2013+ Ford Escape Forum banner

(How-To) Change Sync3 MY20 Nav US -> PL (EU)

Tags
4g sync3
1 reading
16K views 45 replies 11 participants last post by  TxF  
#1 · (Edited)
Ten wątek dotyczy konwersji Sync3 MY20 Nav US -> PL (lub dowolnego innego języka UE). Został on rozpoczęty zanim SyncRenovation był dostępny, więc zanim te APIM-y MY20 mogły być bezpiecznie sformatowane. Zatem procedura/metoda poniżej odnosi się do starszej, "ręcznej" metody usuwania pakietów US i dodawania pakietów UE. Metoda składa się z sześciu kroków. Ponieważ SyncRenovation istnieje teraz, możemy po prostu zastąpić kroki 2 do 5 używaniem SyncRenovation, pozostawiając tylko trzy kroki (jailbreak, reformat i konfiguracja). Jeśli chcesz to zrobić, przejdź do tego posta.

Stara metoda poniżej.

Do konwersji Sync3 MY20 Nav US -> PL (prawdopodobnie dowolny inny język UE, tak myślę), oto skrócona lista "todo":

1. Jailbreak (FMods) plus FMods Installer Daemon i FMods Tools
2. Usunięcie Gracenotes (Syn3 Updater)
3. Usunięcie map US/NA i głosów nawigacji (Navigation Data Remover)
4. Znalezienie aktualnych pakietów ENH_DAB 1U5T-14G658-xxx i VOICE 5U5T-14G391-xxx dla Europy i zainstalowanie ich na Sync3
5. Pobranie podzbioru map UE, głosów nawigacji i licencji mapy, zainstalowanie ich za pomocą Maps Updater
6. Ponowna konfiguracja ACM, IPC i APIM za pomocą Forscan, a następnie włączenie języka w menu Sync

Brak gwarancji na cokolwiek, zadziałało u mnie w Escape 2020 Titanium z Sync 3.4 (mapy UE z ograniczeniami prędkości, polski głos nawigacji zakręt po zakręcie, polskie rozpoznawanie mowy, strojenie FM co 50 MHz, RDS, loga stacji).
Mam bardziej szczegółowe informacje w języku polskim, opisujące problemy z przestrzenią, wymieniające rozmiary, z linkami do narzędzi itp. Opublikowałem je na polskim forum.fordclubpolska.org, ale post zniknął w tajemniczy sposób w ciągu 30 minut i na razie moderatorzy wydają się nie chcieć odpowiedzieć dlaczego. Pecunia non olet, zgaduję (jest wiele ofert, jeśli chcesz zapłacić za wykonanie tej pracy dla Ciebie).
Mogę to zrobić również po angielsku, jeśli ktoś jest zainteresowany.

#2 ·
Do konwersji Sync3 MY20 Nav US -> PL (prawdopodobnie dowolny inny język UE, myślę), oto skrócona lista "todo":

4. Znalezienie aktualnych pakietów ENH_DAB 1U5T-14G658-xxx i VOICE 5U5T-14G391-xxx dla Europy i zainstalowanie ich na Sync3
5. Pobranie podzbioru map UE, głosów nawigacji i licencji mapy, zainstalowanie ich za pomocą Maps Updater
6. Rekonfiguracja ACM, IPC i APIM za pomocą Forscan, a następnie włączenie języka w menu Sync

Brak gwarancji na cokolwiek, zadziałało u mnie w Escape 2020 Titanium z Sync 3.4 (mapy UE z ograniczeniami prędkości, polski głos nawigacji zakręt po zakręcie, polskie rozpoznawanie mowy, strojenie FM co 50 MHz, RDS, loga stacji).
Mam bardziej szczegółowe informacje po polsku, opisujące problemy z przestrzenią, wymieniające rozmiary, z linkami do narzędzi itp. Zamieściłem je na polskim forum.fordclubpolska.org, ale post zniknął w tajemniczy sposób w ciągu 30 minut i na razie moderatorzy wydają się nie chcieć odpowiedzieć dlaczego. Pecunia non olet, zgaduję (jest wiele ofert, jeśli chcesz zapłacić, aby ta praca została wykonana za Ciebie).
Mogę to również zrobić po angielsku, jeśli ktoś jest zainteresowany.
Czy mógłbyś opisać procedurę po polsku? Czy zrobiłeś to z Forscan? Czy moglibyśmy się z Tobą skontaktować przez PW?

#4 · (Edited)
Sync3 MY20 Nav US -> PL/EU

Informacje poniżej stanowią próbę zebrania w jednym miejscu wszystkich informacji potrzebnych do używania US Sync MY20 (jak w Escape 2020 i nowszych, Sync 3.4) w Europie, z mapami EU, własnymi głosami krajowymi i europejskimi logo stacji radiowych.
Posiadanie niestandardowych systemów nawigacji samochodowej Android Auto i CarPlay może nie być teraz kluczowe. Mimo to, jest to źródło informacji o ograniczeniach prędkości, więc jest potrzebne, aby zobaczyć limit na desce rozdzielczej, a także umożliwia używanie IACC (Intelligent Adaptive Cruise Control, sprawiając, że aktualny limit prędkości na drodze jest prędkością, do której dąży tempomat - ukłony w stronę @alaska360 za umożliwienie nam korzystania z niego w 2020 Escapes). Jest to również kluczowe dla ISA (Intelligent Speed Assistance, sprawiając, że aktualny limit prędkości jest aktywny dla ogranicznika prędkości, jeśli możesz mieć tę funkcję włączoną, to znaczy, jeśli masz przycisk LIM).

