2013+ Ford Escape Forum banner

Kulki w silniku?

93K views 163 replies 49 participants last post by  Jiipee  
#1 · (Edited)
#2 ·
Czy klimatyzacja była włączona? Miałem starsze pojazdy, w których sprężarka klimatyzacji wydawała takie dźwięki.

#3 ·
Mój Titanium Hybrid z 2020 roku brzmi w ten sposób, a serwis twierdzi, że po sprawdzeniu z "infolinią" (cokolwiek to znaczy) jest to uważane za "normalne działanie". Nie zgadzam się z tym. Czy ktoś inny ma ten model i wykończenie i ma ten sam dźwięk?

Kulki?
Czy możesz wyjaśnić więcej? Zauważyłem ostatnio, kiedy wysiadłem z samochodu, że brzmiało to tak, jakby stukało... nigdy czegoś takiego nie słyszałem...

#4 ·
Jest wątek na temat hałasu z kompresora klimatyzacji, który brzmi podobnie; co myślisz? Przewiń w dół, aby zobaczyć filmy.

#5 ·
Mój Titanium Hybrid 2020 brzmi w ten sposób, a serwis twierdzi, że po sprawdzeniu z "infolinią" (cokolwiek to znaczy) jest to uważane za "normalne działanie". Nie zgadzam się. Czy ktoś inny ma ten model i wykończenie i ma ten sam dźwięk?

Kulki?
Dodałem kilka dodatkowych informacji do mojego oryginalnego postu w celu wyjaśnienia

#6 ·
Właśnie zauważyłem Twój film. Trudno to stwierdzić z kompresorem w tle i być może również z powodu telefonu komórkowego, ale czy opisałbyś to jako dźwięk przypominający silnik Diesla? To dokładnie ten sam dźwięk, który wydaje mój. Nie brzmi to tak, jakby coś było luźne, prawie jakby to był diesel VW. Więc może tak ma być, nie wiem.

#9 ·
Tak - ten sam dźwięk. 2020 titanium hybrid. 1100 mil, właśnie się zaczęło. Słuchałem uważnie z otwartą maską. Na biegu jałowym i podczas przyspieszania. Zastanawiam się tylko, czy lepszy gatunek paliwa pomoże. Proszę o poradę/udostępnienie.
Uwaga - dołączyłem do tej witryny właśnie z powodu hałasu, wyszukiwanie ujawniło, że inni mają obawy.
JerryB
Nie byłem jeszcze u dealera, ale szczerze mówiąc zastanawiam się, czy to sprężarka pompy ciepła? Zakładam, że używają pompy ciepła do ogrzewania? Sprężarki spiralne mogą brzmieć w ten sposób w pewnych warunkach.

#10 ·
18 grudnia 2020 r. Ford wydał biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu.

SSM 49411 - 2020 Escape - Skrzynia biegów HF45 - Dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu
Niektóre pojazdy Escape z 2020 roku wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu, tylko gdy silnik pracuje. Dźwięk ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Inżynierowie pracują obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad rozwiązaniem, którego należy spodziewać się w styczniu. W międzyczasie poinformuj klienta, że pojazd jest bezpieczny w prowadzeniu i umów się z klientem na wizytę kontrolną pod koniec stycznia. Gdy tylko rozwiązanie będzie dostępne, skontaktuj się z klientem i potwierdź termin wizyty serwisowej. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.

DOTYCZY POJAZDÓW
2020 CAR: TC CX482N ESCAPE

#43 ·
18 grudnia 2020 r. Ford wydał biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu.

SSM 49411 - 2020 Escape - Skrzynia biegów HF45 - Dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu
Niektóre pojazdy Escape z 2020 roku wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Dźwięk ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Inżynierowie pracują obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad rozwiązaniem, którego należy spodziewać się w styczniu. W międzyczasie poinformuj klienta, że pojazdem można bezpiecznie jeździć i umów się z klientem na wizytę kontrolną pod koniec stycznia. Po udostępnieniu rozwiązania skontaktuj się z klientem i potwierdź termin wizyty serwisowej. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.

