2013+ Ford Escape Forum banner

2020 Ford Escape Hybrid - wymień akumulator 12 V na większy AGM grupy 48

1 reading
147K views 264 replies 75 participants last post by  STRAUSJE  
#1 · (Edited)
Oto krótki film instruktażowy, który zrobiłem, pokazujący wymianę standardowego akumulatora kwasowo-ołowiowego 12 V 45 Ah na akumulator AGM 12 V 70 Ah.
Niektóre osoby miały problemy z rozładowywaniem się standardowego akumulatora 12 V i niemożnością odblokowania pojazdu, uruchomienia go zdalnie, a nawet uruchomienia go w ogóle, ponieważ jest on potrzebny do włączenia przekaźników akumulatora wysokonapięciowego. Niektórzy otrzymują również komunikat "Deep Sleep" w aplikacji FordPass, który wskazuje na niskie napięcie akumulatora 12 V.
Dodanie większego akumulatora AGM pomaga zapobiegać tym problemom.
Oprócz doładowania akumulatora AGM przed instalacją, zajęło to około 20 minut.

Edycja - Akumulator 12 V znajduje się pod podłogą w tylnej części bagażnika. W hybrydzie Titanium zakrywa go koło zapasowe, więc zdejmij koło zapasowe, aby je zobaczyć. W hybrydzie SE nie ma koła zapasowego, więc zobaczysz je po podniesieniu podłogi tylnej części bagażnika. - Edycja

Oto akumulator, którego użyłem, ponieważ znalazłem jeden za 125 $! https://www.amazon.com/gp/product/B008FWCLHU
Ale każdy akumulator AGM 12 V z grupy 48 będzie działał. (Nazywany również rozmiarem H6)

Edycja 2 - Dzięki wskazówce skontaktowałem się z działem serwisowym Forda i powiedzieli, że muszą zresetować BMS dla akumulatora AGM. - Edycja 2

Edycja 3 - Jeśli chcesz zachować wszystko od Forda lub zlecić to dealerowi, oto akumulator Forda:
Numer części: BAGM48H6760 (48H6)
https://parts.ford.com/shop/en/us/electrical/battery-and-related-components/battery-7862483-1 - Edycja 3

Dla wszystkich pytających, oto procedura resetowania BMS

#3 ·
Dzięki za wspaniały film.
Gdzie znajduje się akumulator pomocniczy (nie mogę nic znaleźć w instrukcji obsługi)?
Znajduje się on pod podłogą w tylnej części bagażnika. W hybrydzie Titanium zakrywa go koło zapasowe, więc zdejmij koło zapasowe, aby je zobaczyć. W SE nie ma koła zapasowego, więc zobaczysz je po podniesieniu podłogi tylnej części bagażnika. Dodam to do pierwszego postu. Dzięki!

#6 ·
(y)Świetny filmik, Colorado Al. Podczas wczorajszej jazdy próbnej moja żona zapytała sprzedawcę o mały akumulator (ponieważ mieliśmy problemy z żywotnością akumulatora w MKZ z 2015 roku). Kiedy wspomniałem o Twoim filmie i wskazałem punkt montażu większego akumulatora, zaoferował mi pracę. :cool:
Cóż, oto część Forda, jeśli chcesz, żeby dodali ją jako część umowy:

#9 ·
Edycja 2 - Dzięki wskazówce skontaktowałem się z działem serwisowym Forda i powiedzieli, że muszą zaktualizować programowanie dla akumulatora AGM. - Edycja 2

Zastanawiam się, co tak naprawdę robi ta zmiana programowania. Zawsze myślałem, że AGM i FLA mają takie same charakterystyki ładowania.

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

#10 ·
Zastanawiam się, co tak naprawdę robi ta zmiana w programowaniu... Zawsze myślałem, że AGM i FLA mają takie same charakterystyki ładowania.

