2013+ Ford Escape Forum banner
41 - 60 of 95 Posts
Zauważyłem właśnie, że płyn chłodniczy w moim Escape z 2020 roku jest niski i dzisiaj zawiozłem go do dealera. Ma dopiero 14 tys. mil i wydaje się działać dobrze, ale chcę się upewnić, że to nie jest problem. Nie czuję zapachu płynu chłodniczego, a samochód działa dobrze. Nie zapaliła się kontrolka niskiego poziomu płynu chłodniczego ani samochód się nie przegrzał, zgodnie ze wskaźnikami. Co powinienem zrobić, aby upewnić się, że mój dealer poprawnie to sprawdzi? Nie chcę, żeby tylko uzupełnili płyn chłodniczy - samochód jest za nowy.
Silnik 1.5L? Miej to na oku. Nie czułem zapachu płynu chłodniczego i nie dostałem żadnych kodów ani przegrzania. Niech zrobią test ciśnieniowy od zimnego startu i ciepłego startu. Wydaje się, że mój problem został zdiagnozowany, ponieważ zrobili to i znaleźli płyn chłodniczy wyciekający w dół ścian cylindrów

Ku naszemu absolutnemu przerażeniu nasz model z 2020 roku zaczął wykazywać zanikanie płynu chłodniczego, tak jak nasz model z 2017 roku. Mieliśmy model z 2017 roku, którego się pozbyliśmy, ponieważ miał ten sam problem/naprawę DWA RAZY w ciągu 36 000 mil i teraz wracamy do punktu wyjścia.

Dwa tygodnie temu nasz model z 2020 roku trafił do dealera po zauważeniu, że płynu chłodniczego jest znacznie poniżej minimum. Łącznie 16 000 mil. Już wcześniej umówiliśmy wizytę z powodu innych problemów, które mieliśmy (odgłosy w kabinie itp., nic 'poważnego'), ale pokazaliśmy im płyn chłodniczy. Po dwóch tygodniach stwierdzili, że blok jest pęknięty i zamówili nowy, bez ETA.

Bardzo sfrustrowany Fordem w tym momencie. Jestem pracownikiem Forda i zmagam się również z inną walką na innym froncie (mój Bronco Sport zostawił mnie na lodzie z zaledwie 200 milami na liczniku i wciąż jest diagnozowany). Nie mógłbym być bardziej zniesmaczony tym wszystkim.

Czy ktoś inny w społeczności 4. generacji miał problemy z płynem chłodniczym? A jeśli nie, możecie zacząć to monitorować. Nie mieliśmy żadnych wycieków, zapachów, żadnych dziwnych zachowań mechanicznych. Nic, co mogłoby to zasygnalizować. Samochód jest prowadzony przez moją żonę, 80% autostrady przez miasto, nie miał żadnego trudnego życia. Był serwisowany na czas i u dealera itp.

Modlę się, żeby to była jednorazowa wada, a nie znak, że problemy z 3g się przeniosły.
Ku naszemu absolutnemu przerażeniu nasz model z 2020 roku zaczął wykazywać zanikanie płynu chłodniczego, tak jak nasz model z 2017 roku. Mieliśmy model z 2017 roku, którego się pozbyliśmy, ponieważ miał ten sam problem/naprawę DWA RAZY w ciągu 36 000 mil i teraz wracamy do punktu wyjścia.

Dwa tygodnie temu nasz model z 2020 roku trafił do dealera po zauważeniu, że płynu chłodniczego jest znacznie poniżej minimum. Łącznie 16 000 mil. Już wcześniej umówiliśmy wizytę z powodu innych problemów, które mieliśmy (odgłosy w kabinie itp., nic 'poważnego'), ale pokazaliśmy im płyn chłodniczy. Po dwóch tygodniach stwierdzili, że blok jest pęknięty i zamówili nowy, bez ETA.

