Modlę się, żeby to była jednorazowa wada, a nie znak, że problemy z 3g zostały przeniesione.
O mój Boże... nie mów mi, że ten problem wciąż nie został rozwiązany. Myślałem, że zmienili konstrukcję bloku w amerykańskiej fabryce.Jakieś aktualizacje dotyczące wycieku płynu chłodzącego? Mam Escape 2020 z silnikiem 1.5. Właśnie osiągnąłem 19 500. I ma problem z znikającym płynem chłodzącym. Jutro idzie do serwisu. Brak widocznych wycieków. Nie przegrzewa się. I też nie ma zapachu.
Ja też,,Więc jeśli to nie blok, to czy to montażysta i/lub uszczelka???...Sabotaż??O mój Boże....nie mów mi, że ten problem wciąż nie został rozwiązany. Myślałem, że zmienili projekt bloku w amerykańskiej fabryce.
O mój Boże... nie mów mi, że ten problem nadal nie został rozwiązany. Myślałem, że zmienili projekt bloku w fabryce w USA.
Żeby było jasne, nowy model 2020 wprowadził zupełnie nowy trzycylindrowy 1,5l EcoBoost - który zastąpił poprzedni czterocylindrowy 1,5l EcoBoost używany w 3G Escape.Ja też, więc jeśli to nie blok, to czy to monter i/lub uszczelka???...Sabotaż??
Nadal ma konstrukcję bloku z otwartym pokładem. Wiele się zmieniło, ale to nie.Żeby było jasne, nowy model 2020 wprowadził zupełnie nowy trzycylindrowy 1.5l EcoBoost - który zastąpił poprzedni czterocylindrowy 1.5l EcoBoost używany w 3G Escape.
To zupełnie nowy silnik, więc upewnij się, że w tym wątku omawiasz tylko wersję trzycylindrową z 2020 roku.![]()
Ok...nie wiedziałem, że nowy 1.5 Ecoboost opisany to silnik 3-cylindrowy..🤐Nadal ma konstrukcję bloku z otwartym pokładem. Wiele się zmieniło, ale to nie.
Dwa tygodnie temu nasz 2020 trafił do dealera po zauważeniu, że płyn chłodniczy był znacznie poniżej minimum. łącznie 16 000 mil. Umówiliśmy już wizytę z powodu innych problemów, które mieliśmy (hałasy w kabinie itp., nic „poważnego”), ale pokazaliśmy im płyn chłodniczy. Po dwóch tygodniach stwierdzili, że blok jest pęknięty i zamówili nowy, bez ETA.
To cecha, którą prawdopodobnie dzieli z większością obecnie produkowanych silników turbo DI. Jeśli inni producenci z powodzeniem stosują ten sam projekt „otwartego bloku”, to sam projekt otwartego bloku nie jest przyczyną utraty płynu chłodzącego. Sądząc po tym, co ludzie tu zamieścili, Ford (być może) ma pewne problemy z ich implementacją. (Awaria wydaje się być zgłaszana w blokach, w których zdecydowali się obrobić cienką szczelinę w powierzchni bloku między ścianami cylindrów. Nie jestem pewien, czy którykolwiek z bloków 1.5l EcoBoost Dragon kiedykolwiek używał konstrukcji „szczelinowej” - patrz zdjęcia na dole tego postu.)Nadal ma konstrukcję bloku z otwartym pokładem. Wiele się zmieniło, ale to nie.
Użyj lupy na zdjęciu bloku i możesz dostrzec otwór wiertniczy, bez szczeliny...Pierwszy post w tym wątku mówi, że przyczyną awarii był pęknięty blok.
To cecha, którą prawdopodobnie dzieli z większością obecnie produkowanych silników turbo DI. Jeśli inni producenci z powodzeniem stosują ten sam projekt "otwartego bloku", to sam projekt otwartego bloku nie jest przyczyną utraty płynu chłodzącego. Sądząc po tym, co ludzie tu zamieścili, Ford (być może) ma pewne problemy z jego implementacją. (Awarie wydają się być zgłaszane w blokach, w których zdecydowano się obrobić cienką szczelinę w powierzchni bloku między ścianami cylindrów. Nie jestem pewien, czy którykolwiek z bloków 1.5l EcoBoost Dragon kiedykolwiek używał konstrukcji "szczelinowej" - patrz zdjęcia na dole tego postu.)
