2017 Ford Escape 1.5 Eco Wypadanie zapłonów i utrata płynu chłodniczego.
Cześć wszystkim,
Miesiąc temu zabrałem mojego Forda Escape 1.5 SE z 2017 roku na przegląd z powodu nierównego rozruchu na zimno. Odczytałem kod i okazało się, że występuje wypadanie zapłonów w cylindrze 3. Serwis wymienił przewód PCV, aby rozwiązać problem, ponieważ powodował on złe podciśnienie, które powodowało wypadanie zapłonu. Oczyścili również zawory z nagromadzonego węgla. Całkowity koszt naprawy 1200 dolarów.
Dwa tygodnie później wróciły te same objawy. Tym razem kod wskazywał na wypadanie zapłonu w cylindrze 2. Zapaliła się kontrolka silnika i występowały nierówne obroty biegu jałowego podczas uruchamiania, a następnie wszystko wracało do normy. Umówiłem się na kolejną wizytę w późniejszym terminie, aby ponownie to sprawdzić. Zanim udało mi się dojechać do warsztatu, straciłem cały płyn chłodniczy podczas jazdy z pracy do domu. Wskaźnik temperatury gwałtownie wzrósł w ciągu 30 sekund i zapaliły się wszystkie kontrolki informujące o przegrzaniu samochodu. Zjechałem na pobocze i zatrzymałem się na minutę lub dwie, a wskaźnik temperatury wrócił do normy. Wróciłem do domu, oddalonego o zaledwie milę, a wskaźnik temperatury wskazywał normalną wartość. Sprawdziłem zbiornik płynu chłodniczego pod maską i zauważyłem, że jest całkowicie suchy.
Następnego dnia kazałem odholować samochód do lokalnego serwisu. Samochód ma przejechane 65 000 mil, głównie po autostradzie, ponieważ dojeżdżam do pracy. Był odpowiednio serwisowany, wymiany oleju co 5000 mil, a na ostatnim przeglądzie poprosiłem serwis o sprawdzenie płynu chłodniczego i zapytałem, czy muszę go przepłukać i wymienić. Powiedziano mi, że w tej chwili nie jest to konieczne i że płyn chłodniczy wygląda dobrze. Na samochód nie ma gwarancji, ponieważ układ napędowy ma 60 000 mil. Naprawdę mam nadzieję, że utrata płynu chłodniczego była spowodowana uszkodzonym wężem, a nie strasznymi historiami, które słyszałem o wyciekach płynu chłodniczego, które powodują pękanie głowicy w silnikach 1.6 i konieczność wymiany silnika. Czy ktoś, kto ma ten sam samochód, miał ten problem? Czy ktoś ma jakiś pomysł, co jest przyczyną problemu? Mam nadzieję, że w tym tygodniu otrzymam aktualizację z wiadomościami, kiedy sprawdzą samochód.