2013+ Ford Escape Forum banner

2.0 Biuletyn serwisowy płynu chłodzącego

1 reading
274K views 304 replies 74 participants last post by  fe10da  
#1 ·
Mogę to również tutaj zamieścić. Nie widziałem jeszcze ani jednego członka z 2.0, który miałby jakiekolwiek problemy z płynem chłodniczym. Odpukać.

30.03.2018 6275 - 2015-2018 Różne pojazdy - 2.0L EcoBoost - Silnik pracuje nierówno z kodami usterek diagnostycznych (DTC) P0300, P0301, P0302, P0303, P0304 i/lub P0316
Niektóre pojazdy Fusion/MKZ/MKC/Escape/Edge z lat 2015-2018 wyposażone w silnik 2.0L EcoBoost mogą wykazywać nierówną pracę z kodami DTC P0300, P0301, P0302, P0303, P0304 i/lub P0316. Może to być spowodowane wnikaniem płynu chłodzącego z powodu korozji na bloku silnika. Aby zdiagnozować ten problem, przy normalnej temperaturze roboczej silnika, należy zwiększyć ciśnienie w układzie chłodzenia do 138 kPa (20 psi) i utrzymać przez 5 godzin. Jeśli ciśnienie płynu chłodzącego spadnie o 27,57 kPa (4 psi), należy wyjąć świece zapłonowe i sprawdzić, czy w cylindrach nie ma płynu chłodzącego. Jeśli płyn chłodzący zostanie znaleziony w którymkolwiek z cylindrów, należy wymienić zespół długiego bloku silnika. Postępuj zgodnie z normalnym procesem zatwierdzania dla swojego Dealera. Należy jednak postępować zgodnie z procedurą naprawy diagnostycznej opisaną w tym artykule, aby określić prawidłową naprawę. Do zgłaszania roszczeń należy użyć części przyczynowej 6006 i odpowiednich operacji roboczych w sekcji 6 instrukcji SLTS.

#2 ·
Czy ktoś ma pojęcie, czy to, jak wiele TSB, jest „objęte” podczas 5-letniej/60 000-milowej gwarancji na układ napędowy (lub dłuższego okresu ESP), ale ponoszone przez właściciela, jeśli jest to dłużej?

Czy jest jakaś wskazówka dotycząca rozszerzonej ochrony?

Trzymam kciuki razem z wami.

#6 ·
Na razie wiem tylko to, co przeczytaliście w moim oryginalnym poście. Co więcej, niepokojące jest to, że problemy pojawiają się w częściach gamy Forda związanych z silnikami ecoboost. Być może niektórzy z was widzieli mój post z pytaniem do @markboris o jego RS. Był jednym z pierwszych, którzy go kupili i wydaje się, że wczesne modele mają problemy z uszczelką głowicy/wyciekiem płynu chłodzącego. Nie ma powodu do paniki, ale należy zachować należytą staranność w ustalaniu faktów.

Wracając do testów w świecie rzeczywistym, mój Escape ma przejechane ponad 115 000 mil. Zrobiłem jedną wymianę płynu chłodzącego przy około 75 000 milach. Zamierzam zrobić kolejną wiosną. Nigdy nie miałem problemu z przegrzaniem. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że po spuszczeniu i napełnieniu płynu chłodzącego, musiałem cały czas uzupełniać zbiornik i zauważyłem, że poziom spada nieco poniżej linii minimum. Przypisałem to do samopoziomowania się układu i spuszczania z przelewu tego, czego nie potrzebuje po samoczynnym odpowietrzeniu. Wszystko to zgodnie z instrukcją warsztatową.

I na koniec, o ile wiem, żaden z członków tego forum z 2.0 nie zgłosił problemów. To dobry znak.

