2013+ Ford Escape Forum banner

2017-2019 Escape Wypadanie zapłonu cylinder 2

187K views 179 replies 52 participants last post by  NickSP  
#1 ·
Zaledwie kilka tygodni temu, po przejechaniu 22 000 mil i nieco ponad roku posiadania mojego Escape 1.5L Ecoboost z 2018 roku, zapaliła się kontrolka CEL wskazująca na wypadanie zapłonu na cylindrze #2. Myśląc, że będzie to prosta wymiana cewki, umówiłem się na wizytę w serwisie. Zaskoczyło mnie, gdy usłyszałem, że znaleźli wyciek płynu chłodzącego w #2 i będę musiał wrócić w następnym tygodniu na bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów. Krótko mówiąc, wyjęli silnik i znaleźli wgniecenia na bloku. Zamierzają wymienić silnik w ramach gwarancji. Krótki blok jest niedostępny i sprawdzają, czy mogą dostać długi blok. Znalazłem jeszcze jeden post z dokładnie tym samym problemem, aż do sytuacji z zamówieniem krótkiego bloku na innej stronie. Szukając w Internecie innych podobnych problemów, natknąłem się na tę stronę. Czy ktoś wie, czy ten problem jest powszechny? Co mnie czeka przy wymianie silnika?

#3 ·
Zaledwie kilka tygodni temu, po przejechaniu 22 000 mil i nieco ponad roku posiadania mojego Escape 1.5L Ecoboost z 2018 roku, zapaliła się kontrolka CEL wskazująca na wypadanie zapłonu na cylindrze #2. Myśląc, że będzie to prosta wymiana cewki, umówiłem się na wizytę w moim salonie. Zaskoczyło mnie, gdy usłyszałem, że znaleźli wyciek płynu chłodzącego w #2 i będę musiał wrócić w następnym tygodniu na bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów. Krótko mówiąc, wyjęli silnik i znaleźli wgniecenia na bloku. Zamierzają wymienić silnik w ramach gwarancji. Krótki blok jest niedostępny i sprawdzają, czy mogą dostać długi blok. Znalazłem jeszcze jeden post z dokładnie tym samym problemem, aż do sytuacji zamówienia krótkiego bloku na innej stronie. Szukając w Internecie innych podobnych problemów, natknąłem się na tę stronę. Czy ktoś ma wiedzę na temat tego, czy ten problem jest powszechny? Co mnie czeka z wymianą silnika?
Przykro mi to słyszeć.

Częsta usterka w 1.0 EcoBoost w Europie

Łatwa naprawa, jeśli zostanie wykryta wcześnie.

Zazwyczaj wadliwa jest rura płynu chłodzącego.

Czasami samochód wypompowuje biały dym, co wskazuje, że płyn chłodzący dostał się do głowicy.

Wysłane z mojego SM-G960F za pomocą Tapatalk

#178 ·
Przykro mi to słyszeć.

Częsta usterka w 1.0 EcoBoost w Europie

Łatwa naprawa, jeśli zostanie wykryta wcześnie.

Zazwyczaj wadą jest rura płynu chłodzącego.

Czasami samochód wypuszcza biały dym, co wskazuje na to, że płyn chłodzący dostał się do głowicy.

Wysłane z mojego SM-G960F za pomocą Tapatalk
Cześć, przepraszam, że zawracam Ci głowę, czy mógłbyś mi powiedzieć więcej o łatwej naprawie? Mam dokładnie to, co opisujesz, poziom płynu chłodzącego w dół bez wycieku i ostatnio biały dym Kuga 2017 1.5 EB silnik

#4 ·
#5 ·
Link do tego samego problemu na innej stronie.

Niektóre osoby wyraziły zainteresowanie inną witryną, w której znalazłem ten sam problem. Nie mam tutaj wystarczającej liczby postów, aby móc dołączyć link lub wysyłać prywatne wiadomości. Napisz do mnie na adres k2sys na yahoo mail, a ja udostępnię link.

