2013+ Ford Escape Forum banner

Problemy z aktualizacją ACM dla dodatku HD Radio

36K views 39 replies 8 participants last post by  128586  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Przede wszystkim przeczytałem wiele stron forum na temat "ulepszania" sprzętu Ford My Touch i tak naprawdę nie mogę znaleźć problemu, który mam. Zazwyczaj nie publikuję, ponieważ zwykle mogę znaleźć moje odpowiedzi. W każdym razie, zaczynamy:
Kupiłem ACM na Ebay, aby uzyskać HD Radio. Mam 2014 Escape SE z systemem innym niż Sony z SAT i 8-calowym dotykiem. Sprawdziłem numer VIN urządzenia, które otrzymałem i wygląda na to, że pochodzi z Escape Titanium z systemem Sony. Podłączyłem go i daje mi HD Radio, ale reszta nie jest tak dobra, ponieważ mam tylko przednie głośniki, a regulacja głośności nie działa na desce rozdzielczej ani na kierownicy, a głośność jest zablokowana na 1/3 głośności. Rzeczą, która mnie uderzyła, jest to, że myślałem, że system Sony ma wszystkie wzmacniacze oddzielone od ACM, ponieważ ten ma go z boku, jak mój stary. Rozumiem również, że system Sony wysyła stały poziom do wzmacniaczy, a głośność jest regulowana za pomocą sygnałów magistrali.

Pytanie, które mam, brzmi: Czy mogę zaprogramować to urządzenie, aby działało z moim obecnym ustawieniem?

Rzeczy na pewno różnią się od tych, które robiłem w późnych latach 90-tych, naprawiając gwarancyjnie pokłady audio Forda. Mając to na uwadze, mam doświadczenie w naprawach elektroniki na poziomie komponentów i w przeszłości wykonałem wiele ulepszeń audio w samochodzie. W zeszłym roku zainstalowałem iPada mini w moim Fordzie F-150 z 2004 roku i było super. Chciałbym włożyć jeszcze jeden do tego samochodu, ale zintegrowali wiele rzeczy z samochodem w tych nowych. Myślałem również o dodaniu wyjść przedwzmacniacza w tym urządzeniu, ponieważ powinienem być w stanie wykorzystać wejście układów scalonych wyjścia audio w ACM.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana i z góry przepraszam, jeśli zostało to omówione gdzie indziej. Moja żona niecierpliwi się, że spędzam tak dużo czasu przed komputerem....

#2 ·
Odpowiedź na moje pytanie

Z moich badań wynika, że odpowiedź na moje pytanie sprowadza się do zaprogramowania ACM do numeru VIN mojego pojazdu wraz z modyfikacją informacji as-built dla tego ACM, a następnie APIM, jeśli chcę mieć przycisk włączania/wyłączania radia HD. ACM jest przez magistralę HS, a APIM przez magistralę MS. Ponieważ kupione przeze mnie ACM pochodziło z Titanium Escape wyposażonego w system Sony, logiczne jest, że utknęło na z góry określonym poziomie i głośność nie działa, ponieważ szuka zewnętrznego wzmacniacza Sony, ponieważ cała głośność i inne rzeczy są wykonywane w zewnętrznym wzmacniaczu Sony. Chciałbym po prostu ustawić go na zmienne wyjście przedwzmacniacza 4V bez krzywych EQ, ponieważ planuję dodać nowe głośniki i wzmacniacze, kiedy spróbuję ponownie go zainstalować. Wiem, że jest kilka osób, które potrafią to zrobić i mają filmy na YT, które naprawdę dobrze pokazują, że można to zrobić. Jednak to, czego trudno mi znaleźć, to informacje techniczne na temat tego, jak dokładnie to robią. Przez 'dokładnie' rozumiem szczegóły dotyczące używanego urządzenia OBD2 oraz sposobu jego programowania i programowania modułów.

#3 ·
Odpowiedź 2

Myślę, że w urządzeniu OBD znajduje się mały SOC lub PIC (wygląda na zaprogramowany przez port uUSB z boku). Wygląda na to, że najpierw odczytuje Twój VIN i zapisuje go w NVRAM, a następnie wykonuje kamień z Rosetty w oprogramowaniu wewnątrz SOC lub PIC i dopasowuje VIN do niektórych nowych wartości szesnastkowych as-built z sumami kontrolnymi, a następnie programuje moduły, które wymagają zaprogramowania, aby nowe funkcje, które są dodawane lub modyfikowane, działały w pojeździe. Po uruchomieniu w pojeździe jest on dobry tylko dla tego pojazdu, więc nie będziesz mógł go użyć w innym pojeździe ani pomóc koledze, ale można go ponownie użyć w tym samym pojeździe, jeśli zdarzy ci się, że moduł zostanie ponownie zaprogramowany przez Forda w pewnym momencie w przyszłości z powodu problemu z naprawą. Nie jestem pewien, dlaczego to tak działa.

#4 ·
Odpowiedź 3

Przynajmniej z obecną trasą MASZ opcję, aby to zrobić i nie utkniesz z Fordem mówiącym "NIE" i na kredyt dżentelmena w filmach, włożył trochę dobrej roboty, aby zaoferować rozwiązanie typu plug and play, które nie wymaga od ciebie hakowania okablowania ani wysyłania ACM. To bardzo fajne rozwiązanie. Nie wiem, jaka jest cena tego zestawu, ponieważ nigdzie nie jest wspomniana, jak widziałem.

Obecnie myślę, że odpowiedziałem na moje pytanie i myślę, że każdy inny, który może mieć to samo pytanie i dlatego napisałem do siebie... Jeśli chcesz tych funkcji, na razie będziesz musiał zapłacić komuś za ich aktywację, dopóki ktoś nie udostępni informacji i/lub nie zostaną one wbudowane w pakiety oprogramowania, takie jak Forscan lub Focccus.