#7 ·
W tej chwili wiem tylko to, co przeczytaliście w moim oryginalnym poście. Co więcej, niepokojące jest to, że problemy pojawiają się w częściach gamy Forda związanych z silnikami ecoboost. Być może niektórzy z was widzieli mój post z pytaniem @markboris o jego RS. Był jednym z pierwszych, którzy go kupili i wydaje się, że wczesne wersje mają problemy z uszczelką głowicy/wyciekiem płynu chłodzącego. Nie ma powodu do paniki, ale należy zachować należytą staranność w ustalaniu faktów.

Wracając do testów w świecie rzeczywistym, mój Escape ma przejechane ponad 115 000 mil. Raz spuściłem i napełniłem płyn chłodzący przy około 75 000 milach. Zamierzam zrobić to ponownie tej wiosny. Nigdy nie miałem problemu z przegrzaniem. Jedyne, co zauważyłem, to po spuszczeniu i napełnieniu ciągle uzupełniałem zbiornik i zauważyłem, że poziom kończy się nieco poniżej linii minimum. Zwróciłem to na samopoziomowanie się układu i odprowadzanie z przelewu tego, czego nie potrzebuje po samoczynnym odpowietrzeniu. Wszystko to zgodnie z instrukcją warsztatową.

I na koniec, o ile wiem, żaden z członków tego forum z 2.0 nie zgłosił problemów. To dobry znak.
Kiedy wymieniałeś płyn chłodzący, skąd go spuściłeś??.. Kiedy byłem pod spodem, nie widziałem spustu chłodnicy ani korka spustowego bloku silnika....Czy użyłeś płynu chłodzącego OEM, czy najlepszego dostępnego na rynku wtórnym?? Dzięki......

#11 ·
To przydarzyło się mojemu silnikowi. Pracował nierówno i po trzeciej wizycie w serwisie, serwis skontaktował się w końcu z Fordem i otrzymał polecenie przeprowadzenia testu opisanego powyżej. Doprowadziło to do wymiany bloku silnika na regenerowany w pojeździe z przebiegiem 33 000 mil, który ma 18 miesięcy.

Nie trzeba dodawać, że moje uwielbienie dla Forda jest w tym momencie praktycznie martwe.

#12 ·
To przydarzyło się mojemu silnikowi. Chodził nierówno i podczas trzeciej wizyty w salonie w końcu skontaktowano się z Fordem i kazano przeprowadzić test opisany powyżej. Doprowadziło to do wymiany bloku na regenerowany w pojeździe z przebiegiem 33 000 mil, który ma 18 miesięcy.

Nie trzeba dodawać, że moje uwielbienie dla Forda jest w tym momencie prawie martwe.
Czy podali Ci jakiś powód, dlaczego ten problem występuje??..Wada produkcyjna bloku, nieprawidłowy montaż, zły płyn chłodniczy, jakaś wskazówka??..Czy pytałeś, dlaczego dali Ci regenerowany zamiast nowego??

#14 ·
czy silniki 2.0L z 2016 i poniżej oraz z 2017 i powyżej nie są zupełnie różne?
Tak, to właśnie myślałem. Wydaje się, że obejmuje "zupełnie nową" wersję z turbosprężarką twin scroll.

#16 ·
Z tego, co wiem, wymieniają na zupełnie nowy silnik tylko wtedy, gdy pojazd jest w ciągu 12 miesięcy/12 000 mil od daty początkowego uruchomienia.

Co, moim zdaniem, nie ma dla niczego znaczenia. Dobrze odbudowany silnik jest funkcjonalnie identyczny z zupełnie nowym. Miałbym takie samo zaufanie do odbudowanego silnika jak do tego prosto z fabryki.

#28 ·
Silnik 2.0 w moim samochodzie z 2017 roku został wyprodukowany w Meksyku.
To interesujące, ponieważ pamiętam, że kiedy odbierałem swój samochód, który był prosto z fabryki, na szybie po stronie kierowcy znajdowała się mała naklejka z napisem, że silnik został wyprodukowany w Meksyku, ale pamiętam, że czytałem, że teraz są produkowane w Cleveland... Więc kiedy wróciłem do domu, pod maską i po stronie pasażera na bloku znajdowała się naklejka z informacją gdzie i kiedy silnik został wyprodukowany i rzeczywiście został wyprodukowany w Cleveland w czerwcu 2017 roku... Więc sprawdziłbym naklejkę na bloku... Czy to oznacza, że produkcja silników przeskoczyła z Hiszpanii do Meksyku do Cleveland???