Bardzo sfrustrowany Fordem w tym momencie. Jestem pracownikiem Forda i zmagam się również z inną walką na innym froncie (mój Bronco Sport zostawił mnie na lodzie z zaledwie 200 milami na liczniku i wciąż jest diagnozowany). Nie mógłbym być bardziej zniesmaczony tym wszystkim.

Czy ktoś inny w społeczności 4. generacji miał problemy z płynem chłodniczym? A jeśli nie, możecie zacząć to monitorować. Nie mieliśmy żadnych wycieków, zapachów, żadnych dziwnych zachowań mechanicznych. Nic, co mogłoby to zasygnalizować. Samochód jest prowadzony przez moją żonę, 80% autostrady przez miasto, nie miał żadnego trudnego życia. Był serwisowany na czas i u dealera itp.

Modlę się, żeby to była jednorazowa wada, a nie znak, że problemy z 3g się przeniosły.
Ja też mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego. Zimą 2021 roku nie mogli znaleźć wycieku, ale miałem kałużę na podłodze w garażu. W tym roku sprawdziłem swój zbiornik i był znacznie poniżej linii "low". Przyniosłem go 17 marca 2022 roku i od tego czasu jest u dealera. Wymienili kilka części, niektóre kilka razy, ponieważ Ford produkuje wadliwe części. Ostatnia do wymiany w moim systemie Turbo. Zawiodła po raz drugi z "nową" częścią, więc przeprowadzili testy elektryczne z inżynierami Forda i znów zawiodła. Poszedłem i zażądałem nowego mechanika. W tym tygodniu skontaktuję się z Ford Customer Care, aby zażądać zwrotu pieniędzy i zakończenia mojej umowy leasingu. To doświadczenie było tak złe, że niestety nie sądzę, żebym mógł zaufać, że dostanę inny produkt Forda.

To mnie martwi. Mam 21 se z 3-cylindrowym silnikiem 1.5l. Używam go codziennie do pracy (farmaceutycznej), zmieniam olej co 5000 mil u dealera i wczoraj przebieg wyniósł 70 000 mil. Mój płyn chłodniczy jest zawsze niski przy każdej wymianie oleju. Zastanawiam się, czy mam coś podobnego? Mam przedłużoną gwarancję do 120 000 mil. Teraz jestem bardzo zdenerwowany. Jeśli zatrzymują Twój samochód tak długo... czy dają Ci samochód do jazdy?
Dzięki wam wszystkim

Mam Escape 1.5 Ecoboost z 2020 roku, 25 tys. mil. Nie czuję zapachu płynu chłodniczego, ale do tej pory dealer dwukrotnie go uzupełniał, raz przy przebiegu około 9 tys. mil, drugi raz przy około 19 tys. mil. Za pierwszym razem pół kwarty (jak twierdzili), a za drugim razem ??. W obu przypadkach twierdzili, że pojazd przeszedł testy ciśnieniowe. Jestem zaniepokojony, ponieważ płyn chłodniczy/zbiornik wyrównawczy ponownie wskazuje poniżej stanu pełnego (nie niski, ale poniżej linii pełnego). Uważam, że moje obawy są uzasadnione, ponieważ jest to system zamknięty i nigdy nie miałem nowszego modelu samochodu, w którym poziom płynu chłodniczego byłby niski, z wyjątkiem awarii uszczelki głowicy. Czy ktoś jeszcze ma podobne obawy? Naprawdę lubię ten samochód, ale jeśli będzie przeciekał płyn chłodniczy do silnika i go zniszczy, to go nie zatrzymam? Chyba gwarancja na silnik jest ważna na 50 tys. mil?