Jeśli przypadkowo masz system Sony, istnieje film na YT z 5-gwiazdkowego car audio pokazujący właśnie wydane urządzenie PAC Audio, które zapewni Ci wyjścia cyfrowe RCA i Toslink dla systemów Ford Sony Sync. Mam nadzieję, że planują wypuścić jeden dla systemów innych niż Sony, ponieważ uwielbiam wyjście cyfrowe!

Jedyną obawą, jaką naprawdę mam w związku z tym standardowym "wyjściem liniowym", jest to, że niektórzy ludzie mówią, że mają wysokie szumy (szumy przy niskich głośnościach). Zastanawiam się, czy programowanie omija rzeczywiste układy scalone wyjściowe, czy tylko programuje układy scalone wyjściowe, aby nie przekraczały 4 V RMS? Kiedy to zrobię, spróbuję porównać wejścia układów scalonych wyjściowych z wyjściami układów scalonych wyjściowych. Założę się, że wysoki poziom szumów może pochodzić od nich. Założę się, że gdybyśmy wewnętrznie zmodyfikowali ACM i wyciągnęli je i zastąpili dobrym obwodem OP AMP dla każdego kanału, moglibyśmy potencjalnie wyeliminować te problemy z poziomem szumów... Tylko myśl, ponieważ nie mam jeszcze twardych danych, które by to potwierdzały. Jeśli ktoś wie, jakich układów scalonych wyjściowych używają, możemy pobrać kartę katalogową tego komponentu i zobaczyć, jakie są specyfikacje. Być może będę potrzebował nowego wątku dla tego.

Przepraszam za wszystkie posty. Ciągle dostawałem wiadomości o linkach. Nienawidzę tego, że nie mogę podać moich źródeł. Nie ma to sensu.

#5 ·
Nie jestem ekspertem od audio, ale chciałem podziękować za powrót i zamieszczenie szczegółowych informacji. Zbyt często ludzie coś odkrywają i nigdy nie przekazują tych informacji innym.

Niestety ustawienia forum wymagają 10 postów, zanim będzie można zamieścić link. Myślę, że próbują uniknąć spamerów, ale jest to dość irytujące dla tych, którzy próbują znaleźć swoje informacje. Mam nadzieję, że zostaniesz i opublikujesz te linki, gdy będziesz mógł.

#6 ·
Nie jestem ekspertem od audio, ale chciałem podziękować za powrót i zamieszczenie szczegółowych informacji. Zbyt często ludzie rozwiązują problemy i nigdy nie przekazują informacji innym.

Niestety ustawienia forum wymagają 10 postów, zanim będzie można opublikować link. Myślę, że próbują uniknąć spamerów, ale jest to dość irytujące dla tych, którzy próbują znaleźć swoje informacje. Mam nadzieję, że zostaniesz i opublikujesz te linki, gdy będziesz mógł.
Nie ma problemu. Tak. Nic bardziej nie frustruje niż czytanie całego wątku tylko po to, by zobaczyć, że został porzucony bez żadnego rozwiązania. Znalezienie wszystkich odpowiedzi, których szukam, może zająć trochę czasu, ale opublikuję wszystkie, które otrzymam. Właśnie kupiłem escape i pochodzę z f150, w którym zainstalowałem iPada z jednostką centralną Pioneer i 5-kanałowym Alpine PDX-v9. Już za tym tęsknię i sprzedałem to wszystko z ciężarówką, ponieważ zostało zmodyfikowane, aby iPad mógł wejść do deski rozdzielczej. Facet, który to kupił, napisał do mnie SMS-a, gdy wrócił do domu i powiedział mi, że bardzo mu się podobało. Chcę dowiedzieć się, jak umieścić jeden w escape. Chciałbym przechwycić magistralę MS i zastąpić APIM iPadem mini z aplikacją, która może naśladować APIM. Fajnie byłoby to zrobić. Nie widzę, żeby to się szybko wydarzyło, ponieważ nie mam na to czasu ani sprzętu, aby przetestować to na stole warsztatowym.

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk

#7 ·
Mogłem przysiąc, że czytałem o ludziach instalujących ACM bez napotykania problemów z "dopasowaniem VIN". Ale myślę, że ci ludzie dopasowali dane konstrukcyjne swoich pojazdów do nowego ACM, a nie to, co zrobiłeś.

#10 · (Edited)
Przeczytałem post, do którego podałeś link i okazuje się, że wyciągnął go z samochodu, który miał ten sam zestaw funkcji co jego oryginał. Osoba w #41 miała rację w swojej odpowiedzi. Jeśli masz zamiennik ACM, który jest inny, powiedzmy, że był połączony z systemem Sony z radiem HD/Sat, a Twój oryginalny moduł nie miał tych samych opcji, otrzymasz wynik podobny do mojego pierwotnego problemu. Będzie to działać w pewnym stopniu, ale nie w pełni, w zależności od tego, jak Twój samochód był pierwotnie wyposażony w porównaniu do tego, jak wyposażony był samochód, z którego pochodził. 2 ACM będą miały różne opcje włączone za pośrednictwem ich programowania "as-built" z Forda. Możesz sprawić, że będą działać, ale na chwilę obecną musisz zapłacić, aby zmodyfikować je tak, aby działały z Twoim obecnym programowaniem "as-built". APIM w moim oczekuje konfiguracji innej niż Sony i braku radia HD. Ponieważ ACM w moim samochodzie tego nie ma, po włożeniu innego ACM oczekuje połączenia ze wzmacniaczem Sony, co odbywa się zupełnie inaczej niż w przypadku ACM bez wzmacniacza Sony.