Wyłączenie odpowiedzialności: wszystko poniżej nie jest przewodnikiem krok po kroku, to zbiór informacji. Powinieneś wiedzieć, co robisz i robisz to na własną odpowiedzialność. Mogą istnieć inne sposoby, aby tam dotrzeć (jak bez jailbreaku?), chociaż "to działa dla mnie" - to, co jest poniżej, to edytowana wersja tego, co mi się udało (edytowana, ponieważ zrobiłem to np. w innej kolejności, ale ta jest lepsza, aby dopasować więcej map itp.)
Mój był Escape 2020 Titanium (inne wersje mogą nie mieć niektórych funkcjonalności) w wersji 22251. Powinno to również działać na 23188 (zaktualizowałem do 23188 po tym wszystkim, tutaj mówią, że jailbreak działa również na 23188: FMods Najnowsza wersja Syn3).
Zostało to zrobione w celu zmiany danych/głosów US na polskie, ale sama procedura powinna być dokładnie taka sama dla innych krajów UE, po prostu biorąc inny pakiet głosów nawigacyjnych w pewnym momencie. To oczywiście, dopóki Twój język jest wśród głosów UE w pakiecie 1U5T-14G658-xxx i głosach nawigacyjnych w pakietach 4U5T-14G422-Bxx (te ostatnie to: czeski, angielski, fiński, francuski, niemiecki, włoski, norweski, polski, portugalski, rosyjski, hiszpański, szwedzki, turecki).

Dwie rzeczy należy wyjaśnić, mówiąc o Sync3 w Escape 2020 i nowszych. Po pierwsze, są to APIM "MY20", co oznacza, że nie można ich ponownie sformatować za pomocą narzędzia do ponownego formatowania z CyanLabs (zauważ, że w przypadku starszych APIM również istnieje ryzyko, że niektóre mogą mieć nowszy flash, np. z powodu wezwań do serwisu/serwisu, jak zauważył na polskim forum.fordclubpolska.org użytkownik tedi_k), co wcześniej było najlepszym sposobem konwersji US APIM na EU. Może się to zmienić w przyszłości, jeśli pojawi się nowy reformator (stary wydaje się być wyciekły z Forda, ponieważ jest to ich narzędzie)

Uwaga: to narzędzie już istnieje, to jest SyncRenovation (Universal Reformat. Nowsza wersja tej procedury wykorzystująca to narzędzie (mniej rzeczy do zrobienia) jest w tym poście.

Po drugie, US APIM nadal mają 32 GB pamięci flash, a te EU mają 64 GB. To uniemożliwia wciśnięcie całego pakietu map EU do US Sync - partycja /fs/images, gdzie trafiają te dane, ma 25 GB. Najnowsze mapy F12 EU mają około 22 GB same. Podstawowy pakiet głosowy powinien tam również być (2 GB), a także pakiet głosów nawigacyjnych (4 GB dla CZ+PL+RU). Potrzebujesz również około 2 GB wolnego miejsca, ponieważ ta partycja jest używana podczas instalacji pakietów (jak aktualizacja oprogramowania Sync3). Innymi słowy, jeśli nie obchodzi Cię, że Sync do Ciebie mówi (ani że Ty mówisz do Sync), możesz spróbować zmieścić wszystkie mapy Europy i mieć wszystkie dane o ograniczeniach prędkości (nie próbowałem pozbyć się podstawowego pakietu głosowego, ale Syn3 Updater ma opcję instalacji podstawowego pakietu tylko w języku angielskim, który ma 250 MB, więc powinien być dobry razem z 22 GB danych map). Pakiet logo stacji również trafia na /fs/images, chociaż ma tylko 70 MB, więc jest mało prawdopodobne, aby złamał kręgosłup wielbłąda.

Instalacja pakietu Sync3 jest zazwyczaj wykonywana za pomocą pendrive'a sformatowanego w ExFat, z katalogiem "SyncMyRide" i plikiem "autoinstall.lst" (sam plik znajduje się w głównym katalogu pendrive'a). Ten plik zawiera zasady instalacji dla Sync, używając plików umieszczonych w "SyncMyRide". Jeśli plik ma kilka sekcji, Sync3 może zrestartować się podczas instalacji, a pendrive powinien wtedy pozostać w USB (nie użyjemy go tutaj, więc powinniśmy wyjąć pendrive przy resecie Sync3).
Po jailbreaku pendrive może mieć katalog "SyncMyMod", a jeśli wewnątrz znajduje się plik "autoinstall.sh", zostanie on wykonany. Jest to używane np. przez "Navigation Data Remover" lub "Maps Updater" (nie mieszaj obu metod).

Wymagania: kilka pendrive'ów (łatwiej niż tylko jeden), licencjonowany Forscan i interfejs (np. vLinker FS USB).

Lista "do zrobienia":

3. Usunięcie map US/NA i głosów nawigacyjnych (Navigation Data Remover)
5. Pobranie podzbioru map EU, głosów nawigacyjnych i licencji map, zainstalowanie ich za pomocą Maps Updater
6. Ponowna konfiguracja ACM, IPC i APIM za pomocą Forscan, a następnie włączenie języka w menu Sync

W efekcie:
  • Europejskie mapy na ekranie nawigacji, możesz nawigować do adresu UE
  • informacje o ograniczeniach prędkości dla bieżącej drogi
  • zlokalizowany pulpit nawigacyjny i Sync
  • zlokalizowane głosy, w tym nawigacja zakręt po zakręcie
  • zlokalizowane rozpoznawanie mowy (interakcja z nawigacją, radiem itp.)
  • Radio FM: możliwość ustawienia częstotliwości co 50 MHz (.00, .05, .10, .15 itp.)
  • RDS: wyświetlanie nazwy aktualnej stacji radiowej (lub czegokolwiek, co stacja nadaje w tym miejscu), opcja TA
  • wyświetlanie logo aktualnej stacji (nie dla niszowych, ale główne są tam)

Ad1. Przydatne linki:

Ad2. Syn3 Updater: Syn3 Updater - CyanLabs

W zakładce "Narzędzia" Syn3 Updater oferuje "Utwórz Gracenotes Removal USB".
Gracenotes to okładki i metadane dla plików multimedialnych. Plik "gracenotes.img" ma ok. 1 GB na partycji /fs/images.

Ad3. Przydatny link: Navigation Data Remover

Po tym kroku Sync pokazuje, że nawigacja nie działa poprawnie (nic dziwnego, nie ma danych).
Wolne miejsce można sprawdzić za pomocą narzędzia interrogator - Syn3 Updater, zakładka "Narzędzia", "Utwórz Interrogator USB". Po jego użyciu, wyjście XML będzie zawierać informacje o dostępnym miejscu na partycji /fs/images (może to być również przydatne później).

