2013+ Ford Escape Forum banner
41 - 60 of 518 Posts
Poczta tradycyjna, e-mail i wiadomość w aplikacji FordPass. Spodziewam się telefonu wkrótce. Maksymalne CYA. Miło wiedzieć, że wszechmocny Samsung jest w tym wszystkim ostatecznym złym facetem. Mam nadzieję, że dostaną porządny klaps.
Dzięki za znalezienie i udostępnienie linku. Mój jest z 2022 roku i naprawdę nie miał żadnych problemów i zapewnia świetny przebieg. Użyłem tylko około 6 zbiorników paliwa w ciągu tych 3 lat i mam panele słoneczne wraz z zapasowym akumulatorem. Zatem jazda samochodem kosztowała kiedyś prawie nic. Bardzo zadowolony z CVT i większości funkcji. Interfejs oprogramowania Forda do opcji ładowania jest naprawdę słaby i trudno wiedzieć, kiedy działa.

Dzięki za znalezienie i udostępnienie linku. Mój jest z 2022 roku i naprawdę nie miał żadnych problemów i zapewnia świetny przebieg. Użyłem tylko około 6 zbiorników paliwa w ciągu tych 3 lat i mam panele słoneczne wraz z zapasowym akumulatorem. Dlatego jazda kiedyś prawie nic nie kosztowała. Bardzo zadowolony z CVT i większości funkcji. Interfejs oprogramowania Forda do opcji ładowania jest naprawdę słaby i trudno wiedzieć, kiedy działa.
Kiedy mówisz "jazda kiedyś prawie nic nie kosztowała", czy bierzesz pod uwagę koszt energii elektrycznej do ładowania akumulatora? Mieszkam w północno-zachodnim Pacyfiku, gdzie cieszymy się stosunkowo niskimi stawkami za energię elektryczną, ale zrobiłem szacunkowe obliczenia, które doprowadziły mnie do wniosku, że koszt ładowania akumulatora odpowiada około 2 dolarom za galon benzyny. Cóż, to znacznie mniej niż benzyna w stanie Waszyngton, ale nie określiłbym tego jako "prawie nic".

Otrzymałem dziś po południu e-mail od Forda z zaktualizowanymi informacjami dotyczącymi braku podłączania. Prawdopodobnie otrzymałem go również pocztą w domu (jesteśmy poza stanem przez dwa miesiące). Natknąłem się również na to. Wygląda na to, że nie jest to problem wyłącznie Forda.
Moja interpretacja linku jest taka, że Samsung wycofuje baterie. Dla mnie oznacza to, że SAMSUNG powinien wymienić wszystkie (180 000) akumulatorów.

Kiedy mówisz "jazda samochodem kosztowała prawie nic", czy bierzesz pod uwagę koszt energii elektrycznej potrzebnej do naładowania akumulatora?
@CrazyJim skomentował, że ma "panele słoneczne wraz z zapasowym akumulatorem". To połączenie sprawia, że energia elektryczna jest prawie darmowa (oczywiście bez uwzględniania nakładów inwestycyjnych).

Mieszkam w północno-wschodniej części kraju, gdzie koszt energii elektrycznej jest bardzo wysoki w porównaniu z relatywnie niskim kosztem benzyny. Nasza obecna standardowa stawka za energię elektryczną wynosi 0,3 USD/kWh, a średnia cena benzyny to 3,00 USD/gal. Przy zasięgu 37 mil EV z pełnego naładowania przy użyciu średnio 12 kWh energii elektrycznej ze ściany lub 37 mpg przy 1 galonie benzyny za 3 USD, przejechanie tego samego dystansu samochodem elektrycznym kosztuje około 0,60 USD więcej. Zatem nasz punkt rentowności dla EV i HV wynosi obecnie 0,25 USD/kWh energii elektrycznej przy cenie benzyny 3,00 USD/gal.

Ale niedawno zakończyłem instalację paneli słonecznych na dachu. Teraz przewiduje się, że nasza energia elektryczna będzie kosztować 0,025 USD/kWh (bez nakładów inwestycyjnych). Miałem nadzieję cieszyć się "prawie darmowym" kosztem paliwa dla mojego samochodu po raz pierwszy w ciągu ostatnich 7 lat posiadania PHEV... Ale ten plan przepadł wraz z tym memem "nie podłączaj" od Forda.

