2013+ Ford Escape Forum banner

Powiadomienie o akcji serwisowej 24S79 / NHTSA Recall 24V954

67K views 517 replies 65 participants last post by  JohnTrigger  
#1 ·
Kolejne wezwanie do naprawy mojego Escape PHEV z 2022 roku, czy ktoś jeszcze otrzymał to nowe wezwanie? Stanowi, że dotyczy pojazdów Escape PHEV z lat 2020-2024. Stan: Wada produkcyjna w jednym lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego pojazdu może spowodować zwarcie wewnętrzne ogniwa. Części i oprogramowanie nie są jeszcze dostępne. W przypadku wewnętrznego zwarcia ogniwa akumulatora wysokonapięciowego pojawi się komunikat Stop Safely Now i ikona ostrzegawcza na zestawie wskaźników. Można również doświadczyć termicznego odpowietrzania akumulatora, co może potencjalnie doprowadzić do pożaru pojazdu !!!

#3 ·
Kolejne wezwanie do serwisu dotyczące bezpieczeństwa w moim Escape PHEV z 2022 roku, czy ktoś jeszcze otrzymał to nowe wezwanie? Stanowi, że dotyczy pojazdów Escape PHEV z lat 2020-2024. Stan: Wada produkcyjna w jednym lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego pojazdu może spowodować zwarcie wewnętrzne ogniwa. Części i oprogramowanie nie są jeszcze dostępne. W przypadku wewnętrznego zwarcia ogniwa akumulatora wysokonapięciowego pojawi się komunikat Stop Safely Now i ikona ostrzegawcza na zestawie wskaźników. Można również doświadczyć wentylacji termicznej akumulatora, co może prowadzić do pożaru pojazdu !!!
3 zgłoszone zdarzenia wentylacji termicznej w Europie między kwietniem 2024 a sierpniem 2024, ale brak zgłoszonych pożarów.

#4 ·
3 zgłoszone przypadki termicznego odpowietrzania w Europie między kwietniem 2024 a sierpniem 2024, ale nie zgłoszono żadnych pożarów.
Czy ktoś doświadczył awarii, którą opisują? Jakie są szanse na wystąpienie awarii?
Kolejne wezwanie do naprawy mojego 2022 Escape PHEV, czy ktoś jeszcze otrzymał to nowe wezwanie? Stanowi, że dotyczy pojazdów Escape PHEV z lat 2020-2024. Stanowi: Wada produkcyjna w jednej lub więcej ogniw akumulatora wysokonapięciowego pojazdu może spowodować, że ogniwo rozwinie wewnętrzne zwarcie. Części i oprogramowanie nie są jeszcze dostępne. W przypadku wewnętrznego zwarcia ogniwa akumulatora wysokonapięciowego, użytkownik doświadczy komunikatu Stop Safely Now i ikony ostrzegawczej na desce rozdzielczej. Można również doświadczyć termicznego odpowietrzania akumulatora, co może potencjalnie doprowadzić do pożaru pojazdu !!!
Czy ktoś faktycznie doświadczył opisanej awarii? A może mają oszacowanie prawdopodobieństwa wystąpienia awarii? Jeśli Murphy ma z tym coś wspólnego, awaria wystąpi tylko wtedy, gdy będziesz tysiąc mil lub więcej od ojczyzny. Planuję długą podróż wiosną.

#5 ·
Czy ktoś doświadczył opisywanej awarii? Jakie są szanse na wystąpienie awarii?

Czy ktoś rzeczywiście doświadczył opisanej awarii? A może mają oszacowanie prawdopodobieństwa wystąpienia awarii? Jeśli Murphy ma z tym coś wspólnego, awaria wystąpi tylko wtedy, gdy będziesz tysiąc mil lub więcej od domu. Planuję wiosną dłuższą podróż.
Przeczytaj chronologię na stronie 3 załączonego raportu. Wymienia znane przypadki problemu. W sumie 4 raporty na 20 000 pojazdów.

