2013+ Ford Escape Forum banner
81 - 95 of 95 Posts
Witajcie wszyscy,

Odebrałem wczoraj mój samochód. Zrobiłem zdjęcie zbiornika płynu chłodzącego przed opuszczeniem salonu. Umieścili czarną linię na zbiorniku, gdzie teraz jest poziom płynu chłodzącego, czyli maksimum. Zamierzam jeździć i monitorować. Przeczytałem dokumenty i w żadnym miejscu przedstawiciel serwisu dealera nie stwierdził, że widział zbiornik płynu chłodzącego zasadniczo pusty. To mnie zirytowało bardziej niż cokolwiek innego. Jak wspomniałem wcześniej, otworzyłem maskę i zmusiłem go, żeby na to spojrzał. Zatem w dokumentach jest napisane, że klient stwierdza, że poziom płynu chłodzącego jest poniżej minimum, a następnie przechodzi do notatek mechanika, że zbiornik płynu chłodzącego był na minimum. Może nie wiem, jak sprawdzić poziom w tych nowych samochodach. Przez wiele lat serwisowałem swoje samochody i nigdy nie widziałem, żeby płyn chłodzący spadł z dna zbiornika do linii minimum po przejechaniu 20 mil. Ostatecznie w tym momencie nie ma to już znaczenia. Dam wszystkim znać, jeśli poziom znów spadnie. Nawiasem mówiąc, za diagnozę, że nie stwierdzono problemu, nie pobrano żadnej opłaty.
Wczoraj otworzyłem maskę mojego forda i po raz pierwszy wykonałem pełny (spójrz, poczuj) pierwszy krok w rozwiązywaniu problemów. Zauważyłem, że korek zbiornika przelewowego płynu chłodzącego jest oznaczony jako 21 psi. Zakładam, że ten zbiornik jest pod ciśnieniem (proszę, jeśli się mylę, poprawcie mnie). Zbiorniki w starym stylu takie nie były, były tylko pojemnikami, które zbierały przegrzany płyn chłodzący uwalniany przez termostat. Gdy płyn chłodzący ostygł, był zasysany z powrotem do chłodnicy. Nowe zbiorniki (przezroczyste plastikowe) wydają się być integralną częścią układu chłodzenia. Zbiornik miał gumowy wąż wlotowy na górze i coś, co wyglądało na gumowy wąż odpowietrzający, który wracał do góry chłodnicy. Wlot był mokry od płynu chłodzącego, wylot odpowietrznika był czysty i suchy. Na dnie plastikowego zbiornika znajdował się duży wąż, który, jak czułem, wracał do chłodnicy. Na górze zbiornika znajdowała się zakrętka oznaczona jako 21 psi. Wszystkie te połączenia mogą powodować wyciek. To, co mnie zaintrygowało, to linia odpowietrzająca znikająca w górnej części chłodnicy. Spójrz na odpowietrznik zbiornika, jeśli wylot odpowietrznika zbiornika jest mokry, podążaj za nim do góry chłodnicy, spójrz tam w dół, wydaje się, że jest duży otwór z podłogą, mój był suchy. Kluczem jest tutaj, gdzie trafia płyn chłodzący, jeśli zbiornik przelewa się z powodu wysokiego ciśnienia.

Wczoraj otworzyłem maskę mojego forda i po raz pierwszy zrobiłem pełny (spójrz, poczuj, poczuj) pierwszy krok w rozwiązywaniu problemów. Zauważyłem, że korek zbiornika przelewowego płynu chłodzącego jest oznaczony jako 21 psi. Zakładam, że ten zbiornik jest pod ciśnieniem (proszę, jeśli się mylę, poprawcie mnie). Stare zbiorniki takie nie były, były tylko pojemnikami, które zbierały przegrzany płyn chłodzący uwalniany przez termostat. Gdy płyn chłodzący ostygł, był zasysany z powrotem do chłodnicy. Nowe zbiorniki (przezroczysty plastik) wydają się być integralną częścią układu chłodzenia. Zbiornik miał gumowy wąż wlotowy na górze i coś, co wyglądało na gumowy wąż odpowietrzający, który wracał do góry chłodnicy. Wlot był mokry od płynu chłodzącego, wylot odpowietrzający był czysty i suchy. Na dnie plastikowego zbiornika znajdował się duży wąż, który, jak czułem, wracał do chłodnicy. Na górze zbiornika znajdowała się zakrętka oznaczona jako 21 psi. Wszystkie te połączenia mogą powodować wyciek. Rzeczą, która mnie zaintrygowała, był przewód odpowietrzający znikający w górnej części chłodnicy. Spójrz na odpowietrznik zbiornika, jeśli wylot odpowietrznika zbiornika jest mokry, podążaj za nim do góry chłodnicy, spójrz tam w dół, wydaje się, że jest duży otwór z podłogą, mój był suchy. Kluczowe pytanie: jeśli zbiornik przelewa się z powodu wysokiego ciśnienia, gdzie podziewa się płyn chłodzący?
Dziękuję sirdrivealot, przyjrzę się bliżej mojemu.