Kiedy mówisz "jazda samochodem kosztowała prawie nic", czy bierzesz pod uwagę koszt energii elektrycznej potrzebnej do naładowania akumulatora? Mieszkam w północno-zachodnim Pacyfiku, gdzie cieszymy się stosunkowo niskimi stawkami za energię elektryczną, ale zrobiłem szacunkowe obliczenia, które doprowadziły mnie do wniosku, że koszt naładowania akumulatora odpowiada około 2 dolarom za galon benzyny. Cóż, to znacznie mniej niż benzyna w stanie Waszyngton, nie nazwałbym tego "prawie niczym".
Zgadzam się, ale to wtedy zaczynają się szczegóły. Mogłem ładować w pracy za darmo przez 1-2 lata, potem było to 0,06 dolara za kilowat. Prawie nic. Kiedy podnieśli to do 12 centów, wtedy rozpocząłem instalację paneli słonecznych. Wtedy staje się to w zasadzie niczym. Ale wydanie gotówki z góry na instalację też nie jest niczym. Ale ponieważ mam pompę ciepła HVAC, wszystkie moje potrzeby elektryczne zaspokajają panele słoneczne z akumulatorami. Baterie służą głównie do unikania opłat za godziny szczytu, a nie jako kopia zapasowa.
Przy 10 centach * 10 KW baterii i przejeżdżam 40 mil, to 1,00 dolara za przejechanie 40 mil. Nie nic, ale blisko w porównaniu do jazdy pojazdem, który uzyskuje średnio 16 mil na galon przy koszcie 5,00 dolarów za galon w ciągu ostatnich kilku lat.

Niemal nic, ale blisko tego w porównaniu do jazdy pojazdem, który spala średnio 16 mil na galon przy koszcie 5,00 $ za galon w ciągu ostatnich kilku lat.
Mam nadzieję, że nie uzyskujesz tylko 16 mpg z Twojego Escape PHEV w trybie hybrydowym. To za mało w moim doświadczeniu z moim 22 PHEV. Nawet na autostradzie powyżej 70 mph w temperaturze poniżej zera i załadowanej kabinie, mój nadal osiąga blisko 30 mpg. W mieście przy umiarkowanej prędkości z łatwością mogę uzyskać ponad 40 mph bez użycia jakiegokolwiek ładowania baterii. Oficjalny przebieg EPA wynoszący 37 mpg to średnia, jaką uzyskuję.

Ale czy środek zaradczy to faktycznie część zamienna, czy tylko oprogramowanie, które uniemożliwi ponowne ładowanie pojazdu? O to właśnie pytam, otrzymałem zawiadomienie o wezwaniu do serwisu od Forda, więc mój pechowy Escape po raz kolejny będzie "naprawą", która nie pozwoli mi jeździć samochodem. Jeśli oznacza to wyłączenie pojazdu w przypadku wystąpienia określonego wysokiego napięcia, a następnie odholowanie go w celu wymiany akumulatora, to w porządku.
ONI TWIERDZĄ, że będzie to poprawka oprogramowania do modułu zarządzania akumulatorem, aby lepiej wykrywać uszkodzone akumulatory, plus test sprawdzający stan akumulatora. Podejrzewam, że będzie to coś innego.
Niektóre inne marki zrobiły to samo.
Tak czy inaczej, ostatnim razem, gdy kwartał został określony dla wezwania do serwisu, naprawa pojawiła się wiele miesięcy później - spodziewaj się używać swojego samochodu w 2026 roku

Uwielbiam to wezwanie do serwisu. Zdecydowaliśmy się zainstalować ładowarkę poziomu 2, ponieważ wydaje się, że robimy więcej krótkich wycieczek po mieście i nigdy nie uzyskujemy pełnego naładowania, a także aby zabezpieczyć się na przyszłość. Poświęciłem czas i pieniądze na zakup ładowarki i poprowadzenie mojego przewodu, a następnie zamierzałem poczekać, aż skarbonka się napełni, zanim kupię przewód i pozwolenie. Zamierzałem poczekać jeszcze trochę z zakupem ładowarki, ale jakiś kretyn postanowił nałożyć taryfy na Kanadę, więc pomyślałem, żeby ją zdobyć wcześniej i pokonać podwyżkę cen. Więc teraz jestem w punkcie, w którym muszę kupić przewód teraz i dokończyć projekt lub czekać, aż Ford będzie się bawił do nie wiadomo jak długo z naprawą i mieć nadzieję, że ceny miedzi nie skoczą. Wciąż jestem trochę wkurzony na Forda za to, że wygodnie nie zawracali sobie głowy informowaniem o spadku przebiegu w chłodniejszych miesiącach. Rozumiem dlaczego spadek, ale wyjaśnienie tego mojej żonie to stracona sprawa. Jedynym powodem, dla którego kupiłem ten kubeł Bolt, było holowanie go za moją przyczepą kempingową.

Oto e-mail od Forda, który właśnie otrzymałem:

Budowa pojazdów, na których można polegać, jest jednym z naszych najważniejszych zadań. Dlatego ogłosiliśmy akcję serwisową dla niektórych hybrydowych pojazdów elektrycznych typu plug‑in Ford Escape® (PHEV) z lat 2020‑2024.

