2013+ Ford Escape Forum banner

Wymiana oleju PTU i tylnego dyferencjału

106K views 103 replies 36 participants last post by  gary407  
#1 ·
Zapomniałem zrobić zdjęcia oleju, który wypłynął z tylnego dyferencjału, ponieważ musielibyśmy otworzyć próżnię, ale zużyty olej miał ten sam kolor co PTU.

Attachments

#3 ·
#4 ·
Początkowo poprosiłem dealera Forda o wymianę oleju w tylnym dyferencjale, ale powiedzieli, że oleju tam nie trzeba wymieniać, a jeśli olej trzeba spuścić, to tylny dyferencjał trzeba zdjąć.

• Sad
Reactions: Rescape
#6 ·
TomB985 Chętnie się podzielę, będziesz potrzebować:
* Cokolwiek, aby bezpiecznie podnieść samochód.
* Podstawowe narzędzie ręczne do usunięcia plastikowej osłony tylnego dyferencjału.
* Niskoprofilowy klucz kwadratowy 3/8", odcięliśmy kwadratową część grzechotki 3/8" i przyspawaliśmy do niej uchwyt, wierzę, że prześwit między tylnym dyferencjałem a ramą wynosi 3/4 lub 1", więc ten klucz musi się tam zmieścić.
* Pompa próżniowa do płynów, używamy czegoś w rodzaju zdjęcia załączonego poniżej, możesz użyć pompy do odpowietrzania hamulców lub pompy ze zużytej butelki po szamponie, jeśli chcesz.
- przymocowaliśmy wąż pompy do zakrzywionej mosiężnej rurki, zmierzyliśmy wymiary tylnego dyferencjału i zagięliśmy mosiężną rurkę do odpowiedniej długości, aby sięgała dna tylnego dyferencjału.
* Czysta pompa lub butelka do napełniania.

Uwagi:
- To dość łatwa praca, gdy narzędzia są prawidłowo wykonane.
- Zauważyliśmy w kilku samochodach, że Ford (Tajwan) napełnia tylny dyferencjał i olej PTU poniżej korka spustowego, więc jeśli napełnisz taką samą ilością, jaką spuściłeś, będzie go mało, zawsze napełnialiśmy, aż wypłynie przy korku, nie jestem pewien, czy tak jest w przypadku Forda gdzie indziej.
- Upewnij się, że włączyłeś neutralny bieg w samochodzie, zwolniłeś hamulec ręczny przed opuszczeniem samochodu, aby bieg (który mógł się przesunąć) się nie zablokował.

Attachments

#9 ·
Czy można to wpuścić przez korek poziomu i użyć tego płynu do wypchnięcia starego? Naprawdę nie chcę próbować dostać się do góry tylnego dyferencjału.
Nie sądzę, żeby można było mieć pewność, że cały nowy płyn znajdzie się w tylnym dyferencjale, nawet jeśli wpuścisz galon nowego płynu zgodnie z twoją sugestią.

#17 ·
Serwis płynu w tylnym mechanizmie różnicowym 2013 Titanium?

Prawie 90 tys. mil na moim Titanium 2013, 2 litry ecoboost. Wymieniłem płyn w jednostce przeniesienia napędu, który był czarny. Kupiłem płyn od lokalnego dealera Forda, aby również wymienić płyn w tylnym mechanizmie różnicowym, ale nie widzę/nie mogę wymyślić sposobu na faktyczne usunięcie korka wlewu lub spustu. Sprzedawca części u dealera dał mi nawet kilka wydruków i umieścił na nich notatki, ale w moim przypadku po prostu nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby manewrować narzędziami i moją ręką, w oparciu o to, jak jest zbudowany. Widziałem na YouTube gościa, który mówił o 'wojnie', jaką miał ze swoim, i musiał ręcznie wykonać narzędzie, czego tak naprawdę nie potrafię zrobić. Czy ktoś serwisował swój tylny mechanizm różnicowy i może mi udzielić wskazówek dotyczących specjalnych narzędzi lub procesu? wielkie dzięki

