2013+ Ford Escape Forum banner

2017> 2019 1.5l 4-cylindrowy silnik EcoBoost Escape utrata płynu chłodzącego / remonty silników

1 reading
279K views 378 replies 111 participants last post by  bojinfam  
#1 · (Edited by Moderator)
#2 ·
Utrata płynu chłodzącego 1,5 l?

Wygląda na to, że Ford nie wyciągnął wniosków z projektu bloku z otwartym pokładem?
Ford 1.5L EcoBoost GTDI I-4 Engine specs, problems, reliability, oil, Fusion, Focus, Escape
"Podobnie jak 1.6 EcoBoost, silnik 1.5l ma aluminiowy blok cylindrów z żeliwnymi tulejami. Ma również konstrukcję z otwartym pokładem dla wydajnego chłodzenia."

i później w tym artykule recenzent mówi: "Silnik nie ma żadnych problemów z układem chłodzenia i nie jest podatny na przegrzewanie jak 1.6 EcoBoost. Turbosprężarka i katalizator wytrzymają dłużej dzięki chłodniejszemu wydechowi w porównaniu do wersji 1.6."

#180 ·
Utrata płynu chłodzącego 1,5 l?

Wygląda na to, że Ford nie wyciągnął wniosków z projektu bloku z otwartym pokładem?
Ford 1.5L EcoBoost GTDI I-4 Engine specs, problems, reliability, oil, Fusion, Focus, Escape
"Podobnie jak 1.6 EcoBoost, silnik 1.5l ma aluminiowy blok cylindrów z żeliwnymi tulejami. Ma również konstrukcję z otwartym pokładem dla wydajnego chłodzenia."

a później w tym artykule recenzent mówi: "Silnik nie ma żadnych problemów z układem chłodzenia i nie jest podatny na przegrzewanie się jak 1.6 EcoBoost. Turbosprężarka i katalizator wytrzymają dłużej dzięki chłodniejszemu układowi wydechowemu w porównaniu do wersji 1.6."
Miałem 3 modele Escape przed tym z 2018 roku, w których wymieniono krótki blok. Dealerowi zajęło miesiąc, żeby to naprawić. Musiałem być holowany 3 razy po tym, jak powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Leasing kończy się pod koniec roku. Stracili mnie jako klienta.

#3 ·
Kupując mojego Escape, wykluczyłem silnik 1.5 Ecoboost jako opcję. Utrata płynu chłodzącego i konstrukcja silnika 1.6 Ecoboost były głównym czynnikiem, wraz z 1.6T i 1.5T z paskami rozrządu. Teraz, gdy Ford ograniczył wybór silników w całej linii Escape, trudniej jest mi kupić kolejnego Escape.

#46 ·
Mój Escape 2017 1.5L (przebieg 90 tys. mil) zaczął zużywać płyn chłodniczy. Dealer wykrył wyciek płynu chłodniczego do cylindra nr 3, konieczna jest wymiana long block.
Ford Escape 2017 1.5L z przebiegiem 42 tys. mil. Zaczął mieć wypadanie zapłonów około 8 miesięcy temu. Poszedłem z tą skargą do lokalnego dealera Forda i wystawili mi zgłoszenie serwisowe, aby powiedzieć mi, że CPM wymaga przeprogramowania. Szybko do przodu 2 miesiące, zapala się kontrolka silnika i kontrolka wysokiej temperatury. Zatrzymuję się, przygotowuję do wyłączenia samochodu i obie kontrolki gasną. Wysiadam i sprawdzam poziom płynu chłodniczego i wszystko jest w porządku. Następnego dnia mój płyn chłodniczy był suchy jak pieprz. Zabrałem go z powrotem do lokalnego dealera Forda na rutynową wymianę oleju i mówią mi, że nie ma żadnych wycieków i nic z nim nie było nie tak po podłączeniu go do komputera. Niecałe 4 godziny po opuszczeniu salonu zapala się ponownie kontrolka silnika. W tym momencie mam dość lokalnego dealera, więc dzwonimy do dealera w następnym mieście, aby umówić się na wizytę. Krótko mówiąc, płyn chłodniczy wyciekał do cylindra nr 2 i trzeba wymienić small block. Idę odebrać go wczoraj i kiedy włączam samochód w tryb jazdy, zaczyna jechać do tyłu. Dziwne, może zapomniałem, jak prowadzić to coś po 2 miesiącach w warsztacie. Przełączam go z powrotem na P, potem na R, potem na D i wskakuje na bieg. (Powinienem był po prostu tam się zatrzymać) Kiedy wyjeżdżam z parkingu na drogę, jadę z prędkością około 5500 obr./min przy 35 milach na godzinę. Gdy samochód zmieni biegi, cały samochód zaczyna szarpać z mocnym stukiem i nie może przekroczyć 40 mil na godzinę. Zawracam i wracam. Myślę, że zobaczymy, jaki jest nowy problem.
Co to było?

