2013+ Ford Escape Forum banner
61 - 76 of 76 Posts
Przyjrzałbym się całemu procesowi montażu, zwłaszcza od momentu połączenia panelu dachu z resztą nadwozia. Przód dachu kierowcy (lub oba przody) może być poddany szczególnemu naprężeniu, gdy nadwozie jest zawieszone, czego nie ma w pozostałych narożnikach. Może istnieć słaby punkt/szczelina dla prowadzenia przewodów do dachu, którego nie mają pozostałe narożniki. Może występować błąd w programowaniu robotów, który osłabia określony obszar. Mógłbym tak dalej...
Wow, dzięki za wgląd, dla idiotów przewodnik 101 - mówisz, że samochód stojący na podnośniku przez długi okres czasu (8 tygodni oczekiwania na nową skrzynię biegów) może obciążać ramę, powodując/prowadząc do wycieku?

Nie. Pojazd podniesiony na podnośniku nie powoduje w tej sytuacji żadnych szkód, które mogłyby spowodować wyciek wody do wnętrza. Gdyby tak było, Ford potrzebowałby większej pomocy w dziale inżynieryjnym, niż myślałem.

Porzuciłem swój po czwartej i "ostatecznej" naprawie. Szew pękł z przodu do klapy bagażnika po obu stronach w tym momencie. Został ponownie uszczelniony i wymieniony na Bronco Sport. Wciąż mam swojego tytanowego Escape i na szczęście nie przecieka.
Ostatecznie jednak, jeśli masz taki, który przecieka, napraw go i pozbądź się go.

W miniony wtorek zdjąłem obie szyny bagażnika dachowego i uszczelniłem je silikonem Permatex Ultra Black RTV, jak widać na filmie z YouTube. W czwartek padało cały dzień. Sprawdziłem to dzisiaj rano, mając nadzieję, że nie będzie wody. Ku mojemu niezadowoleniu znowu była kałuża w moim kole zapasowym! Co ciekawe, tym razem izolacja jutowa po stronie pasażera na dole tak naprawdę nie była mokra. Był post o jakimś szwie karoserii, który widać tylko po zdjęciu tylnego zderzaka lub coś w tym stylu. To po prostu naprawdę do bani.
Cześć, mam Forda Escape Titanium z 2017 roku i mam pewne problemy z przeciekaniem dachu, jak opisano. Myślę, że to było po tym, jak wyjechałem ze stanu i użyłem torby dachowej z kilkoma paskami z grzechotką. Myślę, że zaciągnąłem trochę za mocno i prawdopodobnie uszkodziłem uszczelkę na śrubach. Chciałem użyć permatexu, jak pokazano w niektórych filmach z YouTube, ale wydaje się, że szyna dachowa z 2017 roku może być nieco inna niż to, co widziałem na YouTube. Jak zdjąłeś właściwą szynę dachową? Czy był jakiś konkretny film, do którego się odwoływałeś? Ten, który widziałem, był z 2013 roku, ale wydaje się, że może być inny. Obejrzałem film z 2017 roku Explorera i to bardziej przypominało to, jak wyglądała moja szyna (srebrna), ale wydawało się bardzo trudne do zdjęcia szyny? Wszelkie uwagi mile widziane. Dzięki.

richman107 Film, który oglądałem, był filmem, który użytkownik YouTube zatytułował dla Escape 2013-2016. Chociaż relingi dachowe Escape 2017-2019 są dokładnie takie same. Najtrudniejszą częścią dla mnie (przynajmniej za pierwszym razem) było zdjęcie zaślepek, aby dostać się do śrub. Użyłem małego śrubokręta z prostym ostrzem wraz z plastikowym narzędziem do usuwania wykończeń, które ma szerokie, płaskie ostrze. Sztuczka polega na tym, aby spróbować unieść sam koniec zaślepki i wtedy ostatecznie powinieneś być w stanie zdjąć ją ręcznie. Musisz być wobec nich nieco agresywny, aby je wyskoczyć. Na filmie wyglądało to o wiele łatwiej. Pamiętaj, że każda zaślepka ma kilka wypustek (około pół cala długości), które wsuwają się w reling dachowy. Więc kiedy uda ci się ją wyskoczyć, nie ciągnij zaślepki zbyt daleko do góry.

Myślę, że zlokalizowałem wyciek, który właśnie odkryłem w moim Escape Titanium z 2017 roku. Mam elektryczną klapę bagażnika. Zdjąłem wszystkie wykończenia i wydawało się, że znalazłem dowody na to, że woda dostaje się przez płytę mocującą tłok po stronie pasażera bagażnika.

Czy ktoś to widział?

Zobacz zdjęcia:

Steeps5 - Sprawdziłem te śruby w moim egzemplarzu, kiedy robiłem test wody z wężem ogrodowym i u mnie woda nie dostawała się tamtędy. Nie pamiętam, czy widziałem na innych postach, czy komuś woda dostawała się tamtędy, czy nie, ale wcale mnie to nie dziwi.

Cześć. Kupiłem 17 Titanium, ma 42 tys. mil przebiegu. Uwielbiam ten samochód, ale ma problem z przeciekającym dachem. Dealer próbował go raz naprawić, ale właśnie padało i nie został naprawiony.
Przecieka przy słupku A po stronie kierowcy i w rogu szyberdachu po stronie kierowcy nad tylnym siedzeniem - ma panoramiczny dach i relingi dachowe.
Czytałem o przeciekających relingach dachowych, próbowałem sam uszczelnić otwory czarnym uszczelniaczem RTV przed oddaniem go. Nie zadziałało. Dealer powiedział, że to przednia szyba (??), więc ją wyciągnęli i ponownie uszczelnili. Stał suchy przez prawie tydzień.
Zamieściłem kilka zdjęć, czy ktoś jeszcze rozwiązał ten problem, jeśli go miał? Widzę wiele wątków na ten temat, ale wydaje się, że niewiele osób, jeśli w ogóle, miało szczęście z naprawą.
Na szczęście dealer naprawił to za darmo i powiedział, żeby zadzwonić, jeśli znowu będzie przeciekać. Zadzwonię w poniedziałek.