Powinieneś natychmiast zaprzestać ładowania pojazdu, aby utrzymać niższy poziom naładowania akumulatora wysokonapięciowego, zmniejszając ryzyko pożaru pojazdu do czasu udostępnienia rozwiązania.

Wada produkcyjna w jednej lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego Twojego pojazdu może spowodować rozwinięcie się wewnętrznego zwarcia w ogniwie.

W przypadku wewnętrznego zwarcia w ogniwie akumulatora wysokonapięciowego zobaczysz komunikat „Stop Safely Now” (Zatrzymaj się bezpiecznie) i ikonę ostrzegawczą na zestawie wskaźników. Możesz również doświadczyć utraty mocy napędowej, zwiększając ryzyko wypadku. Nadal będziesz mieć dostęp do akcesoriów 12‑woltowych (V), układu kierowniczego i kontroli hamowania. Możesz również doświadczyć wentylacji termicznej akumulatora, potencjalnie prowadzącej do pożaru pojazdu, zwiększając ryzyko obrażeń.

Oczekuje się, że części i oprogramowanie będą dostępne w drugim kwartale 2025 roku. Zostaniesz powiadomiony pocztą, gdy tylko części i oprogramowanie będą dostępne.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących akcji serwisowej 24S79 prosimy o kontakt z naszym Centrum Obsługi Klienta Ford pod numerem 866‑436‑7332, a członek zespołu Ford Recall z przyjemnością Ci pomoże. Możesz również odwiedzić nas online na stronie ford.com/support.

Jak zawsze, dziękujemy za bycie właścicielem Forda.

Wezwanie do serwisu mówi "niektóre".
Numery seryjne akumulatorów są śledzone przez Forda, więc w przeciwieństwie do problemu z polerowaniem czopów wału korbowego, wiedzą DOKŁADNIE, do których pojazdów trafiły one w fabryce.
Właściciele Kugi otrzymali w 2020 roku kupon na benzynę o wartości 500 funtów i wymianę akumulatora za ten sam problem

Kiedy mówisz "jazda samochodem kosztowała kiedyś prawie nic", czy bierzesz pod uwagę koszt energii elektrycznej potrzebnej do naładowania akumulatora? Mieszkam w północno-zachodnim Pacyfiku, gdzie cieszymy się stosunkowo niskimi stawkami za energię elektryczną, ale zrobiłem szacunkowe obliczenia, które doprowadziły mnie do wniosku, że koszt naładowania akumulatora odpowiada około 2 dolarom za galon benzyny. Cóż, to znacznie mniej niż benzyna w stanie Waszyngton, nie nazwałbym tego "prawie niczym".
W BC to 0,10 $ kWh, więc naładowanie mnie kosztuje 1 $ kanadyjskie peso. Około 0,60 $ USD

Mam nadzieję, że nie uzyskujesz tylko 16 mpg z Twojego Escape PHEV w trybie hybrydowym. To za mało w moim doświadczeniu z moim 22 PHEV. Nawet przy prędkości na autostradzie powyżej 70 mph w temperaturze poniżej zera i załadowanej kabinie, mój nadal osiąga blisko 30 mph. Jazda po mieście ze umiarkowaną prędkością, mogę łatwo uzyskać powyżej 40 mph bez używania jakiegokolwiek ładowania baterii. Oficjalna ocena EPA 37 mpg to to, co uzyskuję średnio.
Ach, przepraszam. Osiągam około 37 w trybie ICE lub trochę mniej z powodu wzniesień. O czym zapomniałem wspomnieć, to to, że jeśli podążam za tym, co nam mówią, trudno uwierzyć, że samochód nadal nie jest narażony i może spowodować wypadek, jeśli/kiedy nastąpi zwarcie. Dlatego w ogóle nie powinno się jeździć. Więc wracam do mojego Rangera FX4 z 2002 roku, który uzyskuje 16 mpg. No tak, to było w mojej głowie. Prawie kupiłem F150 Lightning, ale umieścili mnie na 2-letniej liście oczekujących, a potem nigdy do mnie nie oddzwonili. Teraz po tym i po tym, że nie mogą ich sprzedać, jestem całkiem zadowolony, że nie włożyłem więcej pieniędzy w Ford Electric. Ale zobaczymy, jak się potoczy. Mam nadzieję, że to zostanie rozwiązane i wrócę do prawie zerowych kosztów z ładowaniem słonecznym.