Attachments

#14 ·
Dziękuję za informację. Wygląda na to, że szacowany wskaźnik awaryjności wynosi 1% populacji PHEV. Co wciąż budzi obawy. To loteria, której nie chcę "wygrać".
April, Właściwie to 1% z 20 484 potencjalnie dotkniętych pojazdów (w zasadzie 205 pojazdów), a nie 1% wszystkich zbudowanych PHEV w okresie od 10 lipca 2019 r. do 17 kwietnia 2024 r.

#11 ·
Moja żona ma Escape PHEV z 2023 roku. Czytałem o tym i myślałem, że dostaniemy list, ale nigdy go nie dostaliśmy. Wpisałem numer VIN na stronie internetowej dotyczącej akcji serwisowych i zadowolenia klientów na Ford.com i okazało się, że NIE ma żadnych akcji serwisowych ani programów zadowolenia klientów. Czy jest więc możliwe, że nie wszystkie pojazdy z tych lat są dotknięte? Może niektóre mają inny typ akumulatora zbudowany w określone dni?

#15 ·
Znowu kolejna akcja serwisowa dotycząca bezpieczeństwa w moim Escape PHEV z 2022 roku, czy ktoś jeszcze otrzymał to nowe wezwanie? Mówi się, że dotyczy pojazdów Escape PHEV z lat 2020-2024. Stan: Wada produkcyjna w jednym lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego pojazdu może spowodować zwarcie wewnętrzne w ogniwie. Części i oprogramowanie nie są jeszcze dostępne. W przypadku wewnętrznego zwarcia w ogniwie akumulatora wysokonapięciowego, pojawi się komunikat "Stop Safely Now" i ikona ostrzegawcza na zestawie wskaźników. Można również doświadczyć wentylacji termicznej akumulatora, co może prowadzić do pożaru pojazdu !!!
Właśnie dowiedziałem się o tym wezwaniu serwisowym dotyczącym mojego PHEV z 2023 roku z powodu problemów elektrycznych, w wyniku których wszystkie czujniki oszalały, wyświetlając nieprawidłowe komunikaty, informując mnie, że silnik pracuje na FordPass, gdy tak nie było, i nie uruchamiając się przez około godzinę, kiedy coś się zresetowało i samochód magicznie wrócił do normy i się uruchomił. Wezwanie serwisowe mówi, że pojazd nie powinien być podłączony do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, ponieważ zwiększy to ryzyko problemów, w tym pożaru. O rany.

#17 ·
Dowiedziałem się właśnie o tym wezwaniu do serwisu dotyczącym mojego PHEV z 2023 roku z powodu problemów elektrycznych, w wyniku których wszystkie czujniki zwariowały, generując nieprawidłowe komunikaty, informując mnie przez FordPass, że silnik pracuje, gdy tak nie było, i nie uruchamiając się przez około godzinę, aż coś się zresetowało i samochód magicznie wrócił do normy i się uruchomił. Wezwanie do serwisu mówi, że pojazd nie powinien być podłączony do ładowania akumulatora wysokiego napięcia, ponieważ zwiększy to ryzyko problemów, w tym pożaru. O rany.
Zgłoszono 4 przypadki wentylacji termicznej na ponad 20 000 pojazdów. Nie zgłoszono żadnych pożarów. Nasz jest podłączany i jeżdżony codziennie. Cieszę się, że mają rozwiązanie problemu w przygotowaniu, ale nie panikuję z tego powodu.