#19 ·
Prawie 90 000 mil na moim Titanium 2013, 2 litry ecoboost. Wymieniłem płyn w zespole przeniesienia napędu, który był czarny. Kupiłem płyn od lokalnego dealera Forda, aby również wymienić płyn w tylnym dyferencjale, ale nie widzę/nie mogę wymyślić sposobu na faktyczne usunięcie korka wlewu lub spustu. Facet od części u dealera dał mi nawet kilka wydruków i umieścił na nich kilka notatek, ale w moim przypadku po prostu nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby manewrować narzędziami i moją ręką, w oparciu o to, jak jest skonstruowany. Widziałem gościa na YouTube, który mówił o 'wojnie', jaką miał ze swoim, i musiał ręcznie wykonać narzędzie, czego tak naprawdę nie potrafię. Czy ktoś serwisował tylny dyferencjał i może mi udzielić wskazówek dotyczących specjalnych narzędzi lub procesu? wielkie dzięki
Połączyłem Twój wątek z wątkiem dostarczonym przez powyższego członka. W przyszłości szybkie przeszukanie forum byłoby dobrym pomysłem.

#21 ·
Dziękuję, jestem nowy na tym forum, dołączyłem dzisiaj. Skąd więc wziął się ten bit torx?
Właśnie zrobiłem tylny dyferencjał.

Znalazłem torx na górze tylnego dyferencjału - zapomnij, że to istnieje. Użyj korka poziomu.

Kupiłem to na Amazon:
https://www.amazon.com/gp/product/B00V3X3NJS/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1

Potem zeszlifowałem czoło napędu, żeby móc go dopasować. Skończyło się na tym, że zdjąłem tak dużo, że kulka blokująca wypadła, ale to sprawiło, że był na tyle wąski, że mogłem włożyć go do korka poziomu - bez żadnych modyfikacji ramy ani nadmiernego przeklinania.

Potem użyłem węża i ssawki, aby wyssać stary płyn, wyczyściłem brud na magnesie i napełniłem go ponownie.

Płyn nie wyglądał najgorzej, ale poziom był niski i miałem pewne oznaki lekkiego wycieku, więc cieszę się, że wlałem więcej. 117 tys. mil, zajęło 20 minut.

#24 ·
so I was going to try and do it last night, and put the torx in the level plug, the easiest to reach and it snapped. Not the torx, the torx feature in the plug. I'm so thrilled.
Chodzi ci o to, że wtyczka się zerwała? Zauważyłem, że torxy w naszych pojazdach, zwłaszcza te większe, wydają się być bardzo czułe, jeśli chodzi o to, co do nich pasuje. Stwierdziłem, że bit torx plus czasami pasuje do nich trochę lepiej. Jeśli nie jest to odpowiedni rozmiar lub typ, to może się tak stało. Te wtyczki są fabrycznie bardzo ciasne, wiem o tym.

#27 ·
Cóż, dostałem te krótkie torxy i udało mi się wczoraj wydostać trochę tego syfu. Wyszło czarne ze srebrnymi płatkami, a magnes na wtyczce był naprawdę pokryty tym czymś. Właściwie trochę pracy zajęło mi wytarcie tego wszystkiego. Wyjąłem około 50 ml i wlałem trochę więcej nowego płynu. Prawdopodobnie zrobię to jeszcze kilka razy w ciągu najbliższych kilku dni. Byłem zaskoczony, że w sumie nie jest tak źle się tam dostać, po prostu potrzeba dużo odkurzania, żeby to wyssać.

Na podstawie stanu tego 'płynu na całe życie', który tam był, gorąco polecam zrobienie tego na długo przed osiągnięciem 100 tysięcy mil.

#29 ·
Tak czy inaczej, było cholernie paskudne.

Więc zrobiłem to znowu wczoraj, myślę, że będę to robił, aż będzie czyste (w miarę). Sugeruję najpierw trochę pojeździć, wyszło trochę łatwiej. Włożyłem rurkę dość daleko i musiałem znaleźć to słodkie miejsce, wyciągnąłem 450 ml (4,5 strzykawki) starego syfu i włożyłem nowy. Człowieku, to zajmuje trochę czasu, zanim przejdzie przez tę maleńką rurkę.

Mam jedno pytanie. Ile powinienem włożyć? Ponieważ nie mogę dostać się do tego korka poziomu, który znajduje się z przodu samochodu, czy mogę włożyć go, aż zacznie wypływać z tego korka? Wyglądają prawie tak samo. Może poczekać, aż zacznie wypływać, a następnie trochę wyciągnąć?

