Wygląda na to, że Ford nie wyciągnął wniosków z projektu bloku z otwartym pokładem?
Miałem 3 modele Escape przed tym z 2018 roku, w których wymieniono krótki blok. Dealerowi zajęło miesiąc, żeby to naprawić. Musiałem być holowany 3 razy po tym, jak powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Leasing kończy się pod koniec roku. Stracili mnie jako klienta.Utrata płynu chłodzącego 1,5 l?
Wygląda na to, że Ford nie wyciągnął wniosków z projektu bloku z otwartym pokładem?
Ford 1.5L EcoBoost GTDI I-4 Engine specs, problems, reliability, oil, Fusion, Focus, Escape
"Podobnie jak 1.6 EcoBoost, silnik 1.5l ma aluminiowy blok cylindrów z żeliwnymi tulejami. Ma również konstrukcję z otwartym pokładem dla wydajnego chłodzenia."
a później w tym artykule recenzent mówi: "Silnik nie ma żadnych problemów z układem chłodzenia i nie jest podatny na przegrzewanie się jak 1.6 EcoBoost. Turbosprężarka i katalizator wytrzymają dłużej dzięki chłodniejszemu układowi wydechowemu w porównaniu do wersji 1.6."
Mój Escape 2017 1.5L (przebieg 90 tys. mil) zaczął zużywać płyn chłodniczy. Dealer wykrył wyciek płynu chłodniczego do cylindra nr 3, konieczna jest wymiana long block.
Co to było?Ford Escape 2017 1.5L z przebiegiem 42 tys. mil. Zaczął mieć wypadanie zapłonów około 8 miesięcy temu. Poszedłem z tą skargą do lokalnego dealera Forda i wystawili mi zgłoszenie serwisowe, aby powiedzieć mi, że CPM wymaga przeprogramowania. Szybko do przodu 2 miesiące, zapala się kontrolka silnika i kontrolka wysokiej temperatury. Zatrzymuję się, przygotowuję do wyłączenia samochodu i obie kontrolki gasną. Wysiadam i sprawdzam poziom płynu chłodniczego i wszystko jest w porządku. Następnego dnia mój płyn chłodniczy był suchy jak pieprz. Zabrałem go z powrotem do lokalnego dealera Forda na rutynową wymianę oleju i mówią mi, że nie ma żadnych wycieków i nic z nim nie było nie tak po podłączeniu go do komputera. Niecałe 4 godziny po opuszczeniu salonu zapala się ponownie kontrolka silnika. W tym momencie mam dość lokalnego dealera, więc dzwonimy do dealera w następnym mieście, aby umówić się na wizytę. Krótko mówiąc, płyn chłodniczy wyciekał do cylindra nr 2 i trzeba wymienić small block. Idę odebrać go wczoraj i kiedy włączam samochód w tryb jazdy, zaczyna jechać do tyłu. Dziwne, może zapomniałem, jak prowadzić to coś po 2 miesiącach w warsztacie. Przełączam go z powrotem na P, potem na R, potem na D i wskakuje na bieg. (Powinienem był po prostu tam się zatrzymać) Kiedy wyjeżdżam z parkingu na drogę, jadę z prędkością około 5500 obr./min przy 35 milach na godzinę. Gdy samochód zmieni biegi, cały samochód zaczyna szarpać z mocnym stukiem i nie może przekroczyć 40 mil na godzinę. Zawracam i wracam. Myślę, że zobaczymy, jaki jest nowy problem.
Mam 2018 i miałem pęknięty blok silnikaDopiero co kupiłem w salonie 2019 z przebiegiem 3500 mil....dwa miesiące temu. Właśnie dowiedziałem się, że silnik wymaga wymiany z powodu wycieku płynu chłodzącego do bloku. Poważnie??!! Czy to problem, o którym Ford wiedział zgodnie z biuletynem? Odwołanie?