#18 ·
Też nie panikuję. Jednak JEŚLI to, nad czym pracują, jest również rozwiązaniem moich problemów związanych z niemożnością uruchomienia pojazdu, wariującą elektroniką i zastosujemy się do ich zaleceń, aby nie podłączać naszego samochodu, może to potrwać 3-6 miesięcy jazdy PHEV bez bycia PHEV. I w tym czasie oczekiwania mamy pojazd, który nie uruchamia się niezawodnie w domu ani gdzie indziej - to duży problem. MOŻE mój lokalny dealer w tym tygodniu zamontuje kolejny gwarancyjny akumulator 12 V. Jestem w 100% pewien, że tego nie zrobią, jeśli akumulator przejdzie testy pomyślnie, chyba że technik znajdzie martwy samochód, gdy będzie go odbierał, aby zabrać go do warsztatu, tak jak 6 miesięcy temu.

#198 ·
Ja też nie panikuję. Jednak JEŚLI to, nad czym pracują, jest również rozwiązaniem moich problemów związanych z tym, że pojazd nie uruchamia się, elektroniką wariującą i zastosujemy się do ich zaleceń, aby nie podłączać naszego samochodu, może to być 3-6 miesięcy jazdy PHEV bez bycia PHEV. A w tym czasie oczekiwania mamy pojazd, który nie uruchamia się niezawodnie w domu ani gdzie indziej - to duży problem. MOŻE mój lokalny dealer w tym tygodniu zamontuje kolejny gwarancyjny akumulator 12 V. Jestem w 100% pewien, że tego nie zrobią, jeśli akumulator przejdzie testy pomyślnie, chyba że technik znajdzie martwy samochód, gdy będzie go zabierał do warsztatu, jak 6 miesięcy temu.
Jestem dotknięty wezwaniem do serwisu
To dokładnie mój problem... losowo nie odpala! Musiałem go dwa razy holować z domu
A Ford nie pomógł!!!

#199 ·
Czy Ford zaoferuje odszkodowanie za znacznie zwiększone koszty eksploatacji naszych samochodów PHEV, które nie powinniśmy już podłączać do ładowania do (być może) drugiego kwartału?
Mój samochód jest już problemem z powodu tego wezwania do serwisu i jak dotąd Ford nie pomógł w żaden sposób.
Zasadniczo mam samochód, którym nie mogę jeździć!

#20 ·
W komunikacie przypomina się, że: "Ford radzi klientom, aby natychmiast zaprzestali ładowania swoich pojazdów, aby utrzymać niższy poziom naładowania akumulatora wysokonapięciowego, zmniejszając ryzyko pożaru pojazdu do czasu udostępnienia rozwiązania." Z tego, co rozumiem, mówią, żeby NIE dopuszczać do rozładowania akumulatora do niskiego poziomu, a następnie go ładować. Wolą częściej ładować i utrzymywać akumulator w wyższym stanie. Być może zmniejsza to ryzyko? W moim przypadku może to być możliwe, ponieważ często są to krótsze podróże na 20-25 mil lub mniej. Ale nie jestem pewien, czy to oznacza, że to tylko przypuszczenie, a nie jaki procent awarii jest zredukowany.

#21 ·
CrazyJim,

Źle interpretujesz wskazówki Forda.

Nie podłączaj i nie ładuj w ogóle akumulatora litowo-jonowego, dopóki pojazd nie zostanie zwrócony do dealera w celu przeprowadzenia akcji serwisowej.

Zwłaszcza nie pozwól, aby akumulator naładował się do 100%, ponieważ ładowanie akumulatora do wysokich stanów naładowania powoduje największe obciążenie akumulatora. Jeśli izolator akumulatora jest uszkodzony. Awaria akumulatora jest najbardziej prawdopodobna przy wysokim poziomie naładowania.

#27 ·
CrazyJim,

źle interpretujesz wskazówki Forda.

Nie podłączaj i nie ładuj akumulatora litowo-jonowego, dopóki pojazd nie zostanie zwrócony do dealera w celu przeprowadzenia akcji serwisowej.

