Modlę się, żeby to była jednorazowa wada, a nie znak, że problemy z 3g zostały przeniesione.
MOONRNR, Czy uważasz, że spowoduję uszkodzenia, kontynuując jazdę pojazdem z wyciekiem? Rozumiem, co mówisz i wiem, że dealer będzie postępował zgodnie z podanymi przez Ciebie krokami. Po prostu trochę się martwię, że skracam żywotność mojego silnika, jeżdżąc w ten sposób. Zawsze obserwuję wskaźnik temperatury, ale martwię się również, że jeśli płyn chłodniczy dostanie się do mojego oleju, spowoduje to większe zużycie silnika. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i poinformowanie mnie o procedurze.Procedura diagnostyczna, którą FORD każe stosować TECHNIKOM, jest bardzo prosta -
Fragment z TSB 22-2229 UTRATA PŁYNU CHŁODNICZEGO
View attachment 82957
Aby w pełni zdiagnozować możliwą utratę płynu chłodniczego, rzeczywista procedura jest znacznie bardziej złożona i kosztowna. FORD, po pierwszej reklamacji klienta, wykonuje tylko tę krótką procedurę (to wszystko, za co FORD płaci DEALEROWI). Jeśli nie zostanie wykryta żadna wada, dealer radzi klientowi, aby jeździł pojazdem przez określony czas i jeśli zauważy utratę płynu chłodniczego (zbiornik), aby zwrócił samochód w celu dalszej diagnostyki.
Wyciek może wystąpić w temperaturze zimnej i/lub roboczej silnika. Może to być wadliwy cylinder, uszczelka głowicy, głowica cylindrów lub dowolna kombinacja.
Analiza płynu chłodniczego, analiza oleju i odczyty gazów spalinowych mogą być również wykorzystane do zidentyfikowania problemu.
Bądź więc cierpliwy i monitoruj zbiornik płynu chłodniczego. Oddając go najpierw do dealera, reklamacja/problem zostaje zarejestrowana, a jeśli zostanie wydana jakaś procedura naprawcza, będziesz objęty ubezpieczeniem.
Płyn chłodniczy może z czasem wyparować i może się zagotować, jeśli wystąpią ekstremalne temperatury silnika. Chociaż system jest zamknięty, nadal jest wentylowany do atmosfery.
Krótkotrwały płyn chłodzący w silniku może być złą rzeczą lub nie, ale zdecydowanie nie jest to dobra rzecz. Oznaki to dym z rury wydechowej i zapach. Plus był test, który przeprowadziliśmy na naszych northstars, aby sprawdzić obecność płynu chłodzącego w silniku, wydaje się, że powinien być jeden dla naszych silników Forda, może test spalin mógłby zadziałać. MikeMOONRNR, Czy uważasz, że spowoduję uszkodzenia, kontynuując jazdę pojazdem z wyciekiem? Rozumiem, co mówisz i wiem, że dealer zastosuje się do kroków, o których wspomniałeś. Po prostu trochę się martwię, że skrócę żywotność mojego silnika, jeżdżąc w ten sposób. Zawsze obserwuję wskaźnik temperatury, ale martwię się również, że jeśli płyn chłodzący dostanie się do mojego oleju, spowoduje to większe zużycie silnika. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i poinformowanie mnie o procedurze.