#11 ·
Niektóre osoby wyraziły zainteresowanie inną witryną, gdzie znalazłem ten sam problem. Nie mam tutaj wystarczającej liczby postów, aby móc dołączyć link lub wysyłać prywatne wiadomości. Proszę napisz do mnie na adres k2sys na yahoo mail, a ja podam link.
Oto link. Post pochodzi ze stycznia 2019 roku, ale nie ma żadnych dalszych informacji. Próbowałem wysłać komentarz, aby uzyskać aktualizację, ale bez odpowiedzi. Spróbuję również dodać własną skargę na tej stronie.https://www.carcomplaints.com/Ford/Escape/2018/engine/check_engine_light_on_misfires.shtml

#7 ·
Jak mój dealer tak szybko znalazł przyczynę?

Inne posty, które widziałem z podobnymi problemami z wypadaniem zapłonu, mówią, że dealer próbował wielu wymian świec zapłonowych i cewek, ale bezskutecznie. Komponenty elektryczne wydają się oczywistą przyczyną, ale jeśli problem powraca, istnieje duża szansa, że masz problem z wyciekiem płynu chłodzącego. Zastanawiam się jednak, czy mój dealer miał zaawansowaną wiedzę na temat tego problemu i ustalił, że był to wyciek płynu chłodzącego w ciągu godziny od momentu, gdy go do niego przywiozłem.

#9 ·
Jaki jest okres gwarancji po wymianie silnika? Istniejący do wyczerpania? Nowy 3 lata/36 miesięcy na silnik? Przedłużony na nowy silnik?.......po prostu ciekawy

#10 ·
Po wymianie silnika, jaki jest okres gwarancji? Istniejący do wyczerpania? Nowy 3 lata/36 miesięcy na silnik? Rozszerzony na nowy silnik?.......po prostu ciekawy
Mój przedstawiciel serwisu mówi mi, że nie ma dodatkowej przedłużonej gwarancji na wymianę silnika, ale ponieważ silnik podlega układowi napędowemu, jest objęty gwarancją na 5 lat/60 tys. mil. Gwarancja na układ napędowy jest oddzielna od 3-letniej/36 tys. mil gwarancji od zderzaka do zderzaka.

#12 ·
AKTUALIZACJA 23.04.2019
Zabraliśmy dzisiaj do lokalnego dealera Forda....znaleźli zanieczyszczenie płynem chłodniczym w cylindrze....wysyłają to do techników od "silników", aby zdiagnozować, jak poważne jest to i czy będzie to wymiana krótkiego/długiego bloku, ale potwierdzili, że będzie to nowy silnik. Potwierdzili również, że nie było to elektryczne/zapłonowe. Mam nadzieję dowiedzieć się więcej jutro.

Dzięki za wkład wszystkich w to! Bardzo doceniam!!

#14 ·
AKTUALIZACJA 23.04.2019
Zabraliśmy dzisiaj do lokalnego dealera Forda....znaleźli zanieczyszczenie płynem chłodniczym w cylindrze....wysyłają go do techników "silnikowych", aby zdiagnozowali, jak poważne jest to i czy będzie to wymiana krótkiego/długiego bloku, ale potwierdzili, że będzie to nowy silnik. Potwierdzili również, że nie było to elektryczne/zapłonowe. Mam nadzieję dowiedzieć się więcej jutro.

Dzięki za wkład wszystkich w to! Bardzo doceniam!!
Powodzenia, hammer52! Mój długi blok przybywa jutro i będę publikował aktualizacje, gdy tylko usłyszę od dealera.

#16 ·
Serwisowy idiota myli się co do silnika zastępczego!!
Obowiązuje oddzielna gwarancja na fabryczne części zamienne!!
Dzięki, waverunner10. Na podstawie Twojego komentarza szukałem informacji na temat gwarancji na części zamienne Forda i znalazłem poniższy link. Stanowi on unikalną ochronę gwarancyjną na zespoły silników benzynowych na 3 lata, bez ograniczenia przebiegu. Pokażę to mojemu przedstawicielowi serwisu i poproszę o potwierdzenie.

https://parts.ford.com/content/dam/...ntent/dam/ford-parts/wcdocs/WarrantyDocuments/PartsLimitedWarrantyStatement.pdf

#18 ·
Więc jeśli dobrze rozumiem...podsumowując...z linii montażowej 5 lat/60000...po awarii produkcyjnej...ze skrzyni części...cokolwiek zostanie z 5/60...?? To naprawdę poparcie dla twojego produktu...

