Połączyłem Twój nowy wątek z istniejącym wątkiem na ten temat.Kupiłem ten pojazd nowy z przebiegiem 18 mil w listopadzie 2020 roku. Przykład dźwięku znajduje się w załączonych filmach. Zaczęło się to po kilku pierwszych tygodniach posiadania samochodu i stopniowo się pogarszało. Byłem w dwóch różnych salonach. Obaj powiedzieli: "Ford wiedział", ale na razie nie było żadnego rozwiązania. Skontaktowałem się z korporacją Forda i powiedziałem, że nie chcę jeździć nowym pojazdem, który tak brzmi. Jedynym możliwym rozwiązaniem, jakie zaproponował mi Ford, było żądanie odkupu... które zostało odrzucone. Więc w zasadzie mam zupełnie nowy pojazd, który brzmi jak Pinto z 1980 roku. Jakieś sugestie?
Przykład 1
Przykład 2
Dokładnie to samo przydarzyło się mojemu 2020 Tit Hybrid. W zeszłym grudniu, w zimny, śnieżny poranek (-30C, odczuwalna temperatura -48C), przebieg wynosił około 18000 km, kiedy wiozłem żonę do pracy i dopóki silnik benzynowy się włącza, słychać grzechot z maski, a samochód "trząsł się", mogliśmy nawet zobaczyć wibracje telefonu komórkowego na kratce wentylacyjnej, ale dopóki zwalniał tylko elektrycznie, wszystko wracało do normy. Zabrałem go do dealera, doradca serwisowy powiedział, że nie mogą znaleźć podobnej sytuacji w warsztacie, jak jej powiedziałem, i zasugerował, że może to być spowodowane lodem nagromadzonym w kołach i odesłał mnie do domu! (Tak samo jak system wykrywania martwego pola migający bez żadnych samochodów z boku, serwisant powiedział, że z biuletynu serwisowego mniej niż 3% fałszywych alarmów jest uważanych za normalne działanie i odesłał mnie do domu. Tak samo jak głośność kompensacji prędkości bez kompensacji przy przyspieszaniu, powiedzieli normalne działanie i nie porównuj z innymi pojazdami, ponieważ działanie systemu różni się w zależności od linii pojazdów, roczników i systemów audio i odesłali mnie do domu! Wcześniej miałem dwa samochody GM, zanim miałem tego Tit Hybrida, wszystkie działały prawidłowo.) Jakie usługi Ford świadczy w dzisiejszych czasach! W każdym razie, po rozmowie z moim współpracownikiem, doradził, że może to być spowodowane zatkaniem wtryskiwacza paliwa (tylko 18000 km i zaczęło się zatykać! Niewiarygodne). Następnie użyłem jednej butelki środka do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa (myślę, że to 150 ml) przy pustym tankowaniu i rozgrzewam mój samochód przez co najmniej 2 minuty każdego zimnego poranka, odpukać, jak dotąd wszystko dobrze, ponieważ od tego czasu w Kanadzie jest cieplejsza pogoda. Wrócę do was tej zimy w 2021 roku.Myślałem, że dostaję szału słysząc to i mój Escape wydaje ten SAM hałas. Zauważyłem to na początku listopada w jeden z pierwszych chłodnych/zimnych dni. Aby potwierdzić, gdy samochód przełącza się w tryb "elektryczny", dźwięk znika, prawda?
Najpierw pomyślałem, że coś jest luźne pod maską (jakiś rodzaj plastikowej osłony lub coś w tym stylu), ale pobawiłem się i nic nie wydawało się luźne.
Czy są jakieś bardziej szczegółowe informacje na temat Biuletynu Serwisowego w zakresie dat produkcji pojazdów itp.?
Centrum serwisowe w moim salonie poinformowało mnie, że Ford udostępnia aktualizację kalibracji dla tego problemu albo w kwietniu, albo pod koniec kwietnia.18 grudnia 2020 r. Ford wydał biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu.
SSM 49411 - 2020 Escape - Skrzynia biegów HF45 - Dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu
Niektóre pojazdy Escape z 2020 roku wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać dźwięk grzechotania podczas zimnego rozruchu tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Dźwięk ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Inżynierowie pracują obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad rozwiązaniem, którego należy spodziewać się w styczniu. W międzyczasie poinformuj klienta, że pojazdem można bezpiecznie jeździć i umów się z klientem na wizytę kontrolną pod koniec stycznia. Po udostępnieniu rozwiązania skontaktuj się z klientem i potwierdź termin wizyty serwisowej. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.