#30 ·
Zamówiłem krótki torx, żeby dostać się do tyłu, ale wczoraj wieczorem zrobiłem PTU i olej w przekładni wyglądał całkiem dobrze. Wygląda na to, że poprzedni właściciel dbał o te wymiany płynów, co jest dobrym znakiem. Jestem ciekaw, jak wygląda olej w tylnym dyferencjale. Pojazd to Titanium z 2013 roku z przebiegiem 95 tys. km. Wlałem do PTU Redline lightweight shockproof, wysokiej jakości 75W-140. Biorąc pod uwagę to, co czytałem o temperaturze, jaką te rzeczy znoszą, i mając tylko 0,5 kwarty do napełnienia, będę chciał wymieniać go co 15 tys. km.

#31 ·
Cóż, korek w tylnym mechanizmie różnicowym w moim 2013 roku nie był torxem T40, tylko gniazdem sześciokątnym 5/16 cala. Kiedy zdałem sobie sprawę, że bit torx jest za mały, nie miałem pojęcia, z czym mam do czynienia, ponieważ nie ma tam miejsca na manewry. Skończyło się na tym, że użyłem plasteliny od dziecka mojego sąsiada, żeby zrobić formę i zdałem sobie sprawę, że wcale nie jest to mocowanie torx. Odciąłem mały kawałek klucza imbusowego 5/16 cala i przyspawałem go do klucza oczkowego 8 mm, który miałem. To cholerstwo było tam ciasno, ale udało mi się je poluzować. Zabrakło mi czasu, więc nie miałem okazji sprawdzić oleju i go wymienić. Zamierzam kupić grzechotkowy klucz oczkowy 5/16 cala i zrobić narzędzie specjalnie do tego zadania, ponieważ to królewski **** z przestrzenią, jaką masz do pracy. Jak stwierdzili inni, górny korek jest bezużyteczny. Dlaczego Ford umieścił korek na górze zamiast na dole, jest dla mnie niepojęte.

#34 ·
Cóż, nie udało mi się zdjąć tej samej wtyczki, zdjąłem tę z tyłu urządzenia. Zastanawiam się więc, czy mogę to napełnić, aż się wyleje, ponieważ są tak blisko tego samego poziomu (zarówno tylna wtyczka, jak i wtyczka poziomu są i tak prawie na tym samym poziomie).

#35 ·
to jest dureń

Mam 2014 FORD ESCAPE AWD 2.0L TURBO, 98 000 km, wydaje się, że w tym wątku panuje pewne zamieszanie co do wtyczek w 'tylnym' dyferencjale.
O ile wiem, w tym dyferencjale liczą się 2 wtyczki, wtyczka wlewu z tyłu, która w moim przypadku jest standardowym napędem kwadratowym 3/8 cala, oraz wtyczka poziomu z boku (od strony kierowcy), która jest torx T40. Oba są kompletnym ***ch do wyjęcia. Może być potrzebny palnik do podgrzania obudowy w celu poluzowania wtyczki poziomu, użyłem bitu torx T40 3/8 cala z przedłużką 6 cali i wbiłem go tam po wydmuchaniu, następnie przymocowałem grzechotkę i podgrzałem obudowę i poluzowałem ją, jeszcze jej całkowicie nie usunąłem. Następnie użyłem narzędzia do paska klinowego 3/8 do adaptera 16 mm, do którego można przyłożyć klucz, aby wyjąć ten z tyłu.

Wpchałem mały wąż z mojego narzędzia do odpowietrzania hamulców do portu wlewu z tyłu i wyssałem 400 ml

Następnie napełniłem dyferencjał około 700 ml oleju i wkręciłem wtyczkę wlewu z powrotem na kilka gwintów

Miałem już pojazd bezpiecznie podniesiony, więc wyłączyłem kontrolę trakcji i uruchomiłem pojazd na biegu przez kilka minut przy 60 km/h

Następnie ponownie wyssałem tylny dyferencjał, odzyskując 400 ml

Następnie wlałem kolejne 700 ml do dyferencjału (olej lucas 80w90)

Następnie odczekałem minutę i w końcu wyjąłem wtyczkę poziomu z boku. Wylało się trochę oleju, może 200 ml, włożyłem wtyczkę z powrotem, gdy kapało.