Powiedzmy, że chcesz dodać radio HD i kupujesz ACM z tą funkcją, ponieważ Twój oryginalny jej nie ma. Powiedzmy, że kupiłeś ACM, który ma tę nową funkcję i pochodzi z samochodu bez systemu Sony, a Twój również nie ma systemu Sony. Po zainstalowaniu nowego ACM domyślnie otrzymasz radio HD, a Twoje regulatory głośności i wzmacniacze powinny również działać dobrze. Będzie Ci jednak brakowało przycisku radia HD na ekranie dotykowym. APIM będzie wtedy musiał zostać zaprogramowany tak, aby odzwierciedlał, że masz radio HD. Aby zmienić APIM, musisz porozmawiać z Ford MS Bus. ACM znajduje się na standardowej szynie HS, którą znamy jako OBD2.

Produkują samochody trochę jak procesory. Kiedy Intel produkuje partię procesorów Core i, nie uruchamia wielu różnych typów uruchomień, robią je wszystkie takie same, a następnie wyłącza lub włącza rdzenie, mnożniki, a tym samym prędkości. To, czym się staną, zależy od tego, jak wypadają w testach po zbudowaniu lub od zapotrzebowania rynku. Rzecz w tym, że Ford produkuje APIM (z 8-calowym My Ford Touch) w zasadzie w ten sam sposób. Po prostu włączają funkcje, z którymi zamówiono samochód i dopasowują je do odpowiedniego ACM i/lub wzmacniaczy Sony (programowanie as-built). Dlatego ludzie mogą stosunkowo łatwo włączać nawigację w tych urządzeniach, ponieważ wiąże się to tylko ze zmianą wartości as-built w APIM, aby włączyć tę funkcję i dostarczyć mapy na karcie SD. Cały sprzęt jest obecny we wszystkich systemach, aby umożliwić nawigację, ponieważ antena również tam jest. Ta sama produkcja i wiązki przewodów, jak w większości modeli, ponieważ jest to tańsze niż tworzenie wielu wiązek dla różnych konfiguracji. Po prostu buduj je wszystkie tak samo i programuj funkcje włączone lub wyłączone. ACM mają różne wersje (tunery SAT i HD Radio), ale poza tym są w zasadzie takie same i dlatego można je wymieniać, a następnie programować tak, aby pasowały, jeśli są różne.

Jeśli chodzi o potrzebę VIN do haszowania przy programowaniu modułu, nie jestem tego w 100% pewien. Po prostu pomyślałem, że tak jest, na podstawie tego, co udało mi się znaleźć. W tym momencie utknąłem, ponieważ te informacje są na razie utrzymywane w tajemnicy lub jeszcze ich nie znalazłem.

#11 ·
IMHO masz do czynienia z kilkoma odrębnymi problemami i pomocne może być ich rozbicie:

1. Twój zamiennik ACM pochodził z systemu "Sony", a Twój samochód nie jest Sony. Podsumujmy implikacje tego ....
  • System Sony przewiduje, że pewne tony i głosy SYNC są kierowane przez APIM>DSP>głośniki; system non-Sony przewiduje, że sygnały te są kierowane przez APIM>ACM>głośniki.
  • Wyjścia ACM systemu Sony są ustawione na (niski poziom) ~4V nominalne, nie zmienne w zależności od głośności (głośność jest zarządzana w DSP przez CANBUS); wyjścia non-Sony są ustawione na (wysoki/poziom głośnika) ~14V nominalnego wyjścia i oczywiście zmieniają się w sekcji wzmacniacza ACM w oparciu o ustawienie głośności z dowolnego elementu sterującego w samochodzie (deska rozdzielcza, kierownica, polecenie głosowe).

FORScan z bezpłatną rozszerzoną licencją (i odpowiednim urządzeniem interfejsu OBD**) może być używany do przeprogramowania Sony ACM do użytku z Twoim samochodem/wiązaniem non-Sony. IMHO skorzystałbyś na zrobieniu tego jako 'pierwszego kroku', tylko po to, aby upewnić się, że zamiennik ACM jest w porządku i aby ustalić 'bazę roboczą' identyczną z Twoim systemem OEM.

Musiałbyś zainstalować swój OEM ACM i używając FORScan po prostu odczytać/zanotować adresy i kody parametrów PID ACM. Następnie zainstaluj Sony ACM i ponownie używając FORScan edytuj PID ACM, aby pasowały do Twojego oryginalnego ACM.

Jako alternatywa, możesz uzyskać informacje o PID ACM OEM z danych programowania modułu specyficznych dla Twojego OEM VIN w OASIS, jeśli masz dostęp. To nie jest wymagane, jeśli możesz odczytać swoje dane OEM ACM za pomocą FORScan.

Zauważ, że do tego wymagane jest tylko przeprogramowanie ACM - nie jest zaangażowane żadne inne przeprogramowanie modułu, nie są zaangażowane żadne zmiany w wiązce.

2. Zmiana (teraz) wyjścia na poziomie głośnika non-Sony ACM na ~4V nominalne zmienne wyjście (wyjście niskiego poziomu, które zmienia się w oparciu o ustawienia głośności ACM i/lub kierownicy); wyłączenie fabrycznego EQ.

Ponownie, można to osiągnąć poprzez przeprogramowanie tylko ACM, za pomocą FORScan. Zapoznaj się z tym postem na forum 2GFusions, aby uzyskać wymagane edycje PID. Potwierdziłem, że te edycje działają dla Escape non-Sony ACM; zignorujesz tekst dotyczący zmian okablowania w celu przekierowania tonów/głosów SYNC, ponieważ Twoja wiązka OEM non-Sony jest już odpowiednio skonfigurowana.