DOTYCZY POJAZDÓW
2020 CAR: TC CX482N ESCAPE
Zgadzam się, SSM określa temperaturę, ale słyszę to, gdy wjeżdżam do drive-thru i włącza się silnik spalinowy. Kierownik serwisu, z którym rozmawiałem, powiedział, że gdzieś w kwietniu wypuszczą coś do naprawy. Wygląda na to, że prawdopodobnie zidentyfikowali winowajcę, ale muszą go dopracować i przetestować przed wydaniem. Daj nam znać, co ci powiedzą!Chciałem opublikować na tym wątku aktualizację. Odgłos grzechotania i wibracji zaczął się u mnie w październiku 2020 roku (prawie kilka dni po tym, jak go kupiłem)... i dopiero teraz jest ciepła pogoda. 60-70 stopni tam, gdzie mieszkam. Temperatura NIE MA nic wspólnego z tym dźwiękiem. Jeśli już, to się pogorszyło. Myślę, że jedynym powodem, dla którego słyszałbyś to bardziej podczas zimnego startu, byłoby to, że silnik faktycznie pracuje na wewnętrzne ciepło lub zdalny start nie na baterii. Zatem temperatura tak naprawdę nie "powoduje" problemu. Idę jutro na wymianę oleju przy 5900 milach i zamierzam zapytać, jaki jest status naprawy tego problemu. To całkowicie śmieszne, że uzyskanie odpowiedzi zajęło tak dużo czasu!
Właśnie otrzymałem aktualizację od mojego dealera, jest teraz NOWY biuletyn serwisowy obiecujący naprawę w kwietniuMój 2020 Titanium Hybrid brzmi w ten sposób, a serwis twierdzi, że po sprawdzeniu z "infolinią" (cokolwiek to znaczy) jest to uważane za "normalną eksploatację". Nie zgadzam się z tym. Czy ktoś jeszcze ma ten model i wykończenie i ma ten sam dźwięk?
Kulki?
Aby dodać więcej informacji:
- wydaje ten grzechot niezależnie od temperatury otoczenia, niezależnie od tego, czy klimatyzacja jest włączona, czy wyłączona, czy silnik jest rozgrzany, czy nie - jeśli silnik pracuje, stukanie jest obecne
- odebrałem pojazd od dealera zeszłej nocy. Rozmawiałem z kierownikiem serwisu przez chwilę, powiedział, że nie pracował przy pojeździe, ale wyjdzie na zewnątrz, gdy go uruchomię, i rzeczywiście od razu powiedział: "ok, tak, to nie brzmi normalnie - brzmi jakby coś było luźne", więc przynajmniej teraz ktoś się ze mną zgadza i może to rozwiążą
- skarżyłem się również na mój fordpass, który stale wyrzuca błędy "Pojazd jest w trybie głębokiego uśpienia". Znaleźli tsb, aby ponownie wgrać moduł komunikacyjny. Jak dotąd nie dało mi to już błędu, ale minęło dopiero 12 godzin...
"Wydanie kalibracji" pociąga za sobą prostą rekalibrację ECU jako rozwiązanie problemu hałasu grzechotania skrzyni biegów.Właśnie otrzymałem aktualizację od mojego dealera, jest teraz NOWY biuletyn serwisowy obiecujący naprawę w kwietniu
Jak następuje
SSM 49646 - 2020-2021 Escape, 2021 Corsair - HF45 Przekładnia - Hałas grzechotania przy zimnym rozruchu
Niektóre pojazdy Escape 2020-2021 i Corsair 2021 wyposażone w przekładnię HF45 mogą wykazywać hałas grzechotania przy zimnym rozruchu tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Hałas ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Inżynieria pracuje obecnie nad rozwiązaniem tego problemu. Poinformuj klientów, że Ford pracuje nad wydaniem kalibracji na koniec kwietnia 2021 r. W międzyczasie poinformuj klienta, że ​​pojazd jest bezpieczny w prowadzeniu i zaplanuj wizytę kontrolną z klientem na koniec kwietnia. Gdy rozwiązanie będzie dostępne, skontaktuj się z klientem i potwierdź, że wizyta serwisowa się odbędzie. Monitoruj OASIS pod kątem aktualizacji. Wymiana skrzyni biegów może nie rozwiązać tego problemu.
