że samochody w ogóle nie uruchamiają się przy normalnym uruchamianiu lub że samochód może zgasnąć podczas jazdy, a następnie nie uruchomić się ponownie, tak jak to miało miejsce u mnie (i ostatecznie u technika, który jeździł nim w tym tygodniu).

Technik mógł dosłownie nacisnąć na płytę, aby ponownie uruchomić samochód, ale kiedy zabrał rękę, nie uruchamiał się ponownie.

Publikuję moją aktualizację tutaj, aby pewnego dnia pomóc komuś innemu, jeśli kiedykolwiek znajdzie się w takiej samej sytuacji 😊

#16 ·
Dzięki za aktualizację.

Technik mógł dosłownie nacisnąć na płytę, aby ponownie uruchomić samochód, ale kiedy zabrał rękę, nie uruchamiał się ponownie.
Czy możesz opublikować zdjęcie części, na którą naciskali? Pomoże to zidentyfikować, która część pękła dla przyszłych czytelników.

#20 ·
  • Helpful
Reactions: MOONRNR
#22 ·
Mam dokładnie ten sam problem z moim Fordem Escape z 2017 roku. Otrzymuję komunikat, że skrzynia biegów nie jest w pozycji parking i samochód gaśnie i nie chce się uruchomić. Kiedy mój mąż zajrzał pod maskę i dotknął dodatniego przewodu akumulatora, pojazd uruchomił się. Jestem ciekawa, jaki był koszt naprawy.

#24 ·
Cześć wszystkim, mam z tym niezły zgryz. Ostatnio zacząłem mieć problemy z moim Escape z 2015 roku, gdzie otrzymywałem komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji park" podczas próby uruchomienia i nie przełączałem się z pozycji park - brak rozruchu, brak startu. Robię małe rozeznanie i czytam kilka wątków o wymianie tulei. Patrzę i tuleja jest w porządku. Potem widzę inne artykuły o wymianie wskaźnika światła stopu/bezpiecznika światła stopu. Zmieniam je i uruchamia się. Świetnie! Dzień później wsiadam do samochodu i brak rozruchu, brak startu i nie wychodzi z pozycji park. Robię trochę więcej badań i widzę post o kimś, kto ma ten sam problem. Aby go rozwiązać, otworzyli skrzynkę bezpieczników o wysokim natężeniu, która znajduje się przed akumulatorem (nie zwykłą skrzynkę bezpieczników, ale tę, do której wchodzi przewód dodatni) i dokręcili połączenia. Robię to samo i zauważyłem, że większość połączeń była bardzo luźna. Po dokręceniu samochód się uruchamia. Więc zabieram go na krótką przejażdżkę i silnik gaśnie PODCZAS JAZDY, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "skrzynia biegów nie w pozycji park". I nie zakręci ani nie uruchomi się po tym, jak mój samochód zatrzyma się. Teraz mam problem ze znalezieniem rozwiązania, które pasuje do tego doświadczenia - że samochód gaśnie i wyświetla ten komunikat podczas jazdy. Jestem prawie pewien, że musi to być problem elektryczny lub awaria systemu, ale jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o konserwację samochodu. Jeśli ktoś miał tego rodzaju problem i był w stanie go rozwiązać, proszę o informację. Krótka lista tego, co do tej pory zrobiłem: -Potwierdzono, że tuleja jest nienaruszona -Zmieniono wskaźnik światła stopu -Potwierdzono, że bezpiecznik hamulca nie jest przepalony -Dokręcono połączenia w skrzynce bezpieczników o wysokim natężeniu Dzięki!
Czy udało Ci się to naprawić? Mój Ford Escape z 2015 roku robi dokładnie to samo. Wymieniliśmy akumulator i wszystkie przewody podłączone do akumulatora. Sprawdziliśmy alternator i rozrusznik i oba są dobre. Poszliśmy na diagnozę i technik powiedział, że myśli, że nasz zawór obejściowy płynu chłodzącego jest zablokowany w pozycji otwartej lub zamkniętej. Zaplanowaliśmy wymianę tej części na jutro. Czy to był problem z Twoim przewodem??? To taki ból głowy, żeby to naprawić. Czasami się uruchamia i jedzie, ale ostatecznie wyrzuca kod "skrzynia biegów nie w pozycji park" i wyłącza się podczas jazdy. Czasami w ogóle się nie uruchamia, ale zapalają się światła, po prostu nie zaskakuje. Jakieś pomysły??? Nie chcę płacić za wymianę zaworu obejściowego, jeśli to nie jest problem!

#26 ·
Moja córka doświadczyła tego samego problemu w modelu Escape z 2103 roku. Wymieniłem bezpiecznik maxi i problem został rozwiązany. Pojazd został odholowany do dealera w celu naprawy, ale nie mogli się tym zająć przez 7-10 dni. Znalazłem ten wątek i wymieniłem bezpiecznik na parkingu dealera. Waa laa działa i znowu jest w użyciu.

#28 ·
Witajcie,

Miałem z tym niezły zgryz. Ostatnio zacząłem mieć problemy z moim Escape z 2015 roku, gdzie otrzymywałem komunikat "transmisja nie na parkingu" podczas próby uruchomienia i nie przełączałem się z parkingu - brak rozruchu, brak startu. Robię małe rozeznanie i czytam kilka wątków o wymianie tulei. Patrzę i tuleja jest w porządku. Następnie widzę inne artykuły o wymianie wskaźnika światła stopu/bezpiecznika światła stopu. Zmieniam je i uruchamia się. Świetnie! Dzień później wsiadam do samochodu i brak rozruchu, brak startu i nie wychodzi z parkingu. Robię trochę więcej badań i widzę post o kimś, kto ma ten sam problem. Aby go rozwiązać, otworzyli skrzynkę bezpieczników o wysokim natężeniu, która znajduje się przed akumulatorem (nie zwykłą skrzynkę bezpieczników, ale tę, do której wchodzi przewód dodatni) i dokręcili połączenia. Robię to samo i zauważyłem, że większość połączeń była bardzo luźna. Po dokręceniu samochód odpala. Więc zabieram go na krótką przejażdżkę i silnik gaśnie PODCZAS JAZDY, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "transmisja nie na parkingu". I nie uruchamia się po tym, jak mój samochód zwalnia do zatrzymania. Teraz mam problem ze znalezieniem rozwiązania, które pasuje do tego doświadczenia - że samochód gaśnie i wyświetla ten komunikat podczas jazdy. Jestem prawie pewien, że musi to być problem elektryczny lub awaria systemu, ale jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o konserwację samochodu. Jeśli ktoś miał tego rodzaju problem i był w stanie go rozwiązać, proszę o informację.

-Potwierdzono, że tuleja jest nienaruszona
-Zmieniono wskaźnik światła stopu
-Potwierdzono, że bezpiecznik hamulca nie jest przepalony
-Dokręcono połączenia w skrzynce bezpieczników o wysokim natężeniu

Dzięki!
Moja żona zrobiła to samo