Ad4. Link do plików na ford.com: http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/ (musisz dodać nazwę pakietu do adresu URL)
Baza danych pakietów w CyanLabs, gdzie pakiety można wyszukiwać/filtrować (linki bezpośrednio do plików udostępnionych przez Forda): Baza danych oprogramowania SYNC 3 APIM (IVSU) - CyanLabs

Pakiet ENH_DAB zawiera logo stacji radiowych, jeden pakiet dla regionów UE i ROW, obecnie jest to 1U5T-14G658-AH. Po zainstalowaniu pojawia się jako "station_logos.img" na partycji /fs/images.
Pakiet VOICE zawiera głosy, "voice.img" zastąpi oryginalny. Dla Europy trzecia część numeru to "A", aktualna wersja pakietu to 5U5T-14G391-AT.
Pobrałem oba pliki, umieściłem w katalogu "SyncMyRide" i ręcznie utworzyłem plik "autoinstall.lst" (sam plik musi znajdować się w głównym katalogu na pendrive):

;-----
; ENH_DAB i VOICE EU

[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = 1U5T-14G658-AH
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ
Item2 = 5U5T-14G391-AT
Open2 = SyncMyRide\5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ
Options = AutoInstall
;-----

Ad5. Przydatne linki:

Ostrzeżenie: instalacja map zajmuje dużo czasu (30 minut i więcej), musi być wykonana przy włączonym silniku (uważaj na limit czasu bezczynności!) lub z samochodem podłączonym do źródła zasilania 12V.

Zaletą Maps Updater jest to, że nie umieszczamy .tar.gz na pendrive, ale umieszczamy tam już rozpakowane dane - jest to szybsze i nie zajmuje miejsca Sync3 na pliki tymczasowe.
Syn3 Updater pomoże zidentyfikować pliki, których potrzebujesz. W jego konfiguracji należy określić Region: Europa, a jako Nowa wersja: Region również Europa i wybrać "Tylko aktualizuj mapy". Następnie wybierz najnowszą wersję, a otrzymasz listę pakietów map. W przypadku pakietów "14G421" ostatnia część numeru to region, podregion i wersja. Ameryka Północna zaczyna się od "A", Europa zaczyna się od "B". Obecnie najnowsza wersja EU to F12, czyli "K" jako trzecia litera. Podregiony to (lista poniżej została zebrana przy użyciu Samouczek: Instalacja aktualnych map UE w pojazdach importowanych z USA (Cyanlabs), wzbogacony o szczegóły z mojej instalacji F12):

1U5T-14G421-BAK - wymagane, EU_Common - map_comn.img (3,5 GB)
1U5T-14G421-BBK - wymagane, EU_Map_ext - map_ext.img (1,3 GB)
1U5T-14G421-BCK - Dania, Finlandia, Wielka Brytania, Irlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja - map_eunuk.img (2,6 GB)
1U5T-14G421-BDK - Hiszpania, Portugalia, Gibraltar - map_eulb.img (1,6 GB)
1U5T-14G421-BEK - Francja, Andora, Monako, Szwajcaria - map_eufr.img (2,4 GB)
1U5T-14G421-BFK - Austria, Belgia, Czechy, Niemcy, Liechtenstein, Luksemburg, Holandia (Holandia), Polska, Słowacja - map_euc.img (3,6 GB)
1U5T-14G421-BGK - Albania, Bośnia i Hercegowina, Grecja, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Macedonia, Malta, Słowenia, San Marino, Turcja, Watykan, Włochy - map_eus.img (3,4 GB)
1U5T-14G421-BHK - Bułgaria, Białoruś, Estonia, Litwa, Łotwa, Kazachstan, Rumunia, Rosja, Ukraina - map_eue.img (4,1 GB)
1U5T-14G421-BJK - Cypr - map_eucy.img (41 MB)

I głosy (pakiety "14G422"):

4U5T-14G422-BAK - angielski, francuski, niemiecki - voice_nav_euegfd.img (5,2 GB)
4U5T-14G422-BBK - włoski, portugalski, hiszpański, turecki - voice_nav_euspit.img (5 GB)
4U5T-14G422-BCK - czeski, polski, rosyjski - voice_nav_eucpr.img (4 GB)
4U5T-14G422-BDK - fiński, szwedzki, norweski - voice_nav_eudnsf.img (4,7 GB)

Dodatkowo:

1U5T-14G424-BM - licencja

Umieść Maps Updater na pendrive, będzie to "autoinstall.sh" w katalogu "SyncMyMod". Następnie (używając np. 7-zip) rozpakuj interesujące pakiety do "SyncMyMod\packages" - na przykład podregion "BFK" z pliku "1U5T-14G421-BFK_1682467908000.TAR.GZ" (pobrany za pomocą Syn3 Updater z CyanLabs) umieszczamy pliki "map_euc_new.img" i "Version.der" w katalogu (! ) "SyncMyMod\packages\1U5T-14G421-BFK". Pamiętaj również o pakiecie licencji.

W moim przypadku pominąłem BCK (Wielka Brytania i Europa Północna) i BHK (Bułgaria, Rumunia i Europa Wschodnia), a z głosami BCK moje /fs/images ma 3,5 GB wolnego miejsca.

Ad6. Korzystanie z Forscan:

(przed dokonaniem jakichkolwiek zmian, upewnij się, że zapisałeś swoje bieżące "asbuilt" do pliku jako kopię zapasową)
  • ACM: ustaw "Wartość regionu tunera" na "Europa"
  • IPC: ustaw "Kod kraju" na swój kraj (np. "PL")
  • APIM: ustaw "Typ tunera radiowego" na "RDS (EUR, APA, SA)" i "Kod kraju" na swój kraj (np. "PL")

Oto strona internetowa Forscan: forscan.org

Po pełnym ponownym uruchomieniu APIM (miękki reset) menu Sync3 powinno mieć dostępne języki europejskie (są one ustawione tutaj zarówno dla Sync3, jak i deski rozdzielczej/klastra).
Miękki reset można wykonać, naciskając Seek Right i Radio Power przez ponad 5 sekund (więcej informacji na temat resetowania Sync można znaleźć w przewodniku CyanLabs dla tego tematu).