#22 ·
Problemy z silnikiem Escape

Wyciśnij wszystko ze swojego nowego silnika, aż skończy się gwarancja! Gwarantuję, że to się powtórzy. Posiadam teraz Escape z 2013 roku z przebiegiem 80 tys. mil, który należał do mojej córki i miał te same problemy. Zawsze wzywany do serwisu, problem zaczął się przy 12 tys. mil i nigdy nie został naprawiony, teraz silnik stuka. Obecnie jest to samochód do robienia zakupów, aż do całkowitej awarii silnika, wtedy zdecyduję, co zrobić. PS. Posiadam ten pojazd, ponieważ nie chciałem, żeby ktoś inny w nim utknął i musiał wydać 6-8 tys. dolarów na nowy silnik.

#23 ·
Wykorzystaj w pełni swój nowy silnik, dopóki gwarancja nie wygaśnie! Gwarantuję, że to się powtórzy. Posiadam teraz Escape z 2013 roku z przebiegiem 80 tys. mil, który należał do mojej córki i miał te same problemy. Ciągle wzywany do serwisu, problem zaczął się przy 12 tys. mil i nigdy nie został naprawiony, teraz silnik stuka. Obecnie jest to samochód do robienia zakupów, dopóki silnik całkowicie nie zawiedzie, wtedy zdecyduję, co zrobić. PS, posiadam ten pojazd, ponieważ nie chciałem, żeby ktoś inny wpadł z nim w tarapaty i musiał wydać 6-8 tys. dolarów na nowy silnik.
Tak, nie mam zaufania, że nowy silnik będzie bezproblemowy. Wymienię go na jakiś czas przed upływem gwarancji na układ napędowy i być może przejdę na Edge. Jestem prawdziwym fanem Forda od wielu lat, a trzy moje pojazdy osiągnęły przebieg 200 tys. mil. Nigdy nie miałem nic tak poważnego jak ten problem z silnikiem Escape, na pewno nie w zupełnie nowym samochodzie. Coś jest poważnie nie tak z produkcją tych silników i nigdy nie będę mógł im zaufać. Mój nowy silnik został zainstalowany wczoraj, a kierownik serwisu miał zabrać go do domu, żeby przejechać nim kilka testowych mil. Ale kiedy sprawdziłem jego lokalizację na FordPass, nadal był u dealera przez całą noc, więc nie sądzę, żeby udało im się go jeszcze uruchomić. Bądźcie na bieżąco z aktualizacjami, bo wiem więcej.

#24 ·
Problemy z silnikiem Escape

Uderzyłeś w sedno. Pomyśl tylko o tych samych problemach z silnikiem w latach 2013-2018! Mam wiele Fordów, które przejechały ponad 300-400 tysięcy mil. Moja córka kupiła nowy zagraniczny samochód ze względu na odpowiedź, jaką otrzymała od Forda. Zawsze prosiłem moje dzieci, aby kupowały amerykańskie, ale po stracie 30 000 dolarów, to trudna sprzedaż.

#25 ·
AKTUALIZACJA: Nowy silnik zainstalowany

AKTUALIZACJA: Przyniosłem dziś do domu mojego Escape z nowym silnikiem i jak dotąd nie ma problemów. Wygląda bardzo czysto pod maską, jakby to wciąż była fabryczna instalacja. Dopiero czas pokaże, jak dobrze to wyjdzie. Nadal planuję go sprzedać przed upływem gwarancji, ale będę musiał jeszcze trochę go zatrzymać. Na karcie serwisowej jest napisane, że użyli liniału na głowicy i bloku. Głowica była w specyfikacji, ale blok był poza specyfikacją o ponad .001 w kilku miejscach wokół cylindra 2.

