2013+ Ford Escape Forum banner
161 - 164 of 164 Posts
Przyniosłem mojego Hybrydę z 2020 roku do serwisu, zajęło im 2 tygodnie, żeby skończyć wymianę koła zamachowego. Dzisiaj jest 28-30 stopni w mojej okolicy i wciąż słyszę ten hałas :( Ale nie był tak głośny jak wcześniej. Technik wykonał świetną robotę, wszystko udokumentował na fakturze.

Po wymianie zespołu sprzęgła w moim Kuga/Escape phev 2021 z powodu grzechotania, samochód wytworzył nowy dźwięk przy niskiej prędkości i niskich obrotach, gdy silnik spalinowy jest włączony.

Fakty dotyczące dźwięku:
  • wydaje siÄ™ być gĹ‚oĹ›niejszy po pierwszym hamowaniu
  • wydaje siÄ™ być gĹ‚oĹ›niejszy podczas jazdy pod gĂłrÄ™
  • wystÄ™puje przy niskiej prÄ™dkoĹ›ci 0-10 mph
  • dochodzi w pobliĹĽu silnika napÄ™dowego 2 lub półosi po stronie kierowcy lub generatora silnika 1
  • jest wzmacniany, gdy silnik spalinowy pracuje:
Jeśli jadę samochodem tylko w trybie EV z niską prędkością, a następnie zmuszam silnik spalinowy do włączenia, dźwięk staje się znacznie głośniejszy (wcześniej w trybie EV słyszę, jak silnik elektryczny 2 pracuje nieco nierówno z moim zestawem mikrofonów. Kiedy silnik spalinowy jest włączony, zaczyna się dźwięk ciągnięcia)

Jak odtworzyć dźwięk:
Upewnij się, że silnik spalinowy jest włączony
Jedź powoli i hamuj do prędkości 0-3 mph
Delikatnie przyspiesz do prędkości 9 mph
-> pojawia się obrotowy dźwięk wycia/ciągnięcia

Dźwięk jest w tym filmie od 20 sekundy:

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje, byłbym bardzo wdzięczny :) Czy może to być uszczelka półosi po stronie kierowcy, a może rozrusznik-generator lub silnik2 pracujący nierówno?

Sounds like a bad planetary
Brzmi jak zła planeta.
To trochę dziwne. Zaczęło się po tym, jak zmienili tłumik między silnikiem spalinowym a skrzynią biegów. Dźwięk można usłyszeć w trybie sportowym lub podczas ustawiania trybu "ładowania baterii" w normalnym trybie jazdy. Wymaga to uruchomienia silnika.

Myślę, że interwały w dźwięku występują z powodu nowego tłumika (inne charakterystyki sprężyny), ale wycie występuje z nieznanego powodu.

161 - 164 of 164 Posts