Ponownie, zauważ, że do tego wymagane jest tylko przeprogramowanie ACM - nie jest zaangażowane żadne inne przeprogramowanie modułu, nie są zaangażane żadne zmiany w wiązce.

3. Funkcja radia HD

Jak wspomniano w moim poście 41 na http://www.fordescape.org/forum/888322-post41.html, do którego już się odwołałeś, nie jestem zaznajomiony ze szczegółami tej zmiany. Chciałbym więc dowiedzieć się czegoś z Twojego projektu .....

Jeśli dobrze rozumiem, po zainstalowaniu ACM wyposażonego w HD w swoim samochodzie stwierdziłeś, że masz pełną funkcjonalność i kontrolę HD bez wprowadzania żadnych zmian w programowaniu (pomijając problemy z regulacją głośności). Proszę poinformuj, czy to prawda, czy nie?

** Odpowiednie urządzenie interfejsu OBD oznacza ELM327 z możliwością przełączania HS/MS lub równoważne. Używam ogólnego USB ELM327 DIY zmodyfikowany jak opisano tutaj.

Mam nadzieję, że to pomoże i dziękuję za wszelkie informacje na temat aspektu radia HD

;)

#12 ·
Dziękuję za odpowiedź. Zrobię to i poinformuję. Włożyłem fabryczny moduł z powrotem do samochodu, więc pobiorę dane i przechwycę je, a następnie włożę nowy ACM i zaprogramuję go. Zmodyfikowałem również mój ELM327, aby komunikował się z obiema magistralami. Odpowiadając na pytanie dotyczące radia HD, miałem w pełni funkcjonalne radio HD. Mogłem domyślnie stroić radio HD i ustawiać dla niego pamięci. Pokazywało nawet grafikę radia HD dla stacji nadających w HD. Jedyną rzeczą, której brakowało, był przycisk dotykowy, który pozwala wymusić strojenie analogowe poprzez wyłączenie strony radia HD. Jest to przydatne, jeśli jesteś na skraju sygnału HD, ponieważ radio będzie przełączać się między analogowym i cyfrowym. Jeśli jesteś w obszarze silnego sygnału, będzie działać dobrze i pozostanie po stronie HD. Aby uzyskać przycisk radia HD, APIM musi być zaprogramowany i jest to udokumentowane, ale musiałbym to ponownie znaleźć, gdybym miał się do tego odwołać. Dla mnie nie byłoby to wielki problem. Wypróbuję metodę, do której się odniosłeś. Bardzo doceniam pomoc. Jeśli ta metoda zadziała, przygotuję instrukcję dotyczącą tego procesu i opublikuję ją. Będę musiał pamiętać, aby zrobić kilka zdjęć podczas wykonywania tego... Jeszcze raz dziękuję!

#13 ·
Świetnie, mam nadzieję, że wszystko się uda. FWIW przeprogramowałem mój OEM non-Sony z wyjściem 8" MFT dla ~4V zmiennej głośności bez EQ zgodnie z instrukcjami 2GFusions opracowanymi przez DanMc85. Kiedy podłączyłem oscyloskop, było tak, jak obiecano .... płaskie 20Hz - 20kHz przy wszystkich ustawieniach głośności. Stan OEM i komercyjnie przeprogramowany ACM, który kupiłem jakiś czas temu (i zwróciłem), wykazywały wyraźną krzywą EQ zmienną w zależności od głośności, więc to nowe przeprogramowanie jest zdecydowaną i skuteczną procedurą 'de-EQ'. Podaję to wyjście niskiego poziomu do JBL MS-8 DSP poprzez wejścia RCA. Nie ma powodu, aby to nie miało działać dla Ciebie.

Dla kontekstu: używam ACM > JBL MS-8 DSP > (3)JBL MS-A1004 i (2)MS-A5001 wzmacniaczy > 14 głośników (3-drożne przód L&R, 2-drożne centrum, 2-drożne tylne wypełnienie otoczenia i dwa 12" subwoofery); moim celem systemu jest SQ, a nie SPL.

Dla informacji: musisz podać zarówno kanały przednie, jak i tylne do swoich wzmacniaczy, aby zachować wszystkie tony SYNC i alarmy - alarm zbliżeniowy cofania 'beeps' generowane przez Escape są na wyjściach kanału tylnego. Nie ma 'unikalnych' tonów na wyjściach kanału centralnego, więc możesz je porzucić, jeśli nie używasz dedykowanego centrum ze swoimi wzmacniaczami z rynku wtórnego (w ogóle nie używam wyjścia centrum ACM - mój DSP tworzy nowe 'centrum' z pełnozakresowych wejść przednich+tylnych).

Należy również pamiętać, że program Escape non-Sony narzuca zarówno wyrównanie czasu lewo/prawo, jak i przód/tył, gdy w menu MFT wybrane są ustawienia 'kierowca' lub 'przód'; brak TA jest narzucany, gdy wybrano 'wszystkie siedzenia' (więc to jest moje domyślne ustawienie dla zasilania MS-8, który oczywiście robi własne TA); głupi ja, nie sprawdziłem, czy te ustawienia TA nadal działają po przeprogramowaniu mojego wyjścia ACM - muszę to ponownie sprawdzić za pomocą oscyloskopu i tonów kliknięć podczas podłączenia do wielu kanałów, aby poszukać przesunięcia w czasie ;-).