Witajcie wszyscy,

Mam aktualizację dotyczącą wycieku płynu chłodzącego z mojego silnika 1.5l Dragon z 2020 roku. Po raz kolejny poziom płynu chłodzącego spadł. Tym razem oddałem go do serwisu, gdy poziom spadł pomiędzy linią max i min. Jak wspomniałem w poprzedniej wiadomości, w lutym tego roku dealer napełnił mój pusty zbiornik do linii Max. Poziom utrzymywał się na linii, którą zrobili, aż do około miesiąca temu. Po raz kolejny dealer przeprowadził test ciśnieniowy i po raz kolejny nie znaleziono żadnego problemu. Ponownie zapytałem, czy to normalne, ten sam wzrok jak u jelenia w reflektorach, bez odpowiedzi. Powiedzieli, żebym go przyniósł z powrotem, jeśli spadnie poniżej linii min. Ostatnia rozmowa, jaką odbyłem z przedstawicielem Forda, nie przyniosła mi żadnych sugestii i zirytowała mnie, mówiąc mi, że powinienem płacić za czas poświęcony na rozwiązywanie ich problemu. Skończyłem kupując przedłużoną gwarancję. Zobaczymy, co się stanie. Jeśli nie będą tego popierać, być może będę musiał pozbyć się tego samochodu, jeśli będę mógł, nawet ze stratą. Nie poparli nawet tego, co powiedzieli mi w lutym tego roku; powiedzieli, że zrobią więcej niż test ciśnieniowy, ale tego nie zrobili.

Dam znać, jeśli coś się zmieni.

Mam problemy z utratą płynu chłodniczego w naszym Escape 2.0 z 2020 roku. Dealer uzupełnił wszystkie płyny podczas przeglądu w kwietniu '23. Pod koniec listopada nie mieliśmy ogrzewania.....brak płynu chłodniczego w zbiorniku! 28 listopada zgłosiliśmy się do serwisu "The Works", układ chłodzenia został przetestowany ciśnieniowo, test OK, płyny uzupełnione. 700 mil później poziom płynu chłodniczego spadł o 1/2" do 3/4". Pojazd zostanie poddany dalszej analizie 3 stycznia 2024 roku.

As it turns out the coolant leak was in the EGR valve. The valve was replaced under warranty.
Dzięki Bogu... byłoby to zniechęcające, gdyby późniejsze silniki również cierpiały na wnikanie płynu chłodzącego. :p

Dzięki za info.

Jak się okazało, wyciek płynu chłodzącego znajdował się w zaworze EGR. Zawór został wymieniony w ramach gwarancji.
Czy zawór EGR jest tym samym, co zespół zaworu i przewodu zarządzania oparami/oczyszczania kanistra? Inny dealer właśnie to wymienił w moim pojeździe, ale naprawa nie dotyczyła wycieku płynu chłodzącego? Miałem już 3 razy, odkąd mam samochód, że płyn chłodzący spadł poniżej minimum (Nowy 1.5 3cyl 2020 teraz 36 tys. mil). Samochód był 3 razy testowany ciśnieniowo pod kątem wycieku i nic nie znaleziono. Wymienili ten zawór, ponieważ mam regularny problem z tykaniem/stukaniem (irytujące do szaleństwa), gdy samochód jest zimny, zwalniając z 65 mil/h do 40 mil/h bez pedału gazu. Ale gdy pedał jest wciśnięty, dźwięk ustaje. Ten problem nadal występuje, ale prawdopodobnie dowiem się, czy to rozwiązało problem z płynem chłodzącym, dopiero za kolejne 10 tys. mil lub więcej?

Witaj Stustoner, jestem ciekaw problemu EGR. Czy kiedykolwiek miałeś kałużę płynu chłodzącego? Czy test ciśnieniowy wykrył wadliwy zawór EGR?

Nigdy nie było żadnych dowodów wycieku/kałuży na podłodze garażu. Powiedziano mi, że zawór EGR powodował wyciek płynu chłodzącego do układu wydechowego, który następnie został spalony. Nie wiem, czy znaleźli wyciek za pomocą testu ciśnieniowego. Monitoruję zbiornik płynu chłodzącego, aby upewnić się, że naprawa EGR rozwiązała problem.

Nigdy nie było żadnych dowodów wycieku/kałuży na podłodze garażu. Powiedziano mi, że zawór EGR pozwalał na wyciek płynu chłodzącego do układu wydechowego, który następnie się spalał. Nie wiem, czy znaleźli wyciek za pomocą testu ciśnieniowego. Monitoruję zbiornik płynu chłodzącego, aby upewnić się, że naprawa EGR rozwiązała problem.
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Miałem dwa przypadki, w których oddałem swojego Escape'a z powodu utraty płynu chłodzącego. Oba razy test ciśnieniowy nie wykazał żadnych problemów.

Zastanawiam się, czy istnieje sposób, aby sprawdzić, patrząc na rurę wydechową, czy traci się płyn chłodzący do wydechu? Zamierzam przeprowadzić dalsze dochodzenie w sprawie wycieku płynu chłodzącego do wydechu.