Zwłaszcza nie pozwól, aby akumulator naładował się do 100%, ponieważ ładowanie akumulatora do wysokich stanów naładowania powoduje największe obciążenie akumulatora. Jeśli izolator akumulatora jest uszkodzony. Awaria akumulatora jest najbardziej prawdopodobna przy wysokim poziomie naładowania.
Dzięki, i tak prawie nigdy nie pozwalam mu naładować się powyżej 85%. Korzystając z normalnych zasad 20-80 dla baterii. Czy jest mało prawdopodobne, aby wystąpiło ładowanie z 110 V w porównaniu do 220 V? Ładowanie 110 V to tylko 1/3 poziomu naładowania 220 V.

#23 ·
Możesz sprawdzić swoje przypomnienie, podając numer VIN ze strony Forda. https://www.ford.com/support/recalls/ Oto, co mówi mój teraz. Sekcja "Środek zaradczy" została zaktualizowana i zawiera sformułowanie "Nie podłączaj pojazdu do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, dopóki środek zaradczy w postaci oprogramowania nie zostanie ukończony u dealera". Kampania/NHTSA# 24S79/24V954 Data wydania 2025-01-06 Opis Wada produkcyjna w jednym lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego Twojego pojazdu może spowodować, że ogniwo rozwinie wewnętrzne zwarcie. Ryzyko dla bezpieczeństwa W przypadku wewnętrznego zwarcia w ogniwie akumulatora wysokonapięciowego zobaczysz komunikat "Zatrzymaj się bezpiecznie teraz" i ikonę ostrzegawczą na zestawie wskaźników. Możesz również doświadczyć utraty mocy napędowej, zwiększając ryzyko wypadku. Nadal będziesz mieć akcesoria 12-WOLT, kontrolę kierownicy i hamulców. Możesz również doświadczyć wentylacji termicznej akumulatora, potencjalnie prowadzącej do pożaru pojazdu, zwiększając ryzyko obrażeń. Środek zaradczy Nie podłączaj pojazdu do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, dopóki środek zaradczy w postaci oprogramowania nie zostanie ukończony u dealera. Części i oprogramowanie są niedostępne. Ford Motor Company pracuje nad dostarczeniem części i oprogramowania, jeśli jest to potrzebne do tej naprawy. Kiedy środek zaradczy stanie się dostępny, Ford Motor Company powiadomi Cię pocztą, aby umówić się na wizytę serwisową u dealera w celu bezpłatnej naprawy. Oczekuje się, że środek zaradczy będzie dostępny w drugim kwartale 2025 roku. Następne kroki Skontaktuj się z lokalnym dealerem i umów się na wizytę serwisową. Aby znaleźć lokalnego dealera, skorzystaj z funkcji "znajdź dealera" poniżej.

#24 ·
Możesz sprawdzić swoje przypomnienie, podając numer VIN ze strony Forda. https://www.ford.com/support/recalls/

Oto, co mówi mój teraz. Sekcja "Środek zaradczy" została zaktualizowana o sformułowanie "Nie podłączaj pojazdu do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, dopóki środek zaradczy w postaci oprogramowania nie zostanie ukończony u dealera."

Kampania/NHTSA#
24S79/24V954
Data wydania
2025-01-06
Opis
Wada produkcyjna w jednej lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego Twojego pojazdu może spowodować zwarcie wewnętrzne w ogniwie.
Ryzyko dla bezpieczeństwa
W przypadku wewnętrznego zwarcia w ogniwie akumulatora wysokonapięciowego zobaczysz komunikat "Zatrzymaj się bezpiecznie teraz" i ikonę ostrzegawczą na desce rozdzielczej. Możesz również doświadczyć utraty mocy napędowej, zwiększając ryzyko wypadku. Nadal będziesz mieć akcesoria 12-WOLT, kontrolę kierownicy i hamowania. Możesz również doświadczyć termicznego odpowietrzania akumulatora, potencjalnie powodującego pożar pojazdu, zwiększając ryzyko obrażeń.
Środek zaradczy
Nie podłączaj pojazdu do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, dopóki środek zaradczy w postaci oprogramowania nie zostanie ukończony u dealera. Części i oprogramowanie są niedostępne. Ford Motor Company pracuje nad dostarczeniem części i oprogramowania, jeśli jest to potrzebne do tej naprawy. Kiedy środek zaradczy stanie się dostępny, Ford Motor Company powiadomi Cię pocztą, aby umówić się na wizytę serwisową u dealera w celu bezpłatnej naprawy. Oczekuje się, że środek zaradczy będzie dostępny w drugim kwartale 2025 roku.
Następne kroki
Skontaktuj się z lokalnym dealerem i umów się na wizytę serwisową. Aby znaleźć lokalnego dealera, skorzystaj z funkcji "znajdź dealera" poniżej.
Otrzymałeś powiadomienie 6 stycznia, że nie powinieneś ładować? Widziałem oryginalne powiadomienie "zatrzymaj się bezpiecznie teraz" w styczniu online. Nie wspomniano w nim o wskazówkach dotyczących braku ładowania. Być może szukałem w niewłaściwym miejscu.