Zamieściłem post w wątku dotyczącym akcji serwisowej 19B37, ale teraz uważam, że ten wątek jest bardziej odpowiednim miejscem do zamieszczania postów.Moim zdaniem każdy na tym forum, kto miał problem z wyciekiem płynu chłodniczego (szczególnie jeśli silnik został wymieniony), powinien zamieścić swoją diagnozę i wynik na tym wątku na forum. Jest oczywiste, że Ford nie uznaje faktu, że istnieje problem, choć niewielki odsetek, z ich silnikami. Jeśli poruszymy tę kwestię na tym forum, być może uzyskamy zadośćuczynienie. Kierownictwo Forda może spojrzeć na to forum z większą uwagą, co może pomóc w sprawie.
![]()
Porosity in Ford Blocks
blueovalforums.com
Prosimy o aktualizacje. Ponadto pomocne byłoby uzyskanie dodatkowych informacji na temat "Ford wprowadził kilka zmian w zespole short block". Co to dokładnie oznacza? Niektórzy z nas, którzy śledzą ten problem od jakiegoś czasu, chcieliby uzyskać dodatkowe informacje na temat tego, co Ford uważa za przyczynę tego w tym konkretnym silniku. Jak dotąd Ford trzymał się tego dość blisko, ale wygląda na to, że honorują swoją gwarancję.Zabrałem mojego espace 1.5 z 2019 roku z przebiegiem 10 000 mil na rutynową konserwację 23.11.2019 r., powiedziałem doradcy serwisowemu, że 2 tygodnie temu musiałem uzupełnić płyn chłodniczy i sprawdzić układ chłodzenia pod kątem wycieków ..... wtedy wrócili z informacją, że potrzebuję nowego silnika, a to znany problem ... wyciek płynu chłodniczego wewnątrz silnika. Powiedziano mi, że Ford wprowadził zmiany w zespole short block... wkrótce się przekonamy!!
2017 Ford Escape 1.5L z przebiegiem 42 tys. mil. Zaczął mieć wypadanie zapłonów około 8 miesięcy temu. Poszedłem z tą skargą do lokalnego dealera Forda i wystawili zgłoszenie serwisowe, żeby mi powiedzieć, że CPM wymaga przeprogramowania. Dwa miesiące później zapala się kontrolka silnika i kontrolka wysokiej temperatury. Zatrzymuję się, przygotowuję do wyłączenia samochodu i obie kontrolki gasną. Wysiadam i sprawdzam poziom płynu chłodzącego i wszystko jest w porządku. Następnego dnia mój płyn chłodzący był suchy jak pieprz. Zabrałem go z powrotem do lokalnego dealera Forda na rutynową wymianę oleju i mówią mi, że nie ma żadnych wycieków i nic z nim nie było nie tak po podłączeniu do komputera. Niecałe 4 godziny po wyjeździe z salonu zapala się ponownie kontrolka silnika. W tym momencie mam dość lokalnego salonu, więc dzwonimy do salonu w następnym mieście, aby umówić się na wizytę. Krótko mówiąc, płyn chłodzący wyciekał do cylindra nr 2 i mały blok wymaga wymiany. Idę odebrać go wczoraj i kiedy wrzucam samochód na D, zaczyna jechać do tyłu. Dziwne, może zapomniałem, jak prowadzić to auto po 2 miesiącach w warsztacie. Przełączam z powrotem na P, potem na R, potem na D i wskakuje na bieg. (Powinienem był po prostu tam się zatrzymać) Kiedy wyjeżdżam z parkingu na drogę, jadę z prędkością około 5500 obr./min przy 35 milach na godzinę. Gdy samochód zmienia biegi, cały samochód zaczyna szarpać z mocnym stukiem i nie może przekroczyć 40 mil na godzinę. Zawracam i wracam. Myślę, że zobaczymy, jaki jest nowy problem.