Najwyraźniej te dyferencjały są fabrycznie niedopełnione, więc dodatkowe około 400 ml oleju tam mnie nie przeszkadza. Zostawiłem to tak, jak było w punkcie kapania wtyczki poziomu. Następnie włożyłem tylną wtyczkę wlewu i dokręciłem obie wtyczki ładnie i ciasno i na tym poprzestałem. Powinno być dobrze, przynajmniej ma czysty olej, to co wyszło było czarne!

#39 ·
Zrobiłem dzisiaj tylny dyferencjał w moim Titanium 2.0T z 2013 roku, przebieg 81 000 mil... korek wlewowy (bez korka spustowego) był w stylu Allen 5/16 cala, z którego musiałem odciąć część, aby uzyskać prześwit do odkręcenia śruby. Do korka podszedłem od góry, ponieważ tylna rama poprzeczna ma kołnierz zmniejszający prześwit kątowy. Magnes był PEŁEN szlamu. Próbowałem wydobyć jak najwięcej płynu za pomocą pompy próżniowej do odpowietrzania hamulców i był TAK GĘSTY i CIEMNY. Kiedy doszedłem do punktu, w którym nie było już płynu (obudowa dyferencjału nie pozwala na łatwe włożenie rurki ssącej do dna...), wtłoczyłem następnie 1 pint NOWEGO płynu, aż powoli wyciekł. W pewnym momencie powtórzę ten proces, teraz, gdy świeży NOWY olej miesza się ze STARYM płynem.

#40 ·
Zrobiłem dziś tylny mechanizm różnicowy w moim Titanium 2.0T z 2013 roku, przebieg 81 000 mil... korek wlewowy (bez korka spustowego) był w stylu Allen 5/16 cala, z którego musiałem odciąć część, aby uzyskać prześwit do odkręcenia śruby. Do korka podszedłem od góry, ponieważ tylna rama poprzeczna ma wargę zmniejszającą prześwit kątowy. Magnes był PEŁEN szlamu. Próbowałem wydobyć jak najwięcej płynu za pomocą pompy próżniowej do odpowietrzania hamulców i był TAK GĘSTY i CIEMNY.
Kiedy dotarłem do punktu, w którym nie było już płynu (obudowa mechanizmu różnicowego nie pozwala na łatwe włożenie rurki ssącej do dna...), wtłoczyłem 1 pint NOWEGO płynu, aż powoli wyciekł.
W pewnym momencie powtórzę ten proces, teraz, gdy świeży NOWY olej miesza się ze STARYM płynem.

Oczywiście nie są one uszczelnione na całe życie i wymagają uwagi (i najwyraźniej NIE są napełniane do poziomu fabrycznego).
Żebyście wiedzieli, prawidłowy poziom napełnienia to 4 lub 5 milimetrów poniżej otworu wlewowego. Jeśli napełniłeś do otworu, nie zdziw się, jeśli trochę wycieknie z rurki odpowietrzającej.

#42 · (Edited)
Czy to ten sam olej do skrzyni rozdzielczej i tylnego mechanizmu różnicowego?
946 ml wystarczy na oba?

Wtyczka wygląda inaczej, jak torx 40. To jak kwadratowa w wersji europejskiej, czy to ta do wymiany oleju?

Attachments

#43 ·
Czy to ten sam olej do skrzyni rozdzielczej i tylnego mechanizmu różnicowego?
946 ml wystarczy na oba?

Wtyczka wygląda inaczej, jak torx 40. Jest jak kwadratowa w wersji europejskiej, czy to ta do wymiany oleju?
Poziomy płynów znajdują się w instrukcji obsługi. I nie, nie są takie same. Ponadto Ford cały czas zmienia wtyczki. Jednego roku może to być torx, a następnego napęd kwadratowy. Najlepiej dowiedzieć się, jaki jest twój.

#44 ·
(Korek jest tylko na dole?)

#45 ·
Dobrze, dzięki, sprawdzę.

Czy można wymienić olej w skrzyni rozdzielczej bez tej specjalnej pompy próżniowej?
(Korek jest tylko na dole?)
Spuścić od dołu i użyć jednej z tych pomp do napełniania z bocznego korka.

#46 ·
W porządku, byłem pewien, że jest tylko dolny korek, przepraszam.
Muszę zobaczyć się z moim dealerem, w instrukcji obsługi są informacje tylko o oleju silnikowym, skrzyni biegów itp.