Poniżej znajduje się blok silnika najmocniejszego na świecie 3-cylindrowego silnika produkcyjnego. Jest również otwarty - 1.6l i wytwarza 200kW (268KM) i 370Nm (273 lb ft) momentu obrotowego.
View attachment 80229
Wyszukiwanie bloków silnika 1.5l EcoBoost Dragon pokazuje poniższe
View attachment 80230
Duże zdjęcie tutaj https://www.team-bhp.com/forum/atta...891294t-close-look-fords-new-1-5l-3-cylinder-dragon-petrol-engine-engine-10.jpg
Nie ma wątpliwości, ale zakłada się, że otwór zamiast szczeliny rozwiązuje problem. Nie jestem pewien, czy to proste rozwiązanie jest wystarczająco solidne. Istnieją informacje sugerujące, że silniki doładowane i konstrukcje bloków z otwartym pokładem nie są dobrym pomysłem. Takie jest moje odczucie. Oczywiście wiele zależy od produkcji, stylu jazdy i innych czynników.Użyj lupy na zdjęciu bloku, a zobaczysz otwór, a nie szczelinę...
Serwis w piątek rozbiera silnik, żeby zobaczyć, co jest przyczyną. Nie jestem pewien, czy cylindry są porysowane, czy też potrzebny jest nowy long block, jak mówi technik. Do tego czasu oddali go do jazdy na tydzień 🤦🏻Jakieś aktualności dotyczące wycieku płynu chłodzącego? Mam Escape 2020 z silnikiem 1.5. Właśnie osiągnąłem 19 500. I ma problem z znikającym płynem chłodzącym. Jutro idzie do serwisu. Brak widocznych wycieków. Nie przegrzewa się. I też nie ma zapachu.
Właśnie otrzymałem powiadomienie od mojego dealera, że płyn chłodniczy wycieka do cylindrów. Teraz, gdy to zdiagnozowali, rozpocznie się demontaż. Ale jak to wszystko zostanie zrobione, cały długi blok musi zostać wymieniony.Ja też, więc jeśli to nie blok, to czy to zespół i/lub uszczelka???...Sabotaż??
Czy wymieniają go na dokładnie ten sam z wadą konstrukcyjną?Właśnie otrzymałem powiadomienie od mojego dealera, że płyn chłodniczy wycieka do cylindrów. Teraz, gdy już to zdiagnozowali, rozpocznie się demontaż. Ale jak już to wszystko zostanie zrobione, cały long block musi zostać wymieniony.
Nie sądzę, żeby ustalono, że silnik 1.5l 3-cylindrowy Dragon ma tę samą "wadę" konstrukcyjną. Jeśli spojrzysz kilka postów wyżej, jest zdjęcie bloku 1.5l Dragon w fabryce w Indiach i nie ma on szczelin między cylindrami, jak stary 1.5l 4-cylindrowy EcoBoost.Czy więc wymieniają je na te same z wadą konstrukcyjną?
Nie mówiłem konkretnie, że jest tak samo jak w poprzedniej generacji. Mogli po prostu wprowadzić kolejną wadę, "naprawiając" poprzednią wadę. Zdecydowanie zapytałbym serwis o więcej szczegółów, dlaczego tak szybko zawiódł i czy nowa wymiana może zawieść w ten sam sposób.Nie sądzę, żeby zostało ustalone, że silnik 1.5l 3-cylindrowy Dragon ma tę samą "wadę" konstrukcyjną. Jeśli spojrzysz kilka postów wyżej, jest zdjęcie bloku 1.5l Dragon w fabryce w Indiach i nie ma on szczelin między cylindrami, jak stary 1.5l 4-cylindrowy EcoBoost.