Attachments

AKTUALIZACJA: Około półtora tygodnia temu ponownie zdjąłem obie relingi dachowe. Użyłem uszczelniacza Permatex Ultra Black z dyszą przykręconą do tuby, abym mógł lepiej dostać się nim do otworów na śruby. Na wszelki wypadek nałożyłem również sporą ilość wokół obszarów otworów na śruby. Kilka dni później w końcu spadł deszcz tutaj, w Minnesocie. Sprawdziłem tył po deszczu i byłem mile zaskoczony, że tylna strona pasażera była sucha jak pieprz. Ta strona miała najwięcej wody. Jednak... strona kierowcy była mokra tuż za panelem bocznym. Skończyłem z tym. Po prostu będę z tym żył, aż znajdę coś innego. Wczoraj wieczorem w wiadomościach powiedzieli, że ceny używanych samochodów wkrótce zaczną spadać. Przyglądałem się Mazdzie CX-5, ponieważ jest to najbardziej zbliżony SUV do Escape.
Wiem, że to było jakiś czas temu, ale mam ten sam problem z wyciekiem wody, a mój warsztat już uszczelnił relingi dachowe i nadal cieknie. Czy mógłbyś mi pomóc zrozumieć, którą część na zdjęciu, które wysłałeś wcześniej, ponownie uszczelniłeś i ostatecznie rozwiązałeś problem? Lub potwierdzić, że usunąłeś śrubę i zasadniczo dodałeś uszczelniacz?

dbdariusz - Podjąłem trzy próby i nigdy nie udało mi się powstrzymać napływu wody przez wewnętrzną stronę moich słupków D. Wymieniłem swojego Escape'a i jeżdżę Mazdą CX-5 od nieco ponad roku.

Mam dokładnie ten sam problem. Jedyny problem to wygaśnięcie moich gwarancji.
2017 Escape Titanium Wyciek wody z tylnej części bagażnika Pod koniec zeszłego roku zauważyłem, że woda wycieka z prawej strony tylnej części bagażnika. (Widać ślady wody wokół osłony panelu bezpieczników i gromadzenie się wody na załączonych zdjęciach. Prawa strona dywanu również była mokra.) Mój doradca serwisowy powiedział mi, że muszę go przywieźć w poniedziałek, ponieważ firma serwisowa, z której korzystają w przypadku wycieków wody, ma przedstawiciela tylko w ten dzień. Po wielu kolejnych dniach deszczu i ciągłych wyciekach miałem dziś rano wizytę. Po przybyciu i zameldowaniu o 7:15 poinformowano mnie, że "człowiek od wody" będzie w salonie dopiero około południa. Przewidując, że trzeba będzie przeprowadzić diagnostykę, wziąłem dzień wolny od pracy, ale tak naprawdę nie chciałem spędzić całego dnia w poczekalni dla klientów. Mój dealer zapewniał w przeszłości doskonałą obsługę i nie wątpiłem, że nadal będzie to robił. Około 12:30 mój doradca serwisowy poinformował mnie, że technik zdiagnozował problem jako "luzowanie się uszczelniacza" i jeśli go naprawi, będę musiał zapłacić od 300 do 400 dolarów. Spokojnie powiedziałem: "Nie, nie sądzę, żebym miał za to płacić. To nie jest nic, co spowodowałem". Następnie przypomniałem jej, że pojazd nadal podlega podstawowej gwarancji od zderzaka do zderzaka. Mówi mi również, że jeśli to naprawi, nie będę mógł jeździć nim w deszczu, który był zapowiadany na dziś. Moje pytanie do niej: "Co w takim razie Ford dla mnie zrobi?" Nie chcąc celowo utrudniać sprawy mojemu doradcy serwisowemu, ale po prostu w momencie, gdy jestem zirytowany. Wniosek: Pojechałem do domu samochodem zastępczym i zostanę skontaktowany, gdy mój Escape będzie gotowy do odbioru. Będę zamieszczał wszelkie nowe informacje w miarę ich pojawiania się.

Aktualizacja... Odebrałem samochód następnego popołudnia i wczoraj i dzisiaj w końcu padało. Od czasu naprawy kilka razy byłem na myjni, ale nie byłem pewien, czy obszar był suchy, gdy wnętrze było czyszczone. Po popołudniu, wieczorze i poranku w deszczu nie zaobserwowano żadnych wycieków. Znowu szczęśliwy właściciel Escape.:D
Cześć Ross,
Biorąc pod uwagę, że Twoje doświadczenie jest jednym z niewielu trwałych rozwiązań - które konkretne punkty (dziury) zostały uszczelnione, abym ja/my mogli skupić nasze wysiłki na tym?

Dziękuję!
mfp

Pozdrowienia,

przez ostatnie kilka dni padało i kiedy chciałem zabrać samochód gdzieś, zauważyłem, że woda kapie z ramienia osłony przeciwsłonecznej po stronie kierowcy.

Nigdy nie używałem szyberdachu, ale podejrzewam, że to może być miejsce, gdzie przecieka, ponieważ osłona przeciwsłoneczna znajduje się nad przednią szybą.

Zadzwonię do lokalnego dealera Forda.

g.
Mój przecieka z tylnej klapy i wnęki na opony, jakieś pomysły na oszacowanie kosztów?

61 - 76 of 76 Posts