Czy ktoś ma jakieś pomysły?
Nie znam konkretnej odpowiedzi, ale powiem, że moja ładowarka do akumulatorów ma osobne ustawienia dla normalnych i AGM 12-woltowych akumulatorów. Sugeruje mi to, że są one różne.

• Like
Reactions: MoneyPit1946
#21 ·
Procedura i tak nie należy do tego wątku. Ponieważ nie jest związana z 4G Escapes
Mogę potwierdzić, że procedura zadziałała u mnie w moim Titanium Hybrid 2020. Zrobiłem to w równych odstępach co sekundę, miganie kontrolki akumulatora zajęło kolejne 10 sekund. Cieszę się, że zostało to tutaj opublikowane.

#22 ·
Wiem, że w F150 nie miało znaczenia, czy się go zresetowało. Tak, można było, ale system i tak by to z czasem rozgryzł. Również po zresetowaniu go za pomocą Forscan, trzeba zostawić pojazd z zamkniętymi drzwiami, nienaruszony przez 8 kolejnych godzin po wykonaniu procedury.

#23 ·
Ciekawe, czy możesz oszacować różnicę wagi?

#25 ·
Więc prawie podwójna waga? Nie mogę powiedzieć, żebym do tej pory miał jakieś problemy, więc chyba na razie zostanę przy standardzie.

#26 ·
  • Like
Reactions: Colorado_Al
#28 ·
Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę: czy większa bateria pozwoli na dłuższe działanie tylko w trybie EV?

#30 ·
Wiem o tym, ale mam na myśli to, że światła, radio i tym podobne działają na 12 V, prawda? Czy te rzeczy mogą go rozładować do tego stopnia, że silnik benzynowy musiałby się włączyć, aby go naładować, czy też istnieje konwerter napięcia do ładowania akumulatora 12 V z akumulatora HV?

#31 ·
Systemy podwozia 12 V są powszechne w układach hybrydowych i turbodoładowanych. Hybrydy ładują akumulator 12 V za pomocą konwertera DC-DC, aby obniżyć napięcie HVB. Silnik spalinowy ładuje tylko HVB. Jeśli samochód jest włączony, silnik benzynowy będzie się włączał i wyłączał w razie potrzeby.

Problem, który ludzie próbują rozwiązać poprzez wymianę akumulatora, to spadek napięcia, gdy samochód jest wyłączony. Ich samochody są zepsute. Ford musi je naprawić, aby działały prawidłowo, tak jak mój.

#32 · (Edited)
Najniższa cena, jaką znalazłem za akumulator Motorcraft AGM, to carid.com, 156 $ + 10 $ wysyłka...

Dla przypomnienia, zarówno Ford, jak i Carid.com pokazują ten akumulator jako prawidłową część do modelu Escape 2020, a dopasowanie jest idealne/bezpieczne. Nie miałem problemów z niskim poziomem naładowania akumulatora ani głębokim uśpieniem od czasu aktualizacji + po prostu podoba mi się pomysł, że z tyłu nie ma zalanej baterii.
79366

#37 ·
Najniższą cenę, jaką znalazłem za akumulator Motorcraft AGM, był carid.com, 156 $ + 10 $ wysyłka...

Dla jasności, zarówno Ford, jak i Carid.com pokazują ten akumulator jako prawidłową część do modelu Escape z 2020 roku, a dopasowanie jest idealne/bezpieczne. Nie miałem problemów z niskim poziomem naładowania akumulatora ani głębokim uśpieniem od czasu modernizacji + po prostu podoba mi się pomysł, że z tyłu nie ma zalanej baterii.

View attachment 79366
Zdecydowałem się przetestować akumulator AGM po czterech pełnych dniach postoju Escape (kilka tygodni po instalacji). Według mojego Schumachera było to 100%. Z akumulatorem OEM miałem codzienne spadki i zmniejszające się zyski z doładowywania podczas jazdy. Postój przez cztery dni prawdopodobnie spowodowałby spadek poniżej 50% i/lub "głęboki sen".

