2013+ Ford Escape Forum banner

Wymiana płynu przekładniowego 2017

3 reading
134K views 63 replies 37 participants last post by  Mr Bitey  
#1 ·
Po obejrzeniu kilku filmów instruktażowych na YouTube wydaje się, że istnieją pewne różnice między modelami z 2017 roku i wcześniejszymi. Zrobiłem trzy cykle spuszczania i napełniania w moim 2.0L Escape przy przebiegu 24 744 mil. Według moich szacunków powinno to pozostawić około 83% nowego płynu. Kolor fabrycznego płynu był ciemniejszy, niż się spodziewałem przy tym przebiegu. Mój Escape nie był poddawany ciężkiej jeździe ani holowaniu przyczepy i nie wykazywał żadnych dziwnych zachowań.

Po rozgrzaniu skrzyni biegów i przed spuszczeniem starego płynu byłem ciekaw, czy fabryczne napełnienie sięga do korka "sprawdzania poziomu". Usunąłem górny korek i wypłynęło około 4 do 6 uncji płynu. Spuściłem i zmierzyłem fabryczne napełnienie, wyniosło około 4,1 kwarty.

Jak stwierdziłem, spuściłem i napełniłem skrzynię biegów trzy razy. Jeździłem około 10 minut między każdym cyklem.

Przy ostatnim napełnianiu dodałem dokładnie 4 kwarty i pomimo tego, że było "zimno", niewielka ilość płynu wypłynęła z korka "sprawdzania poziomu", gdy go wyjąłem, aby sprawdzić poziom.

Otwór wlewowy wymaga usunięcia korka odpowietrzającego, który jest utrzymywany na miejscu za pomocą zacisku węża. Istnieje sztywny plastikowy wąż, który biegnie od spodu obudowy filtra powietrza do gumowego złącza "Y" z przodu samochodu. Usuń go, aby ułatwić dostęp do portu wlewu i korka. Załączyłem zdjęcie węża.

Korek "sprawdzania poziomu" znajduje się po stronie kierowcy skrzyni biegów, tuż za miejscem, gdzie wał napędowy łączy się ze skrzynią biegów. Będziesz potrzebować klucza imbusowego 10 mm, aby go wyjąć. Załączyłem zdjęcia, jak wygląda korek, a także zamieściłem zdjęcie lokalizacji korka "sprawdzania poziomu".

Plan konserwacji "w warunkach eksploatacji ciężkiej" zaleca wymianę płynu w skrzyni biegów co 30 000 mil. Pomimo posiadania nawyków jazdy, które umieściłyby mnie w "normalnym" harmonogramie konserwacji, będę serwisował swój co 25 000 mil. Z wyglądu płynu, który spuściłem, spodziewam się, że każdy, kto przestrzega "normalnej" rekomendacji serwisowej pierwszej wymiany płynu przy 150 000 milach, będzie potrzebował nowej skrzyni biegów znacznie wcześniej niż oczekiwano.

Attachments

#2 ·
Wow, chyba naprawdę byłeś oddany, żeby uzyskać tam wysoki procent wymiany płynu. Dwanaście kwart i trzy wymiany!

Myślę, że dla większości ludzi wystarczy jedno spuszczenie i napełnienie co 30 tys. km. Robienie wielu kolejnych wymian to rodzaj sytuacji o malejących korzyściach, ponieważ koszty i ilość wytwarzanych odpadów szybko rosną.

Mercon LV naprawdę szybko ciemnieje. W przeciwieństwie do innych ATF, tak naprawdę nie można ocenić stanu płynu po kolorze, ponieważ tak szybko ciemnieje (płyn jest nadal w porządku). Część mnie myśli, że Ford celowo sformułował go z niestabilnym czerwonym barwnikiem, aby przestraszyć ludzi i zmusić ich do wcześniejszej wymiany płynu w skrzyni biegów.