DOTYCZY POJAZDÓW
2020 CAR: TC CX482N ESCAPE
Centrum serwisowe w moim salonie poinformowało mnie, że Ford udostępnia aktualizację kalibracji dla tego problemu albo w kwietniu, albo pod koniec kwietnia.

#11 ·
Myślałem, że oszaleję słysząc to, a mój Escape wydaje TEN SAM dźwięk. Zauważyłem to na początku listopada w jeden z pierwszych chłodnych/zimnych dni. Aby potwierdzić, czy dźwięk znika, gdy samochód przełącza się w tryb "elektryczny", prawda? Na początku myślałem, że coś jest luźne pod maską (jakiś rodzaj plastikowej osłony lub coś w tym stylu), ale bawiłem się i nic nie wydawało się luźne. Czy są jakieś szczegóły dotyczące biuletynu serwisowego w zakresie dat produkcji pojazdów itp.?

#42 ·
Myślałem, że dostaję szału słysząc to i mój Escape wydaje ten SAM hałas. Zauważyłem to na początku listopada w jeden z pierwszych chłodnych/zimnych dni. Aby potwierdzić, gdy samochód przełącza się w tryb "elektryczny", dźwięk znika, prawda?

Najpierw pomyślałem, że coś jest luźne pod maską (jakiś rodzaj plastikowej osłony lub coś w tym stylu), ale pobawiłem się i nic nie wydawało się luźne.

Czy są jakieś bardziej szczegółowe informacje na temat Biuletynu Serwisowego w zakresie dat produkcji pojazdów itp.?
Dokładnie to samo przydarzyło się mojemu 2020 Tit Hybrid. W zeszłym grudniu, w zimny, śnieżny poranek (-30C, odczuwalna temperatura -48C), przebieg wynosił około 18000 km, kiedy wiozłem żonę do pracy i dopóki silnik benzynowy się włącza, słychać grzechot z maski, a samochód "trząsł się", mogliśmy nawet zobaczyć wibracje telefonu komórkowego na kratce wentylacyjnej, ale dopóki zwalniał tylko elektrycznie, wszystko wracało do normy. Zabrałem go do dealera, doradca serwisowy powiedział, że nie mogą znaleźć podobnej sytuacji w warsztacie, jak jej powiedziałem, i zasugerował, że może to być spowodowane lodem nagromadzonym w kołach i odesłał mnie do domu! (Tak samo jak system wykrywania martwego pola migający bez żadnych samochodów z boku, serwisant powiedział, że z biuletynu serwisowego mniej niż 3% fałszywych alarmów jest uważanych za normalne działanie i odesłał mnie do domu. Tak samo jak głośność kompensacji prędkości bez kompensacji przy przyspieszaniu, powiedzieli normalne działanie i nie porównuj z innymi pojazdami, ponieważ działanie systemu różni się w zależności od linii pojazdów, roczników i systemów audio i odesłali mnie do domu! Wcześniej miałem dwa samochody GM, zanim miałem tego Tit Hybrida, wszystkie działały prawidłowo.) Jakie usługi Ford świadczy w dzisiejszych czasach! W każdym razie, po rozmowie z moim współpracownikiem, doradził, że może to być spowodowane zatkaniem wtryskiwacza paliwa (tylko 18000 km i zaczęło się zatykać! Niewiarygodne). Następnie użyłem jednej butelki środka do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa (myślę, że to 150 ml) przy pustym tankowaniu i rozgrzewam mój samochód przez co najmniej 2 minuty każdego zimnego poranka, odpukać, jak dotąd wszystko dobrze, ponieważ od tego czasu w Kanadzie jest cieplejsza pogoda. Wrócę do was tej zimy w 2021 roku.

#16 ·
SSM 49411: 2020 Escape - Skrzynia biegów HF45 - Dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu

Niektóre pojazdy Escape z 2020 roku wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu, tylko gdy silnik pracuje. Dźwięk ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0 °C (32 °F) lub poniżej. Inżynierowie pracują obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad rozwiązaniem, którego należy spodziewać się w styczniu. W międzyczasie poinformuj klienta, że pojazd jest bezpieczny w prowadzeniu i umów się z klientem na wizytę kontrolną pod koniec stycznia. Gdy tylko rozwiązanie będzie dostępne, skontaktuj się z klientem i potwierdź termin wizyty serwisowej. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.