#26 ·
AKTUALIZACJA: Więc dzisiaj przywiozłem do domu mojego Escape z nowym silnikiem i jak dotąd bez problemów. Wygląda bardzo czysto pod maską, jakby to wciąż była fabryczna instalacja. Dopiero czas pokaże, jak dobrze to wyjdzie. Nadal planuję go sprzedać przed wygaśnięciem gwarancji, ale będę musiał go jeszcze przez jakiś czas zatrzymać. Na karcie serwisowej jest napisane, że użyli prostej krawędzi na głowicy i bloku. Głowica była w specyfikacji, ale blok był poza specyfikacją w kilku miejscach wokół cylindra 2 o ponad 0,001.
Bardzo ciekawy post. Naprawdę doceniam, że podzieliłeś się tym od problemu do rozwiązania. Miałem 2013 z 1.6 i miałem wezwanie do serwisu. Nigdy żadnych problemów, ale problemy wokół silnika mnie zdenerwowały. Skończyłem na wymianie i dostałem 2018 Escape Titanium z silnikiem 2.0. 1.6 (1.5) i 2.0 to dwa zupełnie różne projekty silników. Moim niewykształconym zdaniem (jestem emerytowanym inżynierem) konstrukcja silnika 1.6 (1.5) wymaga węższych tolerancji niż 2.0. Albo to, albo kontrola jakości producenta silnika nie jest tak dobra. Jeśli przeszukasz wątki na tym forum, znajdziesz wiele przypadków, w których 1.6 (1.5) pokonuje wiele mil, ale zauważysz również, że przewaga omawianych problemów z silnikiem dotyczy tego projektu.

• Like
Reactions: catalyst
#30 ·
Specyfikacja płaskości powierzchni uszczelki głowicy dla silnika 1.5L wynosi 0,004" ogółem i 0,002" na obszarze 8x8". Specyfikacja jest taka sama dla silnika 2.0L.

Technik zauważył, że blok był o 0,001" powyżej specyfikacji wokół cylindra #2.

Dziękuję za zamieszczenie faktury serwisowej. Wydaje się, że test chłodziwa pod ciśnieniem jest właściwym sposobem diagnozy.

#31 ·
Problem dotyczył więc obróbki bloku. Czy operacje frezowania są wykonywane przez roboty? A może przez ludzi? Czy frezowanie odbywa się w tym samym miejscu co montaż?
Ciekawi mnie ta część operacji, ponieważ czekam na mojego Escape, który ma podobny problem.
Dzięki za wszelkie uwagi...

#32 ·
Więc problemem była obróbka bloku. Czy operacje frezowania są wykonywane przez roboty? A może są to operacje ludzkie? Czy frezowanie odbywa się w tym samym miejscu co montaż?
Ciekawi mnie ta część operacji, ponieważ czekam na mojego Escape, który ma podobny problem.
Dzięki za wszelkie uwagi...
Jestem pewien, że większość silników jest odlewana w ten sposób, z niewielkimi zmianami od każdego producenta.

Moim zdaniem, w przypadku tych nowych silników o wyższym stopniu sprężania, problemy te występują częściej. Może trochę wóz przed koniem, jeśli chodzi o projektowanie nowych silników, ale nie rozwijanie wraz z tymi nowymi silnikami ulepszonej kontroli jakości i materiałów uszczelniających. Zrobiłem wiele prototypów pierwszego artykułu, a dodatkowa troska i precyzja są zawsze na pierwszym planie ze względu na pragnienie sukcesu produktu. Ale kiedy ten produkt trafia do produkcji na pełną skalę, czy następuje spadek jakości? Jestem pewien, że Ford skrupulatnie przetestował te silniki, które zostały idealnie zmontowane. Ale teraz, gdy miliony są wypluwane z fabryk, czy jest to na tym poziomie jakości?

#34 ·
Miganie CEL

AKTUALIZACJA: Więc mam już samochód z nowym silnikiem od kilku dni i ostatnio miałem problem z miganiem CEL i odczuwaniem pewnego drżenia, co może oznaczać, że silnik ma wypadanie zapłonów. Zjechałem na pobocze i wyłączyłem go. Uruchomiłem ponownie i kontrolka zresetowała się i znowu działa dobrze. Zdarzyło się to jak dotąd dwa razy, ale wiadomości na moim koncie FordPass pokazują trzeci raz, o którym nawet nie wiem. Nie mogę znaleźć żadnych zapisanych kodów, więc skontaktuję się z moim przedstawicielem serwisu, aby zobaczyć, co chcą z tym zrobić. Bądź na bieżąco, jeśli jesteś zainteresowany tym, jak to wszystko się potoczy.