W przeciwieństwie do zalewanego akumulatora, AGM ładuje się szybciej, działa dłużej i może być głęboko rozładowywany + ten akumulator ma dwukrotność RC.

Podobnie jak w przypadku grzechotania subwoofera, nie byłem zadowolony z konieczności zrobienia tego (i zapłacenia za to), ale nie musząc tracić czasu i walczyć z całkowicie nieudolnym serwisem Forda, było warte ceny. Dealer zasadniczo wywiesił białą flagę, mówiąc, że nie mogą znaleźć niczego złego. Cóż, Ford używający małego zalewanego akumulatora "rozruchowego" jako nowoczesnego akumulatora pomocniczego hybrydowego był problemem w moim przypadku.

Mogę być nawet skłonny do korzystania z gniazda zasilania 12 V z tyłu, kiedy jedziemy na kemping w ten weekend, zamiast martwić się, czy znowu śpi.

#34 ·
Dlaczego ludzie kupują akumulatory zamienne do swoich pojazdów z 2020 roku? Czy to nie jest objęte gwarancją?
Wymienią mały akumulator fabryczny w ramach gwarancji (i zrobili to), ale nie ulepszą go do AGM. Po kilku wizytach i tygodniach prób było jasne, że Ford i mój dealer nie mogą rozwiązać naszego powtarzającego się problemu z niskim poziomem naładowania akumulatora/głębokim uśpieniem. Niestety, aktualizacja modułu ABS nie rozwiązała tego w naszym przypadku. Więc, podobnie jak inni, spróbowałem tego jako ostateczności, aż do dnia, w którym mam nadzieję, że to rozwiążą...

#38 ·
Oto krótki film instruktażowy, który nakręciłem, pokazujący, jak wymienić standardowy akumulator kwasowo-ołowiowy 12 V 45 Ah na akumulator AGM 12 V 70 Ah.
Niektóre osoby miały problemy ze standardowym akumulatorem 12 V, który się rozładowywał i nie można było odblokować pojazdu, uruchomić go zdalnie, a nawet uruchomić go wcale, ponieważ jest on potrzebny do włączenia przekaźników akumulatora wysokonapięciowego. Niektórzy otrzymują również komunikat „Głęboki sen” w aplikacji FordPass, który wskazuje na niskie napięcie akumulatora 12 V.
Oprócz uzupełnienia akumulatora AGM przed instalacją, zajęło to około 20 minut.

Edycja - Akumulator 12 V znajduje się pod podłogą w tylnej części bagażnika. W hybrydzie Titanium zakrywa go koło zapasowe, więc zdejmij koło zapasowe, aby je zobaczyć. W hybrydzie SE nie ma koła zapasowego, więc zobaczysz je po podniesieniu podłogi tylnej części bagażnika. - Edycja

Oto akumulator, którego użyłem, ponieważ znalazłem go za 125 $! https://www.amazon.com/gp/product/B008FWCLHU
Ale każdy akumulator AGM 12 V z grupy 48 będzie działał.

Edycja 2 - Dzięki wskazówce skontaktowałem się z działem serwisowym Forda i powiedzieli, że muszą zaktualizować programowanie dla akumulatora AGM. - Edycja 2

Edycja 3 - Jeśli chcesz zachować wszystko od Forda lub zlecić to dealerowi, oto akumulator Forda:
https://parts.ford.com/shop/en/us/electrical/battery-and-related-components/battery-7862483-1 - Edycja 3

Ile godzin amperów ma akumulator Forda? Strona z linkiem tego nie mówi, o ile mogę się zorientować.

#39 ·
Ile amperogodzin ma akumulator Forda? Strona z linkiem tego nie podaje, o ile mogę znaleźć.
Standardowy akumulator kwasowo-ołowiowy ma 45ah, jednak samoczynnie rozładowuje się do poniżej 10 V dość szybko. Akumulator AGM ma 70ah i również dłużej utrzymuje naładowanie w stanie nieaktywnym ze względu na swoją lepszą konstrukcję.