Interesujące jest, że był lekko przepełniony fabrycznie. Być może popełniają błąd po stronie ostrożności na wypadek, gdyby ich pistolety do płynów straciły kalibrację lub gdyby pojazd doznał wycieku. Ale innym interesującym pytaniem jest to, czy można by było spuścić go i napełnić dokładnie 4 kwartami i pominąć kontrolę poziomu. Czy zmierzyłeś przypadkiem, ile wylało się przy ostatnim napełnianiu?

#4 · (Edited by Moderator)
(clip)...Wykonywanie wielu kolejnych zmian to rodzaj sytuacji o malejących korzyściach, ponieważ koszty i ilość wytwarzanych odpadów szybko rosną.

Mercon LV bardzo szybko ciemnieje. W przeciwieństwie do innych ATF, tak naprawdę nie można ocenić stanu płynu po kolorze, ponieważ tak szybko ciemnieje (płyn jest nadal w porządku). Część mnie myśli, że Ford celowo opracował go z niestabilnym czerwonym barwnikiem, aby przestraszyć ludzi i zmusić ich do wcześniejszej wymiany płynu w skrzyni biegów.

Interesujące jest to, że fabrycznie był lekko przepełniony. Być może zachowują ostrożność na wypadek, gdyby ich pistolety do płynów straciły kalibrację lub gdyby pojazd uległ wyciekowi. Ale innym interesującym pytaniem jest to, czy można by było spuścić go i napełnić dokładnie 4 kwartami, pomijając sprawdzanie poziomu. Czy zmierzyłeś, ile wylało się podczas ostatecznego napełniania?
Masz rację co do malejących korzyści. Według moich obliczeń, pierwsze spuszczenie/napełnienie pozostawia 44,4% nowego płynu, drugie spuszczenie/napełnienie pozostawia 69,1% nowego płynu, a trzecie spuszczenie/napełnienie pozostawia 82,9% nowego płynu... szybko spada. Jeśli słaby czerwony barwnik był strategią Forda, to mnie złapali. Ciągle spuszczałem i napełniałem, ponieważ kolor płynu pozostawał niezwykle szary, nawet po wielu cyklach spuszczania/napełniania. Miałem też dużo płynu, kupiłem 6-galonowe pudełko od Rock Auto za około 90 $. Zobacz zdjęcie. Numer części to XT-10-6GLV.

Nie mierzyłem, ile wylało się z ostatniego cyklu spuszczania, chociaż to bardzo dobry pomysł. Zaktualizuję informacje za 25 000 mil. :)

Attachments

#3 ·
Właściwie to stwierdziłem, że poziom oleju w mojej skrzyni biegów jest trochę niski. Robię to na zimno, gdy samochód jest wypoziomowany i stwierdzam, że w ten sposób spływa więcej oleju, a wszelkie osady powinny osiąść na dnie po nocy. Ponieważ płyn jest tak rzadki, dobrze spływa na zimno... Zrobiłem to dwa razy w odstępie 6 miesięcy i być może zrobię to po raz trzeci tego lata, a potem wstrzymam się na 20-30 tysięcy mil...

#6 ·
Właściwie to stwierdziłem, że poziom oleju w mojej skrzyni biegów jest nieco niski. Robię to na zimno, gdy samochód jest wypoziomowany i stwierdzam, że w ten sposób spływa go więcej, a wszelkie osady powinny osiąść na dnie po nocy. Ponieważ płyn jest tak rzadki, dobrze spływa na zimno... Zrobiłem to dwa razy w odstępie 6 miesięcy i być może zrobię to trzeci raz tego lata, a potem wstrzymam się na 20-30 tys. mil...
Będzie się wydawało niski, jeśli sprawdzisz go na zimno. Płyn rozszerza się dość znacznie, gdy się nagrzewa, więc MUSISZ sprawdzić poziom płynu na gorąco, w przeciwnym razie przepełnisz go. Spuszczanie na zimno jest jednak w porządku.