#5 · (Edited)
Teraz, ponieważ Universal Reformat jest dostępny, powinno być możliwe użycie go do sformatowania Sync3 MY20 i zainstalowania tylko potrzebnych/wymaganych pakietów. Nadal wymaga to najpierw jailbreaku. Ostatecznie wynik powinien być podobny, a formatowanie zapewnia czystszy system bez żadnych pozostałości. Ponieważ mam już działający system, jestem zadowolony z tego, co mam.

Plotus zdecydował się jednak na tę drogę, więc nowsza wersja powyższej procedury wykorzystująca SyncRenovation znajduje się w tym poście.

#6 · (Edited)
Wyjaśnienie niektórych szczegółów (odpowiadanie na pytania, które otrzymałem):
- krok 6, czyli rekonfiguracja w Forscan, może być wykonana przed innymi, po innych lub wcale. Chodzi o zmianę języka i nie jest wymagana, aby samochód korzystał z określonych map (może jednak zmienić sposób wyświetlania niektórych nazw i sposób ich wprowadzania)
- krok 3, logo stacji i głosy UE, jest również niezależny. Jeśli zainstalujesz te pliki, będziesz mieć funkcjonalności. Jeśli nie, nie będzie logo stacji i/lub głosów krajowych. Same mapy będą działać.

#7 ·
Głos w moim '11 VW JSW TDi był po niemiecku. Zostawiłbym to, gdybym pamiętał wystarczająco dużo niemieckiego ze szkoły średniej i college'u. 🙂

Dealer zmienił to na angielski.

#8 ·
Głos w moim '11 VW JSW TDi był po niemiecku. Zostawiłbym to, gdybym pamiętał wystarczająco dużo niemieckiego ze szkoły średniej i college'u. 🙂

Dealer zmienił to na angielski.
W mojej szkole podstawowej uczono mnie rosyjskiego. Bez sensu, chyba że chciałbym jeździć czołgiem :)

#10 ·
Cześć,
Czy stworzyłeś instrukcję krok po kroku, jak to zrobić? Zmieniłem już język na polski i częstotliwość radiową, ale kiedy czytam wszystko powyżej, myślę, że jest to o wiele trudniejsze. Dziękuję za pomoc.
Mam powyżej również po polsku. Nie mam bardziej szczegółowej instrukcji krok po kroku, ponieważ musiałaby uwzględniać wiele szczegółów i przeważnie jest to opisane gdzie indziej - jak na przykład nie ma sensu opisywać tu jailbreakingu. Zapraszam do zadawania pytań w razie potrzeby.

#13 · (Edited)
Aby zaktualizować do nowszych map (jak F13), możesz użyć po prostu Navigation Data Remover (krok 3), a następnie zainstalować wybrane pakiety za pomocą Maps Updater (krok 5).
Aktualizacja identyfikatorów i rozmiarów pakietów dla map F13:

1U5T-14G421-BAL - wymagane, EU_Common - map_comn.img (3,45 GB)
1U5T-14G421-BBL - wymagane, EU_Map_ext - map_ext.img (1,25 GB)
1U5T-14G421-BCL - Dania, Finlandia, Wielka Brytania, Irlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja - map_eunuk.img (2,46 GB)
1U5T-14G421-BDL - Hiszpania, Portugalia, Gibraltar - map_eulb.img (1,60 GB)
1U5T-14G421-BEL - Francja, Andora, Monako, Szwajcaria - map_eufr.img (2,45 GB)
1U5T-14G421-BFL - Austria, Belgia, Czechy, Niemcy, Liechtenstein, Luksemburg, Holandia, Polska, Słowacja - map_euc.img (3,41 GB)
1U5T-14G421-BGL - Albania, Bośnia i Hercegowina, Grecja, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Macedonia, Malta, Słowenia, San Marino, Turcja, Watykan, Włochy - map_eus.img (3,00 GB)
1U5T-14G421-BHL - Bułgaria, Białoruś, Estonia, Litwa, Łotwa, Kazachstan, Rumunia, Rosja, Ukraina - map_eue.img (3,78 GB)
1U5T-14G421-BJL - Cypr - map_eucy.img (41 MB)

4U5T-14G422-BAL - Angielski, Francuski, Niemiecki - voice_nav_euegfd.img (5,09 GB)
4U5T-14G422-BBL - Włoski, Portugalski, Hiszpański, Turecki - voice_nav_euspit.img (4,91 GB)
4U5T-14G422-BCL - Czeski, Polski, Rosyjski - voice_nav_eucpr.img (3,83 GB)
4U5T-14G422-BDL - Fiński, Szwedzki, Norweski - voice_nav_eudnsf.img (4,50 GB)

1U5T-14G424-BN - licencja

Zwróć uwagę, że można użyć Maps Updater bez poprzedzania go narzędziem do usuwania, chociaż dla Sync3, aby wyświetlić poprawną wersję mapy, stara "/fs/rwdata/NAV/map_version" musi zostać usunięta (aby Sync3 mogło ją zaktualizować o nowe informacje). Jest to część tego, co robi Navigation Data Remover, więc po prostu łatwiej/czyściej/bezpieczniej jest użyć go przed przesłaniem nowych pakietów.

(Nawiasem mówiąc, plik "map_version" wydaje się być plikiem 32-bajtowym z tylko ciągiem ASCII, po którym następują zera)

#15 ·
#17 ·
Do konwersji Sync3 MY20 Nav US -> PL (prawdopodobnie dowolny inny język UE, myślę), oto skrócona lista "todo":

Brak gwarancji na cokolwiek, u mnie zadziałało w Escape 2020 Titanium z Sync 3.4 (mapy UE z ograniczeniami prędkości, polski głos nawigacji zakręt po zakręcie, polskie rozpoznawanie mowy, strojenie FM co 50 MHz, RDS, loga stacji).
Mam bardziej szczegółowe informacje w języku polskim, opisujące problemy z przestrzenią, wymieniające rozmiary, z linkami do narzędzi itp. Zamieściłem je na polskim forum.fordclubpolska.org, ale post zniknął w tajemniczy sposób w ciągu 30 minut i na razie moderatorzy wydają się nie chcieć odpowiedzieć dlaczego. Pecunia non olet, zgaduję (jest wiele ofert, jeśli chcesz zapłacić za wykonanie tej pracy).
Mogę to zrobić również po angielsku, jeśli ktoś jest zainteresowany.
Witam. Jestem świeżakiem na forum. Zaktualizowałem sync 3 us podrałem program s cyanlaba wraz z mapami eu. Niestety dalej nie mam dostępnego pilskiego języka. prosze o informacje jak moge to dograć. Z góry wielki dzięki.

