Tom,Jerry,
Jeśli chcesz dłuższą lekturę, możesz spojrzeć na mój post nr 87. Aktualizuję go za każdym razem, gdy otrzymuję nową informację od dealera. Zaktualizowałem go dzisiaj. W przyszłym tygodniu zamontują kolejną nową skrzynię biegów (drugą), aby spróbować rozwiązać mój problem. 100 dni w warsztacie. To odpowiada 25% czasu, przez jaki miałem pojazd. Nie sądzę, żebym miał jakiekolwiek zaufanie do pojazdu, kiedy go odzyskam i prawdopodobnie pomyślę o jego sprzedaży, ale zobaczymy.
Tom
1 marca 2022 r. 2022 Maverick, 2020-2022 Escape – 2.5L FHEV – Skok jałowy i/lub nierówna praca na biegu jałowym z wysoką temperaturą w katalizatorze i zapachem siarki w kabinie
Niektóre pojazdy Maverick z 2022 r. i Escape z lat 2020-2022 wyposażone w układ napędowy 2.5L full hybrid electric vehicle (FHEV) mogą wykazywać skok jałowy i/lub nierówną pracę na biegu jałowym z wysoką temperaturą w katalizatorze i zapachem siarki w kabinie. Może to być spowodowane oprogramowaniem zainstalowanym w module sterowania układem napędowym (PCM). Stan ten nie wpływa na trwałość pojazdu i w chwili obecnej nie jest wymagana żadna dodatkowa diagnoza ani serwis w związku z tym stanem. Poinformuj klientów, że mogą nadal prowadzić pojazd, a inżynierowie opracowują obecnie aktualizację oprogramowania, która ma się pojawić w ostatnim tygodniu marca 2022 r. Po udostępnieniu aktualizacji oprogramowania skontaktuj się z klientem i umów wizytę kontrolną w celu naprawy
Cześć Hanke, doceniam Twoje informacje. Wierzę, że Twoja sytuacja różni się od tego, co wszyscy omawialiśmy, zwłaszcza że Twój to PHEV. Podczas gdy wielu z nas ma problem z narastaniem podczas zmiany na Neutralny (ICE działa) z zimnym silnikiem, z lewego nadkola dochodzi wyraźny dźwięk, który można przypisać obudowie skrzyni biegów. Prawie brzmi to jak plastikowe kulki grzechotające w środku, myślę, że tak ta nić otrzymała swoją nazwę.Mam Escape PHEV z 2022 roku (2000 km) i zauważyłem ten pulsujący/narastający dźwięk, który dla mnie brzmi jak bulgoczące dźwięki wody/powietrza. Zauważyłem to po naładowaniu HVB na zewnątrz, gdy było -8C. Ponieważ było tak zimno, ICE uruchomił się i bulgotał przez chwilę, więc pomyślałem, że to płyn chłodzący krąży, ale nie rdzeń nagrzewnicy, ponieważ nie miałem ustawionego ogrzewania w kabinie. Nie było problemu z obsługą pojazdu, więc kto wie, czy jest to podobne do tego, co jest tutaj omawiane.
hsd06 ... Mój pojazd został zbudowany 09/2020. Jeśli słyszysz grzechotanie na biegu jałowym z ICE w Parku lub nawet podczas jazdy, brzmi to jak ten sam problem. U mnie znika to po rozgrzaniu pojazdu. Teraz mamy temperatury 60-80 stopni i hałasu nie ma. Kiedy spadnie do 50 stopni lub niżej, hałas powróci. U mnie jest najgłośniej po stronie kierowcy, pod maską lub w przednim błotniku. Podobnie jak u ciebie, jeśli wrzucisz Neutralny, gdy ten hałas występuje, pojazd przyspieszy, obroty na biegu jałowym będą się wahać, z wydechu zacznie wydobywać się zapach siarki i będzie jeszcze więcej hałasu ... ponownie tylko wtedy, gdy ICE jest zimny i w Neutralnym. Widziałem, że jsus właśnie opublikował post o przeprogramowaniu (dzięki jsus!), które może rozwiązać ten problem, ale jest mało prawdopodobne, aby pozbyło się hałasu. Istnieją inne posty tutaj (nr 107 to jeden) związane z przeprogramowaniem modułów silnika, które wydają się nie korygować hałasu "marmuru". Jestem pewien, że przeczytałeś całą dokumentację tclemmera, fantastyczne szczegóły, ale wciąż brak rozwiązania. Moim zdaniem wierzę, że ten problem istnieje w wielu hybrydach, albo ludzie go nie rozwiązują, albo po prostu nie dzielą się swoim doświadczeniem. Informuj nas na bieżąco.Dziękuję wszystkim za wiele informacji i spostrzeżeń. Mój został zbudowany w sierpniu 2021 roku. Mam około 3500 mil (65% EV). Słyszę grzechot podczas biegu jałowego, zimnego startu. Kiedy wrzucam N, jest tylko gorzej.... Czy ktoś może potwierdzić, czy u was jest tak samo? Zauważyłem również, że prędkość obrotowa silnika na biegu jałowym nie jest stała. Ciągle rośnie i spada. Skontaktowałem się dzisiaj z dealerem i poprosili mnie, żebym przyjechał 21 marca. Trzymam kciuki, że aktualizacja oprogramowania to naprawi.
