2013+ Ford Escape Forum banner
21 - 40 of 48 Posts
Przeprowadziłem mnóstwo badań i stwierdziłem, że nikt nie poszedł tą drogą z oponami terenowymi.

Pełne szczegóły na http://www.fordescape.org/forum/whe...org/forum/wheels-tires-brakes-suspension/38761-off-road-tires-2.html#post717466

Jak głośne są te opony podczas jazdy po drodze? Słyszałem, że opony w stylu kostkowym ryczą jak helikopter na autostradzie. Escape to samochód typu CUV, więc tak naprawdę nie jest przeznaczony do użytku jako pojazd terenowy. ;)

OK, wypadłem z obiegu na chwilę, ale są trochę głośne, mniej niż opony z kolcami, ale przy odpowiednich prędkościach 28-32 śpiewają jak szalone. Z pewnością przyciąga wzrok. To nie jest ciężki samochód terenowy, ale 3 przebicia od lipca do sezonu śnieżnego sprawiły, że byłem przekonany, że moja droga zjada opony całoroczne. Lekko ocieram przy nieco mniejszym niż pełnym skręcie, na zakrętach z pochyleniem. Uderzyłem 3 razy na dużych, szybkich nierównościach. Teraz w błocie trochę się tam zapycha, bardziej z większymi kamieniami, ale ogólnie nie jest tak źle. Przygotowuję się do wprowadzenia kilku zmian, aby mieć mniej problemów z wędkowaniem i polowaniem. Nic zbyt ciężkiego, ale błoto w Maine może być czasami złe, gdy jesteś wiele mil od kogokolwiek. Dziś poszliśmy na eksplorację, a nasz hak znalazł ogromną skałę, która była ukryta w błocie. Żadnych problemów, o ile nie próbujesz trudnych rzeczy lub jechać zbyt szybko.
Złe notatki są takie, że mam jakieś dźwięki z tego, co mogłoby być wahaczami. Może po prostu potrzebują więcej smaru, ale nowe najprawdopodobniej są "uszczelnione", więc szukam ulepszeń, podczas gdy wymieniam części.

Cześć,

Czy masz jakieś problemy z ocieraniem? Wygląda świetnie, czy masz więcej zdjęć do udostępnienia?

Dzięki
Ciekawi mnie również konfiguracja Esh. Jakieś problemy do tej pory? Uwielbiam wygląd obu tych konfiguracji. Nie mam jeszcze Escape, ale przekonałem dziewczynę, że konfiguracja taka jak ta będzie potrzebna w nasze PA zimy, zamiast standardowych 19-calowych w Titanium, które lubi.

Ciekawi mnie również, czy któryś z was próbował swojej konfiguracji na piasku? Wiem, że Escape nie jest prawdziwym samochodem terenowym, wraz z niskim prześwitem i brakiem napędu na 4 koła, ale miło byłoby móc zabrać go na plażę, kiedy odwiedzamy OBX, około raz w roku. W zeszłym roku udało nam się zabrać seryjnego Crosstreka XV z Corolli do granicy VA i z powrotem, a także Cape Point, gdzie piasek jest BARDZO miękki i nigdy nie utknęliśmy. Chociaż było kilka "strasznych" momentów haha. Wyobrażam sobie, że bardziej agresywny bieżnik wraz z bardziej miękką ścianą boczną po spuszczeniu powietrza powinien być przyzwoitą poprawą.

Jakie są dobre opony do jazdy w terenie, a jednocześnie OK na autostradę?
Nie wiem, jaki rozmiar planujesz, ale miałem je w moim starym Suzuki XL-7 4WD Yokohama*Geolandar A/T-S

Image

Były używane głównie na drogach utwardzonych i były bardzo ciche i miały doskonałą przyczepność - nawet na mokrych drogach (kiedy wiele opon terenowych nie trzyma się dobrze).

Jeździłem nimi po drogach gruntowych, torach, nierównych padokach bez torów i na plażach - zawsze spisywały się bardzo dobrze. Nigdy nie było problemów z utratą przyczepności na luźnym żwirze na zakrętach ani niczym podobnym. (Oczywiście, jeśli jeździsz zgodnie z warunkami!)

Przejechałem na nich około 35000 km, kiedy zostały sprzedane. Miały jeszcze sporo głębokości bieżnika - prawdopodobnie ponad połowę?

Image

Z mojego doświadczenia/lektury wynika, że normalna opona autostradowa (lub A/T) z obniżonym ciśnieniem to najlepsza opcja na piasek. Zatem masz większą powierzchnię styku / rozkład masy na piasku i nie zapadasz się ani nie kopiesz dziury, jeśli zakręcisz kołem. Teoria głosi, że opony z bardziej agresywnym bieżnikiem (np. bieżnik M/T) szybko wkopią cię w dziurę, jeśli nimi zakręcisz. Pęd jest również ważny na wydmach i w sztuczkach, takich jak zatrzymanie się, cofnięcie o kilka metrów i ponowne nabranie pędu, zaczynając na piasku, który już zagęściłeś. Sprawdziło się to u mnie, gdy miałem Suzuki XL-7 i jeździłem po wydmach i plażach.

Jednak prawdopodobnie najlepiej sprawdzić, co zdaniem ludzi sprawdza się w obszarze, w którym chcesz jeździć.

MAINEUSER, chcę zasadniczo mieć taką samą konfigurację jak Ty, z wyjątkiem opon całorocznych. Jaki jest rzeczywisty rozmiar opon, który wybrałeś?

Nawiasem mówiąc, naprawdę uwielbiam ten wygląd!

MAINEUSER, chcę zasadniczo mieć taką samą konfigurację jak Ty, z wyjątkiem opon całorocznych. Jaki jest rzeczywisty rozmiar opon, który wybrałeś?
Nawiasem mówiąc, naprawdę podoba mi się ten wygląd!
Jeśli chcesz powiadomić użytkownika, że kierujesz do niego pytanie, umieść symbol @ przed jego nazwą użytkownika, na przykład: @maineuser

• Like
Reactions: santa
21 - 40 of 48 Posts