2013+ Ford Escape Forum banner
121 - 140 of 154 Posts
Dołączyłem właśnie do forum i jestem właścicielem Escape z 2018 roku z silnikiem 2,5 litra. Kupiłem również Ecosport z 2021 roku z silnikiem 1,0 litra (3 cylindry) ecoboost. Zanim kupiłem 1.0, przeprowadziłem pewne badania i nie mogłem znaleźć podobnego problemu na forach (Ecosport, Fiesta i Focus) z wyciekiem płynu chłodzącego do cylindrów. 1.0 jest używany w Ecosport, Fiesta i Focus. 1.0 ma konstrukcję otwartą i ma szczeliny między cylindrami, tak jak 1.5. Jednak duża różnica między 1.0 a innymi małymi silnikami Ford ecoboost (1.5, 1.6 i 2.0) polega na tym, że 1.0 ma żeliwny blok. Żeliwny blok może być w stanie lepiej wytrzymać ciśnienia silnika z turbodoładowaniem niż aluminiowe bloki znajdujące się w 1.5, 1.6 i 2.0. Być może Ford powinien używać żeliwnych bloków we wszystkich swoich małych silnikach ecoboost.
Ciekawa uwaga. Nie byłem świadomy różnicy w materiałach. Z moich bardzo starych zajęć z metalurgii, możesz mieć rację.

• Like
Reactions: SymChris
Jestem tu nowy.
W końcu, po wielkich cierpieniach, zdiagnozowano przyczynę braku płynu chłodzącego w moim samochodzie, ponieważ płyn wyparowywał w komorze spalania i byłem zmuszony kupić blok w nowej wersji, ponieważ kanał między cylindrami był zamknięty i został skompensowany dziurą w cenie bloku 3700$ Made in UK
Czy zaufam tej aktualizacji?
Zobaczmy Twoje doświadczenia z nowym blokiem (ds7g-6011-jb)
Image

Image
Image

Mam 1.5L Ecoboost z 2018 roku z 6F35 (C-Max). Połowa zbiornika płynu chłodzącego jest pusta co ~20 000 mil. Pompa wody została wymieniona, ale to nie pomogło. Nie mam klasycznych objawów uszkodzenia silnika, tylko utratę wody chłodzącej. Głównie po jeździe autostradą. Co dziwne, strata jest znacznie większa zimą. Endoskopia i test CO2 (gazy spalinowe w układzie chłodzenia) nie wykazały niczego niepokojącego.

Samochód ma ponad 60 000 mil i jeździ, ale traci płyn chłodzący. Dlaczego utrata wody jest większa zimą i po jeździe autostradą? Czy mam uszkodzony silnik? Co mogę zrobić? Dziękuję!

Mam więcej pytań dotyczących automatycznej skrzyni biegów i jej odgłosów i zachowań, ale to inny temat.

Pompa wody została wymieniona, ale to nie pomogło. Nie mam klasycznych objawów uszkodzenia silnika, tylko utratę wody chłodzącej. Głównie po jeździe autostradą. Co ciekawe, strata jest znacznie większa zimą. Endoskopia i test CO2 (gazy spalinowe w układzie chłodzenia) nie wykazały niczego niepokojącego.
Zima może być gorsza, ponieważ silnik jest metalowy - bardziej kurczy się i rozszerza, przechodząc od ekstremalnie zimnej pogody do temperatury roboczej. Jeśli płyn chłodzący znika, najprawdopodobniej dostaje się do cylindra - jeśli nie możesz znaleźć żadnych zewnętrznych wycieków (i biorąc pod uwagę doświadczenia innych osób).

Czy Twój układ chłodzenia był testowany ciśnieniowo?

Słyszałem, że intercooler ma tendencję do wycieków, ale sprawdzenie tego jest bardzo czasochłonne, a dealer nie chce tego robić. Samochód jest jeszcze na gwarancji, ale bardzo się martwię. Oznaki nie są dobre.

Czy widać biały dym z rury wydechowej??.. Zakładam, że mówisz o zimie z włączonym ogrzewaniem.. Czy rdzeń nagrzewnicy lub złącza mogą lekko przeciekać i nie wyczuwasz zapachu płynu chłodzącego??

Nie mam białego dymu z wydechu, ani silnik nie pracuje nierówno na zimno - więc żadnych klasycznych objawów, poza dziwną utratą wody chłodzącej.

Zimą nie wyczuwam zapachu płynu chłodniczego. Zasadniczo tracę również płyn chłodniczy latem, ale głównie po dłuższej jeździe autostradą. Warsztat kilkakrotnie sprawdzał wszystkie węże i stwierdził: Gdyby gdzieś w wężach była nieszczelność, widoczna byłaby biała skorupa, ale jej nie ma.

Latem również tracę płyn chłodniczy, chciałbym to powiedzieć. Jak mogę sprawdzić, czy to nagrzewnica? Po prostu włączyć ogrzewanie latem?

Jasne, możesz włączyć ogrzewanie latem, ale nie powinno się to różnić od zimy. Wspomniałeś o intercoolerze, ale czy to nie tylko powietrze z turbosprężarki do korpusu przepustnicy, bez płynu chłodzącego?? Jest test na wyciek uszczelki głowicy, który można kupić, pomyśl o Amazon, Scotty często to pokazuje, wkładasz rurkę z chemikaliami i podłączasz do zbiornika wyrównawczego i obserwujesz zmianę koloru na biegu jałowym... A co ze zbiornikiem wyrównawczym z małym wyciekiem???