#7 ·
Moim zdaniem każdy na tym forum, kto miał problem z wyciekiem płynu chłodniczego (szczególnie jeśli silnik został wymieniony), powinien zamieścić swoją diagnozę i wynik w tym wątku na forum. Jest oczywiste, że Ford nie uznaje faktu, że istnieje problem, choć niewielki odsetek, z ich silnikami. Jeśli zgłosimy problem na tym forum, być może uzyskamy zadośćuczynienie. Kierownictwo Forda może traktować to forum z większą uwagą, co może pomóc w sprawie.

#73 ·
Moim zdaniem każdy na tym forum, kto miał problem z wyciekiem płynu chłodniczego (szczególnie jeśli silnik został wymieniony), powinien zamieścić swoją diagnozę i wynik na tym wątku na forum. Jest oczywiste, że Ford nie uznaje faktu, że istnieje problem, choć niewielki odsetek, z ich silnikami. Jeśli poruszymy tę kwestię na tym forum, być może uzyskamy zadośćuczynienie. Kierownictwo Forda może spojrzeć na to forum z większą uwagą, co może pomóc w sprawie.

Zamieściłem post w wątku dotyczącym akcji serwisowej 19B37, ale teraz uważam, że ten wątek jest bardziej odpowiednim miejscem do zamieszczania postów.
Podsumowując moje dotychczasowe doświadczenia: W grudniu 2019 roku mój lokalny dealer Forda zainstalował nowy krótki blok w moim Escape z 2018 roku z powodu wycieku płynu chłodniczego do cylindrów. Dostałem go z powrotem 10 stycznia. Miesiąc później musiałem go zanieść z powrotem, ponieważ wyciekał olej z przedniej uszczelki. Odebrałem go kilka dni później po wymianie uszczelki. Następnego dnia (wczoraj, 13 lutego 2020 r.) zaniosłem go z powrotem, ponieważ teraz cieknie gorzej niż wcześniej. Kilka godzin później rozmawiałem telefonicznie z doradcą serwisowym i poinformowano mnie, że blok zamienny ma wadliwy wał korbowy i to właśnie psuło uszczelkę. Pożyczyli mi EcoSporta z 2020 roku, którym mogłem jeździć, czekając na decyzję Forda w sprawie dalszego postępowania. Nadal jest na gwarancji, więc myślę, że to ich zadanie, aby to naprawić... cokolwiek to wymaga.

#8 ·
Zabrałem mojego Espace 1.5 z 2019 roku z przebiegiem 10 000 mil na rutynową konserwację 23.11.2019. Powiedziałem doradcy serwisowemu, że 2 tygodnie temu musiałem uzupełnić płyn chłodniczy i sprawdzić układ chłodzenia pod kątem wycieków... wtedy wrócili z informacją, że potrzebuję nowego silnika, a to znany problem... wyciek płynu chłodniczego wewnątrz silnika. Powiedziano mi, że Ford wprowadził zmiany w zespole short block... wkrótce się przekonamy!!

#9 ·
Zabrałem mojego espace 1.5 z 2019 roku z przebiegiem 10 000 mil na rutynową konserwację 23.11.2019 r., powiedziałem doradcy serwisowemu, że 2 tygodnie temu musiałem uzupełnić płyn chłodniczy i sprawdzić układ chłodzenia pod kątem wycieków ..... wtedy wrócili z informacją, że potrzebuję nowego silnika, a to znany problem ... wyciek płynu chłodniczego wewnątrz silnika. Powiedziano mi, że Ford wprowadził zmiany w zespole short block... wkrótce się przekonamy!!
Prosimy o aktualizacje. Ponadto pomocne byłoby uzyskanie dodatkowych informacji na temat "Ford wprowadził kilka zmian w zespole short block". Co to dokładnie oznacza? Niektórzy z nas, którzy śledzą ten problem od jakiegoś czasu, chcieliby uzyskać dodatkowe informacje na temat tego, co Ford uważa za przyczynę tego w tym konkretnym silniku. Jak dotąd Ford trzymał się tego dość blisko, ale wygląda na to, że honorują swoją gwarancję.