#45 ·
Oto krótki film instruktażowy, który nakręciłem, pokazujący wymianę standardowego akumulatora kwasowo-ołowiowego 12 V 45 Ah na akumulator AGM 12 V 70 Ah.
Niektórzy mieli problemy ze standardowym akumulatorem 12 V, który się rozładowywał i nie można było odblokować pojazdu, uruchomić go zdalnie, a nawet uruchomić go wcale, ponieważ jest on potrzebny do włączenia przekaźników akumulatora wysokiego napięcia. Niektórzy otrzymują również komunikat "Deep Sleep" w aplikacji FordPass, który wskazuje na niskie napięcie akumulatora 12 V.
Poza uzupełnieniem akumulatora AGM przed instalacją zajęło to około 20 minut.

Edycja - Akumulator 12 V znajduje się pod podłogą w tylnej części bagażowej. W hybrydzie Titanium zakrywa go koło zapasowe, więc zdejmij koło zapasowe, aby je zobaczyć. W hybrydzie SE nie ma koła zapasowego, więc zobaczysz je po podniesieniu podłogi tylnej części bagażowej. - Edycja

Oto akumulator, którego użyłem, ponieważ znalazłem go za 125 $! Amazon.com: ACDelco Gold 48AGM 36 Month Warranty AGM BCI Group 48 Battery: Automotive
Ale każdy akumulator AGM 12 V z grupy 48 będzie działał.

Edycja 2 - Dzięki wskazówce skontaktowałem się z działem serwisowym Forda i powiedzieli, że muszą zaktualizować programowanie akumulatora AGM. - Edycja 2

Widzę w instrukcji obsługi Escape 2021 na stronie 395, że teraz wzywają do większego akumulatora AGM o numerze części BAGM48H6760 (48H6). Nie oglądałem jeszcze takiego u dealera, ale jeśli to prawda i książka to pokazuje, to myślę, że jeśli ludzie nadal mają problemy z trybem Deep Sleep, być może możesz skłonić Forda do ulepszenia akumulatora. Z jakiegoś powodu wprowadzili zmianę w latach 2020-2021 w większym akumulatorze AGM. Mądry pomysł Ford, musieli otrzymywać wezwania serwisowe lub czytali to forum.

#46 ·
Widzę w instrukcji obsługi Escape 2021 na stronie 395, że teraz wymagają większego akumulatora AGM o numerze części BAGM48H6760 (48H6). Nie widziałem jeszcze takiego u dealera, ale jeśli to prawda i książka to pokazuje, to pomyślałbym, że jeśli ludzie nadal mają problemy z trybem głębokiego uśpienia, być może możesz skłonić Forda do ulepszenia akumulatora. Z jakiegoś powodu wprowadzili zmianę w latach 2020-2021 na większy akumulator AGM. Mądry pomysł Forda, musieli otrzymywać wezwania serwisowe lub czytali to forum.
2021 Hybrid? Silniki tylko spalinowe są dostarczane z AGM grupy 48

#57 ·
Właśnie zamieściłem to na innym wątku, ale pomyślałem, że zamieszczę to również tutaj. Jeszcze raz dziękuję Colorado_Al za dogłębne badania i naprawę.

-------------------------------------------
Po raz pierwszy dołączyłem do forum Escape, aby się zalogować i dodać komentarz. Przechodzę przez tę króliczą norę od półtora roku w przypadku hybrydowego SE SPORT mojej żony z 2020 roku. Głęboki sen to straszny ból, gdy jedynym sposobem na zdalne uruchomienie jest użycie aplikacji (brelok SE Sport nie ma przycisku start).