#28 · (Edited)
Moim zdaniem, kiedy Ford mówi właścicielom PHEV „Nie podłączaj swojego pojazdu do ładowania akumulatora wysokonapięciowego, dopóki poprawka oprogramowania nie zostanie zakończona u Twojego dealera”, nie pozostawia to zbyt wiele miejsca na spekulacje. Nie precyzują, L1 czy L2. Ani poziom SOC, który można ładować. To puste oświadczenie mówiące nam, żeby nie podłączać. Kropka. To tylko jeden krok mniej restrykcyjny niż powiedzenie „nie prowadź samochodu”. Kupiłem samochód specjalnie ze względu na jego możliwość ładowania go ze ściany i jazdy nim jako EV bez uruchamiania silnika spalinowego. Dla mnie ten środek bezpieczeństwa nie jest akceptowalnym rozwiązaniem.

#29 · (Edited)
Moim zdaniem, kiedy Ford mówi właścicielom PHEV "Nie podłączaj swojego pojazdu do ładowania akumulatora wysokiego napięcia, dopóki poprawka oprogramowania nie zostanie zakończona u twojego dealera", nie pozostawia to zbyt wiele miejsca na spekulacje. Nie precyzują, L1 czy L2. Ani poziom SOC, który można ładować. To puste oświadczenie, aby nie podłączać. Kropka. To tylko o jeden krok mniej restrykcyjne niż powiedzenie "nie prowadź samochodu". Kupiłem samochód specjalnie ze względu na jego zdolność do ładowania go z gniazdka i jazdy nim jako EV bez uruchamiania silnika spalinowego. Dla mnie ten środek bezpieczeństwa nie jest akceptowalnym rozwiązaniem.
Tak, całkowicie się zgadzam. Zapłaciłem premię za PHEV i nie oczekuję, że będę musiał jeździć nim jako HEV, dopóki Ford w końcu nie znajdzie rozwiązania. Kupiłem swój nowy w marcu 2022 roku, oczekując w miarę niezawodnego samochodu bezproblemowego. Pomiędzy zaległymi wezwaniami do serwisu, jeżdżeniem do i z dealera w celu aktualizacji oprogramowania i prac gwarancyjnych z powodu utraty płynu niezamarzającego, zaczyna to być prawdziwym rozczarowaniem. To nie tak, że to pierwsza próba Forda zbudowania HEV lub PHEV. Mają lata doświadczenia. Więc można by pomyśleć, że do tej pory byliby w stanie to rozgryźć.

#35 ·
Ale czy naprawa to faktycznie część zamienna, czy tylko oprogramowanie, które uniemożliwia ponowne ładowanie pojazdu? Zastanawiam się nad tym, otrzymałem zawiadomienie o wycofaniu z Forda, więc mój pechowy Escape po raz kolejny będzie miał 'naprawę', która nie pozwoli mi jeździć samochodem. Jeśli oznacza to wyłączenie pojazdu w przypadku wystąpienia określonego wysokiego napięcia, a następnie zostanie on odholowany w celu wymiany akumulatora, to w porządku.