#11 ·
Ford Escape 1.5L z 2017 roku z przebiegiem 42 tys. mil. Około 8 miesięcy temu zaczęło dochodzić do wypadania zapłonów. Poszedłem z tą skargą do lokalnego dealera Forda i wystawili zgłoszenie serwisowe, po czym poinformowali mnie, że CPM wymaga przeprogramowania. Dwa miesiące później zapala się kontrolka silnika i kontrolka wysokiej temperatury. Zatrzymuję się, przygotowuję do wyłączenia samochodu i obie kontrolki gasną. Wysiadłem i sprawdziłem poziom płynu chłodzącego i wszystko jest w porządku. Następnego dnia mój płyn chłodzący był suchy jak pieprz. Zabrałem go z powrotem do lokalnego dealera Forda na rutynową wymianę oleju i powiedzieli mi, że nie ma żadnych wycieków i nic się z nim nie działo po podłączeniu do komputera. Niecałe 4 godziny po wyjeździe z salonu zapala się ponownie kontrolka silnika. W tym momencie mam dość lokalnego dealera, więc dzwonimy do dealera w następnym mieście, aby umówić się na wizytę. Krótko mówiąc, płyn chłodzący wyciekał do cylindra nr 2 i trzeba wymienić mały blok. Idę go odebrać wczoraj i kiedy wrzucam samochód w tryb jazdy, zaczyna jechać do tyłu. Dziwne, może zapomniałem, jak prowadzić to auto po 2 miesiącach w warsztacie. Przełączam go z powrotem na P, potem na R, potem na D i wskakuje na bieg. (Powinienem był po prostu na tym poprzestać) Kiedy wyjeżdżam z parkingu na ruch uliczny, obroty wynoszą około 5500 obr./min przy 35 milach na godzinę. Gdy samochód zmieni bieg, cały samochód zaczyna szarpać z mocnym stukiem i nie może przekroczyć 40 mil na godzinę. Zawracam i wracam. Chyba zobaczymy, jaki jest nowy problem.

#38 ·
2017 Ford Escape 1.5L z przebiegiem 42 tys. mil. Zaczął mieć wypadanie zapłonów około 8 miesięcy temu. Poszedłem z tą skargą do lokalnego dealera Forda i wystawili zgłoszenie serwisowe, żeby mi powiedzieć, że CPM wymaga przeprogramowania. Dwa miesiące później zapala się kontrolka silnika i kontrolka wysokiej temperatury. Zatrzymuję się, przygotowuję do wyłączenia samochodu i obie kontrolki gasną. Wysiadam i sprawdzam poziom płynu chłodzącego i wszystko jest w porządku. Następnego dnia mój płyn chłodzący był suchy jak pieprz. Zabrałem go z powrotem do lokalnego dealera Forda na rutynową wymianę oleju i mówią mi, że nie ma żadnych wycieków i nic z nim nie było nie tak po podłączeniu do komputera. Niecałe 4 godziny po wyjeździe z salonu zapala się ponownie kontrolka silnika. W tym momencie mam dość lokalnego salonu, więc dzwonimy do salonu w następnym mieście, aby umówić się na wizytę. Krótko mówiąc, płyn chłodzący wyciekał do cylindra nr 2 i mały blok wymaga wymiany. Idę odebrać go wczoraj i kiedy wrzucam samochód na D, zaczyna jechać do tyłu. Dziwne, może zapomniałem, jak prowadzić to auto po 2 miesiącach w warsztacie. Przełączam z powrotem na P, potem na R, potem na D i wskakuje na bieg. (Powinienem był po prostu tam się zatrzymać) Kiedy wyjeżdżam z parkingu na drogę, jadę z prędkością około 5500 obr./min przy 35 milach na godzinę. Gdy samochód zmienia biegi, cały samochód zaczyna szarpać z mocnym stukiem i nie może przekroczyć 40 mil na godzinę. Zawracam i wracam. Myślę, że zobaczymy, jaki jest nowy problem.

