2013+ Ford Escape Forum banner
121 - 140 of 265 Posts
Do edycji 2, czy mówisz, że NIE musisz robić resetu BMS?
Edycja do mojego pytania. Czy zrobiłeś ręczny reset BMS dla tego? tj. samochód w trybie akcesoriów, dźwignia świateł drogowych x5, a następnie naciśnij pedał hamulca 3x, a następnie poczekaj, aż kontrolka baterii na desce rozdzielczej zacznie migać? Widziałem, jak to robili, kiedy W KOŃCU wymienili moją standardową 12-woltową baterię u dealera. (tak, jestem jednym z tych, którzy wtykają nos we wszystko, co robią technicy, pomaga również to, że znam wszystkich techników, ponieważ mój syn wcześniej pracował u tego dealera), próbowali to zrobić swoim fantazyjnym komputerem i nie działało, więc zrobili to ręcznie po 30 minutach próbowania z komputerem. Dzięki! Twój film jest bardzo pomocny i jak tylko będzie w budżecie, wymienię go na akumulator AGM.

Cześć, czy ktoś może mi coś wyjaśnić? Wymieniłem akumulator, zaktualizowałem bms w BdyCM, znalazłem wartość i wygląda interesująco "Stan naładowania akumulatora %" Czy ktoś może użyć forscan dla własnego escape hybrid i powiedzieć mi, jaką masz wartość?
W końcu ktoś inny z Forscanem :). Mój ekran ze 125% wygląda tak samo jak Twój.
2020 Escape Titanium Hybrid.
Mój pierwszy mały akumulator wytrzymał od nowego do 6/22, zanim nas opuścił.
Dealer wymienił go bez zadawania pytań (wiedzą, że jest problem).
Teraz, 31.12.22, był martwy po zaledwie 2 dniach postoju.
System ładuje poprawnie. Nie widzę, żeby napięcie przekraczało 14,5 lub więcej.
Dziś, kiedy go znaleźliśmy martwego, uruchomiłem go za pomocą kabli rozruchowych, a następnie naładowałem do 100%, ale zajęło to nie więcej niż 1/2 godziny od 0% do 100% tylko z ładowarką 15A. Dla mnie jest to wskaźnik, że akumulator znowu jest zły.
Zadzwonię do dealera po tym weekendzie świątecznym. Chciałbym go sprzedać, ale 2023 jeszcze nie wyszły (nowy styl nadwozia), a jedyne, co dealer ma w magazynie, to Plugin's, które na pewno nie są warte tego, co za nie żądają
więc może kolejna bateria gwarancyjna. (Lub wydać 250 $ i włożyć własną).

Widzę, że Twój typ akumulatora pokazuje większy, czy zmieniłeś to sam za pomocą forscan? Czy zmieniłeś obie linie?
Czy w forscan jest reset akumulatora?
Dzięki.

Aby kontynuować ten wątek, gdzieś myślałem, że czytałem, że w 2021 roku przestawili nową produkcję na większą baterię?
Ale kiedy patrzę w książkach części Forda, nadal jest mowa o mniejszej baterii dla hybrydy z 2021 roku.
Ale jeśli spojrzysz w większości aftermarketów, pokazują większą baterię, która moim zdaniem jest standardem dla wszystkich ICE escapes.

w każdym razie, umówiłem się na pierwszy termin, który miał dealer, czyli w połowie stycznia.
Znalazłem SSM 49574, który mówi, że data produkcji to 6/9/2020, a mój został zbudowany 6/09, więc niech na to spojrzą.
Plus to wezwanie do serwisu dotyczące pożarów silnika :( gdzie wyjmują trochę listew z grilla?

Mieliśmy problemy w ciągu ostatnich kilku tygodni z naszym Escape z wymienionym AGM. Żadnych problemów z głębokim uśpieniem, tylko czasami po jeździe i wyłączeniu samochodu wszystko się wyłącza, zanim jeszcze otworzymy drzwi i nie uruchamia się ponownie przez kilka minut. Zauważyliśmy w aplikacji kilka wiadomości z problemami. Używaliśmy zdalnego uruchamiania częściej ze względu na zimę. Umówiłem najwcześniejszy termin serwisowy, jaki mogłem i jest za dwa tygodnie. W międzyczasie ponownie uruchomiłem Forscan i postanowiłem zmienić StateOfCharge z 80% na 90% w nadziei, że zapobiegnie to dalszym problemom. Jeśli wszystko będzie dobrze, prawdopodobnie odwołamy wizytę serwisową.