Zdecydowaliśmy się na jazdę tylko na ICE do czasu rozwiązania. Nasza sytuacja różni się od większości, jestem pewien. Być może będziemy mieli możliwość przejechania 5-600 mil elektrycznych w ciągu najbliższych 3-4 miesięcy. To dlatego, że nie jeździmy nim tak dużo. Przy kosztach benzyny w naszej okolicy to około 0,085 dolara za milę jazdy na benzynie i około 0,045 dolara za milę na elektryczności ładowanej w domu. Więc "kosztuje" nas 0,04 dolara za milę, aby przestrzegać prośby Forda, aby nie podłączać. Po obliczeniu wychodzi około 20-30 dolarów "z własnej kieszeni". Nadal nie jestem z tego zadowolony i będę się na nich skarżyć, ale za 20-30 dolarów nie warto się kłócić, JEŚLI coś miałoby się wydarzyć. Jeszcze raz, wiem, że sytuacja każdego jest inna i szanuję ich decyzję.

A co ze stanem głęboko uśpionego akumulatora 12 V, który codziennie, gdy samochód nie jest prowadzony, prosi o niezależne ładowanie z L2, pobiera ładowanie przy każdym ładowaniu HVB, a także podczas każdej procedury odjazdu/wstępnego przygotowania kabiny?

Jesteśmy w czarnej dupie w Kanadzie. Brak przepisów o wadach prawnych. Nadal uważam, że powinniśmy narzekać i skarżyć się, aby uzyskać taką samą ofertę, jaką Ford dał Brytyjczykom, kupon na benzynę i wymianę akumulatora. Zapytam mojego przyjaciela prawnika.

Oto kopia listu, który właśnie wysłałem do Jima Farleya:

Pan James D. Farley, CEO
Ford Motor Company
1 American Rd
Dearborn, MI 48126

Dotyczy: 2023 Ford Escape PHEV; VIN 1FMCU0E19PUA07935
Powiadomienie o wycofaniu z rynku ze względów bezpieczeństwa 24S79/NHTSA Recall 24V954

Szanowny Panie Farley,

Na wstępie, jestem niedawnym nowym klientem Forda. Po wielu latach posiadania tak zwanych „zagranicznych” pojazdów, zdecydowałem, że moje dolary powinny faworyzować produkty „amerykańskie”.

Po zapoznaniu się z technologią PHEV pomyślałem, że byłaby to wspaniała przeprawa między naszą przeszłością paliwową a naszą zelektryfikowaną przyszłością. Po postach w mediach społecznościowych i innych badaniach, zdecydowałem, że Escape PHEV zaspokoi potrzeby mojej rodziny. W 2022 roku zamówiłem model '23. Po kilku miesiącach i zapłaceniu pełnej ceny detalicznej, pojazd dotarł mniej więcej w połowie roku modelowego. Dziś pojazd ma przejechane około 11 000 mil.

Chociaż otrzymałem inne wezwania do serwisu, ostatnie, wspomniane powyżej, w zasadzie mnie załamało. Po spędzeniu kariery w biznesie zawsze waham się, by być zbyt krytycznym wobec jakiejkolwiek kwestii, ponieważ wiem, że zawsze są dwie strony i że media społecznościowe mają tendencję do histerii. To powiedziawszy, jestem szczególnie rozczarowany moimi dotychczasowymi doświadczeniami z Fordem Escape z następujących powodów:

• Technologia hybrydowa ledwie może być uważana za „najnowocześniejszą”.
  • Hybrydy typu plug-in są na rynku wystarczająco długo, aby wszelkie problemy mechaniczne/elektryczne zostały odpowiednio rozwiązane.
  • Powyższe wezwanie do serwisu nakazuje mi zaprzestać używania funkcji Plug-in. Z tego, co rozumiem, poza całkowitą utratą korzyści z zakupu PHEV, nieładowanie akumulatora powoduje degradację, szczególnie w zimnej pogodzie. Doceniam fakt, że to wezwanie do serwisu zmniejsza szanse na to, że pojazd spali mój dom.
  • Zgodnie z wezwaniem do serwisu, może upłynąć nawet 3,5 miesiąca, zanim zostanie ustalona naprawa.
  • Nie wątpię, że wezwania do serwisu (szczególnie to) przedwcześnie obniżą wartość mojego pojazdu. Wątpliwe jest, czy w ogóle ma jakąkolwiek wartość w rozliczeniu, dopóki to wezwanie do serwisu wisi nad pojazdem.
  • Nie jestem zadowolony z noszenia dodatkowych 385# (różnica w wadze własnej między PHEV a zwykłą hybrydą) do czasu ustalenia naprawy.

Na zakończenie, czy mogę zasugerować, aby Państwa działy marketingu/reklamy i działy inżynieryjne spotykały się od czasu do czasu na lunchu i opracowały bardziej realną kampanię marketingową, która unika używania rzeczownika „jakość”. To daje branży reklamowej złą reputację.

Z poważaniem,

41 - 60 of 518 Posts