#8 ·
Witaj Nevada, dziękuję za poświęcony czas na opublikowanie tego. Przygotowuję się do wymiany płynu w skrzyni biegów w moim 2017 roku i jest to trochę inne niż wymiana płynu w moim 2013 roku.

Pytanie: czy złożyłeś wszystko ponownie, zanim odbyłeś jazdy rozgrzewkowe, czy też zostawiłeś twardą rurę nad korkiem wlewu do czasu zakończenia?

Jeszcze raz dziękuję za post - bardzo pomocny.

#11 ·
Witaj Nevada, dziękuję za poświęcony czas na opublikowanie tego. Przygotowuję się do wymiany płynu w skrzyni biegów w moim 2017 roku i jest to trochę inne niż wymiana płynu w moim 2013 roku.

Pytanie: czy złożyłeś wszystko ponownie, zanim odbyłeś jazdy rozgrzewkowe, czy też zostawiłeś twardą rurę nad korkiem wlewu do czasu zakończenia?

Jeszcze raz dziękuję za post - bardzo pomocny.
Złożyłem wszystko ponownie, z wyjątkiem osłony, która znajduje się pod silnikiem/skrzynią biegów.

Spuść i napełnij PTU, gdy tam jesteś. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.

#21 ·
Myślę, że to kwestia regionalna lub rocznikowa, ale nakrętka/lokalizacja do sprawdzania poziomu ATF różni się od tej, którą znalazłem w filmie na YouTube:

Nie mam narzędzia ani nie widzę tego z boku... Chcę tylko zapytać, czy to Torx czy Hex i jaki jest rozmiar?

Ale tak, myślę, że wymiana płynu co 150 000 mil (240 000 km) to totalny nonsens.
75490

#22 ·
Planuję samodzielną wymianę płynu w skrzyni biegów. Szukałem miejsca, gdzie powinno być napełnianie i nie mogę znaleźć punktu napełniania. Jeśli są zdjęcia, nie mogę ich znaleźć. Czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek? Rozumiem procedurę, ale nie przyda mi się, jeśli nie będę mógł jej napełnić. Nawiasem mówiąc, zajęło mi dużo czasu, żeby zdjąć osłonę silnika (wraz z odrobiną krwi). Zanim ją założyłem z powrotem, spryskałem gumowe przelotki silikonem. Teraz odskakuje od razu. Tylko pomocna wskazówka.:)

#26 ·
Planuję samodzielną wymianę płynu w skrzyni biegów. Szukałem miejsca, gdzie powinno być napełnianie i nie mogę znaleźć punktu napełniania. Jeśli są zdjęcia, nie mogę ich znaleźć.
Czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek?
Rozumiem procedurę, ale nie przyda mi się, jeśli nie będę mógł jej napełnić.
Nawiasem mówiąc, zajęło mi dużo czasu, żeby zdjąć osłonę silnika (wraz z odrobiną krwi). Zanim ją założyłem z powrotem, spryskałem gumowe przelotki silikonem. Teraz odskakuje od razu. Tylko pomocna wskazówka.:)
Połączyłem Twój wątek z jednym z istniejących wątków podanych powyżej.

#24 ·

#25 ·
Delikatnie mówiąc, jest zakopany.
Najłatwiejszym sposobem, jaki znalazłem, aby się do niego dostać, jest wyciągnięcie obudowy filtra powietrza, ponieważ znajduje się tuż pod nim.
Oficjalny sposób Forda na dodawanie płynu odbywa się przez port poziomu z boku skrzyni biegów, górny port jest używany tylko wtedy, gdy skrzynia biegów otrzymuje pierwsze napełnienie w fabryce.

#61 ·
<SNIP>
Oficjalnym sposobem Forda na dodanie płynu jest port poziomu z boku skrzyni biegów, górny port jest używany tylko wtedy, gdy skrzynia biegów otrzymuje pierwsze napełnienie w fabryce.
Ponieważ ogólny konsensus jest taki, że:
musimy częściej wymieniać płyn niż mówi instrukcja
Zawór odpowietrzający płyn na górze jest często KRÓLEWSKIM BÓLEM DOSTĘPU
Musimy mieć dostęp do portu poziomu ZA KAŻDYM RAZEM

Wygląda na to, że taki zestaw byłby świetny.
Czy ktoś zmodyfikował Mityvac lub podobny, aby pasował? I jakie części były potrzebne?