#13 ·
Nie posiadam Forda Escape. Robiłem rozeznanie, ponieważ chcę kupić używany. Chcę zasugerować, że być może zyskałbyś więcej uwagi, gdybyś zarejestrował swoje skargi na stronie internetowej NTSB. Wystarczy, że opiszesz swoje doświadczenia tak, jak zrobiłeś to tutaj, a NTSB przeprowadzi dochodzenie. Mogą zmusić Forda do zajęcia się tym. Dla mnie brzmi to tak, jakby to zdecydowanie zasługiwało na wezwanie do serwisu. Powodzenia.

#14 ·
Kupiliśmy naszego Escape SE z 2019 roku z silnikiem 1.5l kilka miesięcy temu. Zauważyłem, że miał trochę niski poziom płynu chłodzącego, kiedy go kupiłem i dodałem trochę wody destylowanej, aby doprowadzić go do normalnego zakresu. Po przejechaniu 5 tysięcy mil w trudnych warunkach, nadal jest na tym samym poziomie, na którym go uzupełniłem. Więc nie mam pojęcia, dlaczego znosi moje nadużycia. Być może to coś w stylu "jak jest dobrze, to dobrze". Jeśli nie, to nie!!

#37 ·
Kupiliśmy naszego Escape SE z 2019 roku z silnikiem 1.5l kilka miesięcy temu. Zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego był nieco niski, kiedy go kupiłem i dodałem trochę wody destylowanej, aby doprowadzić go do normalnego zakresu. Po przejechaniu 5 tysięcy mil wciąż jest na tym samym poziomie, na którym go uzupełniłem. Więc nie mam pojęcia, dlaczego znosi moje nadużycia. Być może to coś w stylu "jak jest dobrze, to dobrze". Jeśli nie, to nie!!
Kupiłem Escape z 2017 roku z przebiegiem 24 000 mil. Ma teraz 40 000 mil i nie ma żadnych problemów. Więc może masz rację. Mój wydaje się być dobry. Zamierzam zabrać mój samochód do dealera we wtorek, w odpowiedzi na list, który otrzymałem od Forda, dotyczący przeprogramowania mojego PCM. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

#15 ·
Zabrałem dziś mojego Forda Fusion SE z 2018 roku do dealera (31 000 mil) i pod koniec dnia już wiedzieli, w czym problem. Traci płyn chłodniczy wewnętrznie i go spala. Widzą to, wyciek płynu chłodniczego, cały czas w ostatnim czasie w Fordach Fusion i Fordach Escape (1,5 l) z lat 2018 i 2019. Pokrywają serwis, wymianę części, samochód zastępczy, a nawet udzielają 2-letniej gwarancji na części i serwis... zasadniczo potrzebuję nowego short blocka. Wydaje się, że są z tym zaznajomieni i szybko to naprawiają.

#17 ·
Witamy na forum.
nawet umieszczając 2-letnią gwarancję na części i serwis
Czy to oznacza, że w efekcie zostaniesz "skrócony" w zakresie gwarancji na układ napędowy - czyż nie jest to 5 lat w USA?

• Like
Reactions: ralph7up
#119 ·
Zostało to już zgłoszone do NHSTA. Dam znać, kiedy dowiem się więcej o problemach z gwarancją. Omówię to z nimi, gdy skończą serwis.
Więc właśnie oddaliśmy naszego Forda Escape 1.5L SE z 2018 roku z przebiegiem 30 tys. km do naszego lokalnego dealera z białym dymem, wypadaniem zapłonu cylindra 3, wodą w oleju i zapachem płynu niezamarzającego/benzyny. Zadzwoniłem dziś rano do dealera, aby dowiedzieć się, jak szybko będą mogli na to spojrzeć, a on powiedział: "Miejmy nadzieję, że nie jest jak wszystkie inne!". Opublikuję post, jak tylko otrzymam telefon z informacją, w czym tkwi problem, ale jestem prawie pewien, że już wiem.

#25 ·
Myślę, że masz całkowitą rację chrisgb. Poproszę o fakturę i informacje o gwarancji na piśmie, kiedy odbiorę pojazd. Zamieszczę je tutaj później.