Jaki to model, proszę?
Poprosiłbym ich o przeprowadzenie testu diagnostycznego i sprawdzenie kodów oraz wyjęcie świec zapłonowych, aby sprawdzić, czy nie ma na nich śladów płynu chłodzącego, wskazujących na problem z wnikaniem płynu chłodzącego, szczególnie w przypadku starszych modeli Escape.
Mówiąc to, może to nie być problem z Twoim prawie nowym samochodem, ponieważ rzadko słyszy się o problemach z wnikaniem płynu chłodzącego w nowszych modelach.
Może to być coś tak prostego jak powolny wyciek węża gdzieś, co prawdopodobnie powinni sprawdzić w pierwszej kolejności.
To jest 2020 z 1,5l ecoboost

To jest 2020 z 1.5l ecoboost
To odnosi się do twojego postu na ten temat sprzed 11 miesięcy. Nic się nie zmieniło?
Może dochodzić do przedostawania się płynu chłodzącego do głowicy cylindrów, co nie osiągnęło jeszcze etapu znacznego obniżenia poziomu płynu chłodzącego lub wykazywania przegrzania itp. z powodu możliwego niskiego przebiegu. Jednak dodanie pół litra płynu chłodzącego w dowolnym momencie z pewnością nie jest normalne, chyba że gdzieś występują wycieki, które normalnie byłyby widoczne pod samochodem, a dealer z pewnością powinien być tego świadomy, zamiast po prostu przeprowadzać test ciśnieniowy i wzruszać ramionami. :rolleyes:
Czy dealer sprawdził świece zapłonowe pod kątem oznak wnikania płynu chłodzącego, jak sugerowano 11 miesięcy temu?

Mam Escape 2020 1.5 Ecoboost, 25 tys. mil. Nie czuję zapachu płynu chłodniczego, ale do tej pory dealer uzupełniał go dwa razy, raz przy przebiegu około 9 tys. mil, a drugi raz przy przebiegu około 19 tys. mil. 1. raz pintę (jak powiedzieli), a drugi raz ??. W obu przypadkach powiedzieli, że pojazd przeszedł testy ciśnieniowe. Jestem zaniepokojony, ponieważ płyn chłodniczy/zbiornik ponownie wskazuje poniżej pełnego (nie niski, ale poniżej linii pełnej). Uważam, że moje obawy są uzasadnione, ponieważ jest to system zamknięty i nigdy wcześniej nie miałem w nowszym modelu samochodu niskiego poziomu płynu chłodniczego, z wyjątkiem awarii uszczelki głowicy. Czy ktoś jeszcze ma podobne obawy? Naprawdę lubię ten pojazd, ale jeśli ma przeciekać płyn chłodniczy do silnika i go zrujnować, nie będę go trzymał? Myślę, że gwarancja na silnik jest ważna na 50 tys. mil?
Sugerowałbym jeszcze jeden test - stosunek płynu niezamarzającego do wody. Jeśli dobrze pamiętam, w dawnych czasach używaliśmy alkoholu i musieliśmy go wymieniać co sezon, ponieważ parował. Glikol tego nie robi, stąd dłuższa żywotność. Dodanie tylko wody/glikolu zakłóci ten stosunek i może być szkodliwe na dłuższą metę. Istnieje tanie narzędzie, które mierzy najniższą temperaturę ochrony, która jest zalecana w instrukcji obsługi. Muszę przyznać, że rzadko używam go jako środka zapobiegawczego, ale użyję go, jeśli wystąpi problem z płynem chłodniczym. mike

Czy dealer sprawdził świece zapłonowe pod kątem obecności płynu chłodzącego, jak sugerowano 11 miesięcy temu?
Dealer nie jest autoryzowany ani opłacany przez FORD, chyba że zostanie wydana zgoda.