#30 ·
Po obejrzeniu kilku filmów instruktażowych na YouTube wydaje się, że istnieją pewne różnice między modelami z 2017 roku i wcześniejszymi. Zrobiłem trzy cykle spuszczania i napełniania w moim 2.0L Escape przy 24 744 milach. Według moich szacunków, powinno mi to dać około 83% nowego płynu. Kolor fabrycznego płynu był ciemniejszy, niż się spodziewałem przy tym przebiegu. Mój Escape nie był poddawany ciężkiej jeździe ani holowaniu przyczepy i nie wykazywał żadnych dziwnych zachowań.

Po rozgrzaniu skrzyni biegów i przed spuszczeniem starego płynu byłem ciekaw, czy fabryczne napełnienie sięga do korka "sprawdzania poziomu". Usunąłem górny korek i wypłynęło około 4 do 6 uncji płynu. Spuściłem i zmierzyłem fabryczne napełnienie, wyniosło około 4,1 kwarty.

Jak stwierdziłem, spuściłem i napełniłem skrzynię biegów trzy razy. Jeździłem około 10 minut między każdym cyklem.

Przy ostatnim napełnianiu dodałem dokładnie 4 kwarty i pomimo tego, że było "zimno", niewielka ilość płynu wypłynęła z korka "sprawdzania poziomu", gdy go wyjąłem, aby sprawdzić poziom.

Otwór wlewowy wymaga usunięcia korka odpowietrzającego, który jest utrzymywany na miejscu przez zacisk węża. Istnieje sztywny plastikowy wąż, który biegnie od spodu obudowy filtra powietrza do gumowego złącza "Y" z przodu samochodu. Usuń go, aby ułatwić dostęp do portu wlewu i korka. Załączyłem zdjęcie węża.

Korek "sprawdzania poziomu" znajduje się po stronie kierowcy skrzyni biegów, tuż za miejscem, gdzie wał napędowy łączy się ze skrzynią biegów. Do jego usunięcia potrzebny będzie klucz imbusowy 10 mm. Załączyłem zdjęcia, jak wygląda korek, a także zamieściłem zdjęcie lokalizacji korka "sprawdzania poziomu".

Plan konserwacji "dla ciężkich warunków eksploatacji" zaleca wymianę płynu w skrzyni biegów co 30 000 mil. Pomimo tego, że mam nawyki jazdy, które umieściłyby mnie w "normalnym" harmonogramie konserwacji, będę serwisował swój co 25 000 mil. Po wyglądzie płynu, który spuściłem, spodziewam się, że każdy, kto przestrzega "normalnej" rekomendacji serwisowej pierwszej wymiany płynu przy 150 000 milach, będzie potrzebował nowej skrzyni biegów znacznie wcześniej, niż się spodziewano.
Mam problem z odkręceniem korka wlewu płynu do skrzyni biegów. Czy to zacisk węża? A może hybrydowy zacisk węża do odkręcania?

#35 ·
Po raz pierwszy wymieniam płyn w skrzyni biegów w Fordzie Escape z 2017 roku. Czy ktoś wie, jak zdjąć korek wlewu? Zakładam, że to opaska zaciskowa, patrząc na to View attachment 80048
Połączyłem Twój wątek z istniejącym wątkiem podanym powyżej. Mam nadzieję, że niektóre z istniejących postów Ci pomogą

#33 ·
Możesz zacząć od przeszukania forum, zanim założysz kolejny wątek na temat, który został już omówiony. Przepraszam za uszczypliwość, ale wiesz, jak to jest, gdy ludzie nie czytają wytycznych forum.