#29 ·
Czy "gdzie" silnik jest "wykonany" lub "wyprodukowany" (? "zmontowany" ?) jest koniecznie tym samym, co miejsce, gdzie blok jest "odlewany"? Zastanawiam się tylko, ponieważ wspomniano o "porowatości", a to byłoby związane konkretnie z procesem "odlewania" w odlewni.

"Odlewanie", "obróbka" i "montaż" to bardzo różne procesy, które mogą nie zachodzić pod jednym dachem, ale każdy z nich może mieć wpływ na problem związany z blokiem?

Nic już mnie nie dziwi, jeśli chodzi o sposób, w jaki poszczególne części samochodu są wysyłane tam i z powrotem po całym świecie, aby stworzyć kompletny samochód (lub główny podzespół), więc po prostu zastanawiam się, biorąc pod uwagę trend "gdzie" w tej rozmowie.

Zauważając, że etykiety odnoszące się do tego, gdzie coś jest "wykonane" lub "wyprodukowane", wydają się być bardzo "polityczną grą" procentów (tj. może mniej intuicyjnie oczywiste) z różnych powodów, które czasami wydają się trudne do powiązania z prawdziwym "miejscem pochodzenia" jakiejkolwiek pojedynczej części w samochodzie lub głównym podzespole.

#30 ·
Centex trafił w sedno, istnieje wiele przykładów silników odlewanych w zupełnie innym miejscu. Czasami przez inną firmę.

Przykład, który przychodzi mi do głowy, to odlewnia Tupy w Brazylii, która produkuje bloki CGI dla silników EcoBoost 2.7L, a także silników Diesla Powerstroke 3.0L i 6.7L.

Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Nie mogę znaleźć w Internecie żadnych informacji na temat tego, gdzie odlewane są bloki 2.0L. Może w zakładzie montażowym, ale może też gdzieś zupełnie indziej.

#32 · (Edited)
Nie zauważyłem tłoczenia na silniku. Kupiłem mój egzemplarz z 2017 roku pod koniec listopada 2016 roku. Na naklejce na szybie jako kraj pochodzenia silnika podano Meksyk.
Mel, weź dobrą latarkę lub lampę i kucnij trochę, powinieneś to zobaczyć po stronie pasażera, tuż pod pokrywą zaworów i nad paskiem napędowym.... To nie jest tłoczenie, tylko etykieta

#35 ·
KY.BORN
Znalazłem etykietę i rzeczywiście została wyprodukowana w USA. Etykieta jest wydrukowana z Cleveland Engine Plant 06 wrz. 2016. Dlaczego na świecie FoMoCo miałoby podawać kraj pochodzenia jako Meksyk na naklejce na szybie?
Mój '17 SE, zbudowany w Louisville, 23 września 2016 r., miał również naklejkę z pochodzeniem części wskazującą 15% zawartości meksykańskiej, a źródło silnika jako Meksyk. Ludzie tutaj wskazali mi naklejkę na szybie silnika, która mówi Cleveland Engine Plant i datę budowy tylko 1 dzień przed datą budowy w Louisville.