Żeby wszyscy wiedzieli... Zgłosiłem również ten problem do zespołu Ford's Corporate Customer Relationship i poprosiłem o odkup pojazdu. Nie sądzę, żeby kwalifikował się do odkupu, ale moim argumentem było to, że sporo zawdzięczam za ten pojazd, a teraz jego wartość gwałtownie spada z powodu wszystkich tych problemów (postrzegana wartość). Kupujący często nie jest skłonny zapłacić tak dużo, jeśli widział mnóstwo problemów z Twoim pojazdem na carfax lub jeśli w ciągu najbliższych kilku lat pojawi się mnóstwo wezwań do serwisu dla tego pojazdu (jakość wykonania = wartość dla przyszłego kupującego). Nie chcę 5 000 - 8 000 dolarów negatywnego kapitału własnego w oparciu o problem mechaniczny, który spowodowała nieprawidłowa inżynieria Forda. Zobaczymy, jak daleko możemy zajść tą drogą, a ja będę Cię informował.

#35 ·
Myślę, że masz całkowitą rację chrisgb. Poproszę o fakturę i informacje o gwarancji na piśmie, kiedy odbiorę pojazd. Zamieszczę to tutaj później.

Żeby wszyscy wiedzieli... Zgłosiłem również ten problem do zespołu ds. relacji z klientami korporacyjnymi Forda i poprosiłem o odkup pojazdu. Nie sądzę, żeby kwalifikował się do odkupu, ale moim argumentem było to, że sporo zawdzięczam za ten pojazd, a teraz jego wartość gwałtownie spada z powodu wszystkich tych problemów (postrzegana wartość). Kupujący często nie jest skłonny zapłacić tak dużo, jeśli widział mnóstwo problemów z Twoim pojazdem na carfax lub jeśli w ciągu najbliższych kilku lat pojawi się mnóstwo wezwań do serwisu dla tego pojazdu (jakość wykonania = wartość dla przyszłego kupującego). Nie chcę 5 000 - 8 000 dolarów negatywnego kapitału własnego w oparciu o problem mechaniczny, który spowodowała nieprawidłowa inżynieria Forda. Zobaczymy, jak daleko możemy zajść tą drogą, a ja będę Cię informował.
Czy słyszałeś już coś o odkupie Forda?

#26 · (Edited)
Otrzymałem list w sprawie aktualizacji oprogramowania PCM 18 stycznia 2020 r., aby pomóc w naprawie wycieku płynu chłodzącego do niektórych cylindrów. Mój Escape z 2017 roku ma już drugi silnik z powodu tego wycieku po przejechaniu ~4200 mil. Przebieg wynosi obecnie nieco poniżej 5000 mil. To nasz trzeci samochód i pokonuje tylko ~2000 mil rocznie. Zadzwoniłem do dealera i powiedział mi, żebym przywiózł go na następną wymianę oleju w celu aktualizacji oprogramowania, jeśli w ogóle będzie potrzebna, ponieważ nowy silnik został zainstalowany 16 grudnia 2019 r. Mam nadzieję, że dostałem najnowsze oprogramowanie z nowym silnikiem. Czy ktoś wie, czy aktualizacja PCM zmienia krzywą mocy lub krzywą momentu obrotowego? Czy nadal otrzymujemy moc i moment obrotowy, które obiecano nam w specyfikacjach przy zakupie samochodów? Miałem wyciek płynu chłodzącego do cylindrów 2 i 4. Najwyraźniej jest to znana usterka, w której tuleje cylindrowe silnika pękają między cylindrami i pozwalają na przedostawanie się płynu chłodzącego do cylindrów. Mój lokalny dealer wymienił około 100 takich silników. Tuleje miały wadę konstrukcyjną, która powodowała powstawanie pęknięć z powodu rozszerzalności i kurczenia się stalowej tulei w stosunku do aluminiowego bloku. Nowy silnik ma zmienioną konstrukcję tulei, która ma zapobiegać pękaniu. Widziałem osobiście dwa projekty tulei i mam nadzieję, że nowy projekt jest lepszy. Nowy projekt jest mocniejszy, ale może być mniej podatny na wymagania dotyczące rozszerzalności i kurczenia się tulei w stosunku do bloku. Czas pokaże. 2017 Ford Escape 1.5l Aktualizacja przy zbliżaniu się do 7000 mil, ~2800 mil na nowym silniku. Jak dotąd wszystko dobrze, brak utraty płynu chłodzącego po pierwszych kilku milach, co mogło być uwięzionym powietrzem w układzie. Zużycie oleju wydawało się wynosić kwartę w pierwszych 1200 milach, ale mogło to być początkowe niedopełnienie w salonie lub docieranie nowego silnika. Zużycie oleju jest teraz znacznie mniejsze, prawdopodobnie normalna, dopuszczalna ilość, nie trzeba było jeszcze dolewać oleju w ciągu ostatnich 1400 mil. Mam nierówną pracę na biegu jałowym, której nie lubię i której dealer nie może/nie chce naprawić, mówi, że to normalne dla tego 4-cylindrowego silnika.