Kupiłem Escape z 2017 roku z przebiegiem 24 000 mil. Ma teraz 40 000 mil i nie ma żadnych problemów. Więc może masz rację. Mój wydaje się być dobry. Zamierzam zabrać mój samochód do dealera we wtorek, w odpowiedzi na list, który otrzymałem od Forda, dotyczący przeprogramowania mojego PCM. Lepiej zapobiegać niż leczyć.Kupiliśmy naszego Escape SE z 2019 roku z silnikiem 1.5l kilka miesięcy temu. Zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego był nieco niski, kiedy go kupiłem i dodałem trochę wody destylowanej, aby doprowadzić go do normalnego zakresu. Po przejechaniu 5 tysięcy mil wciąż jest na tym samym poziomie, na którym go uzupełniłem. Więc nie mam pojęcia, dlaczego znosi moje nadużycia. Być może to coś w stylu "jak jest dobrze, to dobrze". Jeśli nie, to nie!!
Czy to oznacza, że w efekcie zostaniesz "skrócony" w zakresie gwarancji na układ napędowy - czyż nie jest to 5 lat w USA?nawet umieszczając 2-letnią gwarancję na części i serwis
Zostało to już zgłoszone do NHSTA. Dam znać, kiedy dowiem się więcej o problemach z gwarancją. Omówię to z nimi, gdy skończą serwis.
Więc właśnie oddaliśmy naszego Forda Escape 1.5L SE z 2018 roku z przebiegiem 30 tys. km do naszego lokalnego dealera z białym dymem, wypadaniem zapłonu cylindra 3, wodą w oleju i zapachem płynu niezamarzającego/benzyny. Zadzwoniłem dziś rano do dealera, aby dowiedzieć się, jak szybko będą mogli na to spojrzeć, a on powiedział: "Miejmy nadzieję, że nie jest jak wszystkie inne!". Opublikuję post, jak tylko otrzymam telefon z informacją, w czym tkwi problem, ale jestem prawie pewien, że już wiem.
Czy słyszałeś już coś o odkupie Forda?Myślę, że masz całkowitą rację chrisgb. Poproszę o fakturę i informacje o gwarancji na piśmie, kiedy odbiorę pojazd. Zamieszczę to tutaj później.
Żeby wszyscy wiedzieli... Zgłosiłem również ten problem do zespołu ds. relacji z klientami korporacyjnymi Forda i poprosiłem o odkup pojazdu. Nie sądzę, żeby kwalifikował się do odkupu, ale moim argumentem było to, że sporo zawdzięczam za ten pojazd, a teraz jego wartość gwałtownie spada z powodu wszystkich tych problemów (postrzegana wartość). Kupujący często nie jest skłonny zapłacić tak dużo, jeśli widział mnóstwo problemów z Twoim pojazdem na carfax lub jeśli w ciągu najbliższych kilku lat pojawi się mnóstwo wezwań do serwisu dla tego pojazdu (jakość wykonania = wartość dla przyszłego kupującego). Nie chcę 5 000 - 8 000 dolarów negatywnego kapitału własnego w oparciu o problem mechaniczny, który spowodowała nieprawidłowa inżynieria Forda. Zobaczymy, jak daleko możemy zajść tą drogą, a ja będę Cię informował.
Dziękuję za opublikowanie!Otrzymałem list w sprawie aktualizacji oprogramowania PCM 18 stycznia 2020 r., aby pomóc w naprawie wycieku płynu chłodzącego do niektórych cylindrów. Mój Escape z 2017 roku ma już drugi silnik z powodu tego wycieku po przejechaniu około 4200 mil. Przebieg wynosi obecnie nieco poniżej 5000 mil. To nasz trzeci samochód i pokonuje tylko około 2000 mil rocznie. Zadzwoniłem do dealera i powiedział mi, żebym przywiózł go na następną wymianę oleju w celu aktualizacji oprogramowania, jeśli w ogóle będzie potrzebna, ponieważ nowy silnik został zainstalowany 16 grudnia 2019 r. Mam nadzieję, że dostałem najnowsze oprogramowanie z nowym silnikiem. Czy ktoś wie, czy aktualizacja PCM zmienia krzywą mocy lub krzywą momentu obrotowego? Czy nadal otrzymujemy moc i moment obrotowy, które obiecano nam w specyfikacjach, gdy kupowaliśmy samochody? Miałem wyciek płynu chłodzącego do cylindrów 2 i 4. Najwyraźniej jest to znana usterka, w której tuleje cylindrowe silnika pękają między cylindrami i pozwalają na przedostawanie się płynu chłodzącego do cylindrów. Mój lokalny dealer wymienił około 100 takich silników. Tuleje miały wadę konstrukcyjną, która powodowała powstawanie pęknięć z powodu rozszerzalności i kurczenia się stalowej tulei w stosunku do aluminiowego bloku. Nowy silnik ma zmienioną konstrukcję tulei, która ma zapobiegać pękaniu. Widziałem na własne oczy dwa projekty tulei i mam nadzieję, że nowy projekt jest lepszy. Nowy projekt jest mocniejszy, ale może być mniej podatny na wymagania dotyczące rozszerzalności i kurczenia się tulei w stosunku do bloku. Czas pokaże.