#36 ·
Zgadnij co. Otrzymałem informację o wypadaniu zapłonów na wielu cylindrach w moim Fordzie Escape 2.0L z 2017 roku (19 000 km) w aplikacji FordPass. Poszedłem sprawdzić błąd za pomocą czujnika OBD 2, używając aplikacji Tourque i otrzymałem błąd P0300. Zabrałem go do dealera i przeprowadzili 2 testy płynu chłodzącego. Jeden trwał 4 godziny, a drugi 6 godzin. Powiedzieli mi, że to nie problem z płynem chłodzącym. Kilka dni później zadzwoniłem, aby sprawdzić status i powiedzieli mi, że dostają dla mnie zupełnie nowy silnik i czekają na informację, którą wersję mają mi wysłać. Wygląda na to, że jeden jest łatwiejszy w instalacji niż drugi. Silnik przyszedł w zeszły piątek i powinien zająć 1 tydzień instalacji. Kiedy dowiem się, jaki jest dokładny problem, opublikuję go. Mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto ma ten sam problem.

Och, naklejka Louisiana, jeśli się nie mylę. Myślę, że został tam zmontowany. Sprawdzę to jeszcze raz, następnym razem, gdy go zobaczę.

#38 ·
Która wersja silnika??

Jaki silnik był w Twoim pojeździe, to właśnie powinni Ci dać, chyba że coś nowego wychodzi... równe lub lepsze niż Twój org...
Nie jestem pewien, co masz na myśli, pytając o wersję silnika. Czy masz na myśli stary, który jest wymieniany? Czy nowy? Jeśli pytasz, który nowy dostanę, to jeszcze tego nie wiem. Wiem tylko, że są 2 wersje silnika 2.0L Ecoboost (turbosprężarka twin scroll). O ile wiem, może to być wersja z 2017 lub 2018 roku. To tylko moje przypuszczenia. Jak tylko się dowiem, dam Ci znać.

#42 ·
Cóż, powinieneś dostać ten sam 2.0 twin scroll...dlaczego miałoby być inaczej??
Nigdy nie powiedziałem, że to miałoby być coś innego niż silnik 2.0L Ecoboost. Wszystko, co powiedziałem, to to, że są 2 wersje silnika, z tego, co powiedział mi serwis Forda. Jakie 2 wersje tego silnika wkrótce się dowiem. Wyjaśniłem to wszystko w moich postach. Możesz to wszystko tam przeczytać. Lol!

#44 ·
Chcę to przeczytać z innego 2.0 dostępnego... Może to być coś nowego...
Jestem prawie pewien, że mówią o różnych opcjach zamawiania.

Krótki blok = skrzynia korbowa, tłoki i korbowody

Długi blok = Powyższe z głowicami i turbosprężarką

Kompletny silnik = powyższe z pokrywami zaworów i wszystkimi innymi elementami.

Oczywiście kompletny silnik jest łatwiejszy w montażu, ale inne opcje mogą być tańsze w zależności od stawki robocizny za wymianę komponentów.

#51 ·
To jest zbyt zabawne. Dealer po prostu odnosi się do 2.0 sprzed 2017 roku i nowego twin scroll 2.0. To moje przypuszczenie, ponieważ wiem, jak działają niektórzy dealerzy Forda. To naprawdę nie jest zabawne, ale trochę smutne. Nic z tego nie rozumiem. Dealer ma do dyspozycji wszystkie narzędzia, aby wyszukać wszystkie informacje o tym pojeździe. Tak smutno.

#53 ·
Zaznacz mnie jako jedną z ofiar. Miałem 2017 Titanium 2.0, w którym zaczął rozwijać się P0302 przy nieco ponad 20 000 mil. Pojazd był w serwisie i poza nim około 5 razy z "naprawami", które resetowały CEL, ale czasami wracały w ciągu kilku godzin lub dni. Dealer rzucał na niego części w próbie naprawy: tj.: świeca zapłonowa, cewka, aktualizacje oprogramowania itp. bezskutecznie. W końcu ustalono, że jeden z cylindrów pobiera płyn chłodzący. Naprawa polegała na wymianie silnika, ale silnik był niedostępny przez pewien czas. Powiedziano mi, że można jeździć, aż pojawi się nowy silnik, co trwało około 3-4 dni po diagnozie, kiedy pojazd wieczorem w ogóle nie chciał zapalić. Nie jestem pewien, czy silnik faktycznie uległ wtedy hydrolokacji, czy też rozrusznik był uszkodzony.