Nie mam zauważalnego poziomu szumów - cokolwiek tam jest, jest prawdopodobnie poniżej tego, co może rozdzielić mój oscyloskop (8-bitowy PicoScope 2204A); Pico sugeruje, że do określenia niskich poziomów szumów wymagane są co najmniej 16-bitowe jednostki. Z pewnością, jaki poziom szumów jest obecny na wyjściu ACM, NIE zwiększa się wraz z głośnością. Planuję przeprowadzić bardziej rygorystyczną serię testów szumów na wyjściach ACM, wyjściach DSP i wyjściach wzmacniacza, aby sprawdzić, czy mogę to zkwantyfikować za pomocą mojego oscyloskopu, ale to nie jest natychmiastowy priorytet projektu. Podsumowując - nawet w przejściach 'martwego powietrza' nie słyszę żadnego syczenia ani szumu podczas jazdy, nawet przy podkręconej głośności (nie używam mojego systemu do niczego takiego jak rygorystyczna konkurencja SQ przy wyłączonym silniku).

Dodatkowa uwaga na ten temat .... Śledziłem dość uważnie dyskusje na temat 'szumów' OEM Ford HU na forum DIYMA .... wydaje się, że jest to w dużej mierze funkcja konkretnego modelu i roku ..... być może związane z dokładnym prowadzeniem wiązki przewodów i problemami z indukowanym szumem.

Na koniec, istnieje możliwy związek między 'szumem' a dostawcą/producentem ACM: zbadawszy wnętrze mojego ACM i badając wytrawienia płytki drukowanej, wiem, że mój jest wyprodukowany przez "Sanyo Automedia" (zarówno mechanizm CD jak i główna płyta ACM); inni mówili, że ich są produkowane przez Clarion, ale nie wiem, jak to ustalili; Nie zdziwiłbym się, gdyby Ford używał wielu dostawców do dostarczania ACM zgodnie ze specyfikacją.

Prawie spodziewałem się, że przeprogramowanie APIM będzie wymagane, aby uzyskać wszystkie elementy sterujące radia HD na ekranie MFT. Chociaż nie planuję tego robić, byłbym wdzięczny za wszelkie linki do programowania APIM wymaganego do tego, tylko dla mojej 'bazy danych'.

Miłej zabawy!

#31 ·
... Spodziewałem się, że przeprogramowanie APIM będzie wymagane, aby uzyskać wszystkie elementy sterujące radia HD na ekranie MFT. Chociaż nie planuję tego robić, byłbym wdzięczny za wszelkie linki do programowania APIM wymagane do tego, tylko dla mojej 'bazy danych'.....
Lol, słynne ostatnie słowa .....

Dobre wieści! Po dalszych badaniach mam działające radio HD! Przejdę przez kroki, które podjąłem....
"Przynęta" udanego doświadczenia modyfikacji udostępniona, a następnie odkrycie, że moja ulubiona lokalna stacja klasyczna nadaje w HD, a następnie zauważenie odpowiedniego ACM sprzedawanego w ogłoszeniach na tym forum ...... ojej, zaczynamy, więcej zabawy z ulepszeniami audio i przeprogramowaniem!

Prawdopodobnie zajmie to kilka tygodni, zanim się skończy, i oczywiście spróbuję również przeprogramowania APIM dla pełnej funkcjonalności OEM, ale spodziewam się, że zamieszczę tutaj post, że wszystko działa świetnie, tak jak to miało miejsce w przypadku @dougleonard.

Uwielbiam to forum!

:)

#14 ·
Dzięki za odpowiedź Centex. Naprawdę doceniam pomoc. Ja również wybieram się na SQ. Masz tam fajny zestaw i założę się, że brzmi świetnie. Dostaję szału słuchając fabrycznego systemu, więc spróbuję coś zainstalować w ten weekend. Rozebrałem również mój ACM i zobaczyłem, że w środku również był oznaczony jako Sanyo Automedia. Spróbuję podlinkować mod przycisku APIM HD Radio, ale będę musiał go znowu znaleźć i będę musiał jeszcze trochę popostować, żeby móc używać linków. LOL.

#15 ·
Widziałem, że ci sami ludzie, którzy sprzedają ulepszenia MFT do Sync 3, sprzedają również ulepszenie HD. Wygląda na to, że są w stanie przepisać kod w samochodzie, aby to zaakceptować, ponieważ wysyłają Ci nowy ACM i klucz sprzętowy, który podłączasz do portu OBDii w celu aktualizacji oprogramowania układowego. Nie jest to tanie, bo 600,00 $. Nie mówią, co robią z ACM, ale muszą tam coś robić, aby uwzględnić wyjścia wysokiego poziomu.

#16 ·
To wydaje się dość wysokie tylko po to, by dodać HD Radio. Mógłbym kupić nowe radio Pioneer NEX za to (wiem, że to nie takie proste, bo już bym to zrobił). Jestem prawie pewien, że widziałem tę stronę, która to sprzedaje. Kupiłem mój ACM na eBayu za 60 dolarów. Z tego, czego się dowiedziałem na tym wątku, wydaje się, że jestem w dobrej sytuacji, aby to zadziałało. Dowiem się w ten weekend, kiedy to zrobię. Planuję również zrobić zdjęcia, kiedy to robię i opublikuję mój końcowy wynik w tym wątku. Jestem za zarabianiem pieniędzy, ale to trochę drogo za to, co dostajesz, ale zgaduję, że jest to bardziej skierowane do osób, które chcą rozwiązania typu plug and play.

#17 ·
O ile wiem, wszystko, co jest obecnie sprzedawane jako pakiet 'plug-and-play', można zrobić całkowicie samodzielnie, poświęcając trochę pilnych badań. Niektóre osoby odkryły inżynierię wsteczną dla zysku, inne dla 'sportu' i opublikowały 'instrukcje' w internecie.

Żaden problem, IMHO, istnieje 'rynek' dla obu 'produktów' (plug-and-playerów, jak i 'oszczędnych majsterkowiczów'). Może niewielkie opóźnienie dla tych drugich, ale z odrobiną cierpliwości ....