#27 ·
Otrzymałem list w sprawie aktualizacji oprogramowania PCM 18 stycznia 2020 r., aby pomóc w naprawie wycieku płynu chłodzącego do niektórych cylindrów. Mój Escape z 2017 roku ma już drugi silnik z powodu tego wycieku po przejechaniu około 4200 mil. Przebieg wynosi obecnie nieco poniżej 5000 mil. To nasz trzeci samochód i pokonuje tylko około 2000 mil rocznie. Zadzwoniłem do dealera i powiedział mi, żebym przywiózł go na następną wymianę oleju w celu aktualizacji oprogramowania, jeśli w ogóle będzie potrzebna, ponieważ nowy silnik został zainstalowany 16 grudnia 2019 r. Mam nadzieję, że dostałem najnowsze oprogramowanie z nowym silnikiem. Czy ktoś wie, czy aktualizacja PCM zmienia krzywą mocy lub krzywą momentu obrotowego? Czy nadal otrzymujemy moc i moment obrotowy, które obiecano nam w specyfikacjach, gdy kupowaliśmy samochody? Miałem wyciek płynu chłodzącego do cylindrów 2 i 4. Najwyraźniej jest to znana usterka, w której tuleje cylindrowe silnika pękają między cylindrami i pozwalają na przedostawanie się płynu chłodzącego do cylindrów. Mój lokalny dealer wymienił około 100 takich silników. Tuleje miały wadę konstrukcyjną, która powodowała powstawanie pęknięć z powodu rozszerzalności i kurczenia się stalowej tulei w stosunku do aluminiowego bloku. Nowy silnik ma zmienioną konstrukcję tulei, która ma zapobiegać pękaniu. Widziałem na własne oczy dwa projekty tulei i mam nadzieję, że nowy projekt jest lepszy. Nowy projekt jest mocniejszy, ale może być mniej podatny na wymagania dotyczące rozszerzalności i kurczenia się tulei w stosunku do bloku. Czas pokaże.
2017 Ford Escape 1.5l
Dziękuję za opublikowanie!

#29 ·
2017 1.5 Pomóżcie mi z tym, wciąż nie wykorzystałem gwarancji na układ napędowy. Czy to naprawdę oznacza, że jeśli tego nie zrobię jak najszybciej, a mój silnik ulegnie katastrofalnemu uszkodzeniu, Ford nie wymieni mojego silnika, mimo że wciąż jest na gwarancji? ... Również dym z wydechu znacznie się pogorszył w ciągu miesiąca lub tak, co jeśli uszkodzenie już wystąpiło (wydmuchana uszczelka głowicy), czy Ford po prostu przyklei nowy plaster i uzna, że jest dobrze i powodzenia?
76193
76194

#30 · (Edited)
Musisz zabrać swój samochód do dealera już teraz w celu wykonania napraw gwarancyjnych. Uszkodzona uszczelka głowicy to dokładnie to, co potencjalnie może Ci się przydarzyć. Silnik 1.5L przegrzewa się (z powodu turbosprężarki i słabego układu chłodzenia), a następnie płyn chłodniczy wycieka do uszczelki głowicy, gdy komponenty (itp.) ulegają awarii. Dokładnie to przydarzyło się mojemu silnikowi. Musieli wymienić cały silnik. Jeśli w jakikolwiek sposób tracisz płyn chłodniczy... Zanieś go! Po wymianie udzielą dwuletniej gwarancji na wszystkie części i robociznę.