#37 ·
Po obejrzeniu kilku filmów instruktażowych na YouTube wydaje się, że istnieją pewne różnice między modelami z 2017 roku i wcześniejszymi. Zrobiłem trzy cykle spuszczania i napełniania w moim 2.0L Escape przy 24 744 milach. Według moich szacunków, powinno mi to dać około 83% nowego płynu. Kolor fabrycznego płynu był ciemniejszy, niż się spodziewałem przy tym przebiegu. Mój Escape nie był poddawany żadnej ciężkiej jeździe ani holowaniu przyczepy i nie wykazywał żadnych dziwnych zachowań.

Jak stwierdziłem, spuściłem i napełniłem skrzynię biegów trzy razy. Jeździłem około 10 minut pomiędzy każdym cyklem.

Przy ostatnim napełnianiu dodałem dokładnie 4 kwarty i pomimo tego, że było "zimno", niewielka ilość płynu wypłynęła z korka "sprawdzania poziomu", gdy go usunąłem, aby sprawdzić poziom.

Otwór wlewowy wymaga usunięcia korka odpowietrzającego, który jest utrzymywany na miejscu przez zacisk węża. Istnieje sztywny plastikowy wąż, który biegnie od spodu obudowy filtra powietrza do gumowego złącza "Y" z przodu samochodu. Usuń go, aby ułatwić dostęp do portu wlewu i korka. Załączyłem zdjęcie węża.

Korek "sprawdzania poziomu" znajduje się po stronie kierowcy skrzyni biegów, tuż za miejscem, gdzie wał napędowy łączy się ze skrzynią biegów. Do jego usunięcia potrzebny będzie klucz imbusowy 10 mm. Załączyłem zdjęcia, jak wygląda korek, a także zamieściłem zdjęcie lokalizacji korka "sprawdzania poziomu".

Plan konserwacji "w warunkach eksploatacji ciężkiej" zaleca wymianę płynu w skrzyni biegów co 30 000 mil. Pomimo posiadania nawyków jazdy, które umieściłyby mnie w "normalnym" harmonogramie konserwacji, będę serwisował swój co 25 000 mil. Po wyglądzie płynu, który spuściłem, spodziewam się, że każdy, kto przestrzega "normalnej" rekomendacji serwisowej pierwszej wymiany płynu przy 150 000 milach, będzie potrzebował nowej skrzyni biegów znacznie wcześniej niż oczekiwano.
Dziękuję za ten post! Jestem nowym właścicielem i mam Forda Escape Titanium z 2019 roku. Spodziewałem się zobaczyć korek z żółtym napisem MERCON LV, tak jak widziałem w innych filmach na YT. Już spuściłem płyn i trochę spanikowałem, ponieważ nie mogłem znaleźć korka wlewu do skrzyni biegów. Natknąłem się na Twój post i udało mi się zlokalizować dokładnie taką samą zaślepkę odpowietrzającą, którą zamieściłeś. Dzięki Tobie udało mi się dokończyć pracę! Bardzo Ci dziękuję, pomogłeś mi w trudnej sytuacji!

-Eric

#42 ·
Prawdopodobnie spóźniony na imprezę, ale mam nadzieję, że ktoś to zobaczy.

Kupiłem właśnie 2017 Escape 2L Ecoboost AWD AS-IS od dealera Forda. Chociaż pojazd miał tylko drobne problemy mechaniczne i je naprawiłem, byłem ciekaw, czy skan OBD pokaże to, czego normalny dotyk i odczucie nie pokażą.

Szarpie przy różnych prędkościach - czasami przy 55-60 km/h, a najczęściej przy 75-80 km/h na autostradach. Zrobiłem skan OBD i pokazuje PCM P164D:00-60. Przeczytałem kilka forów Forda i znalazłem dwie podobne sytuacje, w których dealer zalecił płukanie płynu przekładniowego, ale nie ma żadnych dalszych odpowiedzi na temat tego, czy to zadziałało.