;)

#20 ·
O ile wiem, wszystko, co jest obecnie sprzedawane jako pakiet 'plug-and-play', można zrobić całkowicie samodzielnie, poświęcając trochę pilnych badań. Niektórzy ludzie wymyślili inżynierię wsteczną dla zysku, inni dla 'sportu' i opublikowali 'instrukcje' w internecie.

Żaden problem, IMHO, istnieje 'rynek' dla obu 'produktów' (plug-and-playerów, jak i 'oszczędnych majsterkowiczów'). Może niewielkie opóźnienie dla tych drugich, ale z odrobiną cierpliwości ....
;)
Och, całkowicie się zgadzam. Ale największa różnica w Sony w porównaniu do innych niż Sony polega na tym, że te drugie mają wbudowane wzmocnienie, czego nie będziesz mieć w Sony, więc zastanawiałem się, jak to pogodzili.

#18 · (Edited)
Cóż, miałem dziś trochę czasu i pobrałem moje dane "as-is" za pomocą forscan i zapisałem je jako "acm as built.abt" z oryginalnym ACM na miejscu przed próbą jakichkolwiek modyfikacji. Następnie zainstalowałem nowe ACM i pobrałem jego dane, a także je zapisałem. Kiedy przystąpiłem do modyfikacji nowego za pomocą danych z oryginału, wtedy poszło źle. Otrzymałem komunikat "Procedura serwisowa została przerwana". Otrzymywałem również problemy ze zgodnością magistrali CAN po odczytaniu ACM. Myślę, że to musi być mój zmodyfikowany Wi-Fi ELM 327, który nie jest w stanie pisać z odpowiednią prędkością. Więc poszedłem na Amazon, żeby zdobyć sprawdzoną jednostkę USB. Powinna tu być w niedzielę, więc do tego czasu nie będę miał żadnych melodii, ponieważ nie chcę wszystkiego rozbierać. Pomyślałem tylko, że zaktualizuję wszystkich o moje postępy. Zrobiłem zdjęcia instalacji, ale jest ona już dobrze udokumentowana, więc ich nie zamieszczę. Zamieszczę jednak zrzuty ekranu i proces programowania, który wykonałem, gdy tylko się zakończy. Poprawiam również to, który szyna komunikuje się z APIM i ACM... ACM to MS-Bus (zmodyfikowana pozycja), a APIM to HS-Bus (pozycja standardowa) ELM 327, który mam.

#19 ·
Po prostu zanotowałbym wartości OEM i ręcznie edytował kilka dotkniętych wartości w 727-01-01 i 727-01-02.

Nigdy nie próbowałem napisać zapisanego pliku .abt. Po prostu nie jestem skłonny pozwolić FORScan na zapisywanie jakichkolwiek danych poza tym, co jest absolutnie niezbędne dla konkretnego modu zainteresowania.

Nigdy nie miałem żadnych problemów z używaniem ustawień "Auto" dla portu COM i prędkości transmisji w FORScan z moim starożytnym 'klonem' USB ELM327.

Czy wcześniej z powodzeniem używałeś swojego ELM327?

Czy Twój ELM jest USB czy bezprzewodowy?

Jaki dokładnie system operacyjny działa na Twoim laptopie?

Zauważ, że WIN10, jeśli pozostanie 'samemu sobie', może próbować zainstalować przez 'automatyczną aktualizację' sterownik, który próbuje wykryć 'nieautoryzowane' (klonowane) chipy ELM i zapobiec ich prawidłowemu działaniu.

#21 ·
Używam Wi-Fi ELM 327. Uruchamiam system Windows 7 na Macu Pro w maszynie wirtualnej. Próbowałem tylko zapisać bloki 727-01-01 i 727-01-02. Odczytuje wszystko dobrze. Załączę logi i zrzuty ekranu. Przepraszam za to, że nie byłem w tych kwestiach jasny. ACM, który posiadam, ma wzmocnienie, a numer VIN, z którego pochodzi, zgłasza, że został wyjęty z Titanium Escape z systemem Sony. Otrzymuję dźwięk do głośników i jest głośny, ale nie ogłuszający, powiedziałbym, że utknął na 1/3 głośności.

Attachments

#24 ·
Używam Wi-Fi ELM 327. Uruchamiam system Windows 7 na Macu Pro w VM. Próbowałem tylko zapisać bloki 727-01-01 i 727-01-02. Odczytuje wszystko dobrze. Dołączę logi i zrzuty ekranu. Przepraszam za to, że nie byłem jasny w tych sprawach. ACM, który mam, ma wzmocnienie, a VIN, z którego pochodzi, informuje, że został wyjęty z Titanium Escape z systemem Sony. Otrzymuję dźwięk do głośników i jest głośny, ale nie ogłuszający, powiedziałbym, że utknął na 1/3 głośności.
Nie ma potrzeby, abyś kiedykolwiek przepraszał, wszyscy po prostu staramy się sobie nawzajem pomóc. :) Aha, Windows na MAC VM .... to obszar, w którym nie mam doświadczenia, więc nie wiem, czy to może być problem, czy nie. Zauważyłem kilka postów dotyczących FORScan na MAC w forach FORScan .... być może już to przeglądałeś. To samo dotyczy wszelkich osobliwości związanych z Wi-Fi ELM - nie bawiłem się tym. Żadna pomoc dla ciebie, ale uruchamiam Win7Pro 64-bit (natywny). Po prostu skrzyżuję palce i mam nadzieję, że nowo zamówiony ELM pozwoli ci dokonać programowania, którego potrzebujesz; ponieważ wydajesz się rozpoznawać stronę pojazdu, problem najprawdopodobniej nie jest problemem.