W marcu 2021 roku akumulator, który był w nim zamontowany (data produkcji 10/2019, zakupiony w 01/2020), był w trybie głębokiego uśpienia przez jakiś czas i w końcu miałem tego dość. Dealer wymienił akumulator, ponieważ został uznany za wadliwy (w ciągu czasu rozładował się za bardzo). Moja żona pracuje bardzo blisko domu, a z powodu pandemii nie odbywaliśmy długich podróży.

W październiku 2021 roku zabraliśmy go z powrotem, ponieważ ponownie przeszedł w tryb głębokiego uśpienia, a oni naładowali akumulator i oddali go nam. Nawet dzień później głęboki sen powrócił. Ich tak zwane rozwiązanie było dla mnie bzdurą... "po prostu jeździć więcej". Żadne prawdziwe rozwiązanie! Więc po zrobieniu wielu badań natknąłem się na liczne wątki, a ten, który dał mi ostateczną decyzję, pochodził od Colorado_Al. Zadzwoniłem do dealera i po tym, jak byłem przerzucany między serwisem, częściami i serwisem, rozmawiając z technikiem i wiele słów do wyboru później, umówili mnie na instalację 48AGM (pomimo ich licznych sprzeciwów i stwierdzeń, że może to spowodować uszkodzenie). Ford nie chce przyznać się do winy, ponieważ gdyby to zrobili, musieliby wydać wezwanie do serwisu i zainstalować drogie akumulatory AGM w tysiącach pojazdów na ich koszt. Zamiast walczyć z Fordem, zapłaciliśmy rachunek za większy akumulator, który jest obecny w modelach produkcyjnych z końca 2020 roku i obecnych modelach z 2021 roku.

5.11.2021: Dziś jest dzień, w którym w końcu zainstalowali dla nas akumulator. Biorąc pod uwagę, jak bardzo to bolało, postanowiłem kupić nowy kabel OBDLink, ponieważ nie mogłem znaleźć starego. Cieszę się, że to zrobiłem. Tak, użyli Forscan, aby zaktualizować typ akumulatora BMS do AGM. Ale nie, nie zaktualizowali rzeczywistych opcji akumulatora z nazwy fabrycznej. Zauważyłem również, że SOC (stan naładowania) pokazywał 120 (%). Najprawdopodobniej było to spowodowane tym, że mieli akumulator AGM na liście, ale nadal twierdzili, że to akumulator 45ah. Ręcznie zdecydowałem się zmienić go na 80%, kiedy zmieniłem rzeczywistą nazwę akumulatora na 70ah AGM.

Na podstawie tego, co widziałem w wielu wątkach, nie było nikogo, komu to nie rozwiązało problemów z głębokim snem. Ale żeby być bezpiecznym, kiedy jutro wyjedziemy z miasta, zabieram ze sobą laptopa i kabel obd. Chcę podziękować wszystkim, którzy poruszyli te kwestie i poświęcili im uwagę, ponieważ byliśmy bliscy rezygnacji i wymiany samochodu na wersję benzynową.

Morał z tej historii: Po prostu zapłać z własnej kieszeni za akumulator AGM... to mniej kłopotu.
--------------------------------------------------
Właściwie dealerzy używają Ford FDRS, a nie ForScan, więc nie ustawiają typów akumulatorów ręcznie, wszystko, co zrobiliby, to funkcja serwisowa, aby zresetować akumulator. Wyższy stan naładowania widoczny w ForScan jest najprawdopodobniej spowodowany tym, że system BMS w hybrydzie oczekuje napięcia nominalnego ~11,75 vDC, a napięcie AGM po wyjęciu z pudełka jest wyższe.

#92 ·
Od czasu odebrania mojego hybrydowego Titanium z 2020 roku w maju 2020 roku borykam się z problemem "Głębokiego uśpienia" (z towarzyszącymi mu elementami elektrycznymi, które nie działają), przy czym problem nasila się zimą (co nie jest tu wcale ekstremalne w północno-zachodnim Pacyfiku!). W 2020 roku zabrałem samochód, skarżąc się na niedziałające inteligentne drzwi wejściowe po stronie pasażera i zostałem zbyty typową wiadomością "tak ma działać".