#24 · (Edited)
Sync3 MY20 Nav US -> PL/EU, łatwiejszy sposób

Konwersja Sync3 MY20 Nav US na EU sprowadza się do zastąpienia pakietów map i głosowych US pakietami EU, a następnie zmiany konfiguracji modułów (np. za pomocą Forscan). Z tym związane są dwa problemy.
Po pierwsze, jednostki nawigacyjne US mają 32 GB, a jednostki nawigacyjne EU 64 GB. Nie zmieścimy wszystkich danych EU na jednostce US, więc musimy dokonać pewnego wyboru, czego możemy się pozbyć.
Po drugie, to wszystko najłatwiej zrobić, formatując ponownie urządzenie i umieszczając na nim odpowiednie pakiety. Problem polega na tym, że zwykło się to robić (np. za pomocą świetnych narzędzi Cyanlabs) za pomocą narzędzia do ponownego formatowania Forda (pakiet 1U5T-14G386-CB), ale APIM-y MY20 (ogólnie rzecz biorąc, APIM to jednostka Sync3) zaczęto wyposażać w nowe chipy, które nie były rozpoznawane przez narzędzie i użycie tego powodowało zbrickowanie urządzenia. Na szczęście, bigunclemax opublikował na fmods.net zmodyfikowany reformator (podpisany przez bigunclemax, Sanek2033, IgorStr. i Au{R}oN), który jest w stanie współpracować z APIM-ami MY20. Jest to SyncRenovation (Universal Reformat). Chociaż, ponieważ nie jest to oryginalne oprogramowanie podpisane przez Forda, najpierw musimy złamać zabezpieczenia Sync3, aby go użyć.
(zauważ, że bigunclemax ma również stronę GitHub do flashowania/naprawy zbrickowanych jednostek Sync3, a tutaj jest również projekt EtoTen do uruchamiania APIM poza samochodem, przy okazji)
Dla starszej metody MY20 bez ponownego formatowania (i dla niektórych dodatkowych informacji), spójrz tutaj.
Ponieważ wszystko zrobiłem wcześniej starszą metodą, nową wykonał Plotus (w Escape 2022 PHEV) - dzięki za podzielenie się doświadczeniem (i zrzutami ekranu:)

Zwykłe zastrzeżenia muszą nastąpić: powinieneś wiedzieć, co robisz, i robisz to na własną odpowiedzialność.
Informacje podane tutaj są zbiorem wskazówek, musisz zrozumieć kroki.
Podczas procedury instalowane jest oprogramowanie Sync3, więc możesz zacząć od innej wersji, którą możesz złamać (o której wiesz, że można ją zaktualizować do 3.4.23188), ale aby być po bezpiecznej stronie, możesz najpierw doprowadzić Sync3 do 3.4.23188.

Zostało to zrobione w celu zmiany danych/głosów US na polskie, ale sama procedura jest dokładnie taka sama dla innych krajów UE, po prostu w pewnym momencie wybierając inne mapy i pakiet głosowy nawigacji. Oczywiście, dopóki Twój język jest wśród głosów UE w pakiecie 1U5T-14G658-xxx i głosów nawigacji w pakietach 4U5T-14G422-Bxx (te ostatnie to: czeski, angielski, fiński, francuski, niemiecki, włoski, norweski, polski, portugalski, rosyjski, hiszpański, szwedzki, turecki).

Co należy zrobić:
2. Użycie SyncRenovation (FMods) do ponownego formatowania Sync3 i instalacji wstępnie pobranych pakietów
3. Ponowna konfiguracja ACM, IPC i APIM za pomocą Forscan, a następnie włączenie języka w menu Sync

Oczekiwane efekty:
  • Europejskie mapy na ekranie nawigacji, możesz nawigować do adresu UE
  • informacje o ograniczeniu prędkości dla bieżącej drogi
  • zlokalizowany pulpit nawigacyjny i Sync
  • zlokalizowane głosy, w tym nawigacja zakręt po zakręcie
  • zlokalizowane rozpoznawanie mowy (interakcja z nawigacją, radiem itp.)
  • Radio FM: możliwość ustawienia częstotliwości co 50 MHz (.00, .05, .10, .15 itp.)
  • RDS: wyświetlanie nazwy bieżącej stacji radiowej (lub czegokolwiek, co stacja nadaje w tym miejscu), opcja TA
  • wyświetlanie logo bieżącej stacji (nie dla niszowych, ale główne są)

Ad1. Jailbreak (FMods) plus FMods Installer Daemon i FMods Tools

Musisz postępować zgodnie z trzema poniższymi linkami, aby najpierw złamać zabezpieczenia swojego Sync3, a następnie zainstalować FMods Installer (Daemon) i FMods Tools.

Ad2. Użycie SyncRenovation (FMods) do ponownego formatowania Sync3 i instalacji wstępnie pobranych pakietów

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest wybór (i pobranie) pakietów, które chcesz/musisz mieć na swoim Sync3. Wśród nich jest główne oprogramowanie Sync3. Obecnie jest to 3.4.23188, a numer pakietu to „NU5T-14G381-AD”.
Następnie prawdopodobnie chcesz również mieć główny pakiet głosowy UE, który (dla 3.4.23188) to „5U5T-14G391-AT”.
Inne mogą być „ENH_DAB”, zawierające logo stacji - „1U5T-14G658-AH” i „Gracenotes” z okładkami dla plików muzycznych - „4U5T-14G423-AC”.
Rozmiary są ważne, ponieważ wszystkie głosy, logo, mapy itp. trafiają do partycji /fs/images Sync3, która (dla modeli US Nav) ma 25 GB. Musimy więc upewnić się, że wszystko się zmieści i jest trochę wolnego miejsca na tymczasowe zadania Sync3. Dlatego dla pakietów „obrazów” podaję ich rozpakowany rozmiar w nawiasach.
Zatem w tym momencie mamy cztery pakiety
  • NU5T-14G381-AD - oprogramowanie Sync3
  • 5U5T-14G391-AT - głosy UE - voice.img (2 GB)
  • 1U5T-14G658-AH - logo stacji - station_logos.img (72 MB)
  • 4U5T-14G423-AC - okładka - gracenotes.img (1 GB)

Pakiety są pobierane z Forda, linki można znaleźć za pośrednictwem Bazy danych oprogramowania SYNC 3 APIM (IVSU) Cyanlabs. Wystarczy wkleić numer pakietu, a powinien on się wyświetlić i będziesz mógł go pobrać (jeśli wpiszesz tylko część numeru pakietu, np. bez ostatniej części, zobaczysz dostępne dopasowania, w ten sposób możesz wyszukiwać inne wersje).