Dealer nie jest autoryzowany ani opłacany przez FORD, chyba że zostanie wydana zgoda.
OMG...no jak do cholery dealer ma diagnozować problemy tego typu, jeśli nie jest w stanie sprawdzić oczywistych rzeczy, zastanawiam się?
Na pewno nie muszą wysyłać e-maila ani prosić Forda o pisemną zgodę na wyjęcie wtyczki, aby sprawdzić jej stan?
Więc może dostali pozwolenie od Forda na przeprowadzenie testu ciśnieniowego, aby sprawdzić, czy doszło do przedostawania się płynu chłodzącego, co zrobili bezskutecznie, ale potem odesłali OP z tym samym problemem utraty płynu chłodzącego, ponieważ Ford nie zezwolił im na dalsze kontrole. :rolleyes:

Nie krytykuję cię @MOONRNR ....tylko Forda. :)

O mój Boże... no jak, do cholery, dealer jest w stanie zdiagnozować problemy tego typu, jeśli nie jest w stanie sprawdzić oczywistych rzeczy, zastanawiam się? Z pewnością nie muszą wysyłać e-maila ani prosić Forda o pisemną zgodę na wyjęcie wtyczki, aby sprawdzić jej stan?
Musisz zrozumieć, że oni (DEALER/TECH) muszą otrzymać zapłatę za tę usługę. POWIADOMIENIE O WYCOFANIU to zupełnie inna sprawa. FORD nie zapłaci, chyba że TECH stwierdzi, że istnieje problem, który wymaga dalszego demontażu, nawet z aktualnym TSB, chyba że FORD wyda ogólne pozwolenie na TSB. Jeśli również zauważysz, istnieje minimalna OPŁATA ZA ROBOCIZNĘ w wysokości 1 godziny za diagnostykę. Klient nie zapłaci. FORD nie zapłaci bez wcześniejszej zgody. Jeśli klient przychodzi ze skargą, a TECH diagnozuje problem, przedstawia klientowi kosztorys, a klient decyduje, że nie chce naprawy, kto płaci TECH/SKLEPOWI za ich czas/sprzęt? Prowadzenie DZIAŁU SERWISU/CZĘŚCI DEALERA to duży wydatek biznesowy. Dlatego wiele skarg klientów jest ignorowanych przez dealera. Też tego nie lubię, ale rozumiem. Nieuczciwy dealer (na pewno nie) mógłby inaczej naprawdę wykorzystać FORD. A jeśli roszczenie gwarancyjne zostanie uznane za bezpodstawne/nieuzasadnione, FORD może obciążyć nim dealera. Odpowiedź FORD? Spróbuj innego dealera. Myślisz, że gdzieś może być problem?

Musisz zrozumieć, że oni (DEALER/TECH) muszą otrzymać zapłatę za tę usługę. POWIADOMIENIE O WYCOFANIU to zupełnie inna sprawa. FORD nie zapłaci, chyba że TECH stwierdzi, że istnieje problem wymagający dalszego demontażu, nawet z aktualnym TSB, chyba że FORD wyda ogólne pozwolenie na TSB.

Jeśli również zauważysz, istnieje minimalna OPŁATA ZA ROBOCIZNĘ 1H za diagnostykę. Klient nie zapłaci. FORD nie zapłaci bez wcześniejszej zgody.

Jeśli klient zgłasza reklamację, a TECH diagnozuje problem, przedstawia klientowi kosztorys, a klient następnie decyduje, że nie chce naprawy, kto płaci TECH/SHOP za ich czas/sprzęt?

Prowadzenie DZIAŁU SERWISU/CZĘŚCI DEALERA to duży wydatek biznesowy. Dlatego wiele skarg klientów jest ignorowanych przez dealera.

Też tego nie lubię, ale rozumiem. Nieuczciwy dealer (na pewno nie) mógłby w przeciwnym razie naprawdę wykorzystać FORD. A jeśli roszczenie gwarancyjne zostanie uznane za bezpodstawne/nieuzasadnione, FORD może obciążyć nim dealera.