Jedna osoba napisała, że to pęknięty blok, inna, że luźny wąż powodował wyciek.
Jakieś wieści na temat wydruku tego, co się stało? Dziękuję za informowanie nas na bieżąco. Mam nadzieję, że jest już naprawiony.Cóż, Ford zatwierdził wymianę całego silnika, ponieważ wszystkie części potrzebne do wymiany tylko dolnej części silnika były niedostępne. Nie wiem dokładnie, co się stało, poza tym, że znaleźli płyn chłodniczy wyciekający do jednego z cylindrów. Samochód ma wrócić w przyszłym tygodniu i wtedy będę miał wydruk tego, co się stało.
To była moja diagnoza i rozwiązanie w sprawie wydrukuJakieś wieści na temat wydruku tego, co się stało? Dziękuję za informowanie nas na bieżąco. Mam nadzieję, że jest już naprawione
Cholera. Cieszę się, że jest naprawiony. Mam nadzieję, że od teraz wszystko pójdzie gładko. Zamierzam sprawdzić mój 2020 teraz. Trzymam kciuki. Ale w razie potrzeby skorzystam z twojego doświadczenia.To była moja diagnoza i rozwiązanie po wydrukowaniu
ściany cylindrów miały sporo zadrapań. nie mogłem powiedzieć, czy
były wystarczająco duże, aby spowodować problem ze zużyciem oleju. poziom oleju był
dobry. Pozwól pojazdowi się rozgrzać, wyciągnij świece i
zastosuj ponownie tester ciśnienia, pozostaw i sprawdzaj okresowo.
nie mogłem uzyskać żadnego wycieku, aby
wydobyć się z jakiegokolwiek cylindra. Podejrzewam, że jest to przerywane i jest
wyciek w różnych momentach, gdy
głowica i blok zaczynają się nagrzewać lub ochładzać. chcę spróbować
i przetestować wiele temperatur i zobaczyć, czy mogę zweryfikować, że uszczelka głowicy jest
nieszczelna. potrzebuję pojazdu na więcej niż jeden dzień. kontakt z infolinią. Czekam
na odpowiedź. Potwierdzono wyciek, znaleziono płyn niezamarzający spływający po ścianach cylindrów.
Silnik zdemontowany zgodnie z prośbą infolinii w celu znalezienia problemu. Głowica w
pojeździe.py - test ciśnieniowy na zimno. usunięto świece i znaleziono cylinder 3
otrzymujący płyn chłodzący. wyciek przy uszczelce głowicy. usunięto głowicę, ściana cylindra
miała blizny na tyle głębokie, że można było złapać śrubokręt przesuwający się po niej. cylinder
zniekształcenie bloku przy nieco ponad 0,03 mm. potrzebuje bloku. niewielka niedoskonałość
na ścianach cylindrów i obszarze montażu uszczelki głowicy. Wykonano limit kosztów i
przystąpiono do zamawiania krótkiego bloku. Po tym, jak części zaczęły nadchodzić
zdałem sobie sprawę, że niektóre części były tak daleko w zamówieniu, że nie miały nawet
daty wydania. Przeszedłem do NEXT LEVEL ASSEMBLY REPLACEMENT APPROVAL
DDPT33970802. niewystarczająca liczba części dostępnych do wymiany tylko krótkiego bloku.
zamontowano długi blok. test drogowy, brak kodów, działa dobrze. Brak wycieków
Powodzenia. To drugi pojazd z silnikiem eco boost, który mi się zepsuł. Pierwszy to Focus se z 2018 roku z silnikiem 1.0. Zepsuł się przy 28 tys. Zgiął zawory i spalił turbosprężarkę. Myślę, że czas, żebym poszedł w innym kierunku, jeśli chodzi o produkcjęO rany. Cieszę się, że zostało naprawione. Mam nadzieję, że od teraz wszystko pójdzie gładko. Zamierzam teraz sprawdzić mój model z 2020 roku. Trzymam kciuki. Ale w razie potrzeby skorzystam z twojego doświadczenia.