Pojazdy: 2020 Escape (CX482) (TC)

MC-10184649-0001.pdf (nhtsa.gov)

Cześć wszystkim. Moja siostra ma Forda Escape SE Sport hybrid z 2020 roku, zbudowanego 09/2020. Jej samochód wydał ten grzechotliwy dźwięk dziś rano podczas zimnego rozruchu. Zrobiłem trochę badań i znalazłem Komunikat Producenta wydany 18 grudnia 2020 r. dotyczący tego problemu. Oto link do dokumentu: https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2020/MC-10184649-0001.pdf
Mam nadzieję, że to pomoże. Miłego hypermilingu.

#18 ·
SSM 49411: 2020 Escape -HF45 Skrzynia biegów -Dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu

Niektóre pojazdy Escape z 2020 roku wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Dźwięk ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zazwyczaj w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Inżynierowie pracują obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad rozwiązaniem, którego należy spodziewać się w styczniu. W międzyczasie poinformuj klienta, że pojazd jest bezpieczny w prowadzeniu i umów się z klientem na wizytę kontrolną pod koniec stycznia. Gdy rozwiązanie będzie dostępne, skontaktuj się z klientem i potwierdź, że wizyta serwisowa się odbędzie. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.

Pojazdy: 2020 Escape (CX482) (TC)

MC-10184649-0001.pdf (nhtsa.gov)
Doceniam Państwa cenne informacje! Mam dokładnie ten sam problem, a dealer zaprzeczał, że Ford przyznał się do jakichkolwiek zgłoszonych problemów.
Możliwość wskazania na publikację NHTSA uciszyła to wycofywanie się, a teraz mówią, że styczniowe rozwiązanie nie nadeszło.
Zauważam również, że dealer twierdzi teraz, że znalezienie wykwalifikowanych techników jest niemożliwe i że istnieje 1-2-miesięczna kolejka na poważne prace.

#19 ·
Nie wiem jak wy, ale ten hałas w moim Titanium Hybrid jest GŁOŚNY. Można go usłyszeć z domu, gdy samochód rozgrzewa się na zewnątrz. Oddałem go do serwisu i otrzymałem ten sam biuletyn SSM 49411, który mówi, że naprawa jest (była) oczekiwana w styczniu. :( To jest naprawdę rozczarowujące. Reszta samochodu wydaje się świetna (jak na razie).

#20 · (Edited)
Nie wiem jak wy, ale ten hałas w moim Titanium Hybrid jest GŁOŚNY. Słychać go z domu, gdy samochód rozgrzewa się na zewnątrz. Oddałem go do serwisu i otrzymałem ten sam biuletyn SSM 49411, który mówi, że naprawa jest (była) oczekiwana w styczniu. :( To jest naprawdę rozczarowujące. Reszta samochodu wydaje się świetna (jak dotąd).
Tak, zgadzam się. Mój jest bardzo głośny i, szczerze mówiąc, brzmi jak kawałek złomu, grzechocząc na światłach lub na parkingu. Kupuję i jeżdżę Fordami prawie wyłącznie od ostatnich ~20 lat i to pierwszy, z którym mam jakiekolwiek problemy. Ranger, wszystkie 4 generacje Escape, Fusion Sport, Focus, wszystkie bez problemów aż do tego. To pierwszy raz, kiedy kupiłem pierwszy rok modelowy przeprojektowanego modelu, ale to się już nie powtórzy.

#21 ·
Ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy przekazują informacje w tym wątku! Potwierdzam moje doświadczenia poniżej.