#27 ·
Cóż, skoro ma do czynienia z zakodowanym przez Sony ACM, może to być w pewnym stopniu istotne. Właśnie przeszedłem obok Pac-Audio, lubię ich produkty, użyłem dwóch ich modułów przełączających do zakodowania świateł doświetlających zakręty w moim ulepszeniu HID (jedynym problemem, jaki miałem, było złe połączenie - które zrobiłem). Moje zainteresowanie jest teraz nieco wzbudzone...

Znalazłem również to
, które wydaje się, że istnieje sklep, który przekoduje ACM do specyficznego dla VIN ciągu znaków, co może być właśnie tym, czego OP potrzebuje do ulepszenia HD.

#28 ·
Ważne jest, aby zauważyć, że PAC AP4-FD21 ma zastosowanie tylko do tych, którzy mają zainstalowany kompletny system OEM Sony, a nie tylko 'zaprogramowany przez Sony ACM'. Moduł Sony DSP i okablowanie muszą pozostać na miejscu, aby działać. PAC używa modułu Sony DSP do zarządzania niektórymi tonami SYNC i innymi funkcjami, mimo że pomija korektor audio i wzmocnienie w tym urządzeniu - jak powiedziałem, to dziwny ptak, nie działa na tych samych zasadach, co metoda przeprogramowywania w celu uzyskania wyjścia niskiego poziomu w ACM przy zachowaniu funkcji SYNC.

O ile chodzi o film z YouTube opublikowany przez "OEMRadio Solutions" .....
  • Nigdy nie udało mi się powtórzyć 'obcinania' rzekomego w tym filmie na wyjściach głośnikowych OEM Escape HU. Zobacz http://www.fordescape.org/forum/ele...-lighting/62642-non-sony-hu-frequency-response-eq-ta-quantified.html#post727690 Zauważ, że wszystkie moje pomiary zostały wykonane na wyjściach ACM z odpowiednim 'obciążeniem' również podłączonym do wyjść ACM (tj. warunek 'rzeczywisty' działania ACM).
  • Kupiłem 'przeprogramowany' ACM od tego dostawcy (OEMRadio Solutions) w kwietniu 2016 r. (zanim obecne informacje o przeprogramowywaniu DIY były 'publiczne'); przeprogramowanie miało dać zmienne wyjście niskiego poziomu bez korekcji przy dowolnej głośności (tj. wyjście 'płaskie').
  • W rzeczywistości 'przeprogramowany' ACM nadal wykazywał mierzalne wzmocnienie basów i tłumienie wysokich częstotliwości, zmieniające się w zależności od ustawienia pokrętła głośności (zgodnie z moimi pomiarami oscyloskopowymi).
  • Dostawca zaakceptował zwrot urządzenia, ale nigdy nie mógł wyjaśnić, dlaczego urządzenie nie zachowywało się zgodnie z oczekiwaniami (zdecydowanie nie dawało 'płaskiego' wyjścia).
  • Zapoznaj się z pełną dokumentacją tego odcinka ze schematami oscyloskopowymi tutaj "Reprogrammed" Ford Head Unit (ACM) - Car Audio | DiyMobileAudio.com | Car Stereo Forum . Należy pamiętać, że zostało to opublikowane w kwietniu 2016 r. i wiele się zmieniło w świecie przeprogramowywania ACM DIY 'wiedzy publicznej' od tego czasu.
  • Nie wiem, czy ten dostawca zmienił swoje programowanie / procedury od czasu moich doświadczeń z nim, więc nie mogę komentować tego, co dostarcza teraz, rok później.

Wiem, że kiedy badałem oscyloskopem mój non-Sony ACM po niedawnym wdrożeniu procedur przeprogramowywania DIY opisanych / połączonych wcześniej w tym wątku, wyjście jest zdecydowanie płaskie w całym spektrum na wszystkich poziomach głośności. Zdecydowanie inne i lepsze niż wyniki 'komercyjnego dostawcy' sprzed roku.

Wiem również, że przyjaciel, który przeprogramował swój Sony ACM (i badał go oscyloskopem, używając tego samego instrumentu PicoScope i procedur, których użyłem), również zaobserwował płaskie wyjście 20 Hz-20 kHz na wszystkich poziomach głośności (i przy okazji, uzyskał ten sam wynik podczas testowania wyjścia z modułu PAC AP4-FD21 tymczasowo zainstalowanego w jego samochodzie w celu porównania rozwiązania 'PAC' z 'rozwiązaniem przeprogramowywania'). Jest informatykiem i chociaż dzieli ich tysiąc mil, 'połączył' mnie, abym mógł 'uczestniczyć' w jego testach oscyloskopowych przeprogramowywania systemu Sony i modułu PAC w czasie rzeczywistym w zeszłym miesiącu - to było dużo zabawy!

#29 ·
Oto film z YouTube od 5 star car audio, który bardzo dobrze wyjaśnia zestaw PAC Audio Amp dla systemów FMT Sony.

Dostałem dziś mój programator i działał bardzo dobrze. Kupiłem ten: https://www.amazon.com/gp/product/B01F0GVBWY/ref=s9_acsd_hps_bw_c_x_1_w

Zaprogramowałem mój ACM z moimi standardowymi blokami 727-01-01 i 727-01-02. Działało, ale problem polega na tym, że teraz nie ma radia HD. Działa teraz dokładnie tak, jak działał standardowy ACM. To dobrze, ponieważ przynajmniej mam kontrolę z powrotem i wszystkie głośniki i funkcje działają tak, jak działały. Wiem, że muszę zrobić trochę badań, aby uzyskać odpowiednie wartości szesnastkowe, aby włączyć radio HD. Kiedy to zdobędę, podzielę się. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie i pomoc. Nawiasem mówiąc, działało bez problemów w VM Windows 7 na moim Macu.