Zabrałem pojazd ponownie na początku tego tygodnia i poprosiłem ich o zainstalowanie akumulatora 48AGM (byłem gotów za to zapłacić). Dealer powiedział mi, że nie pasuje i że w ogóle nie jest odpowiedni, ponieważ jest to "akumulator do ciężarówki".
Moje pytanie brzmi: Jak zmusić dealera Forda do faktycznej wymiany akumulatora, skoro mówią, że "nie pasuje" i odmawiają tego?
LOL. Wiem, że Twój post ma kilka miesięcy, ale mógł to być post, który miałem zamiar napisać prawie słowo w słowo. Mam również hybrydę Titanium z 2020 roku, kupioną nową w maju 2020 roku i obecnie mam na niej 11 500 mil (wciąż z oryginalnym akumulatorem fabrycznym - tym małym). Moje problemy ze snem zaczęły się około rok temu i na początku były niewielkie, ale teraz dotyczy to większej liczby elementów elektrycznych. Miałem dziś wizytę (u dealera, u którego kupiłem samochód) w celu wykonania rutynowych prac serwisowych - wymiany oleju/filtra, przeglądu stanu technicznego, rotacji opon itp. Zarezerwowałem wizytę online i wraz z rutynowymi sprawami wymieniłem, że chcę, aby oryginalny akumulator został wymieniony na konkretny, większy Motorcraft AGM, z którego wszyscy tutaj korzystają. Opowiedziałem doradcy serwisowemu historię o akumulatorze/elektryce, a potem wciągnęli mój samochód do strefy serwisowej. Kilka godzin później doradca serwisowy powiedział, że mój samochód jest gotowy, ale jest jeden problem. Powiedział, że mechanik nie włoży większego akumulatora do mojego samochodu, ponieważ nie jest to zgodne ze specyfikacją dla hybryd Titanium z 2020 roku. Skontaktowałem się z kierownikiem serwisu i wyjaśniłem, że nie chcę większego akumulatora jako roszczenia gwarancyjnego (chociaż wszyscy powinni) i że za to zapłacę. Powiedziano mi, że nie ma znaczenia, kto płaci, większy akumulator AGM jest nieodpowiedni dla mojego samochodu i że go nie zainstalują. Nie warto było tam stać i się kłócić, więc wrócę za dzień lub dwa i sam kupię akumulator w okienku części i sam go zainstaluję - chyba że policja od akumulatorów obstawiła ten teren!

Dziękuję wszystkim za porady i informacje na ten temat.

#60 ·
Jest jedna rzecz, której jednak do końca nie rozumiem, jak bateria o większej pojemności pomaga w kwestii "Głębokiego Uśpienia". Przejechałem około 8000 km w ciągu 18 miesięcy i jeżdżę głównie na krótkich trasach po przedmieściach. Jeśli nie mam wystarczająco dużo czasu na silnik spalinowy, aby wystarczająco naładować mniejszy, standardowy akumulator z 2020 roku, to w jaki sposób akumulator o większej pojemności rozwiązuje ten problem?