Attachments

Nie jestem pewien, dlaczego miałbyś próbować ładować powyżej 100% SoC. Chyba że od początku nie było to dobrze skonfigurowane. Powiedzmy, ustawione na 80 Ah, ale masz akumulator 100 Ah, więc można wprowadzić 125% z 80 Ah (1,25 * 80 = 100).

Mamy problemy w ostatnich tygodniach z naszym Escape z wymienionym AGM. Żadnych problemów z głębokim uśpieniem, tylko czasami po jeździe i wyłączeniu samochodu wszystko się wyłącza, zanim jeszcze otworzymy drzwi i nie uruchamia się ponownie przez kilka minut. Zauważyliśmy w aplikacji kilka wiadomości z problemami. Używamy zdalnego uruchamiania częściej ze względu na zimę. Umówiłem się na najwcześniejszy termin serwisowy, jaki mogłem, i jest on za dwa tygodnie. W międzyczasie ponownie wyciągnąłem Forscan i postanowiłem
zmienić StateOfCharge z 80% na 90% w nadziei, że zapobiegnie to dalszym problemom. Jeśli wszystko będzie dobrze, prawdopodobnie odwołamy wizytę serwisową.
Powiem, że to niepowiązane i powinieneś oddać to z powrotem do dealera. SOC jest ustawiane przez pojazd. Nie edytowałbym bezpośrednio. Możesz edytować typ baterii, jeśli jest nieprawidłowy. Informuj nas na bieżąco. HV to duża bateria, a nie AGM. Cieszę się, że głęboki sen zniknął.

Powiem, że to niepowiązane i powinieneś zanieść to z powrotem do dealera. SOC jest ustawiany przez pojazd. Nie edytowałbym bezpośrednio. Możesz edytować typ baterii, jeśli jest nieprawidłowy. Prosimy o informowanie nas na bieżąco. HV to duża bateria, a nie AGM. Cieszę się, że głęboki sen minął.
Miałem nadzieję, że jest to jakoś powiązane. Chcę tylko, żeby ten samochód zniknął. Zlecimy dealerowi sprawdzenie tego i miejmy nadzieję, że uda im się to rozgryźć. Tak wiele problemów z tym samochodem. Nigdy nie kupuj odświeżenia w pierwszym roku modelowym.

Wiem, co masz na myśli w pierwszym roku modelowym. Pani chce wypróbować '23 Pilot, aby zastąpić swój '12. Nowy V6 trochę mnie denerwuje.

Dobra bateria naprawdę wydaje się pomagać tym rzeczom z elektronicznymi tajemnicami. Forscan może być pomocny, ale może być mieczem obosiecznym. Mój '16 miał przetarcie wiązki przewodów, które naprawiło tajemnice.

Wiem, co masz na myśli w pierwszym roku modelowym. Pani chce wypróbować '23 Pilot, aby zastąpić jej '12. Całkowicie nowy V6 trochę mnie denerwuje.

Dobra bateria naprawdę wydaje się pomagać tym rzeczom z elektronicznymi tajemnicami. Forscan może być pomocny, ale może być mieczem obosiecznym. Mój '16 miał przetarcie wiązki przewodów, które naprawiło tajemnice.
Myślę, że minął prawie rok bez żadnych problemów po przejściu na AGM. Dopiero niedawno zaczęło się to dziać. Myśleliśmy, że może dlatego, że częściej uruchamialiśmy zdalnie z powodu zimna, ale myślałem, że po prostu przejdzie w głęboki sen, a nie po prostu dostanie szału tak jak teraz.

Mój stan naładowania akumulatora został ustawiony fabrycznie na 125% w naszym 2020 roku. Mam Forscan do mojej ciężarówki, ale nigdy go nie używałem do wprowadzania zmian w escape.
A nasza obecna bateria escape to moja druga, i jest mniejsza, i wytrzymała 12 miesięcy, zanim zaczęliśmy doświadczać problemu.
I widzę, że 2023 są już na stronie zamówień, ale w żaden sposób nie są warte 40 tysięcy, które kosztowałaby wymiana naszego Titanium. Ford oszalał z cenami.
Miałem zamiar zamówić 2023 F150, ale znalazłem 2022, który ktoś specjalnie zamówił i nie kupił. Aby specjalnie zamówić tę samą ciężarówkę w 2023 roku, cena była o 8000 $ wyższa!

Stan naładowania mojej baterii był fabrycznie ustawiony na 125% w naszym 2020 roku. Mam Forscan dla mojej ciężarówki, ale nigdy go nie używałem do wprowadzania zmian w Escape.
i nasza obecna bateria Escape to moja druga, i jest mniejsza, i wytrzymała 12 miesięcy, zanim zaczęliśmy doświadczać problemu.