#30 · (Edited)
Dobre wieści! Po dalszych badaniach mam działające radio HD! Przejdę przez kroki, które podjąłem.

1. Najpierw upewnij się, że masz dobry skaner HS-CAN/MS-CAN. Zlinkowałem ten, który kupiłem w poście #29.
2. Pozostaw podłączony fabryczny ACM
3. Podłącz skaner do portu OBD2 samochodu i ustaw samochód w pozycji "ON". Użyj Forscan i kliknij ikonę połączenia, a następnie postępuj zgodnie z dialogami, kiedy skaner ma być w trybie HS-CAN, a następnie w trybie MS-CAN, jeśli masz przełącznik. Niektóre są tam, które zrobią to automatycznie, jak OBD2-MX.
4. Zostaniesz zapytany, czy chcesz zapisać swój samochód. To opcjonalne, ale za pierwszym razem powiedziałem tak, aby zrobić kopię zapasową, a potem nie, ponieważ chciałem mieć pewność, że zawsze używam danych, które właśnie pobrałem.
5. Kliknij ikonę chipa po lewej stronie, a następnie dwukrotnie kliknij ACM AS BUILT. Kliknij przycisk odtwarzania, a pobierze to Twoje aktualne dane.
6. Zapisz go, klikając Zapisz wszystko i nadaj mu nazwę. Nazwałem mój stock ACM as built.
7. Wyłącz samochód i zainstaluj nowy ACM.
8. Wykonaj krok 3
9. Ponieważ mój pochodził z samochodu Sony, nie miałem regulacji głośności ani tonów, a głośność była ustawiona na 1/3, a radio było w trybie AM.
10. Uruchom ponownie Forscan i powtórz kroki 4 i 5.
11. Zapisalem wartości na nowym ACM, aby móc je porównać.
12. Kliknij Załaduj wszystko i załaduj wcześniej zapisany plik abt ACM.
13. Kliknij Zapisz dla bloków 717-01-01 i 727-01-02.
14. ACM zresetuje się i usłyszysz ponowną inicjalizację odtwarzacza CD.
15. ACM będzie teraz działał tak, jak działał, gdy miałeś swój oryginalny. Brak radia HD... jeszcze
16. Oto wartość do zmiany: 727-01-01 x8xx-xxxx-xxxx na x0xx-xxxx-xxxx. 727-01-02 zostawiłem tak, jak jest.
17. Kliknij przycisk Zapisz dla tego bloku. Nastąpi kolejny reset
18. Sprawdź 727-04-01. Ponieważ Twój ACM pochodził z samochodu z HD, powinien być ustawiony (mój był), ale oto on: xxxx-x2xx-xxxx na xxxx-x1xx-xxxx. Kliknij Zapisz, jeśli dokonałeś zmiany. Nie musiałem robić tego kroku.
19. Przejdź do pokrętła FM i dostrój się do stacji, która jest w HD i powinieneś być w porządku.

Zamieściłem zdjęcie mojego działającego teraz radia HD z dodanym ACM. Całkowita inwestycja około 100 $ i czas na badania i pomoc od wspaniałych ludzi!
Oto link, który mnie tam doprowadził: https://www.f150forum.com/f118/forscan-software-enable-disable-features-your-truck-348987/index747/
Nie zrobiłem modyfikacji APIM, jak wspomniano. Mogę to zrobić w późniejszym terminie, ponieważ HD włącz/wyłącz nie jest dla mnie w tej chwili ważne, ale może być. Powiadomię, jeśli i kiedy zrobię tę część moda.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc po drodze. Mam nadzieję, że te instrukcje krok po kroku pomogą innym. Dobra rzecz jest taka, że teraz, kiedy przeczytałem to wszystko, kiedy będę gotowy do zainstalowania nowych wzmacniaczy i głośników, będę gotowy na zmianę na wyjścia liniowe!

Attachments

#32 ·
Zapomniałem uwzględnić zmianę danych APIM, którą znalazłem na forum f150 z mojego poprzedniego postu. Jeszcze tego nie próbowałem, ale myślę, że spróbuję i poinformuję o wyniku.

7D0-01-01 xxxx xxx2 xxxx do xxxx xxx3 xxxx

#33 ·
Zapomniałem uwzględnić zmianę danych APIM, którą znalazłem na forum f150 z mojego poprzedniego postu. Jeszcze tego nie próbowałem, ale myślę, że spróbuję i poinformuję o wyniku.

7D0-01-01 xxxx xxx2 xxxx do xxxx xxx3 xxxx
Widziałem to, śledząc link, który podałeś - dzięki za to - zawsze doceniamy możliwość zobaczenia „źródeł” opublikowanych informacji!

#36 ·
Możesz zamienić HD ACM z Titanium na SE z 8-calowym MFT bez żadnych problemów, jeśli używasz Forscan z adapterem takim jak OBDLink MX Bluetooth.

Wykonujesz kopię zapasową konfiguracji z oryginalnego ACM, a następnie stosujesz ją do HD ACM, po czym zmieniasz pojedynczą wartość w APIM, aby włączyć przycisk sterowania radiem HD.
JEŚLI wykonasz pełną kopię zapasową całej oryginalnej konfiguracji ACM i zastosujesz ją do HD ACM, jak sugeruje Twój post, musisz następnie dokonać dwóch edycji kodu ACM zgodnie z krokami 16 i 18 w tym poście.
@dougleonard dostarczył już wszystkie kompletne informacje potrzebne w tym poście, ze szczegółową edycją kodu APIM w tym poście uzupełniającym

;)