Dziękuję Sirdrivealot!Krótki czas chłodziwa w silniku może być złą rzeczą lub nie, ale na pewno nie jest to dobra rzecz. Oznaki to dym z rury wydechowej i zapach. Plus był test, który zrobiliśmy na naszych northstars, aby sprawdzić obecność płynu chłodzącego w silniku, wydaje się, że powinien być jeden dla naszych silników Forda, może test spalin mógłby zadziałać. mike
Wszystko zależy od tego, gdzie wycieka płyn chłodniczy. Czy dealer powiedział, żeby jeździć i wrócić, jeśli zauważysz większą utratę płynu chłodniczego?Możesz zlecić analizę oleju w celu identyfikacji płynu chłodniczego za rozsądną cenę. Nie rozumiem, dlaczego FORD nie wykonuje jej razem z testem ciśnienia w układzie (cóż, tak naprawdę rozumiem, ponieważ zakładają, że jeśli samochód wróci ponownie i zostanie zidentyfikowane miejsce wycieku, i tak dostanie nowy silnik).Nie ma w tym żadnej logiki (IMO), biorąc pod uwagę ilość pieniędzy i niedogodności, jakie to powoduje dla klienta(ów). Wydaje się, że nie są zbytnio zaniepokojeni swoją reputacją.Czy uważasz, że wyrządzę szkodę, kontynuując jazdę pojazdem z wyciekiem? Rozumiem, co mówisz i wiem, że dealer zastosuje się do kroków, które wymieniłeś. Po prostu trochę się martwię, że skracam żywotność mojego silnika, jeżdżąc w ten sposób. Zawsze obserwuję wskaźnik temperatury, ale martwię się również, że jeśli płyn chłodniczy dostanie się do mojego oleju, spowoduje to większe zużycie silnika.
Przepraszam, że nie odpowiedziałem na twoje pytanie, nie, nie zauważyłem białego dymu z rury wydechowej ani żadnego innego zapachu. Szczerze mówiąc, nie zwracam dużej uwagi na dym wydobywający się z rury wydechowej. Będę uważniej obserwował rurę wydechową podczas pracy samochodu.Dziękuję Sirdrivealot!
Nawiasem mówiąc, zgadzam się z tobą w 100% co do tego, że Ford pokazuje, że nie dba o swoją reputację. Mój tata pracował i przeszedł na emeryturę w Fordzie. Mam 59 lat i z wyjątkiem mojego pierwszego samochodu, 71 Dodge Dart, miałem Fordy. Czasami naprawdę rozważam ucieczkę ze statku, ale czuję lojalność wobec mojego taty. Do niedawna dobrze mi się układało z Fordem i nawet bym ich polecał. Ale ostatnio odciągnąłem siostrę mojego syna od Escape 2018 z Ecoboost. Odciągnąłem również przyjaciela od Bronco Sport z silnikiem 3-cylindrowym. Przepraszam, wystarczająco się wygadałem. Jeszcze jedno, wiem, że znajdziesz problemy u każdego producenta samochodów. To jak przeskakiwanie z jednej patelni na drugą, niektórzy mają palnik ustawiony na wysoką, inni gdzieś pośrodku.Przepraszam, że nie odpowiedziałem na twoje pytanie, nie, nie zauważyłem białego dymu z rury wydechowej ani żadnego innego zapachu. Szczerze mówiąc, nie zwracam dużej uwagi na dym wydobywający się z rury wydechowej. Będę obserwował rurę wydechową uważniej, gdy samochód będzie uruchomiony.
Aby odpowiedzieć na twój drugi komentarz, nie, dealer nic nie powiedział o jeździe nim i powrocie, jeśli poziom płynu chłodzącego spadnie. Zasadniczo powiedział, że możesz po niego przyjść. Kiedy zadzwonił do mnie, nie miałem czasu, żeby tam dotrzeć, zanim zamknęli. Wspomniał również, że być może będzie mógł założyć plaster na potencjalny problem z pękniętym wtryskiwaczem paliwa. Odnoszę się do rury, która ma odprowadzać benzynę w przypadku wycieku, i ponownego flashowania procesora w celu wykrycia spadku ciśnienia paliwa. Więc w tej chwili nadal mają pojazd. Nadal planuję wywierać większą presję w sprawie zużycia płynu chłodzącego.