Jedną ważną uwagą jest to, że nazwa pakietu zawiera (z wyjątkiem rozszerzenia .TAR.GZ) dodatkową część, która jest liczbą (najprawdopodobniej tylko sygnaturą czasową). Zatem szukając „4U5T-14G423-AC”, pobierzesz plik „4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ” (pliki są pobierane z https://ivsu.binaries.ford.com/swparts/).
W ten sposób powinieneś mieć cztery pliki, a nasz licznik wynosi około 3,1 GB (nie liczymy oprogramowania Sync3).
Reszta plików zależy od tego, jakie mapy i głosy nawigacji chcesz mieć. Poniżej znajduje się lista map F13 (ostatnia litera „L” dotyczy F13, F12 to „K” itp.). Poniższa lista została zebrana przy użyciu Samouczek: Instalacja bieżących map UE w pojazdach importowanych z USA (Cyanlabs), wzbogacona o szczegóły z mojej instalacji:

Mapy:

1U5T-14G421-BAL - wymagane, EU_Common - map_comn.img (3,45 GB)
1U5T-14G421-BBL - wymagane, EU_Map_ext - map_ext.img (1,25 GB)
1U5T-14G421-BCL - Dania, Finlandia, Wielka Brytania, Irlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja - map_eunuk.img (2,46 GB)
1U5T-14G421-BDL - Hiszpania, Portugalia, Gibraltar - map_eulb.img (1,60 GB)
1U5T-14G421-BEL - Francja, Andora, Monako, Szwajcaria - map_eufr.img (2,45 GB)
1U5T-14G421-BFL - Austria, Belgia, Czechy, Niemcy, Liechtenstein, Luksemburg, Holandia (Holandia), Polska, Słowacja - map_euc.img (3,41 GB)
1U5T-14G421-BGL - Albania, Bośnia i Hercegowina, Grecja, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Macedonia, Malta, Słowenia, San Marino, Turcja, Watykan, Włochy - map_eus.img (3,00 GB)
1U5T-14G421-BHL - Bułgaria, Białoruś, Estonia, Litwa, Łotwa, Kazachstan, Rumunia, Rosja, Ukraina - map_eue.img (3,78 GB)
1U5T-14G421-BJL - Cypr - map_eucy.img (41 MB)

Głosy nawigacji:

4U5T-14G422-BAL - angielski, francuski, niemiecki - voice_nav_euegfd.img (5,09 GB)
4U5T-14G422-BBL - włoski, portugalski, hiszpański, turecki - voice_nav_euspit.img (4,91 GB)
4U5T-14G422-BCL - czeski, polski, rosyjski - voice_nav_eucpr.img (3,83 GB)
4U5T-14G422-BDL - fiński, szwedzki, norweski - voice_nav_eudnsf.img (4,50 GB)

Licencja:

1U5T-14G424-BN - licencja

Licencja jest obowiązkowa, podobnie jak „EU_Common” i „EU_Map_ext”. Jeśli chcesz mieć mapę obejmującą Polskę, potrzebny jest „1U5T-14G421-BFL”, a dla głosów nawigacji, w tym polskiego „4U5T-14G422-BCL”. Mamy więc dodatkowe pięć pakietów:
  • 1U5T-14G421-BAL - EU_Common - map_comn.img (3,45 GB)
  • 1U5T-14G421-BBL - EU_Map_ext - map_ext.img (1,25 GB)
  • 1U5T-14G421-BFL - EU Central - map_euc.img (3,41 GB)
  • 4U5T-14G422-BCL - EU Nav voice CZ/PL/RU - voice_nav_eucpr.img (3,83 GB)
  • 1U5T-14G424-BN - licencja (kilka kilobajtów)

Licznik wynosi 3,1 GB plus 12 GB map i głosów nawigacyjnych, czyli około 15,1 GB. Żadnego problemu (partycja ma 25 GB).

Zatem, mając wszystkie pliki Forda, które chcemy pobrać, musimy teraz przygotować dwa pendrive'y. Jeden może być mały, drugi jest przeznaczony na pliki, które pobraliśmy, czyli 32 GB lub więcej (i dla tego przykładu nawet 16 GB powinno wystarczyć).
Oba, co jest ważne, muszą być sformatowane w „exFat”.
Musimy pobrać mod SyncRenovation (Universal Reformatter) i rozpakować jego zawartość na pierwszy (mniejszy) pendrive. To jest link do strony SyncRenovation na fmods.net: FMods - Forum. Na pierwszym pendrive'ie będziemy mieli katalog „SyncMyMod” z jego zawartością i dwa pliki „DONTINDX.MSA” i „README.txt”.

Na drugim pendrive'ie musimy utworzyć katalog „SyncMyRide”, a następnie skopiować tam wszystkie pobrane pakiety Forda (w tym przykładzie będziemy mieć 9 plików).
Następnie, w głównym katalogu pendrive'a, musimy utworzyć plik tekstowy o nazwie „reformat.lst”, który zawiera listę pakietów do zainstalowania. To jest dokładny plik używany przez Plotusa do jego instalacji (zawartość pliku znajduje się między „#####”). Dla każdego z pakietów mamy jedną linię w „reformat.lst”, czyli łącznie 9 linii:

#####
VOICE=5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ
GRACENOTES=4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ
ENH_DAB=1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ
APPS=NU5T-14G381-AD_1689364279000.TAR.GZ
MAP=1U5T-14G421-BAL_1723658080000.TAR.GZ
MAP=1U5T-14G421-BBL_1723560114000.TAR.GZ
MAP=1U5T-14G421-BFL_1723601450000.TAR.GZ
VOICE_NAV=4U5T-14G422-BCL_1723745202000.TAR.GZ
MAP_LICENSE=1U5T-14G424-BN_1727700842000.TAR.GZ
#####

Zauważ, że nazwa jest poprzedzona typem pakietu. Nazwa pakietu nie zawiera nazwy katalogu, ale zawiera rzeczywistą nazwę pliku na pendrive, czyli z częścią numeryczną i rozszerzeniem .TAR.GZ.