#37 ·
Jeśli oznacza to wyłączenie pojazdu, jeśli wystąpi określone wysokie napięcie, a następnie zostanę odholowany, aby wymienić akumulator, to w porządku.
Obejmują najgorszy scenariusz. Myślę, że część o "nie ładować" ma na celu zapobieganie potencjalnemu pożarowi akumulatora.

Z tego, co Ford zrobił w przypadku wcześniejszych problemów z pożarem w komorze silnika, podejrzewam, że spróbują załatać problem bez wymiany potencjalnie wadliwych akumulatorów ze wszystkich wycofanych samochodów. Więc tak, jeśli masz "szczęście" otrzymać komunikat "zatrzymaj się teraz bezpiecznie" i ostrzeżenie we właściwym czasie w dogodnym miejscu, a zwarty akumulator zostanie wymieniony w ramach gwarancji, może to być lepsze niż posiadanie poprawki oprogramowania. Ale... Co, jeśli to się wydarzy w najgorszym czasie i miejscu? Albo jeśli samochód zapali się w twoim garażu? To duże ryzyko.

#36 ·
Zgadzam się, za każdym razem, gdy myślę, że ten samochód będzie w porządku i będzie dla mnie działał, pojawia się kolejne wezwanie do serwisu. Zapłaciłem za ten samochód wysoką cenę i jestem nim bardzo rozczarowany. Wartość przy wymianie jest znacznie niższa, ponieważ szukam możliwości pozbycia się go na rzecz Toyoty, która jest bardziej niezawodna.

#40 ·
Otrzymałem dziś po południu e-mail od Forda z zaktualizowanymi informacjami dotyczącymi niepodłączania. Prawdopodobnie otrzymałem go również pocztą do domu (jesteśmy poza stanem przez dwa miesiące). Natknąłem się również na to. Wygląda na to, że nie jest to problem wyłącznie Forda.
Poczta tradycyjna, e-mail i wiadomość w aplikacji FordPass. Spodziewam się telefonu wkrótce. Maksymalne CYA. Miło wiedzieć, że wszechmocny Samsung jest w tym wszystkim ostatecznym złym facetem. Mam nadzieję, że porządnie dostaną po tyłkach.

#41 ·
Poczta tradycyjna, e-mail i wiadomość w aplikacji FordPass. Spodziewam się telefonu wkrótce. Maksymalne CYA. Miło wiedzieć, że wszechmocny Samsung jest w tym wszystkim ostatecznym złym facetem. Mam nadzieję, że dostaną porządny klaps.
Dzięki za znalezienie i udostępnienie linku. Mój jest z 2022 roku i naprawdę nie miał żadnych problemów i zapewnia świetny przebieg. Użyłem tylko około 6 zbiorników paliwa w ciągu tych 3 lat i mam panele słoneczne wraz z zapasowym akumulatorem. Zatem jazda samochodem kosztowała kiedyś prawie nic. Bardzo zadowolony z CVT i większości funkcji. Interfejs oprogramowania Forda do opcji ładowania jest naprawdę słaby i trudno wiedzieć, kiedy działa.

#42 ·
Dzięki za znalezienie i udostępnienie linku. Mój jest z 2022 roku i naprawdę nie miał żadnych problemów i zapewnia świetny przebieg. Użyłem tylko około 6 zbiorników paliwa w ciągu tych 3 lat i mam panele słoneczne wraz z zapasowym akumulatorem. Dlatego jazda kiedyś prawie nic nie kosztowała. Bardzo zadowolony z CVT i większości funkcji. Interfejs oprogramowania Forda do opcji ładowania jest naprawdę słaby i trudno wiedzieć, kiedy działa.
Kiedy mówisz "jazda kiedyś prawie nic nie kosztowała", czy bierzesz pod uwagę koszt energii elektrycznej do ładowania akumulatora? Mieszkam w północno-zachodnim Pacyfiku, gdzie cieszymy się stosunkowo niskimi stawkami za energię elektryczną, ale zrobiłem szacunkowe obliczenia, które doprowadziły mnie do wniosku, że koszt ładowania akumulatora odpowiada około 2 dolarom za galon benzyny. Cóż, to znacznie mniej niż benzyna w stanie Waszyngton, ale nie określiłbym tego jako "prawie nic".

