Istnieją ustawienia w BMS dla typu akumulatora i pojemności CCA. Jeśli zainstalujesz coś innego niż równoważny rozmiar i typ akumulatora (np. AGM zamiast zalewanego), to ten parametr powinien zostać zmieniony przed zresetowaniem. Pamiętam, że zmiana tego parametru wymusza reset, co ma sens.
Żeby dać temu więcej tła, jestem inżynierem elektrykiem, który napisał oprogramowanie do ładowarek akumulatorów. Były to akumulatory zapasowe do systemów alarmowych, a nie ładowarki samochodowe, więc cały profil działania systemu jest inny i stąd moje poszukiwania doświadczeń innych. Ale wiem, jak działa dioda
Przed podłączeniem mojej ładowarki zeszłej nocy uruchomiłem Forscan i przyjrzałem się innym parametrom akumulatora, w tym stanowi naładowania, który wynosił tylko 49%. Było to około 14 godzin po rozsądnym czasie jazdy. Nie tego oczekiwałbym od rocznego akumulatora. Teraz myślę, że nie jest on prawidłowo ładowany. Ze względu na otrzymany wiek 7,2 roku? Nie ma możliwości, aby to wiedzieć, ponieważ szczegółowe algorytmy ładowania są "tajnym sosem" BMS i nie są ujawniane w patencie.
Inną możliwością, że to nie jest w porządku, jest to:
To byłby punkt, w którym system określa napięcie na poziomie pływaka akumulatora, co jest ważne dla stanu naładowania. Jeśli pobierany jest zbyt duży prąd, to w rzeczywistości nie jest to poziom pływaka, ale stan rozładowania. Jest to odpowiednik systemu, w którym przykładamy woltomierz do akumulatora, aby sprawdzić, czy jest naładowany, 12,6 lub więcej to dobry poziom naładowania akumulatora. Następnie prawdopodobnie włącza jakieś urządzenie, aby spowodować znane rozładowanie i sprawdza, czy napięcie spada za bardzo, co wskazywałoby na brak pojemności. Tak jakbyśmy nałożyli na niego tester obciążenia akumulatora. Tylko moje przypuszczenie, ale to logiczne.
Ponieważ parkuję w garażu, nie zamykam samochodu. Mam również ładowarkę do telefonu komórkowego, która jest zawsze podłączona do gniazdka, chyba że wyjeżdżam na dłuższy okres i ma diodę LED, która jest zawsze włączona. To prawdopodobnie pobiera 20 mA samo w sobie, a wraz z innymi elementami, które są zawsze włączone, rozładowanie może nigdy nie być mniejsze niż 100 mA, a system może nigdy nie zostać ponownie skalibrowany.
Nauczyłem się o tym bardzo dużo z postów wszystkich. Nie mając WSM, nie miałem pojęcia o tych czynnikach BMS i bardzo doceniam jakość i poziom szczegółowości tej dyskusji. Teraz wiem, że muszę wyjąć ładowarkę do telefonu komórkowego i zamykać samochód co najmniej raz w tygodniu. Wyjaśnia to również, dlaczego radio/My Touch kilka razy się nie włączyło, zanim wymieniłem akumulator. Pomyślałem, że to usterka systemu (to produkt Microsoftu), ponieważ włączył się po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu. Nie miałem żadnych problemów z akumulatorem - z wyjątkiem sytuacji, gdy mój wnuk bawił się w samochodzie i włączał wszystkie światła, przełączniki, podgrzewacze siedzeń itp. Potrzebowałem wtedy rozruchu. I zdecydowałem, że akumulator ma ponad 6 lat, więc to skłoniło do wymiany.
Stało się to teraz bardziej złożonym projektem, ponieważ zdecydowałem, że muszę sprawdzić poziom elektrolitu, zanim zrobię cokolwiek innego. Ten niski stan naładowania może wynikać z przeładowania przez rok, a poziom może być niski. Wszyscy wiemy, jak łatwo dostać się do akumulatora w tym pojeździe.

Jutrzejszy projekt.