Odpowiedź FORD? Spróbuj innego dealera. Myślisz, że gdzieś może być problem?
Tak.... Rozumiem to wszystko, ale kiedy się nad tym zastanowisz, to cud, że jakiekolwiek roszczenia gwarancyjne są załatwiane, a może dealerzy po prostu mówią ci, żebyś wrócił za 2 tygodnie lub kiedykolwiek, aby dać im czas na sprawdzenie pozwolenia od Forda na zbadanie możliwego oczywistego rozwiązania gdzie indziej dla twojego problemu. :rolleyes:

... być może dealerzy po prostu każą ci wrócić za 2 tygodnie lub kiedykolwiek, aby dać im czas na sprawdzenie pozwolenia od Forda na zbadanie możliwego oczywistego rozwiązania gdzie indziej dla twojego problemu.
Być może, ale dealer powinien poinformować klienta, jeśli to robi, a nie po prostu go zbywać i pozostawiać w niepewności. Nie w ten sposób buduje się powroty klientów do zakupu nowych samochodów.

• Like
Reactions: wiz043
Być może, ale dealer powinien poinformować klienta, jeśli to robi, a nie po prostu go zbywać i pozostawiać w niepewności. To nie jest sposób na budowanie powrotów klientów przy zakupie nowych samochodów.
Dokładnie, ale wydaje się, że dealer po prostu zbył właściciela w poście nr 44, któremu właśnie po dodaniu pół kwarty płynu chłodzącego powiedziano, że „pojazd przeszedł testy ciśnieniowe”.
Innymi słowy: „To prawdopodobnie coś innego, ale do zobaczenia”. :p

Jeśli spojrzysz na dwie ostatnie strony TSB 22-2229 - 09JUN2022 - 2.0L WTARGNIĘCIE PŁYNU CHŁODNICZEGO -

Da to dealerowi pojęcie, który pojazd/pojazdy znajduje się na liście obserwowanych. Wydaje się, że mają one wstępną zgodę FORD. Jeśli nie ma go na tej liście i wystąpi problem, zakładam, że należy skontaktować się z FORD, aby uzyskać zgodę na przeprowadzenie głębokiej diagnostyki.

Oprócz ETYKIETY IDENTYFIKACYJNEJ SILNIKA, elementy silnika mają NUMERY IDENTYFIKACYJNE ODLEWU, wraz z DATĄ ODLEWU, ZAKŁADEM SILNIKA i SZCZEGÓŁAMI ZMIANY. FORD wymaga tych informacji i zwykle wysyła niektóre wadliwe silniki z powrotem do INŻYNIERII w celu przejrzenia. Robią to, aby ustalić wzorzec awarii. Myślę, że dlatego widzisz wspomniane nieprawidłowości.

Nie byłem w salonie od co najmniej dziesięciu lat, więc to wszystko jest tylko szacunkiem z mojej strony. Wiele się zmieniło.

Najważniejsze dla właściciela (IMO) jest udokumentowanie wizyty serwisowej i wyszczególnienie wszelkich wykonanych usług (takich jak dodanie płynu chłodzącego - zalecenie powrotu za kilka tygodni) na bilecie, aby CYA. Zachowaj ten paragon z serwisu. Nie wszyscy dealerzy są etyczni i/lub na bieżąco.

Witajcie wszyscy,
Nie było mnie na tej stronie od jakiegoś czasu. Ostatnim razem, gdy tu byłem, mówiłem o problemie z wnikaniem płynu chłodzącego, który miałem w 2019 Escape SE z silnikiem 1,5 l 4-cylindrowym. Moja córka i ja mieliśmy po 2019 Escape i oboje musieliśmy wymienić silnik 1,5 l 4-cylindrowy. Przepraszam za wstęp, ale zmierzam do sedna.

Dziś zawiozłem mojego 2020 Escape 1,5 l 3-cylindrowego do serwisu z powodu niskiego poziomu płynu chłodzącego. Jestem na samym dnie pojemnika na płyn chłodzący. Znacznie poniżej znacznika 'Minimum'. Nie wiem jeszcze, czy problem jest taki sam jak w 2019 roku. Jeśli okaże się, że to problem z płynem chłodzącym, który dostaje się do cylindrów, będę bardzo rozczarowany. Naprawdę czułem, że to nie będzie problem w 3-cylindrowym silniku Dragon. Będę informował wszystkich na bieżąco.