A widzę, że modele z 2023 roku są już na stronie zamówień, ale nie są warte 40 tys. dolarów, które kosztowałaby wymiana naszego Titanium. Ford oszalał z cenami.
Miałem zamówić F150 z 2023 roku, ale znalazłem model z 2022 roku, który ktoś zamówił specjalnie i nie kupił. Aby zamówić ten sam samochód w wersji z 2023 roku, cena była o 8000 dolarów wyższa!
Tak, SOC wynosił 120%, kiedy w zeszłym roku wszedłem na Forscan po zainstalowaniu akumulatora, więc zmieniłem to na 80%. Czytałem, że akumulatory AGM nie lubią być przeładowywane. Nie mieliśmy żadnych problemów od roku, więc jak powiedział ktoś inny, to prawdopodobnie nie akumulator 12 V jest problemem. Powiedziałem żonie, że po prostu to naprawimy i wymienimy na wersję benzynową, aby było mniej problemów. 14 000 mil w 3 lata, zdecydowanie nie potrzebujemy hybrydy.

To tak, jakby coś się PRZYKLEJAŁO i rozładowywało akumulator, 100% rozładowany, wtedy ma 0 woltów. Jest tak niski, że moja ładowarka zakłada, że to akumulator 6V i nie naładuje go poprawnie, chyba że najpierw go zewrę, aby najpierw podnieść napięcie.

Teraz w mojej ciężarówce stoi jeszcze więcej. Czasami 7 dni z rzędu. Zmieniłem to ładowanie akumulatora z 80 na 95% i nigdy nie wysyła mi komunikatu o uśpieniu.
Ale nigdy nie musiałem bawić się z Escape, ponieważ jest on używany codziennie lub co 2 dni.

To tak, jakby coś się WŁĄCZAŁO i rozładowywało akumulator do 100% rozładowania, będzie miał wtedy około 0 woltów. Jest tak niski, że moja ładowarka zakłada, że to akumulator 6V i nie naładuje go poprawnie, chyba że najpierw go zewrę, aby najpierw podnieść napięcie.

Teraz w mojej ciężarówce stoi jeszcze więcej. Czasami 7 dni z rzędu. Zmieniłem to ładowanie akumulatora z 80 na 95% i nigdy nie wysyła mi komunikatu o uśpieniu.
Ale nigdy nie musiałem bawić się z Escape, ponieważ jest on używany codziennie lub co 2 dni.
Tak, zdecydowanie mają problemy z akumulatorem, które muszą rozwiązać. Samo zastąpienie go tym samym akumulatorem i ponowne przejście w głęboki sen kilka tygodni później nie jest rozwiązaniem. Stąd przejście na AGM.

Jeśli się nie mylę, akumulator HV uruchamia samochód, a akumulator 12 V po prostu kontroluje przekaźnik, który podłącza akumulator HV do układu rozrusznika.
Być może ten projekt byłby lepszy z akumulatorem głębokiego cyklu zamiast kwasowo-ołowiowym.
Akumulator się wyczerpuje i nie ma już pojemności, tak jak dzieje się to w przypadku włożenia zwykłego akumulatora samochodowego do kampera, gdzie jest on stale rozładowywany i ładowany.

To o wiele więcej niż kopanie przekaźnika.
Akumulator 12 V jest źródłem zasilania uruchamiającym całą elektronikę (PCM/BCM/BEMS/INWERTER), a po pełnym zasileniu PCM uruchomi silnik.

Aktualizacja

Jestem wielkim, głupim idiotą. Sprawdziłem wcześniej połączenia na akumulatorze i pomyślałem, że wyglądają dobrze. Okazało się, że był w połowie zdjęty ze słupka i luźny. Najprawdopodobniej dlatego, że akumulator AGM nie był przeznaczony do tego uchwytu akumulatora, który był w hybrydzie z 2020 roku, że przesuwał się na zakrętach i wybojach do tego stopnia, że poluzował się dodatni kabel. Więc dokręciłem go dość mocno i problem powinien być już rozwiązany. Wziąłem trochę kartonu i podłożyłem go pod przód akumulatora pod paskiem akumulatora, a na górze na środku dodałem go również. Nie powinno się już zbytnio przesuwać.

Aktualizacja.....Więc dokręciłem to dość mocno i problem powinien być już naprawiony. Wziąłem trochę kartonu i podłożyłem pod przód akumulatora pod paskiem akumulatora, a na górze na środku również dodałem trochę. Nie powinno się już zbytnio przemieszczać.
Dzięki za informację zwrotną...niektórzy ludzie się nie przejmują. Zaktualizowałem do AGM kilka miesięcy temu i nie widziałem żadnych problemów.

121 - 140 of 265 Posts