#61 · (Edited)
Jest jedna rzecz, której jednak do końca nie rozumiem, jak bateria o większej pojemności pomaga w problemie "Deep Sleep". Przejechałem około 5000 mil w ciągu 18 miesięcy i głównie odbywam krótkie podróże po przedmieściach. Jeśli nie mam wystarczająco dużo czasu ICE, aby wystarczająco naładować mniejszy, standardowy akumulator z 2020 roku, w jaki sposób akumulator o większej pojemności rozwiązuje ten problem?
Większa pojemność akumulatora AGM z pewnością pomogłaby, zwłaszcza w przypadku przebiegu i odległości, które obecnie pokonujesz. Z tego, co wiem, wszyscy tutaj, którzy przeszli na akumulator AGM, poinformowali, że rozwiązało to problemy Deep Sleep i inne problemy z tym modelem Escape.
Według mnie dealer zastosował jedynie prowizoryczne rozwiązanie, ale w międzyczasie być może możesz podłączyć ładowarkę podtrzymującą do nowego, zamiennego "małego" akumulatora, aby uniknąć kosztów nowego AGM na razie, który najwyraźniej pasuje do Twojego samochodu, niezależnie od tego, co mówi dealer, ponieważ inni tutaj to zrobili.
Być może mógłbyś zabrać swój samochód do specjalisty od akumulatorów, aby zamontować odpowiednią jednostkę AGM, ponieważ jestem pewien, że mogą znaleźć sposób, aby to dopasować, tak jak to zrobili inni. 😉

#69 ·
Muszę podziękować ludziom z tego wątku za to, że dali mi podstawę do pokazania mojemu dealerowi, że akumulator AGM rozwiąże problem ciągłego ostrzeżenia o trybie głębokiego uśpienia i powiązanego z nim problemu z niedziałającym inteligentnym kluczykiem dostępu po stronie pasażera. Daję mojemu dealerowi uznanie za wytrwałość w wysiłkach mających na celu rozwiązanie problemów po 5 wizytach. Początkowo powiedzieli, że muszą wymienić klamkę drzwi pasażera na żądanie Forda. Wykonali również test poboru prądu, który nie wykazał żadnego poboru. Wymienili rzekomo niefunkcjonujący moduł kierunkowskazu pasażera i wymienili inny moduł komputera w ciągu 5 wizyt u dealera. Technik początkowo obawiał się, że akumulator AGM nie pasuje, ale kiedy go zainstalował, zauważył, że ma on pewnego rodzaju regulację, która była przeznaczona dla większego akumulatora. Minęły 2 tygodnie od zainstalowania akumulatora AGM i jak dotąd nie ma problemu. Ford prawdopodobnie musiał zapłacić znacznie więcej za wszystkie inne koszty robocizny i części niż za zwykłą wymianę akumulatora. Sugeruję złożenie skargi do działu relacji z klientami Forda (800-392-3673) oprócz zgłoszenia do dealera. Mój technik powiedział, że zamierza spisać informacje i wysłać je do Forda, który jego zdaniem powinien wydać biuletyn serwisowy, ale nie wstrzymuj oddechu. Poza tym doświadczeniem jestem bardzo zadowolony z Escape.

#71 ·
Sugeruję złożenie skargi do działu obsługi klienta Forda (800-392-3673) oprócz zgłoszenia do dealera.
Ja również mam ten problem z moim 2020 Escape Hybrid Titanium. Samochód przeszedł w głęboki sen 7 miesięcy temu, nie można go było otworzyć, nie można było go uruchomić. Został odholowany do dealera i nic nie znaleźli. Kilka dni temu zdarzyło się to ponownie. Wciąż czekam na werdykt dealera 😑.

Zadzwoniłem pod podany numer, wymieniłem wszystkie problemy z pojazdem. Myślę, że dobrze jest poinformować o tym Forda. Im więcej osób zadzwoni, tym szybciej zrobią coś z tym problemem. Dziękuję!

#70 ·
Ja również chcę podziękować wszystkim za ten wątek. Mam Escape Hybrid Titanium z 2020 roku, kupiony w październiku 2020 roku. Mieliśmy sytuację, że samochód nie uruchamiał się 3 razy z powodu rozładowanego akumulatora. Dealer twierdził, że musimy zostawiać uchylone drzwi, akumulator jest w porządku. Teraz monitorujemy aplikację Forda w trybie głębokiego uśpienia, wyłączyliśmy tryb automatycznej synchronizacji, ale jutro zabieram go z powrotem do dealera. Niestety, to nowy dealer z nową ekipą i nie jestem pewien, czego się spodziewać. Jeszcze raz dziękuję.