Proszę daj mi znać, czy coś zostało naprawione. Próbowałem rozmawiać z moim dealerem od kilku tygodni i wciąż mówią, że wszystko jest w porządku. Grzechocze cały czas, a kiedy wrzucam na luz, zaczyna się trząść. Mam tylko 1,5 roku gwarancji i nie chcę mieć z tym problemu po tym czasie, ponieważ jest to bardzo drogie.Tak, czuję silny zapach siarki w moim phev. Tak, pojawia się tylko podczas zimnego startu. Wygląda na to, że Ford proponuje 2 poprawki
1. Przeprogramowanie sobdmc (moduł trans)
2. Jeśli poprawka oprogramowania nie działa, wymień tłumik sprzęgła
Moja wizyta jest 21 marca u dealera.
Czy ktoś zastosował którąś z tych 2 poprawek? Jak jest teraz po tych poprawkach?
Możesz przeczytać moją długą gehennę w poście nr 87Pierwszy post tutaj dotyczący "odgłosu kulek w silniku". Mój Hybrid Escape z 2020 roku ma ten sam problem. Mieliśmy aktualizacje oprogramowania, a także wymieniono tarczę sprzęgła (to nowa część, a nie zamiennik). Początkowo po tej wymianie dźwięk zniknął, ale powrócił. Jak mówili inni, jest gorzej na biegu jałowym. Wysłałem im 3 różne filmy z dźwiękiem (zimny start: parkowanie, luz i parkowanie z pełnym gazem). Mam zaplanowany powrót do dealera 21 kwietnia, gdzie będą wykonywać pomiary hałasu i dane elektroniczne do wysłania do inżynierów Forda. Rozmawiamy, aby zobaczyć, czy Ford dokona jakiejś rekompensaty/wymiany itp., więc to właśnie Ford wrócił, zanim rozważą jakąkolwiek "umowę". Nasz dealer miał do czynienia z 2 lub 3 innymi osobami z tym samym problemem, ale wydają się albo rozwiązać problem, albo zrezygnować.
Czy ktoś jeszcze miał jakieś udane naprawy?
Tclemmer, przeczytałem, że odzyskałeś swój pojazd i hałas wydaje się zniknął. Będę czekał na aktualizację dotyczącą wszystkiego, co zostało zrobione. Dzięki za informowanie nas na bieżąco o swoich aktualizacjach. Mój jest teraz "cichy", ponieważ pogoda jest ciepła, ale wiem, że będę musiał ponownie zmierzyć się z muzyką pod koniec roku, kiedy powróci grzechot, lub być może stanie się to wcześniej, właśnie przejechałem 15 000 mil. Doceniam wspaniałe szczegółowe informacje, jeszcze raz dziękuję.Możesz przeczytać moją długą gehennę w poście #87
Post #87
Mają dziś lub w przyszłym tygodniu zainstalować nową skrzynię biegów i części tłumiące. To będzie druga próba. Więc nie wstrzymuję oddechu.
Ale o co tak naprawdę chodzi? Nie widziałem żadnych oznak, że jest to problem z niezawodnością, tylko sporadyczny uciążliwy hałas. Mój samochód to ma, ale lubię ten samochód na tyle, że nie pozwolę, aby ta drobna niedogodność (to nawet nie jest tak naprawdę) stanęła na przeszkodzie w jego używaniu.Możesz przeczytać moją długą mękę w poście nr 87
Post nr 87
Mają dziś lub w przyszłym tygodniu zainstalować nową skrzynię biegów i części tłumiące. To będzie druga próba. Więc nie wstrzymuję oddechu.
Zobacz post tclemmer 87 i jego najnowszy post. Wygląda na to, że Ford wymienił skrzynię biegów, co rozwiązało problem. Świetna informacjaNawiązując do mojego ostatniego postu (#131). Właśnie odebrałem samochód, dealer miał go przez tydzień. Krótko mówiąc... ostatnim razem, gdy tam był, powiedzieli mi, że wymienili tarczę sprzęgła/tłumik koła zamachowego na nową, zaktualizowaną część. Kiedy sprawdzili, co zainstalowali ostatnim razem, odkryli, że Ford nie miał wtedy nowej części, więc zastąpili ją oryginalną częścią, którą zainstalował dealer, spodziewając się, że to nowa część. Fabrycznie nowa część została zamówiona i zainstalowana (wraz z innymi częściami związanymi z tym). Prace te zostały wykonane zgodnie z Biuletynem Serwisowym #22-2061.
Początkowo wydawało się, że grzechotanie zniknęło, ale po dniu lub dwóch znów słyszymy je słabo po zimnym starcie. Zobaczymy, czy się pogorszy.
Naszym zmartwieniem jest to, że to nie tylko irytujące grzechotanie, ale może powodować niepotrzebne zużycie, które w pewnym momencie może być objęte lub nie objęte gwarancją. Również z zapisami serwisowymi dostępnymi dla kupujących używane samochody, obniża to wartość naszego pojazdu.
Nasz dealer powiedział, że to wszystko, co Ford ma do zaoferowania w tej chwili, jeśli chodzi o rozwiązania. Czy ktoś jeszcze znalazł jakieś lekarstwa?
To możliwe, ale miałem ten hałas wiosną, latem, jesienią i zimą. Nie był on zależny od temperatury. Jak dotąd jest dobrze, bez hałasu. Martwiłem się również, ile pracy wymaga wyjęcie zespołu napędowego, nie mówiąc już o dwukrotnym wykonaniu tego. Cóż, na razie jestem zadowolony.Nie chcę być pesymistą, ale prawdopodobnie po prostu zaakceptowałbym hałas, zamiast pozwolić lokalnym mechanikom majstrować przy twoim samochodzie, jest mało prawdopodobne, że mogliby wykonać tę pracę tak dobrze, jak fabryka. Założę się, że hałas wróci również zimą.