2017 Ford Escape 1.5l
Rozważ dodanie informacji o swoim pojeździe do podpisu. Trudno jest znaleźć poprzednie posty, aby spróbować ustalić rok, model, silnik i inne istotne informacje, o których piszesz. O ile wiem, masz 1.5 EB. Czy silnik ma łącznie 4000 mil, czy kupiłeś go używanego?Zabrałem dziś samochód na aktualizację.
Samochód mamy od około 5 miesięcy i 4000 mil temu i wydaje się, że nie stracił płynu chłodzącego.
Zajęło to mniej niż 1,5 godziny. (Powinienem był poczekać)
Dam znać, jeśli zauważymy jakąś różnicę.
Wiele wątków na tym forum dotyczy utraty płynu chłodzącego. Sugeruję, abyś je przeczytał. Jeśli chodzi o przyczynę, moim zdaniem tylko Ford wie i nie mówi. Moim zdaniem konstrukcja silnika z „otwartym blokiem” nie jest tak solidna jak konstrukcja z „zamkniętym blokiem”. To w połączeniu ze słabymi problemami produkcyjnymi podczas produkcji prowadzi do wnikania płynu chłodzącego do cylindrów za pośrednictwem jednego lub więcej mechanizmów. Kiedy to nastąpi, niszczy silnik. Może to być również pogorszone przez agresywną jazdę, która może powodować wzrost ciśnienia w cylindrach. Rozwiązanie Forda ma na celu utrzymanie silnika w chłodniejszej temperaturze, co miejmy nadzieję zrekompensuje mniej solidną konstrukcję silnika.Mój Escape z 2019 roku z silnikiem 1.5L ecoboost miał wyciek płynu chłodzącego do silnika i musiał zostać wymieniony przy przebiegu 9000 mil. Zauważyłem, że poziom oleju na bagnecie wzrastał, co nigdy nie jest dobrym znakiem. Dealer się tym zajął i zapewnił mi nowy samochód do użytku, podczas gdy naprawiali mój. Wiem, że wiele osób zgłaszało ten problem w Internecie. Nie mogę powiedzieć, że przyczyna jest taka sama, ale objaw jest.
W związku z tym, czy ktoś spotkał się z tym problemem po wymianie silnika? Naprawdę nie otrzymałem wyjaśnienia, w jaki sposób wymiana silnika rozwiązuje podstawowy problem.
W tym samym czasie, gdy wymieniano mój silnik, otrzymałem powiadomienie o wewnętrznym wezwaniu do serwisu, które dotyczyło przeprogramowania P.C.M. (myślę, że to właściwy skrót). W każdym razie dowiedziałem się od przedstawiciela serwisu, że przeprogramowanie P.C.M. miało na celu utrzymanie silnika w chłodniejszej temperaturze, aby uniknąć problemów z wypaczeniem uszczelki głowicy, co nawiasem mówiąc, nikt mi nie wyjaśnił, jak płyn chłodzący wyciekał w moim przypadku, ale myślę, że to właśnie mi się przydarzyło. Przepraszam, nie pamiętam numeru wewnętrznego wezwania do serwisu. Ponownie, obawiam się, że problem nie został rozwiązany.