#32 ·
Tak. Zrobiłem wymianę oleju i trzy tygodnie później mój płyn chłodniczy był o 1 cal niższy. Brak widocznego wycieku, co oznacza, że wyciek jest wewnętrzny. Spala płyn chłodniczy i zabija silnik.

Kiedy go oddasz, po prostu powiedz im, że zauważyłeś dym z wydechu i utratę płynu chłodniczego bez widocznego wycieku. Najprawdopodobniej będą wiedzieć, co się dzieje. Cztery godziny po tym, jak oddałem swój samochód, zadzwonili do mnie, żeby powiedzieć mi, że mają dla mnie samochód zastępczy F150 i że potrwa to kilka tygodni. To było 13 stycznia, a samochód odbieram w poniedziałek.

#41 ·
Kolejne pytanie do pana, proszę pana, kiedy zabrał pan pojazd do dealera, czy świeciła się kontrolka silnika, albo wcześniej, albo w ogóle przez całe życie pana samochodu? Martwię się, że nie będę miał "zapisanych" kodów. Wtedy tylko przykleją plaster.

#39 ·
Mój Escape z 2017 roku z przebiegiem 42 tys. mil miał kilka tygodni temu zapaloną kontrolkę silnika. Zabrałem go do Auto Zone, żeby go odczytać. Kod pokazał 3 różne kody 300. Wszystkie dotyczyły wypadania zapłonów. Zabrałem samochód do dealera, który jest oddalony o około 6 mil i umówił mnie na przywiezienie go w następny poniedziałek. W weekend kontrolka silnika zgasła. Ale wróciłem w poniedziałek i rozmawiałem z przedstawicielem serwisu. Powiedział mi... "Cóż, masz 60 tys. mil gwarancji na silnik. Po prostu jeźdź nim, a kiedy kontrolka zaświeci się ponownie, przynieś go ponownie. I że zresetował się sam. Ponieważ przeprowadziłem się do tej okolicy około rok temu, pomyślałem, że skorzystam z lokalnego dealera. To był błąd. Więc pojechałem do miasta, w którym kupiłem samochód (około 10 mil) i pokazałem przedstawicielowi serwisu kopię odczytu kodu. Stwierdził, że był problem z dostawaniem się wody do silnika i powodowaniem wypadania zapłonów. Zrobiłem ustalenia, aby zabrać samochód z powrotem do tego dealera, właściwie tam, gdzie go kupiłem i wiele innych. Przedstawiciel serwisu poprosił technika silnikowego, aby podszedł do samochodu i się mu przyjrzał. Powiedział mi, że wymienili kilka silników z powodu problemu z wodą. Zabrałem samochód i wymienili silnik, dali mi samochód zastępczy (Fusion 2019), miałem samochód przez tydzień i musiałem zapłacić tylko za benzynę, której użyłem w tym tygodniu.

#47 ·
Zabrałem dziś samochód na aktualizację.
Samochód mamy od około 5 miesięcy i 4000 mil i wydaje się, że nie stracił płynu chłodzącego.
Zajęło to mniej niż 1,5 godziny. (Powinienem był poczekać)
Dam znać, jeśli zauważymy jakąś różnicę.

#48 ·
Zabrałem dziś samochód na aktualizację.
Samochód mamy od około 5 miesięcy i 4000 mil temu i wydaje się, że nie stracił płynu chłodzącego.
Zajęło to mniej niż 1,5 godziny. (Powinienem był poczekać)
Dam znać, jeśli zauważymy jakąś różnicę.
Rozważ dodanie informacji o swoim pojeździe do podpisu. Trudno jest znaleźć poprzednie posty, aby spróbować ustalić rok, model, silnik i inne istotne informacje, o których piszesz. O ile wiem, masz 1.5 EB. Czy silnik ma łącznie 4000 mil, czy kupiłeś go używanego?

#49 · (Edited)
Mój Escape z 2019 roku z silnikiem 1.5L ecoboost miał wyciek płynu chłodzącego do silnika i musiał zostać wymieniony przy przebiegu 9 000 mil. Zauważyłem, że poziom oleju na bagnecie wzrastał, co nigdy nie jest dobrym znakiem. Dealer się tym zajął i zapewnił mi nowy samochód do użytku, podczas gdy naprawiali mój. Wiem, że wiele osób zgłaszało ten problem w Internecie. Nie mogę powiedzieć, czy przyczyną jest to samo, ale objaw jest.