Uważaj, jeśli masz niektóre z objawów, których doświadczyłem. Miałem nierówną pracę na biegu jałowym przy początkowym ZIMNYM uruchomieniu, sporadycznie. Można było usłyszeć wypadanie zapłonu i poczuć szorstkość przez około 5-10 sekund, a następnie wygładzało się i nie wykazywało żadnych innych oznak wypadania zapłonu poza CEL, jeśli zarejestrowało wystarczającą liczbę wystąpień problemu. Okazjonalnie przy zdalnych rozruchach widać było nadmiar białego dymu (zdecydowanie nie kondensację). Miej oko również na zbiornik przelewowy płynu chłodzącego, mój był całkowicie pusty.

#54 ·
Zaznacz mnie jako jedną z ofiar. Miałem tytan 2.0 z 2017 roku, w którym zaczął się rozwijać P0302 przy nieco ponad 20 tys. mil. Pojazd był w serwisie i poza nim około 5 razy z "naprawami", które resetowałyby CEL, ale czasami wracały w ciągu kilku godzin lub dni. Serwis rzucał na niego części w próbie naprawy: tj.: świeca zapłonowa, cewka, aktualizacje oprogramowania itp. bezskutecznie. Ostatecznie ustalono, że jeden z cylindrów pobiera płyn chłodzący. Naprawa polegała na wymianie silnika, ale silnik był niedostępny przez pewien czas. Powiedziano mi, że można jeździć, aż pojawi się nowy silnik, co trwało około 3-4 dni po diagnozie, kiedy pojazd pewnego wieczoru w ogóle nie chciał się uruchomić. Nie jestem pewien, czy silnik rzeczywiście się zablokował w tym momencie, czy też rozrusznik był uszkodzony.

Uważaj, jeśli masz niektóre z objawów, których doświadczyłem. Miałem nierówną pracę na biegu jałowym przy początkowym ZIMNYM uruchomieniu, sporadycznie. Można było usłyszeć wypadanie zapłonu i poczuć szorstkość przez około 5-10 sekund, a następnie wyrównywało się i nie wykazywało żadnych innych oznak wypadania zapłonu poza CEL, jeśli zarejestrowano wystarczającą liczbę wystąpień problemu. Czasami przy zdalnych rozruchach widać było nadmiar białego dymu (zdecydowanie nie kondensację). Uważaj również na zbiornik przelewowy płynu chłodzącego, mój był całkowicie pusty.
Jak niskie obroty byłyby uważane za nierówną pracę na biegu jałowym przy rozruchu? Właśnie zacząłem zauważać w moim 2016 2.0L EB, że obroty spadły do 550 obr./min 2 razy w ciągu ostatnich 1,5 tygodnia. :confused:

#56 ·
Ok, mam aktualizację. Kompletna wymiana silnika została zakończona i jest to zupełnie nowy silnik, a nie regenerowany. Pan z działu obsługi pomyślał, że dostałem silnik regenerowany, dopóki nie sprawdził tego w systemie. Jest to nowa, trzecia wersja silnika long block, najprawdopodobniej z tego roku, ponieważ nigdy nie widział trzeciej wersji.

Zostało to zrobione o wiele szybciej niż myślałem. Oryginalny silnik, który miałem, był short blockiem, a teraz jest to long block, ale absolutnie robią 3 wersje silnika 2.0L twin scroll turbo charged. Jeśli to pomoże w papierach, mogę się mylić, ale silnik to J2GZ-6006-C (C oznacza, że jest to trzecia wersja silnika.) Jazda nim wydaje się nieco bardziej energiczna i agresywna.

Mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto może mieć ten problem. Oficjalnym powodem wypadania zapłonów był również niski poziom płynu chłodzącego i stwierdzono wtargnięcie płynu chłodzącego po wyjęciu cewki i świecy zapłonowej. Również cylinder i blok były wypaczone.