Czy ktoś rozbierał tylny zespół napędowy? Dokładnie, czy można go wyjąć z tylnej osi i jeździć tylko z napędem na przednie koła?
Tak, użyłem 80/90 zgodnie z instrukcją. Trzymam się specyfikacji fabrycznej, ponieważ nie mogę zrobić pełnego płukania.olej do przekładni RDU "tylny zespół napędowy"\nZ tego, co czytam, Ford zaleca standardowy olej do przekładni, a nie syntetyczny 80/90\nSyntetyczny ma lepkość 75/90\nO wiele bardziej wolałbym użyć w 100% syntetycznego
Uważam, że ten zestaw został wydany jako część TSB dotyczącego niektórych tylnych blokad. Wydaje się również, że jest używany jako zestaw modernizacyjny w przypadku przeprowadzania remontu.aktywne sprzęgło wektorowania momentu obrotowego jest teraz dostępne jako poprawiona część
Active Torque Coupling (ATC) Clutch Service Kit ? 2013-2016 Ford & Lincoln | ford.oemdtc.com
W przypadku pojazdów z objawami takimi jak szarpanie, trzepotanie, mielenie, trzaskanie, trzaskanie, klikanie lub blokowanie z RDU w dowolnym momencie lub niewystarczający moment obrotowy na tylnych kołach, sprawdź katalog części, używając numeru identyfikacyjnego pojazdu (VIN) dla części podstawowej 4A232.
Jeśli numer części zespołu sprzęgła nie jest wymieniony w katalogu, ta wiadomość nie ma zastosowania.
W przypadku numerów VIN, dla których wymieniony jest zestaw, zobacz usuwanie i instalację dla Active Torque Coupling Clutch.
Nie, nie blokowane tylne mechanizmy różnicowe. Ten RDU jest bardzo powszechny (właściwie bardziej powszechny) w gamie Forda bez blokowanych tylnych mechanizmów różnicowych. Nie wprowadzajmy ludzi w błąd, pomimo tego, że jest to internet.Uważam, że ten zestaw został wydany jako część TSB dotyczącego pewnych blokowanych tylnych mechanizmów różnicowych. Wydaje się również, że jest używany jako zestaw modernizacyjny podczas remontu.
Jeśli spojrzysz w dół po lewej stronie strony, zobaczysz "Ta część pasuje do:" z listą kompatybilnych modeli. To sprzęgło jest dla Escape '01-'06.Tasca zostało już wymienione w tym wątku przez @centex. Może to nie jest dokładnie ta część, ale numer podstawowy jest ten sam.
Zestaw sprzęgła | Oryginalny Ford | 2L8Z-4A232-AA : Oryginalne części i akcesoria fabryczne OEM | TascaParts.com
Tak, wygląda na 5,5 godziny pracy, co w większości miejsc będzie kosztować prawie tyle samo, co część.Pamiętaj również o szerszym obrazie, a tym jest robocizna. Mimo że cała RDU kosztuje około 800 dolarów, jej wymiana wymaga usunięcia tylnych półosi, tylnej ramy pomocniczej, w zasadzie całego tyłu. Aby serwisować ATC, wystarczy odłączyć wał napędowy.
Zły dobór słów w opisie. Może podobny do starego TRACTION-LOC w przeciwieństwie do DETROIT LOCKER?Nie, nie blokujące tyły. Ten RDU jest bardzo powszechny (właściwie bardziej powszechny) w ofercie Forda bez blokujących tylnych mechanizmów różnicowych. Nie mylmy ludzi, pomimo że to internet.
Tak, widziałem to. Muszę tylko zmienić kilka numerów części. Zbliżam się do tego.Jeśli spojrzysz w dół po lewej stronie strony, zobaczysz "Ta część pasuje do:" z listą kompatybilnych modeli. To złącze jest dla Escape '01-'06.
Proszę pozwolić mi rozwinąć moje niewłaściwe użycie terminów.Błędny dobór słów w opisie. Może podobny do starego TRACTION-LOC w przeciwieństwie do DETROIT LOCKER?
Jeśli w to klikniesz, na następnej stronie pojawi się informacja, że nie można tego wysłać. .
Dzięki, ale potwierdziłem poprawny numer części. Jeśli chodzi o identyfikator, jeśli spojrzysz wstecz w tym wątku, zauważysz, że zostało to szczegółowo omówione. Zasadniczo, jeśli zostanie zainstalowana nowa kontrola aktywnego momentu obrotowego, z boku obudowy znajduje się wygrawerowany laserowo 4-cyfrowy kod, który musi zostać zaprogramowany w odpowiednich modułach, w tym PCM.Czy próbujesz zweryfikować poprawny numer PN dla swojej aplikacji, czy też chcesz go faktycznie kupić?
Możesz potrzebować numeru identyfikacyjnego z zespołu dyferencjału.
Strony/katalogi PN znalezione online to tylko bardzo krótkie wersje rzeczywistego FORD CDP. Możesz zadzwonić do TASCA i poprosić o informacje (zapytaj również, czy mogą wysłać e-mailem plik .pdf z rzeczywistym podziałem części dyferencjału z CDP).
Do tej pory myślałem, że to tylko luźna dyskusja entuzjastów motoryzacji / wymiana informacji na temat ogólnego działania, możliwości serwisowych i PM RDU ..... nie widziałem żadnej wzmianki o tym, że ktoś faktycznie potrzebuje wymienić cokolwiek w zespole.Czy próbujesz zweryfikować poprawny numer części (PN) dla swojej aplikacji, czy też chcesz go faktycznie kupić?....
Podsumowując, po prostu interesująca dyskusja techniczna, w której (na szczęście) nikt tutaj nie ma żadnych bieżących problemów, które wymagałyby rozwiązania.
Fajne znalezisko! Nie wygląda na złą robotę, ale trudny dostęp do tego złącza. Wyobrażam sobie, że każdy z rozsądnym doświadczeniem w pracy nad rzeczami może to zrobić.Pierwszy film, jaki widziałem o faktycznej wymianie sprzęgła. Ta procedura jest w mojej instrukcji warsztatowej z 2017 roku. Wydaje się, że gdzieś po drodze Ford pomyślał, że to lepsze rozwiązanie niż wymiana całego RDU, z czym się zgadzam. Myślę, że ta procedura pojawiła się w Ford WSM około 2015 lub 2016 roku.
https://m.youtube.com/watch?v=oD96cDyktB0
Przesunięcie momentu obrotowego na przednie koła ZWIĘKSZY podsterowność lub "oranie", jak to określiłeś.Zgadza się. Myślę, że jest większe obciążenie tyłu szczególnie w suchych warunkach.
Zastanawiam się, czy ekran napędu aktualizuje się wystarczająco szybko, aby pokazać bardziej natychmiastowe obciążenie przodu, gdy przednie koła "orzą" na bardzo śliskiej nawierzchni podczas pokonywania tych zakrętów? Mogę się mylić, ale przypuszczam, że jeśli czujniki pokażą, że przód "orze", gdy wykrywa różnicę prędkości kół przednich/tylnych, może dostosować to obciążenie momentem obrotowym z tyłu w tych sytuacjach. Lol, to nie jest "test" na ulicy, może na mokrej płycie poślizgowej na lokalnym torze ;-)