Podejrzewałem również wyciek pompy wody. Kilka osób na forum Bronco zgłosiło wycieki pompy wody, które nie pozostawiały kałuż na ziemi. Nawiasem mówiąc, są to właściciele Bronco Sport, którzy mają silnik 1,5 l 3-cylindrowy dragon ecoboost, tak jak my.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Miałem dwa przypadki, w których oddałem swojego Escape'a z powodu utraty płynu chłodzącego. Oba razy test ciśnieniowy nie wykazał żadnych problemów.

Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić, patrząc na rurę wydechową, czy tracisz płyn chłodzący do wydechu? Zamierzam przeprowadzić dalsze dochodzenie w sprawie wycieku płynu chłodzącego do wydechu.

Podejrzewałem również wyciek pompy wody. Kilka osób na forum Bronco zgłosiło wycieki pompy wody, które nie pozostawiały kałuż na ziemi. Nawiasem mówiąc, są to właściciele Bronco Sport, którzy mają silnik 1.5l 3-cylindrowy dragon ecoboost, tak jak my.
Poszukaj płynu chłodzącego pod pompą wody.

Wyciek pompy wody | 2021+ Ford Bronco Sport Forum - Broncosportforum.com

Ku naszemu absolutnemu przerażeniu nasz model z 2020 roku zaczął wykazywać zanikanie płynu chłodniczego, co miało miejsce również w naszym modelu z 2017 roku. Mieliśmy model z 2017 roku, którego się pozbyliśmy, ponieważ miał ten sam problem/naprawę DWA RAZY na 36 000 mil, a teraz wróciliśmy do punktu wyjścia.

Dwa tygodnie temu nasz model z 2020 roku trafił do dealera po zauważeniu, że poziom płynu chłodniczego był znacznie poniżej minimum. Łącznie 16 000 mil. Umówiliśmy się już na wizytę z powodu kilku innych problemów, które mieliśmy (odgłosy we wnętrzu itp., nic 'poważnego'), ale pokazaliśmy im płyn chłodniczy. Po dwóch tygodniach stwierdzili, że blok jest pęknięty i zamówili nowy, bez ETA.

Bardzo sfrustrowany Fordem w tym momencie. Jestem pracownikiem Forda i zmagam się również z inną walką na innym froncie (mój Bronco Sport zostawił mnie na lodzie z zaledwie 200 milami na liczniku i wciąż jest diagnozowany). Nie mógłbym być bardziej zniesmaczony tym wszystkim.

Czy ktoś inny w społeczności 4. generacji miał problemy z płynem chłodniczym? A jeśli nie, możecie zacząć to monitorować. Nie mieliśmy żadnych wycieków, zapachów, żadnych dziwnych zachowań mechanicznych. Nic, co mogłoby to zasygnalizować. Samochód jest prowadzony przez moją żonę, 80% autostrady przez miasto, nie miał żadnego trudnego życia. Był serwisowany na czas i u dealera itp.

Modlę się, aby to była jednorazowa wada, a nie znak, że problemy z 3g zostały przeniesione.
Poziom płynu chłodniczego w moim Fordzie Escape SE 1.5 z 2022 roku był poniżej linii minimum. Właśnie dodałem 1 1/2 szklanki płynu niezamarzającego Forda przy 10 000 milach. Czekam, aby zobaczyć, czy to się powtórzy.

Cóż, otrzymałem telefon zwrotny od dealera. Mówią, że mój samochód przeszedł test ciśnieniowy, który przeprowadzają na układzie chłodzenia. Oznacza to, że płyn chłodniczy nie dostaje się do cylindrów. Rzecz w tym, że w tej chwili nie może mi powiedzieć, dlaczego poziom płynu chłodniczego był niski. Czy to normalne, że poziom płynu chłodniczego spada z minimum do niewidocznego, czyli poniżej linii minimum? Płyn chłodniczy był na minimum miesiąc temu. View attachment 82955
Wiem, że to stare, ale czy kiedykolwiek dowiedziałeś się, dlaczego płyn chłodniczy w zbiorniku był niski?

Nasz 2021 był niski, kiedy kupiliśmy go używanego, 15 tysięcy mil. Kazałem im go uzupełnić. Od tego czasu wydaje się być dobry, ale przysięgam, że miał pęcherzyk powietrza w układzie. Temperatura zawsze rosła powoli, ale było dobrze, gdy się trochę pojeździło. Dzisiaj wydaje się, że temperatura rośnie szybciej, więc stawiam na pęcherzyk powietrza i mam nadzieję, że się wydostał.

Silnik 1.5L L3 Dragon to zimne serce, które powoli się nagrzewa.
Dlatego każdy Escape 1.5 L3 zbudowany dla dolnych 48 stanów, który nie jest dostarczany na rynki SE/SW w USA, jest wyposażony w ceramiczny PTC w komorze rozmrażania.

81 - 95 of 95 Posts