Intercooler przewodzi wodę, tzn. jest chłodzony wodą. Wiadomo, że 1.5L Ecoboost może tam również przeciekać.

Mogę powiedzieć, że mój zbiornik wyrównawczy był w połowie pusty, mimo że na liczniku przebiegu nie było nawet 15 000 mil. Pompa wody została wymieniona, ale to nie pomogło.

Test uszczelki głowicy został wykonany, w układzie chłodzenia ani w zbiorniku wody chłodzącej nie było spalin. Mechanik powiedział, że mikropęknięcia mogą pojawiać się tylko przy wyższych temperaturach silnika, a następnie ponownie się zamykać. Są tak małe, że tylko bardzo mała ilość wody chłodzącej może przez nie przejść. Zgodził się ze mną, że mój silnik może być dotknięty, ale problem polega na tym, że nie mogą wymienić silnika, ponieważ nie mają wystarczających dowodów. Myślę, że najlepiej jest opróżnić zbiornik wyrównawczy.

Intercooler przewodzi wodę, tzn. jest chłodzony wodą. Wiadomo, że 1.5L Ecoboost może tam również przeciekać.

Mogę powiedzieć, że mój zbiornik wyrównawczy był w połowie pusty po przejechaniu niecałych 15 000 mil na liczniku. Pompa wody została wymieniona, ale to nie pomogło.

Test uszczelki głowicy został wykonany, w układzie chłodzenia ani w zbiorniku wody chłodzącej nie było spalin. Mechanik powiedział, że mikropęknięcia mogą pojawiać się tylko przy wyższych temperaturach silnika, a następnie ponownie się zamykać. Są tak małe, że można przez nie przepuścić tylko bardzo małą ilość wody chłodzącej. Zgodził się ze mną, że mój silnik może być dotknięty, ale problem polega na tym, że nie mogą wymienić silnika, ponieważ nie mają wystarczających dowodów. Myślę, że najlepiej jest opróżnić zbiornik wyrównawczy.
Na twoim miejscu kupiłbym ten zestaw testowy, Harbor Freight też ma taki, żeby zobaczyć, czy pojawi się u ciebie, żebyś mógł pokazać dealerowi... "Hej, dlaczego miałbym dostać taki odczyt, jeśli to nieprawda"??... Intercooler to tylko powietrze od turbosprężarki do przepustnicy...Myślisz o chłodnicy??

Może dobrym pomysłem byłoby wykonanie kolejnego testu CO² w innym warsztacie - przemyślę to, dzięki!

Intercooler jest chłodzony wodą. Nie było tak w starym 1.6L Ecoboost, ale zdecydowanie jest w 1.5L.

Silnik 1.5L ma kilka wad konstrukcyjnych. Na przykład olej gromadzi się w kolektorze dolotowym, dlatego zużycie oleju w tych silnikach jest wyższe.
Tak, masz rację co do 1.5 z chłodzonym wodą intercoolerem. Przepraszam za to....Mój 2.0 jest chłodzony powietrzem..Nie mogę pojąć, co myśleli w tym projekcie...Jest wbudowany w blok silnika??

Dokładnie tak myślę. Z powodu zimna aluminium pracuje ciężej, a mostki cylindrów są bardzo cienkie. Tam właśnie znajdują się te mikropęknięcia.

Test ciśnieniowy układu chłodzenia był przeprowadzany kilka razy, zapomniałem o tym wspomnieć, przepraszam. Dealer nie mógł znaleźć żadnych strat.

Słyszałem, że intercooler ma tendencję do wycieków, ale sprawdzenie tego jest bardzo czasochłonne, a dealer nie chce tego robić. Samochód jest jeszcze na gwarancji, ale bardzo się martwię. Oznaki nie są dobre.
Cóż, ponieważ olej przepływa wokół intercoolera, jeśli tam wyciekałby, miałbyś płyn chłodzący w oleju silnikowym i zauważyłbyś wzrost na bagnecie oleju, a olej wyglądałby na mleczny. Więc to prawdopodobnie nie byłaby twoja przyczyna.

Moje główne pytanie brzmi: Jak mogę udowodnić lub obalić, czy silnik ma mikropęknięcia, czy nie? Dokąd trafia płyn chłodniczy, jeśli nie mam żadnych klasycznych objawów dotyczących mikropęknięć w bloku silnika?

Nadal mam gwarancję na ~25 000 mil. Potem istnieje możliwość przedłużenia gwarancji, ale trzeba za nią samemu zapłacić.

Pomysł z testem CO2 na zimnym silniku jest niezły, dzięki!

Nie wiem, czy można jeździć po autostradzie z urządzeniem do testowania CO². Samochód trzęsie się podczas jazdy. Zapytam mojego dealera.

Nadal mam gwarancję na ~25 000 mil. Potem jest opcja przedłużonej gwarancji, ale trzeba za nią samemu zapłacić.

Pomysł z testem CO2 na zimnym silniku jest niezły, dzięki!

Nie wiem, czy można jeździć po autostradzie z urządzeniem do testowania CO². Samochód trzęsie się podczas jazdy. Zapytam mojego dealera
Nie jeździsz z testem, tylko na biegu jałowym... Po jeździe autostradą będziesz musiał pozwolić mu ostygnąć na tyle, aby można było bezpiecznie zdjąć korek zbiornika, ale silnik nadal będzie gorący po jeździe...

121 - 140 of 154 Posts