Oto kopia listu, który właśnie wysłałem do Jima Farleya:
Pan James D. Farley, CEO
Ford Motor Company
1 American Rd
Dearborn, MI 48126
Dotyczy: 2023 Ford Escape PHEV; VIN 1FMCU0E19PUA07935
Powiadomienie o wycofaniu z rynku ze względów bezpieczeństwa 24S79/NHTSA Recall 24V954
Szanowny Panie Farley,
Na wstępie, jestem niedawnym nowym klientem Forda. Po wielu latach posiadania tak zwanych „zagranicznych” pojazdów, zdecydowałem, że moje dolary powinny faworyzować produkty „amerykańskie”.
Po zapoznaniu się z technologią PHEV pomyślałem, że byłaby to wspaniała przeprawa między naszą przeszłością paliwową a naszą zelektryfikowaną przyszłością. Po postach w mediach społecznościowych i innych badaniach, zdecydowałem, że Escape PHEV zaspokoi potrzeby mojej rodziny. W 2022 roku zamówiłem model '23. Po kilku miesiącach i zapłaceniu pełnej ceny detalicznej, pojazd dotarł mniej więcej w połowie roku modelowego. Dziś pojazd ma przejechane około 11 000 mil.
Chociaż otrzymałem inne wezwania do serwisu, ostatnie, wspomniane powyżej, w zasadzie mnie załamało. Po spędzeniu kariery w biznesie zawsze waham się, by być zbyt krytycznym wobec jakiejkolwiek kwestii, ponieważ wiem, że zawsze są dwie strony i że media społecznościowe mają tendencję do histerii. To powiedziawszy, jestem szczególnie rozczarowany moimi dotychczasowymi doświadczeniami z Fordem Escape z następujących powodów:
- Technologia hybrydowa ledwie może być uważana za „najnowocześniejszą”.
- Hybrydy typu plug-in są na rynku wystarczająco długo, aby wszelkie problemy mechaniczne/elektryczne zostały odpowiednio rozwiązane.
- Powyższe wezwanie do serwisu nakazuje mi zaprzestać używania funkcji Plug-in. Z tego, co rozumiem, poza całkowitą utratą korzyści z zakupu PHEV, nieładowanie akumulatora powoduje degradację, szczególnie w zimnej pogodzie. Doceniam fakt, że to wezwanie do serwisu zmniejsza szanse na to, że pojazd spali mój dom.
- Zgodnie z wezwaniem do serwisu, może upłynąć nawet 3,5 miesiąca, zanim zostanie ustalona naprawa.
- Nie wątpię, że wezwania do serwisu (szczególnie to) przedwcześnie obniżą wartość mojego pojazdu. Wątpliwe jest, czy w ogóle ma jakąkolwiek wartość w rozliczeniu, dopóki to wezwanie do serwisu wisi nad pojazdem.
- Nie jestem zadowolony z noszenia dodatkowych 385# (różnica w wadze własnej między PHEV a zwykłą hybrydą) do czasu ustalenia naprawy.
Na zakończenie, czy mogę zasugerować, aby Państwa działy marketingu/reklamy i działy inżynieryjne spotykały się od czasu do czasu na lunchu i opracowały bardziej realną kampanię marketingową, która unika używania rzeczownika „jakość”. To daje branży reklamowej złą reputację.
Z poważaniem,