#38 ·
AKTUALIZACJA: Więc mam samochód z nowym silnikiem od kilku dni i ostatnio miałem problem z miganiem CEL i odczuwaniem pewnego drżenia, co może oznaczać, że silnik ma wypadanie zapłonów. Zjechałem na pobocze i wyłączyłem go. Uruchomiłem ponownie i kontrolka zresetowała się i znowu działa dobrze. Zdarzyło się to jak dotąd dwa razy, ale wiadomości na moim koncie FordPass pokazują trzeci raz, o którym nawet nie wiem. Nie mogę znaleźć żadnych zapisanych kodów, więc skontaktuję się z moim przedstawicielem serwisu, aby zobaczyć, co chcą z tym zrobić. Bądź na bieżąco, jeśli jesteś zainteresowany, jak to wszystko się potoczy.
Załączam raport serwisowy. Nazywają to usterką komputera i resetują szereg parametrów w systemie. Trzymam kciuki, że to jedyny problem!

Attachments

#35 ·
Ciekawe, czy kiedykolwiek zauważyłeś zapach płynu chłodniczego wokół samochodu po jego wyłączeniu. Mój '18 SE z przebiegiem 12 tys. km czasami wydzielał lekki zapach płynu chłodniczego, ale jeszcze tego nie zbadałem. Mój Focus był podobny, ale nigdy nie wykazywał niczego innego niż do niczego się nie nadająca skrzynia biegów, dlatego został odkupiony przez Forda i w zeszłym czerwcu przeniosłem się do tego nowego Escape'a.

Czyż to nie byłoby wspaniałe przejść z jednej cytryny do drugiej!

#37 ·
Curious if you ever noticed the smell of coolant around the car after it has shut down. My '18 SE with 12k sometimes has given off a little scent of coolant but I haven't investigated it as of yet. My Focus was similar but never exhibited anything other than a crappy transmission which is why it was bought back by Ford and I moved into this new Escape last June.

Wouldn't that be just peachy-keen to go from one lemon to another!
Nie czułem zapachu płynu chłodniczego, a poziom wydaje się być w porządku. Zabieram go do Forda jutro rano, żeby to sprawdzili.

#41 ·
k2sys
Myślę, że może czas przeczytać broszurę "Lemon Law", która była dołączona do Twojego samochodu. Oczywiście, możesz być bardziej cierpliwy niż ja.
Wyprzedziłem cię na tym froncie, Melvin. W NJ limit wynosi 24 tys. mil. Jestem teraz na 23,1 tys. mil, więc może zrobię coś wkrótce po tej następnej wizycie. Musi to być 3 razy z powodu tego samego problemu. Ten nowy problem "migającego CEL" może nie być uważany za dokładnie ten sam, co oryginalne wypadanie zapłonu CEL, które spowodowało nowy silnik, ale będzie to drugi raz, kiedy wrócę z tym problemem. Zobaczymy, co się stanie po tej następnej wizycie i będę musiał pilnować mojego przebiegu, aby zobaczyć, czy zdarzy się to po raz trzeci, zanim osiągnę 24 tys. mil.

#42 ·
k2sys
Przykro mi, że masz problemy z samochodem. Niedawno kupiliśmy nowy samochód i celowo unikaliśmy Escape, ponieważ nie chcieliśmy przechodzić do wersji Titanium, aby dostać 2.0T. I nie miałem zaufania do silnika 1.5 T. Skończyło się na tym, że mamy VW Tiguan z 2019 roku. To samochód mojej żony. Nadal mam Escape SE z 2017 roku i jest bez zarzutu mechanicznie od 35 000 mil.

#46 ·
k2sys
Nienawidzę tego, że masz problemy z samochodem. Niedawno kupiliśmy nowy samochód i celowo unikaliśmy Escape, ponieważ nie chcieliśmy przechodzić do wersji Titanium, aby dostać 2.0T. I nie miałem zaufania do silnika 1.5 T. Skończyliśmy z VW Tiguan 2019. To samochód mojej żony. Nadal mam Escape SE 2017 i mechanicznie działa bez zarzutu od 35 000 mil.
Melvin, to wkurzające, że Ford oferuje większe silniki tylko w drogich modelach. Naprawdę chciałem 2.0, ale po prostu nie mogłem wydać dodatkowych pieniędzy na Titanium tylko po to. Teraz zaczynam patrzeć na to, co mogę dostać w modelu Edge. Nie mogę ufać żadnemu modelowi Escape po tym koszmarze. Nowy Edge ST ma silnik V6, który brzmi interesująco. Ale oczywiście będę musiał wydać więcej niż kosztowałby Escape Titanium.