Biorąc to pod uwagę, czy ktoś napotkał ten problem po wymianie silnika? Naprawdę nie otrzymałem wyjaśnienia, w jaki sposób wymiana silnika rozwiązuje podstawowy problem.

W tym samym czasie, gdy mój silnik był wymieniany, otrzymałem powiadomienie o wewnętrznym wezwaniu do ponownego zaprogramowania P.C.M. (Myślę, że to właściwy akronim). W każdym razie dowiedziałem się od przedstawiciela serwisu, że ponowne zaprogramowanie P.C.M. miało na celu utrzymanie chłodniejszego silnika, aby uniknąć problemów z wypaczeniem uszczelki głowicy, co nawiasem mówiąc, nikt mi nie wyjaśnił, jak płyn chłodzący wyciekał w moim przypadku, ale myślę, że to mi się przydarzyło. Przepraszam, nie pamiętam numeru wewnętrznego wezwania do ponownego zaprogramowania. Ponownie, obawiam się, że problem nie został rozwiązany.

#50 ·
Mój Escape z 2019 roku z silnikiem 1.5L ecoboost miał wyciek płynu chłodzącego do silnika i musiał zostać wymieniony przy przebiegu 9000 mil. Zauważyłem, że poziom oleju na bagnecie wzrastał, co nigdy nie jest dobrym znakiem. Dealer się tym zajął i zapewnił mi nowy samochód do użytku, podczas gdy naprawiali mój. Wiem, że wiele osób zgłaszało ten problem w Internecie. Nie mogę powiedzieć, że przyczyna jest taka sama, ale objaw jest.

W związku z tym, czy ktoś spotkał się z tym problemem po wymianie silnika? Naprawdę nie otrzymałem wyjaśnienia, w jaki sposób wymiana silnika rozwiązuje podstawowy problem.
W tym samym czasie, gdy wymieniano mój silnik, otrzymałem powiadomienie o wewnętrznym wezwaniu do serwisu, które dotyczyło przeprogramowania P.C.M. (myślę, że to właściwy skrót). W każdym razie dowiedziałem się od przedstawiciela serwisu, że przeprogramowanie P.C.M. miało na celu utrzymanie silnika w chłodniejszej temperaturze, aby uniknąć problemów z wypaczeniem uszczelki głowicy, co nawiasem mówiąc, nikt mi nie wyjaśnił, jak płyn chłodzący wyciekał w moim przypadku, ale myślę, że to właśnie mi się przydarzyło. Przepraszam, nie pamiętam numeru wewnętrznego wezwania do serwisu. Ponownie, obawiam się, że problem nie został rozwiązany.
Wiele wątków na tym forum dotyczy utraty płynu chłodzącego. Sugeruję, abyś je przeczytał. Jeśli chodzi o przyczynę, moim zdaniem tylko Ford wie i nie mówi. Moim zdaniem konstrukcja silnika z „otwartym blokiem” nie jest tak solidna jak konstrukcja z „zamkniętym blokiem”. To w połączeniu ze słabymi problemami produkcyjnymi podczas produkcji prowadzi do wnikania płynu chłodzącego do cylindrów za pośrednictwem jednego lub więcej mechanizmów. Kiedy to nastąpi, niszczy silnik. Może to być również pogorszone przez agresywną jazdę, która może powodować wzrost ciśnienia w cylindrach. Rozwiązanie Forda ma na celu utrzymanie silnika w chłodniejszej temperaturze, co miejmy nadzieję zrekompensuje mniej solidną konstrukcję silnika.
To tylko moja własna opinia.

• Like
Reactions: chrisgb
#52 ·
Do autora.....Czuję twój niepokój....mieliśmy 2018 1.5l.....silnik został wymieniony w maju z powodu tego samego problemu. Dealer nie mógł wyłączyć CEL po wymianie. Po wielu próbach skończyliśmy na wymianie na 2019 1.5l.....Słysząc twoją historię, daje to niewiele nadziei na naszą myśl, że "to nie może się nam przydarzyć dwa razy". Mamy 4800 mil na naszym i zrobiliśmy ponowne zaprogramowanie w ramach akcji serwisowej 19B37.....Ford ma tu prawdziwy problem.

• Like
Reactions: Ozzyoz