Nie jestem pewien, czy mogę to zrobić sam, czy będę musiał pędzić do dealera, który może mnie obciążyć! Po obejrzeniu filmów na YouTube i przeczytaniu na tych forach, myślę, że może mi się udać, ALE pytanie, które mam, brzmi: czy proces będzie wymagał zdjęcia kół? Biorąc pod uwagę, że nie mam lewarków i nigdy ich nie używałem. TIA.

#44 ·
Myślę, że mógłbym to zrobić, ALE pytanie, które mam, brzmi: czy proces będzie wymagał zdjęcia kół? Biorąc pod uwagę, że nie mam podnośników i nigdy go nie używałem. Proszę o sugestie. TIA.
Aby go spuścić, będziesz potrzebować dostępu od spodu (tj. prawdopodobnie podnośnik i podpory osi). Aby sprawdzić ostateczny poziom, musi być uruchomiony, rozgrzany i wypoziomowany. Lewe przednie koło musi być zdjęte, gdy jest wypoziomowane, aby uzyskać dostęp do otworu wlewowego - albo myślę, że możesz to zrobić ponownie od dołu. Biorąc pod uwagę problemy, które masz, zdecydowanie powinieneś sprawdzić poziom na końcu.

• Helpful
Reactions: gopalchh
#43 ·
Zrobiłem płyn do skrzyni biegów w Escape. Wcale nie jest to trudne. Jest korek spustowy. Zrobiłem 3X spuść i napełnij. Robiąc to w ten sposób marnuje się trochę płynu, ale usuwa się 90% + starego płynu ze sprzęgła hydrokinetycznego. Jeśli spuścisz i napełnisz raz, wymieniasz tylko około 50% płynu.

Spuść, napełnij, jedź 5 minut, powtórz jeszcze dwa razy. Ostateczne napełnianie upewnij się, że napełniasz do właściwego poziomu. Po tym jeździ jak nowe.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#46 ·
Zrobiłem wymianę płynu w skrzyni biegów w Escape. Wcale nie jest to trudne. Jest korek spustowy. Zrobiłem 3-krotne spuszczanie i napełnianie. Robiąc to w ten sposób, marnuje się trochę płynu, ale usuwa się 90% + starego płynu ze sprzęgła hydrokinetycznego. Jeśli spuścisz i napełnisz raz, wymieniasz tylko około 50% płynu.

Spuść, napełnij, przejedź 5 minut, powtórz jeszcze dwa razy. Przy ostatnim napełnianiu upewnij się, że napełniasz do odpowiedniego poziomu. Po tym jeździ jak nowy.
Dziękuję za zainteresowanie. Czy mógłbyś rozwinąć temat 3-krotnego spuszczania i napełniania? Biorąc pod uwagę, że zalecana ilość to około 5 kwart, jak się do tego zabierasz?

Czy mogę sprawdzić poziom napełnienia przy trzecim i ostatnim napełnianiu, czy też trzeba go sprawdzać przy każdym napełnianiu?

Doceniam Twój czas poświęcony na odpowiedź. Dzięki!!

#45 ·
Kupiłem właśnie Escape 2L Ecoboost AWD AS-IS z 2017 roku od dealera Forda. Chociaż pojazd miał tylko drobne problemy mechaniczne i je naprawiłem, byłem ciekaw, czy skan OBD pokaże to, czego normalny dotyk i odczucie nie pokażą.

Szarpie przy różnych prędkościach - czasami przy 55-60 KMPH, a najczęściej przy 75-80 KMPH na autostradach. Zrobiłem skan OBD i pokazuje PCM P164D:00-60. Przeczytałem kilka forów Forda i znalazłem dwie podobne sytuacje, w których dealer zalecił płukanie płynu przekładniowego, ale nie ma żadnych odpowiedzi na temat tego, czy to zadziałało.
ODNIESIENIE DO TEGO POSTU - Kod PCM P164D-00