Przepraszam, zapomniałem wspomnieć, że mam 2020 Escape SE z przebiegiem 23 000 mil.

Dzisiaj zawiozłem swojego Escape 1.5l 3-cylindrowego z 2020 roku do serwisu z powodu niskiego poziomu płynu chłodzącego. Jestem na samym dnie zbiornika płynu chłodzącego. Znacznie poniżej znacznika „Minimum”. Nie wiem jeszcze, czy problem jest taki sam jak w 2019 roku. Jeśli okaże się, że to problem z płynem chłodzącym, który dostaje się do cylindrów, będę bardzo rozczarowany. Naprawdę czułem, że to nie będzie problem w 3-cylindrowym silniku Dragon. Będę informował wszystkich na bieżąco.
Nie słyszałem o problemie z wnikaniem płynu chłodzącego w silniku 3-cylindrowym 1.5L, ponieważ ma on zmieniony blok.
Mam nadzieję, że to tylko wyciek gdzieś.

Cóż, otrzymałem telefon zwrotny od dealera. Mówią, że mój samochód przeszedł test ciśnieniowy, który przeprowadzają na układzie chłodzenia. Oznacza to, że płyn chłodniczy nie dostaje się do cylindrów. Rzecz w tym, że w tej chwili nie może mi powiedzieć, dlaczego poziom płynu chłodniczego był niski.

Czy to normalne, że poziom płynu chłodniczego spada od minimum do niewidocznego, czyli poniżej linii minimum? Płyn chłodniczy był na minimum miesiąc temu.

Nie, to nie jest normalne i dealer powinien to dokładniej zbadać, ponieważ gdzieś musi być wyciek. Zwykle płyn chłodzący wymaga jedynie niewielkiego uzupełnienia przy każdym corocznym lub określonym przeglądzie.

Cóż, otrzymałem telefon zwrotny od dealera. Mówią, że mój samochód przeszedł test ciśnieniowy, który przeprowadzają na układzie chłodzenia. Oznacza to, że płyn chłodniczy nie dostaje się do cylindrów. Rzecz w tym, że w tej chwili nie może mi powiedzieć, dlaczego poziom płynu chłodniczego był niski.
Procedura diagnostyczna, którą FORD każe stosować TECHNIKOWI, jest bardzo prosta -

Fragment z TSB 22-2229 UTRATA PŁYNU CHŁODNICZEGO

Image

Aby w pełni zdiagnozować możliwą utratę płynu chłodniczego, rzeczywista procedura jest znacznie bardziej złożona i kosztowna. FORD, po pierwszej reklamacji klienta, wykonuje tylko tę krótką procedurę (to wszystko, za co FORD płaci DEALEROWI). Jeśli nie zostanie wykryta żadna wada, dealer radzi klientowi, aby jeździł pojazdem przez określony czas i jeśli zostanie zauważona utrata płynu chłodniczego (zbiornik), aby zwrócił samochód w celu dalszej diagnostyki.

Wyciek może wystąpić w niskiej temperaturze silnika i/lub w temperaturze roboczej. Może to być wadliwy cylinder, uszczelka głowicy, głowica cylindrów lub dowolna kombinacja.

Analiza płynu chłodniczego, analiza oleju i odczyt(y) spalin mogą być również wykorzystane do zidentyfikowania problemu.

Bądź więc cierpliwy i monitoruj zbiornik płynu chłodniczego. Oddając go najpierw do dealera, reklamacja/problem zostaje zarejestrowana i jeśli zostanie wydana jakaś procedura naprawcza, będziesz objęty ubezpieczeniem.

Płyn chłodniczy może z czasem wyparować i może się zagotować, jeśli wystąpią ekstremalne temperatury silnika. Chociaż system jest zamknięty, nadal jest wentylowany do atmosfery.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamierzam bardziej naciskać. Czy uważasz, że jest możliwe, że rzeczywisty pojemnik przelewowy może mieć mały wyciek, którego nie wykryli?

41 - 60 of 95 Posts