Twój dealer Forda próbuje cię zbyć i wsadza cię do zbyt trudnego koszyka. Prawie gwarantuję, że poziom płynu chłodniczego znowu spadnie z powodu wycieku gdzieś lub czegoś poważniejszego.Właśnie rozmawiałem przez telefon z przedstawicielem serwisu. Zrobili plaster na potencjalny problem z pękniętym wtryskiwaczem i powiedzieli, że są gotowi, żebym odebrał samochód. Miałem długą dyskusję z przedstawicielem na temat mojego problemu z płynem chłodniczym. Przedstawiciel twierdzi, że jedyne, co mogą zrobić, to test ciśnieniowy, który na razie przeszedł. Zaznaczą zbiornik przelewowy i powiedzieli, żebym go przyniósł z powrotem, jeśli spadnie. Więc pytam, czy jeśli spadnie, wykonacie ten sam test, on mówi nie, zrobimy więcej badań. Mówię, dlaczego nie możecie zrobić więcej badań teraz. On mówi, że nie ma dowodów na to, że masz wyciek płynu chłodniczego. Mówię, czy myślisz, że wyssałem płyn chłodniczy ze zbiornika? On mówi nie, nie sądzę, pytam, gdzie się podział? Brak odpowiedzi od przedstawiciela. Nie wiem, czy mogę coś więcej zdziałać, ale rozważam telefon do przedstawiciela Forda, żeby zobaczyć, dokąd to zaprowadzi. Co o tym wszystkim myślicie? Czy ktoś z was tu był i czy udało wam się coś załatwić, idąc wyżej niż przedstawiciel serwisu? Jak już wspomniałem, nie chcę ryzykować dalszego zużycia mojego silnika.
Jeśli nie uda mi się nic załatwić w salonie, zbadam analizę oleju wspomnianą przez MOONRNR. To dobra sugestia! Widzę, jak Ford mówi mi, że nie mogą potwierdzić, że mam olej z mojego Escape. Jak mówią mi, że nie mogą potwierdzić, że mam wyciek w moim układzie chłodzenia. Znowu robię wszystko, co wchodzi w grę, i to obejmuje uzupełnianie wszystkich poziomów płynów, a także widziałem to na własne oczy. Przepraszam, że tak się denerwuję, ale wszyscy ciężko pracujemy na pieniądze i nienawidzimy kupować czegoś, co nie zostanie naprawione we właściwy sposób.
Witaj Wiz043, doceniam odpowiedź. Zrobiłem to, co zasugerowałeś i naprawdę nie zaszło to daleko. Osoba z obsługi klienta Forda była miła. Zadzwoniła do dealera i powiedzieli, że poziom płynu chłodzącego jest minimalny. Przysięgam wszystkim tutaj, że zdjęcie, które wkleiłem powyżej, przedstawiało poziom mojego płynu chłodzącego, który stał przez noc, i kiedy przybyłem do salonu tego ranka. Kazałem nawet pracownikowi serwisu w salonie spojrzeć na zbiornik przelewowy płynu chłodzącego i w tym momencie przyznał, że nie rejestruje się na linii minimum, wyglądał tak samo jak na zdjęciu powyżej. Kiedy zadzwoniłem do pracownika serwisu, był wymijający i powiedział, że pamiętam, że na to patrzyłem i płyn chłodzący? Powiedziałem, no weź, celowo kazałem ci na to spojrzeć, wtedy powiedział, że sprawy wymykają się spod kontroli. Ani razu nie podniosłem głosu. Rozumiem, że są dwie strony medalu i czytasz tylko jedną. Zrezygnowałem z obsługi klienta Ford Motor Company, kiedy powiedziała mi, że może zażądać więcej diagnostyki, ale będę musiał za to zapłacić. Zapytałem ją, więc jestem odpowiedzialny za test ciśnieniowy, który przeprowadzili i nic nie znaleźli, powiedziała tak. Dealer twierdzi, że za wstępną diagnostykę nie pobiera się opłat. Odmawiam płacenia za coś, co jest nie tak z moim samochodem, w czym nie mam udziału. Odbieram samochód jutro. Kazałem im położyć znaki na zbiorniku przelewowym płynu chłodzącego i będę monitorował. Mówiąc delikatnie, moje doświadczenie z nimi podniosło mi ciśnienie krwi. Jestem w punkcie, w którym jeśli mój silnik zawiedzie, mogą go wymienić. Och, a pracownik serwisu w salonie powiedział mi również, że po zdjęciu korka zbiornika przelewowego poziom płynu chłodzącego wzrośnie o cal lub dwa i być może to właśnie napotkał technik. Kiedy go wyjąłem, zanim zabrałem go do salonu, żeby zobaczyć, co tam jest, nigdy nie widziałem zmiany poziomu. Nie próbowałem tego po przejechaniu około 18 mil do salonu. Czy ktoś doświadczył wzrostu poziomu po zdjęciu korka zbiornika przelewowego?Twój dealer Forda zwodzi Cię i wpycha do zbyt trudnego koszyka. Prawie gwarantuję, że poziom płynu chłodzącego znów spadnie z powodu wycieku lub czegoś poważniejszego.
