Zabezpieczone ogniwa litowe 18650 mają napięcie nominalne od 3,6 do 3,7 V. Kiedy są nowe i w pełni naładowane, mają 4,25 V. Kiedy są rozładowane, większość z nich może spaść do 2,5 V, a następnie są odcinane do czasu ponownego naładowania. Wiele urządzeń ma układy scalone chroniące niezabezpieczone ogniwa. Wyłączenie, aby zapobiec pobieraniu zasilania. Ogniwa, które mogą spaść poniżej minimum z powodu braku ochrony, ulegają uszkodzeniu. Im częściej to się dzieje i im dłużej pozostają w stanie niskiego naładowania, tym poważniejsze i nieodwracalne stają się uszkodzenia. Ponadto to właśnie sprawia, że są niebezpieczne.
Nie wiem, jak to odnosi się do setek funtów ogniw połączonych w celu dostarczenia setek woltów prądu stałego, ale nie czuję się komfortowo z tym poleceniem „bez wtyczki”, chyba że Ford powie nam, że Samsung SDI zamierza wymienić nasze wkrótce uszkodzone akumulatory lub przekażą nam trochę prawdy i wskazówek, jak bezpiecznie jest dla naszych samochodów, aby NIE były podłączone w razie potrzeby. Będę grał razem, ale na własnych warunkach.
Nie czuję się komfortowo, gdy moja żona prowadzi samochód, który nie może prawidłowo naładować 12-woltowego akumulatora. Nie chcę, żeby prowadziła coś, co może ją unieruchomić z powodu trybu głębokiego uśpienia spowodowanego przez całkowicie niewystarczający 12-woltowy akumulator, który nie może być prawidłowo ładowany podczas pracy tego urządzenia w trybie HEV. To o wiele bardziej realne i niepokojące niż jakieś hipotetyczne zdarzenie wentylacyjne lub fantazja o pożarze, które mogło zdarzyć się kilka razy w Europie lub gdziekolwiek indziej.
Zatem podłączę naszą ładowarkę L2 do pewnych rzeczy i będę ją kontrolował, jak uznam za stosowne. Zmniejszyłem prąd ładowania do 6 amperów z moich zwykłych 8 z 32, które może zapewnić ładowarka. Spowalnia to do maks. 1600 watów idących do samochodu na naszym zasilaniu 250+ linii. W miarę jak dowiem się więcej, zmniejszę ładowanie akumulatora trakcyjnego do niższego poziomu za pomocą FordPass. Wkrótce mogę obniżyć go do 50%, aby zobaczyć, jak to wygląda. Samochód będzie nadal podłączony, aby otrzymywać regularne ładowanie 12-woltowego akumulatora, które jest wymagane do zachowania sprawności. To samo zachowanie wykazywał od pierwszego dnia, a akumulator 12 V nie spowodował żadnych problemów. Nie mogę uwierzyć, że Ford jest tak głupi, że chce zignorować tę bardzo ważną funkcję z powodu ich wściekłego ataku paniki.
Jak pokazuje zrzut ekranu, ten samochód chce, aby akumulator 12 V był ładowany każdego dnia, w którym nie jest prowadzony i nie wymaga ładowania HVB. Samochód żąda ładowania potrzebnego do utrzymania go w dobrym stanie. Zobacz to w sobotę i niedzielę. Uzupełnia również 12 V podczas procedury odjazdu. Samochód bierze to, czego potrzebuje, gdy jest podłączony i zdolny.
Samochód będzie nadal podłączony i uruchamiał procedury odjazdu, aby zapewnić mojej żonie komfort i upewnić się, że 12-woltowy akumulator jest gotowy na dzień. Dotyczy to nawet wtedy, gdy zdecyduję się przestać ładować akumulator trakcyjny.