#49 ·
Uwielbiam to wezwanie do serwisu. Zdecydowaliśmy się zainstalować ładowarkę poziomu 2, ponieważ wydaje się, że robimy więcej krótkich wycieczek po mieście i nigdy nie uzyskujemy pełnego naładowania, a także aby zabezpieczyć się na przyszłość. Poświęciłem czas i pieniądze na zakup ładowarki i poprowadzenie mojego przewodu, a następnie zamierzałem poczekać, aż skarbonka się napełni, zanim kupię przewód i pozwolenie. Zamierzałem poczekać jeszcze trochę z zakupem ładowarki, ale jakiś kretyn postanowił nałożyć taryfy na Kanadę, więc pomyślałem, żeby ją zdobyć wcześniej i pokonać podwyżkę cen. Więc teraz jestem w punkcie, w którym muszę kupić przewód teraz i dokończyć projekt lub czekać, aż Ford będzie się bawił do nie wiadomo jak długo z naprawą i mieć nadzieję, że ceny miedzi nie skoczą. Wciąż jestem trochę wkurzony na Forda za to, że wygodnie nie zawracali sobie głowy informowaniem o spadku przebiegu w chłodniejszych miesiącach. Rozumiem dlaczego spadek, ale wyjaśnienie tego mojej żonie to stracona sprawa. Jedynym powodem, dla którego kupiłem ten kubeł Bolt, było holowanie go za moją przyczepą kempingową.

#50 ·
Oto e-mail od Forda, który właśnie otrzymałem:

Budowa pojazdów, na których można polegać, jest jednym z naszych najważniejszych zadań. Dlatego ogłosiliśmy akcję serwisową dla niektórych hybrydowych pojazdów elektrycznych typu plug‑in Ford Escape® (PHEV) z lat 2020‑2024.

Powinieneś natychmiast zaprzestać ładowania pojazdu, aby utrzymać niższy poziom naładowania akumulatora wysokonapięciowego, zmniejszając ryzyko pożaru pojazdu do czasu udostępnienia rozwiązania.

Wada produkcyjna w jednej lub kilku ogniwach akumulatora wysokonapięciowego Twojego pojazdu może spowodować rozwinięcie się wewnętrznego zwarcia w ogniwie.

W przypadku wewnętrznego zwarcia w ogniwie akumulatora wysokonapięciowego zobaczysz komunikat „Stop Safely Now” (Zatrzymaj się bezpiecznie) i ikonę ostrzegawczą na zestawie wskaźników. Możesz również doświadczyć utraty mocy napędowej, zwiększając ryzyko wypadku. Nadal będziesz mieć dostęp do akcesoriów 12‑woltowych (V), układu kierowniczego i kontroli hamowania. Możesz również doświadczyć wentylacji termicznej akumulatora, potencjalnie prowadzącej do pożaru pojazdu, zwiększając ryzyko obrażeń.

Oczekuje się, że części i oprogramowanie będą dostępne w drugim kwartale 2025 roku. Zostaniesz powiadomiony pocztą, gdy tylko części i oprogramowanie będą dostępne.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących akcji serwisowej 24S79 prosimy o kontakt z naszym Centrum Obsługi Klienta Ford pod numerem 866‑436‑7332, a członek zespołu Ford Recall z przyjemnością Ci pomoże. Możesz również odwiedzić nas online na stronie ford.com/support.

Jak zawsze, dziękujemy za bycie właścicielem Forda.