#72 · (Edited)
Mój Escape plug-in z 2021 roku (wyprodukowany w październiku 2021 r.) był wyposażony w mały akumulator 12 V. Mój samochód był wczoraj całkowicie martwy bez zasilania w moim garażu z powodu rozładowania tego akumulatora 12 V. Samochód był prowadzony przez 1,5 godziny zaledwie dwa dni wcześniej i był podłączony do ładowarki akumulatorów hybrydowych przez całe ostatnie dwa dni. Nie mam nic podłączonego do portów USB ani gniazd zasilania, aby pobierać energię.

Pomoc drogowa Forda przyjechała i uruchomiła go. Zabrałem go dzisiaj i dealer powiedział, że akumulator jest w porządku po jego przetestowaniu. Powiedzieli, że nie ma znaczenia, że instrukcja obsługi mówi, że mój hybrydowy Escape plug-in powinien mieć większy akumulator AGM w sekcji specyfikacji. Dealer powiedział, że specyficzny dla mojego pojazdu VIN, lista materiałowa, wymaga małego akumulatora.

Dealer sprawdził dalej i powiedział, że zwykły hybryd z 2021 roku był wyposażony w większy AGM, ale hybryda plug-in z 2021 roku jest wyposażona w mały akumulator.

Zapłaciłem 200 dolarów za wymianę na AGM, ponieważ nie warto tracić nerwów na jazdę zawodnym samochodem, walcząc z obstrukcją ze strony Forda.

#73 ·
Mój Escape plug-in z 2021 roku (wyprodukowany w październiku 2021 r.) był wyposażony w mały akumulator 12 V. Mój samochód był wczoraj całkowicie martwy bez zasilania w moim garażu z powodu rozładowania tego akumulatora 12 V. Samochód był prowadzony przez 1,5 godziny zaledwie dwa dni wcześniej i był podłączony do ładowarki akumulatorów hybrydowych przez całe ostatnie dwa dni. Nie mam nic podłączonego do portów USB ani gniazd zasilania, aby pobierać energię.

Pomoc drogowa Forda przyjechała i uruchomiła go. Zabrałem go dzisiaj i dealer powiedział, że akumulator jest w porządku po jego przetestowaniu. Powiedzieli, że nie ma znaczenia, że instrukcja obsługi mówi, że mój hybrydowy Escape plug-in powinien mieć większy akumulator AGM w sekcji specyfikacji. Dealer powiedział, że specyficzny dla mojego pojazdu numer VIN w wykazie materiałów wymaga małego akumulatora.

Dealer sprawdził dalej i powiedział, że zwykły hybryd z 2021 roku był wyposażony w większy AGM, ale hybryda plug-in z 2021 roku jest wyposażona w mały akumulator.

Zapłaciłem 200 dolarów za wymianę na AGM, ponieważ nie warto denerwować się jazdą zawodnym samochodem, walcząc z obstrukcją Forda.
Lepiej miej nadzieję, że zresetowali BMS i zmienili informacje na ustawienia AGM. Sprawdź swoją fakturę od dealera. Kiedy miałem podobny problem, mój dealer wymienił akumulator po wezwaniu FORD w celu uzyskania autoryzacji. Przeszedł test w porządku u dealera, ale mój samochód wciąż przechodził w głęboki sen. Nowy akumulator wytrzymał około 5 miesięcy i problem powrócił. Samochód jest teraz u dealerów, nie jestem pewien, kiedy go odzyskam. Powiedziałem im, żeby włożyli akumulator AGM, jak podano w tabeli specyfikacji, zanim go odbiorę. Mają go już od dwóch tygodni. Mam bezpłatny samochód zastępczy, który kosztował ich więcej niż akumulator, ale wciąż nie zadzwonili, żeby powiedzieć, że mój samochód jest gotowy do odbioru. Myślę, że FORD jest uparty w kwestii tego akumulatora.