Problem polega na tym, że Twój dealer musi uzyskać pozwolenie od Forda na wykonanie określonych prac gwarancyjnych, aby mógł otrzymać zapłatę, więc bada jeden aspekt i w wielu przypadkach ma nadzieję, że odejdziesz. Jeśli wrócisz, ponownie uzyskują pozwolenie na przeprowadzenie innych testów i tak dalej.
Skontaktowałbym się bezpośrednio z obsługą klienta Forda i opowiedział im o sytuacji, ponieważ często wprowadzają oni sprawy w ruch.
Teraz pamiętam! Lekcja fizyki w 7. klasie, GDZIE UCZYLI, ŻE NIE MOŻNA SPRĘŻAĆ CIEKŁOŚCI.Nigdy nie słyszałem o zmianie poziomu płynu chłodzącego poprzez zdjęcie korka ze zbiornika. Jeśli byłoby go za dużo, gdyby był gorący i rozszerzył się po zdjęciu korka, potencjalnie parząc dłoń lub twarz, miałoby to sens, ale w tym przypadku tak nie jest.
W rzeczywistości ma rację. Podobno, gdy NC jest dostarczany, musi przejść PRZYGOTOWANIE NOWEGO SAMOCHODU, aby upewnić się, że samochód wyszedł z montażu prawidłowo. FORD PŁACI ZA TO DEALEROWI. Teraz, czy TECHNIK PRZYGOTOWUJĄCY zauważył niski poziom płynu chłodniczego (powinien być @ LOW MARK, gdy jest zimny) lub dodał płynu chłodniczego, to tylko przypuszczenie (czy faktycznie został przygotowany, to przypuszczenie). Większość ludzi ma niewielkie pojęcie o tym, jak sprawdzać płyny w samochodzie. Rozumiem to. Mam niewielkie pojęcie o nauce o rakietach i/lub operacjach mózgu. Przy każdym tankowaniu należy sprawdzić poziom oleju i poziom płynu chłodniczego. Jeśli dealer wykracza poza sugerowaną procedurę diagnostyczną FORD, dealer może ponieść odpowiedzialność. Pamiętaj, że większość dealerów to franczyzy. FORD pobiera tylko opłatę franczyzową. Najlepszą rzeczą do zrobienia (IMO), ponieważ personel serwisu stał się wrogi, jest sprawdzenie prawidłowego poziomu płynu chłodniczego przed opuszczeniem placu dealera (a jeśli jest nieprawidłowy, poproszenie ich o poprawienie go) i uważne obserwowanie go.Miałem długą dyskusję z przedstawicielem na temat problemu z płynem chłodniczym. Przedstawiciel twierdzi, że jedyne co mogą zrobić, to test ciśnieniowy, który na razie przeszedł pomyślnie. Oznaczą zbiornik przelewowy i powiedzieli, żebym go przyniósł z powrotem, jeśli poziom płynu spadnie. Więc pytam, czy jeśli poziom spadnie, wykonacie ten sam test, a on odpowiada, że nie, przeprowadzimy więcej badań. Mówię, dlaczego nie możecie przeprowadzić więcej badań teraz? On odpowiada, że nie ma dowodów na to, że masz wyciek płynu chłodniczego.
Dziękuję MOONRNR, to zrobię.Tak naprawdę ma rację. Podobno, gdy nowy samochód jest dostarczany, musi przejść PRZYGOTOWANIE NOWEGO SAMOCHODU, aby upewnić się, że samochód został prawidłowo zmontowany. FORD PŁACI ZA TO DEALEROWI. To, czy TECHNIK PRZYGOTOWUJĄCY w ogóle zauważył niski poziom płynu chłodzącego (powinien być na poziomie LOW MARK, gdy jest zimny) lub dodał płynu chłodzącego, to tylko przypuszczenia (czy w ogóle został przygotowany, to tylko przypuszczenia).