Kiedy po raz pierwszy opublikowałem post (19 stycznia), zabrałem swojego Escape'a, aby zapytać o problem i umówić się na naprawę. Początkowo spotkałem się z pewnym oporem w związku z problemem, dopóki nie otworzyłem tego wątku i odtworzyłem filmy zamieszczone tutaj na pełnej głośności, nalegając, że mam DOKŁADNIE ten sam hałas. Otrzymałem dziś telefon z mojego Ford Service Center z informacją, że nie ma jeszcze żadnej aktualizacji/naprawy. Przeprosiła i zasugerowała, aby umówić się na wizytę na początek marca. Zaktualizuję, jeśli usłyszę coś nowego.

Nazwijcie mnie naiwniakiem, ale wierzę Fordowi, kiedy mówią, że problem nie powoduje żadnych uszkodzeń. Hałas jest zdecydowanie głośny i denerwujący, ale wierzę, że wkrótce zostanie on odpowiednio naprawiony.

Uwielbiam ten samochód poza tym problemem!

#23 ·
Cieszę się, że trafiłem na to forum, mój hybrydowy titanium z 2020 roku wykazuje ten problem i stwierdzono, że to mocowania silnika. Zamówili już zamienniki i mam zaplanowany serwis na 19 lutego, zobaczymy, czy to rozwiąże problem. Przedstawię im ten biuletyn techniczny, ponieważ wydaje się, że nie ma rozwiązania.

#24 ·
Cieszę się, że trafiłem na to forum, mój hybrydowy tytan z 2020 roku wykazuje ten problem i stwierdzili, że to mocowania silnika. Zamówili już zamienniki i mam zaplanowany serwis na 19 lutego, zobaczymy, czy to rozwiąże problem. Pokażę im ten TSB, ponieważ wydaje się, że nie ma rozwiązania.
Lepiej pokaż im SSM, zanim zaczną wymieniać jakiekolwiek mocowania silnika, co w ogóle nie pomoże.

#36 ·
Zastanawiam się, czy osłona nieco tłumi hałas?
Czy inni, którzy mają ten hałas, mają osłony? Chyba gdzieś czytałem, że nie były one montowane w tym modelu.
Myślę, że dealer prawdopodobnie wziął tę z mojego dla kogoś innego

#37 · (Edited)
Kupiłem ten pojazd nowy z przebiegiem 18 mil w listopadzie 2020 roku. Przykład hałasu znajduje się w załączonych filmach. Zaczęło się to po kilku pierwszych tygodniach posiadania samochodu i stopniowo się pogarszało. Byłem w dwóch różnych salonach. Obaj powiedzieli: "Ford był świadomy", ale na razie nie było żadnej naprawy. Skontaktowałem się z korporacją Ford i powiedziałem, że nie chcę jeździć nowiutkim pojazdem, który tak brzmi. Jedynym możliwym rozwiązaniem, jakie zaproponował mi Ford, było żądanie odkupu... które zostało odrzucone. Więc w zasadzie mam zupełnie nowy pojazd, który brzmi jak Pinto z 1980 roku. Jakieś sugestie?
Przykład 1
Przykład 2

#39 ·
Kupiłem ten pojazd nowy z przebiegiem 18 mil w listopadzie 2020 roku. Przykład dźwięku znajduje się w załączonych filmach. Zaczęło się to po kilku pierwszych tygodniach posiadania samochodu i stopniowo się pogarszało. Byłem w dwóch różnych salonach. Oboje powiedzieli: "Ford wiedział", ale na razie nie było rozwiązania. Skontaktowałem się z Ford Corporate i powiedziałem, że nie chcę jeździć nowiutkim pojazdem, który tak brzmi. Jedynym możliwym rozwiązaniem, jakie zaproponował mi Ford, było żądanie odkupu... które zostało odrzucone. Więc w zasadzie mam zupełnie nowy pojazd, który brzmi jak Pinto z 1980 roku. Jakieś sugestie?

Przykład 1
Przykład 2
Śledź ten wątek Kulki w silniku? i poszukaj SSM 49411: 2020 Escape -HF45 Przekładnia -Dźwięk grzechotania przy zimnym starcie.
Myślisz, że możesz prowadzić samochód i jeśli na zewnątrz robi się ciepło (ponad 59 stopni Fahrenheita), dźwięk nie występuje lub w jakiś sposób bardzo zanika.