Teraz, ponieważ instalacja zajmuje trochę czasu, możesz zaplanować zrobienie tego podczas dłuższej jazdy (około godziny). Nie wystarczy włączyć zasilanie 12 V przy wyłączonym silniku, ponieważ Sync3 i tak wyłączy się po pewnym czasie. Możesz to zrobić przy włączonym silniku, ale wtedy powinieneś pamiętać o wyłączeniu „idle time off”. Więc jazda jest najbezpieczniejszym sposobem.

Kiedy to wszystko przygotujemy:
a. Umieść pierwszy pendrive (z modem SyncRenovation) w USB Sync3

Spowoduje to sformatowanie i ponowne uruchomienie Sync3. Po krótkim czasie powinieneś zobaczyć czerwony ekran informujący, że nie widzi pakietów aktualizacji.

b. Wyjmij pierwszy pendrive i włóż drugi (ten z „reformat.lst” i pakietami w SyncMyRide). Instalacja powinna się rozpocząć:
[ATTACH width=

#25 ·
Cześć, mam pytanie dotyczące uniwersalnego formatu renowacji synchronizacji.

Przygotowałem się z aktualizatorem synchronizacji, czy możesz sprawdzić mój dziennik?

Myślę, że lista reformatu jest w porządku , ale lista automatycznej instalacji REFORMAT TOOL - 1u5t-14g386-cb.tar.gz ORAZ

RWDataCleaner TOOL czy to w porządku? czy bez nich się przygotuję?

Czy potrzebuję narzędzia do reformatu i rwdatacleaner?

Dziękuję

Wersja: 3.4.23188
Region: UE
Nawigacja: Prawda
Tryb instalacji: reformat (reformat)
Tryb instalacji zastąpiony: Prawda
Ochrona My20 włączona: Wyłączona / Nie MY20

SZCZEGÓŁY MIEJSCA PRZEZNACZENIA
Tryb: Dysk
Model: Urządzenie USB Verbatim STORE N GO
Rozmiar: 58,2 GB
System plików: FAT32
Typ partycji: MBR

REFORMAT.LST
MAP=1U5T-14G421-BGL_1723602075000.TAR.GZ
VOICE_NAV=4U5T-14G422-BDL_1723746662000.TAR.GZ

AUTOINSTALL.LST
; CyanLabs Syn3Updater 2.13.3.0 Stable - reformat FORCED Mode - Sync 3.4.23188 EU

[SYNCGen3.0_ALL_PRODUCT]
Item1 = RWDataCleaner TOOL - PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ
Item2 = REFORMAT TOOL - 1u5t-14g386-cb.tar.gz
Open2 = SyncMyRide\1u5t-14g386-cb.tar.gz
Options = AutoInstall

PLIKI (11)
1u5t-14g386-cb.tar.gz (8,5 MB)
PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ (3,2 KB)
5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ (1,5 GB)
4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ (689 MB)
1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ (57,5 MB)
NU5T-14G381-AD_1689364279000.TAR.GZ (869,8 MB)
1U5T-14G424-BN_1727700842000.TAR.GZ (1,7 KB)
1U5T-14G421-BAL_1723658080000.TAR.GZ (2,5 GB)
1U5T-14G421-BBL_1723560114000.TAR.GZ (539,6 MB)
1U5T-14G421-BGL_1723602075000.TAR.GZ (2,1 GB)
4U5T-14G422-BDL_1723746662000.TAR.GZ (2,1 GB)

#26 ·
Cześć, mam pytanie dotyczące uniwersalnego formatu renowacji synchronizacji.

przygotowałem się z aktualizatorem synchronizacji, sprawdź proszę mój log.

myślę, że lista reformatu ok ale lista autoinstalacji REFORMAT TOOL - 1u5t-14g386-cb.tar.gz ORAZ

RWDataCleaner TOOL czy to ok? czy bez nich mam się przygotować?

Czy potrzebuję narzędzia do reformatu i rwdatacleaner?

Dziękuję

Wersja: 3.4.23188
Region: EU
Nawigacja: Prawda
Tryb instalacji: reformat (reformat)
Tryb instalacji zastąpiony: Prawda
Ochrona My20 włączona: Wyłączona / Nie MY20

SZCZEGÓŁY MIEJSCA DOCELOWEGO
Tryb: Dysk
Model: Urządzenie USB Verbatim STORE N GO
Rozmiar: 58,2 GB
System plików: FAT32
Typ partycji: MBR

REFORMAT.LST
MAP=1U5T-14G421-BGL_1723602075000.TAR.GZ
VOICE_NAV=4U5T-14G422-BDL_1723746662000.TAR.GZ

AUTOINSTALL.LST
; CyanLabs Syn3Updater 2.13.3.0 Stable - reformat FORCED Mode - Sync 3.4.23188 EU

[SYNCGen3.0_ALL_PRODUCT]
Item1 = RWDataCleaner TOOL - PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ
Item2 = REFORMAT TOOL - 1u5t-14g386-cb.tar.gz
Open2 = SyncMyRide\1u5t-14g386-cb.tar.gz
Options = AutoInstall

PLIKI (11)
1u5t-14g386-cb.tar.gz (8,5 MB)
PU5T-14G386-BB_1690840002000.TAR.GZ (3,2 KB)
5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ (1,5 GB)
4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ (689 MB)
1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ (57,5 MB)
NU5T-14G381-AD_1689364279000.TAR.GZ (869,8 MB)
1U5T-14G424-BN_1727700842000.TAR.GZ (1,7 KB)
1U5T-14G421-BAL_1723658080000.TAR.GZ (2,5 GB)
1U5T-14G421-BBL_1723560114000.TAR.GZ (539,6 MB)
1U5T-14G421-BGL_1723602075000.TAR.GZ (2,1 GB)
4U5T-14G422-BDL_1723746662000.TAR.GZ (2,1 GB)

Jeśli masz my2020 lub nawet 2019 MK4, nie używaj aktualizatora cyanlabs!