• Helpful
Reactions: gopalchh
#48 ·
Czy przepełnienie płynu o kwartę spowodowałoby problemy? Zmierzyłem moje pierwsze spuszczenie/napełnienie na 4 kwarty, ale kiedy się rozgrzało i sprawdziłem, wciąż było mało. (Mój to model z 2015 roku) więc zrobiłem to z 5 kwartami w/wy dla ostatnich dwóch spuszczeń/napełnień, każde ~ 3000 mil od siebie. Z czasem jest zauważalnie lepiej, ale po prostu jestem ciekaw, czy jakiekolwiek uszkodzenia powstałyby przez przepełnienie o kwartę. Głównie miał problemy ze zmianą biegów przez pierwsze kilka razy, gdy był jeszcze zimny, dlatego w ogóle zrobiłem pierwsze spuszczenie/napełnienie, więc zastanawiam się, czy lekkie przepełnienie pomogłoby utrzymać smarowanie pomimo słabej pompy płynu (jeśli taką ma, nie jestem w 100% pewien) lub częściowo zatkanego filtra.

#49 ·
Czy przepełnienie płynu o kwartę spowodowałoby problemy? Zmierzyłem moje pierwsze spuszczenie / napełnienie na 4 kwarty, ale kiedy się rozgrzało i sprawdziłem, wciąż było mało. (mój to model z 2015 roku), więc robiłem to z 5 kwartami w / wyjściu przez ostatnie dwa spuszczenia / napełnienia, każde ~ 3000 mil od siebie. Z czasem jest to zauważalnie lepsze, ale po prostu ciekawi mnie, czy jakiekolwiek uszkodzenia zostałyby spowodowane przez przepełnienie o kwartę. Głównie miał problemy ze zmianą biegów przez pierwsze kilka razy, gdy był jeszcze zimny, dlatego w ogóle zrobiłem pierwsze spuszczenie / napełnienie, więc zastanawiam się, czy lekkie przepełnienie pomogłoby w utrzymaniu smarowania pomimo słabej pompy płynu (jeśli ją ma, nie jestem w 100% pewien) lub częściowo zatkanego filtra
Jeśli postępujesz zgodnie z procedurą sprawdzania poziomu w instrukcji, nie powinieneś być przepełniony. Ford jest bardzo szczegółowy w kwestii poziomu płynu w skrzyni biegów, więc zrobiłbym to dokładnie tak, jak chcą. Być może wszystko będzie w porządku z większą lub mniejszą ilością płynu, ale muszą mieć powód tak szczegółowego procesu.

#50 ·
... czy przepełnienie płynu o kwartę spowoduje problemy? Zmierzyłem moje pierwsze spuszczenie/napełnienie na 4 kwarty, ale kiedy się rozgrzałem i sprawdziłem, wciąż było mało. (mój to model z 2015 roku), więc zrobiłem to z 5 kwartami w/wy
Tak, wyrzut przepełnienia z odpowietrznika po rozgrzaniu tylko jeden.Mierzysz ilość spuszczonego płynu, aby zorientować się, jaki jest poziom płynu przed spuszczeniem. TRANS mógł nie zostać prawidłowo napełniony podczas montażu/ostatniego serwisu i/lub może występować wyciek, którego możesz nie zauważyć (USZCZELKA PÓŁOSI LS - USZCZELKA PTU).Możliwe jest również, że jeśli zgłosisz reklamację serwisową TRANS, a TECHNIK zdiagnozuje i stwierdzi, że TRANS jest przepełniony, FORD może powiedzieć Ci, żebyś miło spędził dzień.Miska olejowa TRANS jest zaprojektowana tak, aby pomieścić określoną ilość. To nie tak jak dawniej, kiedy można było użyć ponadwymiarowej miski, aby zwiększyć objętość.