BIULETYN TECHNICZNY Skrzynia biegów HF45 - Hałas grzechotania podczas zimnego rozruchu - Zbudowany w dniu lub przed 01.04.2021 | 21-2129 26 kwietnia 2021 | ||||||||||||
Model:
Problem: Niektóre pojazdy Escape z lat 2020-2021 wyposażone w skrzynię biegów HF45 mogą wykazywać hałas grzechotania podczas zimnego rozruchu tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Hałas ten może być bardziej powszechny w warunkach zimnej pogody, zwykle w temperaturze 0°C (32°F) lub poniżej. Może to być spowodowane oprogramowaniem w pomocniczym module sterowania diagnostyką pokładową C (SOBDMC). Aby usunąć tę usterkę, należy postępować zgodnie z instrukcjami procedury serwisowej, aby przeprogramować SOBDMC. Działanie: Postępuj zgodnie z instrukcjami procedury serwisowej, aby usunąć usterkę w pojazdach, które spełniają wszystkie następujące kryteria:
Status gwarancji: Kwalifikuje się na podstawie postanowień ograniczonej gwarancji na nowy pojazd (NVLW)/gwarancji na części serwisowe (SPW)/gwarancji na specjalne części serwisowe (SSP)/rozszerzonego planu serwisowego (ESP). Ograniczenia/zasady/wcześniejsze zgody nie są zmieniane przez TSB. Ograniczenia dotyczące gwarancji NVLW/SPW/SSP/ESP są określane przez zidentyfikowaną część przyczynową i weryfikowane za pomocą narzędzia do pokrycia części OASIS. Czasy pracy
1. Przeprogramuj PCM za pomocą najnowszej wersji oprogramowania odpowiedniego narzędzia diagnostycznego Forda. 2. Sprawdź dostępność aktualizacji oprogramowania w następujących modułach (jeśli są wyposażone) i zaktualizuj je w razie potrzeby: (1). Pomocniczy moduł sterowania diagnostyką pokładową (SOBDM) (2). Moduł sterowania energią akumulatora (BECM) (3). Pomocniczy moduł sterowania diagnostyką pokładową B (SOBDMB) (4). Pomocniczy moduł sterowania diagnostyką pokładową C (SOBDMC) (5). Moduł systemu zapobiegającego blokowaniu kół (ABS) UWAGA: Tylko jeden moduł może być aktualizowany jednocześnie. |
Data produkcji to 1 kwietnia 2021 r. Twój Escape jest uwzględniony.Mój został wyprodukowany w lipcu 2020 roku (zgodnie z datą na naklejce na samochodzie) i również mam ten problem. Zakłada się, że ograniczenie daty (przed 1 kwietnia) oznacza, że Ford nie podejmie żadnych działań w celu rozwiązania tego problemu w pojeździe wyprodukowanym później?
Pomogłoby, gdybym potrafił poprawnie czytać... Przepraszam!!!Data budowy to 1 kwietnia 2021 r. Twoja ucieczka jest wliczona w cenę.
To wspaniale, J dubbs! Dzięki za szczegółową aktualizację!W końcu wydali w tej sprawie TSB.
Otrzymałem aktualizację w dniu, w którym opublikowałem TSB, niektóre rzeczy są inne w pojeździe, ale nie sądzę, żeby większość z nas wiedziała, czy sprawi, że rozruchy będą cichsze, dopóki znowu nie znajdziemy się w temperaturach poniżej zera.Czy ktoś już dostał tę aktualizację? Czy zadziałała?
U mnie to samo. Mój wydaje dźwięk niezależnie od tego, czy jest 20 stopni, czy 90 stopni.Jeszcze nie mam aktualizacji, ale mój wydaje teraz dźwięk w Teksasie, gdy temperatura wynosi około 20 stopni Celsjusza. Nie sądzę, żebyśmy musieli czekać na zimę, żeby wiedzieć, czy to naprawiono. Chyba muszę umówić się na serwis.
Nasz Hybrid z 2020 roku ma ten sam hałas od nowości. Zabrałem go do dealera w zeszły poniedziałek i przeprowadzili rekabrację TSB, ale to nic nie zmieniło. Dealer zapytał następnie na infolinii Forda, ale po dwóch dniach nie otrzymali odpowiedzi. Samochód wciąż jest u dealera, ponieważ doradca serwisowy powiedział, że nie uważa, aby było dobrym pomysłem dalsza jazda nim, dopóki nie zostanie naprawiony. Czy ktoś jeszcze miał to lub inne doświadczenia z zalecaną poprawką TSB? Czy ktoś znalazł lepsze rozwiązanie problemu z grzechotaniem? Dziękuję za pomoc!U mnie tak samo. Mój wydaje ten dźwięk niezależnie od tego, czy jest 20 stopni, czy 90 stopni.