#28 · (Edited)
Cześć, mam pytanie dotyczące uniwersalnego formatu renowacji Sync.
Przygotowałem się z sync updater, czy możesz sprawdzić mój log?
Czy zrobiłeś już jailbreak swojego Sync3?
Nie wspomniałeś, jaki to samochód. To forum Ford Escape 4G, więc możemy założyć, że jest to Ford Escape 2020 lub nowszy. Jednak Twój plik mówi, że ochrona MY20 jest wyłączona.

Jeśli pytasz wyłącznie o przygotowanie drugiego pendrive'a do Universal Sync Renovation, to procedura w poście nr 24 opisuje samodzielne pobieranie pakietów, żeby mieć pewność, że jesteś po bezpiecznej stronie. Automatyczne pobieranie za pomocą "Syn3 Updater" (to nie jest "sync updater") tworzy pendrive, który może uszkodzić Twój Sync3, i to właśnie ten nam pokazujesz. Musisz usunąć "autoinstall.lst" i oba narzędzia (oryginalne narzędzie do reformatowania jest niebezpieczne dla MY20, a RWDataClener po prostu nie jest potrzebny, gdy i tak reformujesz).

Jeśli nie zrobiłeś jailbreak swojego Sync3 i po prostu pytasz o skróty (lub zmieszałeś stare narzędzie do reformatowania z Universal Reformat): konwersja US na EU w MY20 nie jest możliwa za pomocą narzędzi Syn3 Updater.

#31 ·
Zrobiłem jailbreak i mam Puma my23. Mój APIM jest zablokowany przez esn z regionem ANZ.

I pytałem dokładnie o przygotowanie drugiego pendrive'a. Więc muszę tylko usunąć
"autoinstall.lst" i oba narzędzia.

USB 1: Universal_Reformat_(SyncRenovation)_1.0.zip
\SyncMyMod
autoinstall
installation_aborted
installation_completed
MLO
QNX-IFS-REFORMAT
\DONTINDX.MSA
\README.TXT

USB 2:
\reformat.lst
\SyncMyRide
(SyncMyRide powinien mieć pliki .tar lub .tar.gz utworzone przez Sync3 Updater)

Tak wygląda pendrive 2 pliki
View attachment 86915
i to jest folder syncmyride 9 plików. Myślę, że jest ok

View attachment 86916
Nawiasem mówiąc, masz 32 GB czy 64 GB? Puma to europejski Ford, zgaduję, że w Europie dostają 64 GB, może dla uproszczenia zostali przy 64 GB (można to sprawdzić za pomocą narzędzia Interrogator w Syn3 Updater).

#41 ·
@wiz043 : Licencja na mapy dla UE nie jest zablokowana przez ESN, więc @kaan_9292 powinien móc zainstalować mapy UE, które (jak się wydaje) obejmują Turcję. Działa to w przypadku jednostek nawigacyjnych US Sync3, powinno również działać w przypadku jednostki ANZ.
Sprawdzono, mapy UE obejmują cały obszar Turcji.

#43 ·
Ten post to notatka dla osób używających/widzących loga stacji radiowych UE z pakietu ENH_DAB (OEM 1U5T-14G658-AH). Sam pakiet pochodzi z 2022 roku i jest nieco przestarzały (jest tam sporo stacji, których nie ma, przynajmniej w Polsce). Istnieje mod FMods, który ma nowszą bazę danych, dystrybuowaną z Sync AOS (Sync 5 / Sync Phoenix), więc aktualizuje on loga do 2024 roku - dostępny tutaj. Użytkownik polskiego forum Forda (XFrostPL) dodatkowo ulepszył mod/bazę danych FMods o loga polskich stacji (na maj 2025) - link do forum. Ten mod jest dostępny tutaj.

#46 ·
Aktualizacja identyfikatorów i rozmiarów pakietów dla map F14 (pliki z datą luty 2025):

1U5T-14G421-BAM - wymagany, EU_Common - map_comn.img (3,45 GB)
1U5T-14G421-BBM - wymagany, EU_Map_ext - map_ext.img (1,25 GB)
1U5T-14G421-BCM - Dania, Finlandia, Wielka Brytania, Irlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja - map_eunuk.img (2,46 GB)
1U5T-14G421-BDM - Hiszpania, Portugalia, Gibraltar - map_eulb.img (1,60 GB)
1U5T-14G421-BEM - Francja, Andora, Monako, Szwajcaria - map_eufr.img (2,43 GB)
1U5T-14G421-BFM - Austria, Belgia, Czechy, Niemcy, Liechtenstein, Luksemburg, Holandia, Polska, Słowacja - map_euc.img (3,41 GB)
1U5T-14G421-BGM - Albania, Bośnia i Hercegowina, Grecja, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Macedonia, Malta, Słowenia, San Marino, Turcja, Watykan, Włochy - map_eus.img (3,00 GB)
1U5T-14G421-BHM - Bułgaria, Białoruś, Estonia, Litwa, Łotwa, Kazachstan, Rumunia, Rosja, Ukraina - map_eue.img (3,78 GB)
1U5T-14G421-BJM - Cypr - map_eucy.img (41 MB)

4U5T-14G422-BAM - Angielski, Francuski, Niemiecki - voice_nav_euegfd.img (5,22 GB)
4U5T-14G422-BBM - Włoski, Portugalski, Hiszpański, Turecki - voice_nav_euspit.img (5,07 GB)
4U5T-14G422-BCM - Czeski, Polski, Rosyjski - voice_nav_eucpr.img (3,93 GB)
4U5T-14G422-BDM - Fiński, Szwedzki, Norweski - voice_nav_eudnsf.img (4,61 GB)

1U5T-14G424-BP - licencja

map_eufr.img zmniejszony o około 200 MB, głosy zwiększone o 100-200 MB każdy