#51 ·
OP- Nevada - Dzięki za pokazanie zdjęć z uzupełniania płynu w skrzyni biegów, które zrobiłeś. Mam 2018 1.5L SEL, a port wlewowy na większości filmów z YouTube wygląda inaczej. Mam ten sam port wlewowy i kontrolę poziomu, co Ty w swoim silniku. Na szczęście, dzięki Twoim zdjęciom, od razu znalazłem swój port wlewowy. Dzięki za poświęcenie czasu na podzielenie się tym, co zrobiłeś, powinno mi to zaoszczędzić sporo czasu.

#53 ·
Nie mogę zlokalizować korka wlewu oleju do skrzyni biegów w moim Escape z 2017 roku.
Cześć, witamy na forum.

Powinien znajdować się gdzieś pod lewą krawędzią obudowy filtra powietrza. W moim 2016 roku górny korek po prostu wysunął się z gumowego węża - nie było potrzeby odkręcania zacisku i wyciągania całego zespołu węża ze skrzyni biegów.

Ten wątek może pomóc Wymiana płynu w skrzyni biegów 1.5L Ecoboost 2019 - wydaje się, że może to być zielona nasadka na drugim zdjęciu. Lub napełnij go przez korek kontroli poziomu z boku skrzyni biegów.

#54 ·
Więc czuję się głupio. Mam Forda Escape 2.0 z 2017 roku (chyba 2.0).
Ale wylało się około 4 litrów. Więc wlałem z powrotem 4 litry. Ale potem nie zmieniał biegów prawidłowo. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi krokami. A potem, kiedy chciałem nim pojechać przed spuszczeniem (bo tak mówiły wszystkie różne filmy), nie zmieniał biegów prawidłowo. A kiedy naciskałem na gaz, żeby przyspieszyć, obroty rosły bardzo wysoko, jakby biegi nie zaskakiwały do końca. Ale jeśli jechało się powoli, to osiągał 60/70, tylko trochę wolno. I zmienia biegi normalnie, tylko jeśli nie wciska się mocno gazu.
Ale moim problemem jest teraz to, że wykręciłem złą śrubę/korek, co dodałem na zdjęciu.

DUŻO PŁYNU wyleciało (co nie jest olejem, sprawdziłem to. Więc zakładam, że to był CAŁY płyn przekładniowy.) Potem spróbowałem wciągnąć samochód z powrotem na podjazd i w ogóle nie zaskakuje i w ogóle nie jedzie.

Co mam teraz zrobić?

#56 ·
Czuję się głupi. Mam Forda Escape 2.0 z 2017 roku (chyba 2.0).
Ale wylało się około 4 litrów. Więc wlałem z powrotem 4 litry. Ale potem nie zmieniał biegów prawidłowo. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi krokami. A potem, kiedy chciałem nim pojechać przed spuszczeniem (bo tak mówiono we wszystkich filmach), nie zmieniał biegów prawidłowo. A kiedy naciskałem pedał gazu, żeby przyspieszyć, wchodził na bardzo wysokie obroty, jakby biegi nie zaskakiwały do końca. Ale jeśli jechało się powoli, to osiągał 60/70, tylko trochę wolno. I zmienia biegi normalnie, tylko jeśli nie wciska się mocno gazu.
Ale moim problemem jest teraz to, że wykręciłem zły śrubę/korek, co dodałem na zdjęciu.

DUŻO PŁYNU wyleciało (co nie jest olejem, sprawdziłem to. Więc zakładam, że to był CAŁY płyn przekładniowy.) Potem spróbowałem wciągnąć samochód z powrotem na podjazd i w ogóle nie zaskakuje i w ogóle nie jedzie.

Co mam teraz zrobić?
Moim pierwszym przypuszczeniem jest to, że spuściłeś zły płyn. Drugie przypuszczenie jest takie, że wlałeś zły płyn. Trzecie przypuszczenie jest takie, że użyłeś złego płynu.
Przypuszczam, że można to zrobić dobrze i że coś pójdzie nie tak, ale to mało prawdopodobne.

Zobacz, czy możesz przesłać tutaj swoje zdjęcie i opisać dokładne kroki, które podjąłeś, aby spuścić i napełnić płyn.