#43 ·
2017 Ford Escape 1.5 Eco Wypadanie zapłonów i utrata płynu chłodniczego.

Cześć wszystkim,

Miesiąc temu zabrałem mojego Forda Escape 1.5 SE z 2017 roku na przegląd z powodu nierównego rozruchu na zimno. Odczytałem kod i okazało się, że występuje wypadanie zapłonów w cylindrze 3. Serwis wymienił przewód PCV, aby rozwiązać problem, ponieważ powodował on złe podciśnienie, które powodowało wypadanie zapłonu. Oczyścili również zawory z nagromadzonego węgla. Całkowity koszt naprawy 1200 dolarów.

Dwa tygodnie później wróciły te same objawy. Tym razem kod wskazywał na wypadanie zapłonu w cylindrze 2. Zapaliła się kontrolka silnika i występowały nierówne obroty biegu jałowego podczas uruchamiania, a następnie wszystko wracało do normy. Umówiłem się na kolejną wizytę w późniejszym terminie, aby ponownie to sprawdzić. Zanim udało mi się dojechać do warsztatu, straciłem cały płyn chłodniczy podczas jazdy z pracy do domu. Wskaźnik temperatury gwałtownie wzrósł w ciągu 30 sekund i zapaliły się wszystkie kontrolki informujące o przegrzaniu samochodu. Zjechałem na pobocze i zatrzymałem się na minutę lub dwie, a wskaźnik temperatury wrócił do normy. Wróciłem do domu, oddalonego o zaledwie milę, a wskaźnik temperatury wskazywał normalną wartość. Sprawdziłem zbiornik płynu chłodniczego pod maską i zauważyłem, że jest całkowicie suchy.

Następnego dnia kazałem odholować samochód do lokalnego serwisu. Samochód ma przejechane 65 000 mil, głównie po autostradzie, ponieważ dojeżdżam do pracy. Był odpowiednio serwisowany, wymiany oleju co 5000 mil, a na ostatnim przeglądzie poprosiłem serwis o sprawdzenie płynu chłodniczego i zapytałem, czy muszę go przepłukać i wymienić. Powiedziano mi, że w tej chwili nie jest to konieczne i że płyn chłodniczy wygląda dobrze. Na samochód nie ma gwarancji, ponieważ układ napędowy ma 60 000 mil. Naprawdę mam nadzieję, że utrata płynu chłodniczego była spowodowana uszkodzonym wężem, a nie strasznymi historiami, które słyszałem o wyciekach płynu chłodniczego, które powodują pękanie głowicy w silnikach 1.6 i konieczność wymiany silnika. Czy ktoś, kto ma ten sam samochód, miał ten problem? Czy ktoś ma jakiś pomysł, co jest przyczyną problemu? Mam nadzieję, że w tym tygodniu otrzymam aktualizację z wiadomościami, kiedy sprawdzą samochód.

#47 ·
Naprawdę podoba mi się Escape, ale przejście na wersję Titanium nie było tym, co chcieliśmy zrobić tylko dla lepszego silnika. Podobał nam się Edge i to była możliwość. Biorąc pod uwagę wyższy koszt Edge, musielibyśmy znaleźć używany model 2018 z niskim przebiegiem. Zatem był to używany Edge z niskim przebiegiem lub inna marka. Czy zauważyłeś, że silnik 1.5 Ecoboost 4-cylindrowy odchodzi? To daje do myślenia, prawda?

#48 ·
Być może zechcesz śledzić te 2 wątki..

https://www.fordescape.org/forum/3g...rum/3g-engine-technical-discussion/112990-2018-escape-misfire-cylinder-2-a.html

https://www.fordescape.org/forum/3g...rum/3g-engine-technical-discussion/112952-2018-fe-25-000-mi-needs-new-coil.html

Zaczyna się wydawać, że ten silnik może mieć problemy podobne do 1,6 l. Mój będzie wymieniany w tym tygodniu. To 2018 z przebiegiem 28 000 mil. Wyciek płynu chłodzącego z uszkodzonego bloku wyciekł do cylindra #1.