Większość ludzi ma niewielkie pojęcie o tym, jak sprawdzać płyny w samochodzie. Rozumiem to. Mam niewielkie pojęcie o nauce o rakietach i/lub chirurgii mózgu. Przy każdym tankowaniu należy sprawdzić poziom oleju i poziom płynu chłodzącego.
Jeśli dealer wykracza poza sugerowaną procedurę diagnostyczną FORD, dealer może ponieść odpowiedzialność. Pamiętaj, że większość dealerów to franczyzy. FORD pobiera tylko opłatę franczyzową.
Najlepszą rzeczą do zrobienia (IMO), ponieważ personel serwisu stał się wrogi, jest sprawdzenie prawidłowego poziomu płynu chłodzącego przed opuszczeniem terenu dealera (a jeśli jest nieprawidłowy, poproszenie ich o jego poprawienie) i uważne monitorowanie go.
Wiesz, społeczeństwo zmieniło się drastycznie w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Ludzie nie są uprzejmi ani szanujący innych, nawet gdy biorą twoje pieniądze. Musisz spróbować ich przechytrzyć.Dziękuję MOONRNR, to zrobię.
Bardzo dziękuję MOONRNR.Wiesz, społeczeństwo zmieniło się drastycznie w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Ludzie nie są uprzejmi ani szanujący innych, nawet gdy biorą twoje pieniądze. Musisz spróbować ich przechytrzyć.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze się dla ciebie ułoży.
Witaj Wiz0453, zdaję sobie sprawę, że nie odpowiedziałem na twoje pytanie. Tak, mój Escape jest nadal na gwarancji. Ma przejechane 23 000 mil. Kupiłem również rozszerzony plan serwisowy. Nigdy nie myślałem o zakupie rozszerzonych gwarancji przez lata, ale po wymianie silnika w Escape 2019 uznałem, że warto. Wynajmowałem Escape 2019 z silnikiem 1,5 l 4-cylindrowym. Uważałem, że silnik 1,5 l 3-cylindrowy Dragon będzie w porządku, więc kupiłem go pod koniec leasingu. Kupiłem Escape 2020 w styczniu tego roku. Ponownie wynająłbym, ale leasing samochodu był tak samo drogi jak jego zakup. Nowe samochody były podrożone, więc kupiłem ten, zanim stopy procentowe wzrosły bardziej.Wiz043, Bardzo dziękuję za wsparcie! Będę informował wszystkich na bieżąco o tym, co się dzieje. Myślę, że dwie rzeczy, które mnie najbardziej rozczarowały, to to, że przedstawiciel serwisu unikał odpowiedzi na to, co mu pokazałem, a po drugie przedstawiciel obsługi klienta Forda powiedział mi, że będę musiał zapłacić za zdiagnozowanie ich problemu. W każdym razie jeszcze raz dziękuję! Uważaj na siebie😊
Dzięki....może jestem nie w temacie, ale myślałem, że gwarancja fabryczna obejmie każdy problem, niezależnie od tego, czy wymaga diagnozy, czy naprawy i nie powinieneś nic płacić, zwłaszcza w tym przypadku, gdzie jest oczywisty problem. Zdaję sobie sprawę, że dealer musi uzyskać zgodę Forda na zrobienie praktycznie wszystkiego z samochodem, aby otrzymać zwrot kosztów za pracę, ale to nie powinien być Twój problem.Witaj Wiz0453, zdaję sobie sprawę, że nie odpowiedziałem na Twoje pytanie. Tak, mój Escape jest nadal na gwarancji. Ma przejechane 23 000 mil. Kupiłem również rozszerzony plan serwisowy. Przez lata nigdy nie myślałem o zakupie rozszerzonych gwarancji, ale po wymianie silnika w Escape 2019 uznałem, że warto. Wynajmowałem Escape 2019 z silnikiem 1.5l 4-cylindrowym. Uważałem, że silnik 1.5l 3-cylindrowy Dragon będzie w porządku, więc kupiłem go pod koniec leasingu. Kupiłem Escape 2020 w styczniu tego roku. Ponownie wynająłbym, ale leasing samochodu był tak samo drogi jak jego zakup. Nowe samochody były podrożone, więc kupiłem ten, zanim stopy procentowe wzrosły.